Polská vláda skutečně polévá uprchlíky vodou z vodních děl, aby umrzli dřív

16. 11. 2021

čas čtení 2 minuty
Na výzvu ODS české vládě, aby vyslala na polsko-běloruskou hranici české vojáky bojovat proti uprchlíkům, ironicky poznamenal Stanislav Biler, že bychom tam měli poslat i vodní děla, aby ti uprchlíci umrzli dřív." Polská vláda strany PiS to teď skutečně dělá!
Z televizních záběrů vyplývá, že se desítky mužů mezi uprchlíky přiblížily žiletkovému plotu u polského města  Kuźnica a házely kamením.

Polská pohraniční stráž reagovala použitím vodních děl a slzného plynu. Na videích je také vidět, jak v blízkosti uprchlíků detonují ochromovací granáty na běloruské straně hranice. Polsko tvrdí, že ty jsou běloruské.

 


Polské ministerstvo obrany uvedlo v úterý, že "odrazilo útok". "Útok migranů na pohraniční přechodu v  Kuźnici. Migranti jsou velmi agresivní a házejí kamením."

Polsko a Litva schválily nouzový stav, které dávají policii pravomoci bez okolků deportovat migranty a ignorovat jejich žádosti o azyl. Nevládní organizace si stěžují, že polské úřady odmítají vpustit do pohraniční oblasti humanitární pomoc pro migranty a nevpouštějí do oblasti novináře.

Naopak z běloruské strany o situaci v úterý vysílala živě  běloruská televize - Lukašenko se snaží z pohraniční krize obviňovat evropské vlády.

V pondělí uspořádala místní muslimská komunita v Bohoniki, ve vesnici v severovýchodním Polsko, pohřeb devatenáctiletého Ahmada al-Hasana, ze Sýrie, který byl 19. října nalezen mrtvý v řece Bug. Podle svědků Ahmada, který neuměl plavat shodil do řeky běloruský voják.

Anna Alboth z organizace Grupa Granica, ze sítě polských nevládních organizací sledujících situaci na hranici, konstatovala: "Je důležité, abychom si všichni uvědomili, že tohle už byla několikerá, zbytečná smrt a kdyby polská vláda zaujala jiný přístup k řešení této krize, Ahmad by byl stále ještě naživu."

Během této krize zemřelo už nejméně 12 uprchlíků, většinou zimou a mrazem v lesích. Lékaři uvádějí, že dostávají stále více žádostí od migrantů v uzavření "polské zóně" o léčbu dehydrace, podchlazení a traumatu z ozbrojených útoků. Nevládní organizace se je snaží rychle zachraňovat, protože polská armáda uprchlíky deportuje bez ohledu na jejich zdravotní stav.

V úterý Německo známilo, že pozastavilo certifikační proces pro nový ruský plynovod Nordstream 2. V pondělí večer hovořila Angela Merkelová s Lukašenkem telefonicky o "nutnosti humanitární pomoci pro uprchlíky a migranty."

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
7278

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2021