Rusko: Do boje jdou ti nejloajálnější. Každá další vlna mobilizace bude pro Kreml riskantnější

2. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
I když někteří v Moskvě prosazují novou mobilizaci a další rozšíření ruské armády, aby přemohla Ukrajinu, každá nová mobilizace a expanze armády bude ve skutečnosti obtížnější a bude představovat další hrozby pro samotný Kreml, upozorňuje Abbás Galljamov.

Každá nová vlna mobilizace bude o něco obtížnější než ta předchozí. Ti, kdo si stěžují nejméně, už byli odvedeni. Nyní musí režim vzít ty, kteří měli odvahu vyhnout se mobilizaci - a kteří věří, že to mohou udělat znovu.

Stejná logika platí pro protesty. Až dosud nebyly tak velké, především proto, že ti, kdo šli na frontu, byli hlavně ti, kteří nebyli schopni prokázat svou nespokojenost s touto vyhlídkou. Během budoucích vln, kdy úřady přijdou pro méně loajální a nezávisle smýšlející, šance na protesty porostou.

Navíc do té doby bude každý vědět, co se děje s těmi, kteří byli odvedeni a nyní slouží na frontě.

Úřady by se samozřejmě mohly poučit ze svých chyb a napravit je, aby se proces mobilizace zlepšil. Ale tato vyhlídka je téměř jistě hypotetická vzhledem k tomu, že mocní neprokázali žádnou schopnost poučit se ze svých chyb - místo toho věří, že uspějí, pokud budou pokračovat v tom, co dosud dělali.

Bohužel pro ně čelí problému: Ti Rusové, kteří nejvíce podporují Putinovu politiku, jsou ti, kteří umírají, protože jsou nejvíce ochotni věřit pohádkám o ukrajinských nacistech a nebránili se mobilizaci. Ale protože tomu tak je, režim, aniž by si všiml, ničí svou vlastní sociální základnu.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4559

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2022