Kreml oznámil vytvoření zálohy určené k intervenci v Bělorusku

28. 8. 2020

čas čtení 2 minuty
Kreml oznámil vytvoření záložních sil pro intervenci v Bělorusku, pokud bude nezbytná. Prezident Putin poskytl ve čtvrtek rozhovor televizi Pěrvyj kanal. Prohlásil, že Kreml připravil "policejní zálohu", ale nerozmístí ji v Bělorusku, pokud se situace "nevymkne kontrole", informuje Mason Clark.


Kreml již 15. srpna slíbil, že bude v Bělorusku intervenovat v reakci na zahraniční intervenci. A od 19. srpna tvrdí, že zahraniční intervence již probíhá.

Putinovým prohlášením Kreml poprvé přiznal přípravy k intervenci v Bělorusku. Dosud podpořil Lukašenka technickým personálem propagandistické televize RT, informační podporou a potenciálně skrytou bezpečnostní koordinací od 19. srpna.

Kreml zřejmě vydal toto prohlášení jako dvojí varování - protestujícím a Lukašenkovi - aby stabilizovali situaci a vyhnuli se ruské intervenci.

Lukašenko hrozí protestujícím a opakovaně tvrdí, že protesty podporuje NATO prostřednictvím sousedních zemí, které proti Bělorusku vedou "hybridní válku". Oznámil, že nasadil "polovinu armády v plné bojové připravenosti", aby chránil západní Bělorusko. Tvrdí, že Polsko chce anektovat oblast kolem Hrodna. Běloruské ministerstvo zahraničí si navíc povolalo polské diplomaty a varovalo je před "pokračujícím vměšováním v Bělorusku".

Lukašenko mobilizoval ozbrojené síly 22. srpna a vyslal je na polskou a litevskou hranici. Snaží se představit domácí protesty jako pokus NATO svrhnout jeho a zasáhnout Rusko. Kreml a Lukašenko se mohou snažit posílit tvrzení o polském a litevském vměšování, aby ospravedlnili budoucí agresivní akci proti oběma státům.

Kreml bude zřejmě dominovat jakýmkoliv případným jednáním mezi Lukašenkem a opozicí a může se rozhodnout využít tohoto procesu k upevnění své nadvlády nad Běloruskem.

Běloruská opoziční síť Nexta svolává masové protesty na neděli 30. srpna a oznámila záměr zveřejnit "strategický plán" dne 28. srpna. Slíbený plán zřejmě stanoví zaměření protestů během nadcházejících týdnů, protože Nexta si nyní udržuje nad protestním hnutím dominantní vliv. Může se dále spojit s lídryní opozice Svjatlanou Tichanouskou a její Koordinační radou v Bělorusku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5748

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2020