Tisíce lidí ročně zabíjí azbest. Europoslanci chtějí peníze pro nemocné i screening budov

23. 12. 2021

čas čtení 2 minuty

Štrasburk, 20. října 2021 - Konec smrtícího azbestu v sousedních zemích a také větší důraz na ochranu před nemocemi z povolání. To dnes v usnesení schválili poslanci Evropského parlamentu. Právě na rakovinu vyvolanou azbestem, se kterým přichází do styku lidé v práci, ročně zemře na 80 tisíc Evropanů. V Česku jsou problémem zasaženi nejvíce na Olomoucku.

Pozn. red. Jan Čulík varoval před nebezpečím asbestu v této reportáži v televizi Nova v roce 1995. Nestalo se nic:

 

I přesto, že je v Evropské unii zakázáno používat azbest už od roku 2005, nebezpečí kontaminace stále trvá. Azbest se totiž drží v budovách, a vdechují ho tak často nevědomky například stavebníci, elektrikáři nebo instalatéři. 

Azbest je velmi nebezpečný karcinogen, který se využíval hojně třeba taky v Česku jako stavební a izolační materiál. Snadno se rozpadá na jemný prach a jeho mikročástice způsobují rakovinu plic. První úmrtí v souvislosti s azbestem byla zaznamenána už zhruba před 100 lety. V Evropě se sice od používání azbestu ustupuje, ale je nutné přesvědčit okolní země, aby azbest také přestaly používat a zamořovat jím životní prostředí," vysvětluje europoslanec Mikuláš Peksa.

Chceme vyčlenit speciální finanční prostředky pro pracovníky, kteří se mohou s azbestem setkat. Tito lidé a zároveň všichni, kdo jsou azbestem ohroženi, musí mít od EU zajištěnou kvalitní zdravotnickou péči,“ dodává Peksa. Kromě peněz pro nemocné počítá text usnesení také s povinným screeningem budov postavených před rokem 2005 a to před rekonstrukcí, prodejem či pronájmem. Europoslanci také chtějí upravit maximální limit azbestu, se kterým se mohou pracovníci setkat. 

Prioritou by pro nás skutečně mělo být bezpečné odstranění materiálu, který azbest obsahuje. Veškeré úpravy a údržba totiž vedou pouze k dalšímu odkladu takového odstranění a představují zdravotní rizika pro další obyvatele budov a budoucí stavební pracovníky,“ komentuje zprávu místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

0
Vytisknout
5478

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2021