Koronavirus: O situaci v Anglii, kde šílená Johnsova vláda - jako Fialova vláda v ČR - zůstává v nečinnosti

31. 12. 2021

čas čtení 6 minut
Ve čtvrtek Británie zaznamenala 189 219 denních nákaz a 332 denních mrtvých. Zde je zhodnocení z Twitteru od Christiny Pagel, profesorky operačního výzkumu na londýnské University College. Je - právem - ostře kritická vůči Johnsonově vládě.

Pozor, to, co popisuje, čeká velmi brzo Českou republiku:


Situace je dost špatná a já jsem smutná a zmatená z nedostatku vládních opatření a z přehnaného optimismu ve společnosti.

Nejprve případy... hlášená míra nákaz v Anglii je nyní více než dvakrát vyšší než předchozí vrchol v lednu loňského roku a více než třikrát vyšší než na začátku prosince 2021.

Nejnovější čísla odrážejí infekce ještě *před* vánočním setkáváním se lidí.

Tato čísla jsou podhodnocená.

 

Míra pozitivity také prudce stoupá - testování nestíhá zvládnout počet nákaz.
Ve všech regionech dochází k rychlému nárůstu, nejvíce a nejdříve v Londýně. Pokles počtu případů v Londýně neberte příliš vážně - je to pokles předvánočních testů a pozitivita stále stoupá.

Jak jsem (a mnozí další) varovala před několika týdny, jsme nyní na hranici množství testů, které dokážeme provést - a to znamená, že počty případů jsou stále nespolehlivějším ukazatelem šíření. Pozitivita je to, na co si musíme dávat pozor.
Nedostatek testů také zvyšuje šíření nákazy - zejména přes Nový rok.

Nejvíce nakažených je stále ve věku 20-29 let, ale počet nakažených rychle roste ve všech ostatních věkových skupinách kromě dětí mladších 10 let.
Znepokojující je zejména nárůst u osob starších 60 let - nyní se blíží úrovni, která byla naposledy zaznamenána v loni lednovém maximu. Je zřejmé, že očkování bude mít obrovský vliv - ale jak moc se počet případů zvýší - zejména po Vánocích?

A ano - případy se promítají do rychlého nárůstu počtu hospitalizací. Řekla jsem, že bychom měli očekávat nárůst po Vánocích, a to právě vidíme.

Počet hospitalizací roste ve všech věkových skupinách.

Znovu připomínám, že tyto hospitalizace jsou z infekcí před Vánocemi a těsně příchodu dominantního omikronu.

A do 21. prosince bylo 70-75 % hospitalizaci na Covid. Mnozí z ostatních to chytili v nemocnici - což není dobře.

Vypadá to, že *míňhospitalizací potřebuje intenzivní péči (dobře), ale potřebovat nemocnici není dobrá věc a masivně omezuje schopnost zdravotnictví léčit jiné nemoci - zejména s tolika nemocnými zaměstnanci.

Krize zdravotnictví na odděleních mimo JIP je stále krizí zdravotnictví.

Co tedy dál? Zaprvé, počet případů ještě NEDOSÁHL vrcholu. Vzhledem k tomu, že se o Vánocích a o Novém roce lidi sdružují, V  je pravděpodobné, že vrcholu dosáhneme začátkem ledna. Počet přijatých pacientů bude nadále strmě stoupat.

Zatím je počet přijetí vyšší než nedávné prognózy a splnil předpověď vládní vědecké skupiny SAGE, která předpokládá > 2 000 do konce roku.

Warwick (rovněž se podílí na práci skupiny SAGE) dnes zveřejnil své prognózy pro různé scénáře. Myslím, že jsme v jejich scénáři "omikron je o 80 % méně závažný než Delta a pplán B". Ten udává maximální počet hospitalizací *vyšší* než v lednu loňského roku (ale s menším počtem úmrtí).

Zavedení krátkého lockdownu  před Vánocemi nebo dokonce 26.12. by bývalo mohlo tuto špičku výrazně snížit. Pomalý návrat k normálu od poloviny ledna by minimalizoval opětovný nárůst. Vláda však tuto možnost nevyužila a ignorovala vědecké poznatky.

Všimněte si, že počet přijatých pacientů je již nyní vyšší než špička ve Warwicku v nejlepším případě "plánu B", podle něhož je situace o 90 % méně vážná.

Zdravotnictví plánuje budovat nouzové nemocnice ve stanech na parkovištích. Nedostatek personálu způsobuje obrovské problémy pro veškerou zdravotní péči.

Jen za poslední 2 týdny jsme v Anglii zaznamenali 1,4 milionu případů.

I kdyby byl omikron méně závažný, nevíme nic o jeho dlouhodobém dopadu. I když je méně pravděpodobné, že způsobí dlouhý covid, je pravděpodobné, že *stovky tisíc* lidí budou dlouhým covidem trpět - což ovlivní je *i* ekonomiku.

Také jsme neudělali nic pro ochranu škol - což prodlouží vlnu omikronu & ohrozí to děti.

New York varuje před rostoucím počtem hospitalizovaných malých dětí - nelze je očkovat a musíme spoléhat na to, že je ochrání NÍZKÝ přenos v komunitě.

Obvyklí lidé říkají, že vše bude brzy v pořádku - stačí nechat lidi nakazit a bude po všem. Stejně jako to dělali při předchozích vlnách.

Hromadné předchozí nákazy *nezastavily* vlnu omikron. Ani masové očkování.  Omikron  není poslední varianta.

Udělali jsme obrovský pokrok vočkování  dospělých třetí dávkou - 75 % způsobilých je nyní očkováno třetí dávkou. Náš program třetího očkování změní absolutní tragédii v "pouhé" strašlivé období.

Kdy si ale uvědomíme, že (současné) vakcíny to samy o sobě nezvládnou!

V příštích týdnech jsme *mohli* zabránit zátěži zdravotnictví. Mohli jsme *zabránit* ekonomickým škodám způsobeným masovou nemocností v podnicích. Mohli jsme *investovat* do ventilace jako Japonsko. Neudělali jsme to.

Místo prevence plánujeme nemocniční stany na parkovištích.

Mnozí - od vlády přes vědce až po média a veřejnost se rozhodli, že 100 000 nákaz denně je v pořádku. Nebezpečně oslabujemezdravotnictví a jeho personál.

Příliš mnoho lidí skončí s chronickým onemocněním a příliš mnoho jich zemře.

Jediné, co mohu dělat, je říkat, že to není v pořádku.



2
Vytisknout
7445

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022