Bojkotujte brazilské hovězí!

30. 12. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta
 

Šest evropských řetězců supermarketů, mezi nimi Carrefour a Lidl, se zavázalo, že v roce 2022 přestanou nakupovat hovězí maso z Brazílie, zejména od společnosti JBS. Toto rozhodnutí přišlo v důsledku odhalení systému, jehož cílem bylo zakrýt skutečný původ dobytka, který měl být nelegálně chován v Amazonii. Společnost JBS a další balírny masa nakupují dobytek z legálních farem, ale neodhalí, že krávy byly farmou pouze nakoupeny, nikoliv zde chovány. Díky tomuto triku byly miliony krav prodány společnosti JBS a poslány do Evropy a ostatního světa jako legální hovězí maso.

 

Brazilský deštný prales se téměř blíží bodu, z něhož není návratu, kdy Amazonie ztratí schopnost obnovy a místo toho, aby nám všem pomáhala dýchat, začne ve velkém produkovat plyny poškozující ozónovou vrstvu a odsoudí život na planetě k zániku. Za vlády křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta, armádního kapitána Jaira Bolsonara, se v důsledku jeho otevřené podpory zločinců, kteří obsazují rezervace původních obyvatel deštného pralesa, a v důsledku likvidace všech regulačních orgánů a předpisů bránících těmto nelegálním činnostem nesmírně zvýšilo využívání nelegální amazonské půdy k chovu dobytka a k těžbě zlata.

Zatímco zmíněné obchodní řetězce zrušily dovoz hovězích výrobků z Brazílie pro své prodejny v Británii, Nizozemsku, Německu a Francii, není jasné, zda se jim podřídí i jejich české prodejny. Spotřebitelé a instituce, kterým záleží na ochraně Amazonie, by měli napsat českým supermarketům s dotazem, zda se také zapojí do bojkotu.

Prosíme, bojkotujte brazilské výrobky z dováženého hovězího masa. A šiřte tuto informaci dál. 

1
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2022