V Polsku zemřel druhý afghánský chlapec po požití jedovatých hub

4. 9. 2021

čas čtení 1 minuta

Šestiletý chlapec zemřel den poté, co jeho mladší bratr také zemřel po požití polévky z muchomůrky zelené

Druhé dítě z afghánské rodiny evakuované z Kábulu do Polska zemřelo po konzumaci polévky obsaující muchomůrku zelenou, kterou rodina nasbírala v lese nedaleko svého karanténního střediska

Šestiletý chlapec dostal nouzovou transplanaci jater, ale lékaři ho nedokázali zachránit. Jeho pětiletý bratr zemřel ve čtvrtek v hlavní polské dětské nemocnici ve Varšavě, kam byli odvezeni oba chlapci.

 
 

Sedmnáctiletá starší sestra byla také léčena v této nemocnici a propuštěna v dobrém stavu. Lékaři uvedli, že dávka jedu méně poškodila dospělého, které má větši tělesnou hmotu.

Úřady vyšetřují, zda faktorem bylo zanedbání povinností. Rodina dvou dospělých a dvou dětí údajně uvařila polévku s vysoce jedovatými houbami, které našli v lese nedaleko místa, kde se podrobovali povinné karanténě. Úřady odmítly spekulace médií, že množství jídla pro afghánské uprchlíky v karanténním centru bylo zřejmě nedostatečné.

Polsko evakuovalo tuto rodinu minulý měsíc na žádost Británie  z Afghánistánu. Otec pracoval pro britskou armádu.

Čtyři další afghánští muži byli hospitalizováni v jiném středisku u Varšavy po požití jedovatých hub,

Muchomůrka zelená patří k nejjedovatějším houbámn na světě a je velmi podobná poživatelné bedle jedlé.

Houby v Evropě se často odlišují od hub v domovských zemích a v minulých letech docházelo k otravám houbami v Německu, v Dánsku i jinde.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

2
Vytisknout
5070

Diskuse

Obsah vydání | 10. 9. 2021