Co mám dělat? Mně je jenom deset let

16. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Aktualizace:  V neděli ráno v rozhlase BBC v pořadu Broadcasting House interviewovali židovského občana a palestinskou občanku Izraele z jedné mírové vesnice v Izraeli, kde spolupracují židé a Arabové. Svědkyně vysvětlila, že izraelská média neinformují o zabíjení palestinských dětí, a že tedy aktivisté v její vesnici vyvíjejí silnou činnost, aby o tom své izraelské občany informovali na sociálních sítích.

Já jsem pořád nemocná, nevím. Nemůžu dělat nic. Vidíte tady tohle všechno. Co očekáváte, že mám udělat? Spravit to? Mně je jenom deset. Já tohle už vůbec nezvládám. Chtěla bych být lékařkou nebo něco tak nějak, abych mohla pomáhat svým lidem, ale nemůžu. Já jsem jenom dítě. Vůbec nevím, co mám dělat. Bojím se. Ale zase tolik ne. Pro mé lidi bych udělala všechno, ale nevím co mám dělat. Je mi jen 10. Je mi jen 10. Když tohle všechno vidím, já doslova každý den brečím. Říkám si, proč si tohle zasloužíme? Co jsme udělali, že si to zasloužíme? Moje rodina mi říká, že oní nás prostě nenávidí. Nemají nás rádi, protože jsme muslimové. Proč se takhle chováte k muslimům? Vidíte kolem mě všechny ty děti, jsou to jenom děti. Proč odpálit proti nim raketu a zabít je? Není to fér. Není to fér.

Video níže:

Pozn. red. Všimněte si, že toto video už zhlédlo po světě téměř devět milionů lidí. Koho by to v Čechách zajímalo, že?

"Žádné bezpečné místo!" Reportér agentury Associated Press svědčí o izraelském útoku na jeho kancelář v Gaze

16. 5. 2021

čas čtení 7 minut

 

V sobotu bombardovala izraelská armáda výškovou budovu v Gaze kde mj. měly kanceláře tisková agentura Associated Press a Al Jazeera. Izraelská vláda tvrdí, že v budově pracovala vojenská rozvědka Hamasu.

Dvanáct pracovníků tiskové kanceláře Associated Press pracovalo nebo odpočívalo v této budově, když zatelefonovala izraelská armáda a dala obyvatelům budovy jednu hodinu k její evakuaci. Novinář Fares Akram z tiskové agentury AP vylíčil, jak z budovy unikl.


Vzbudily mě výkřiky kolegů a bušení mého srdce přehlušilo uvažování mé mysli. Co se děje? Byl někdo zraněn v ulicích Gaza City, nebo se stalo něco horšího?

Byla sobota 13.55 hodin. Měl jsem ve zvyku spát v horním patře dvoupatrového penthousu, který sloužil tiskové kanceláři Associated Press jako úřadovny od roku 2006. To v posledních dnech nebylo neobvyklé, protože od začátku bojů před týdnem jsem spal v kanceláři během odpoledne a pak jsem pracoval v noci.

Britské Channel 4 News: Proč útočí Izrael na novináře? Ona vás pravda bolí?

15. 5. 2021

čas čtení 12 minut



reportáž Channel 4 News, sobota večer:

Reakce na událost v Gaze v sobotu zaplnily ulice. Desetitisíce lidí přišly demonstrovat v solidaritě s lidmi v Palestině. Demonstrace v Londýně patřila k největším za mnoho let. Konala se v den "nakba", výročí vyhnání statisíců Palestinců po utvoření izraelského státu.

Mladík:
Jako Palestinec třetí generace, já se nemohu vrátit do svého domova. Do vesnice svého dědečka. Kde je pořád jejich dům, ale nikdo v něm nebydlí. Já tam nesmím jet. Nikdo tam nesmí jet. Je okupován izraelskou armádou. A právě teď, oni zabíjejí lidi. Oni zabíjejí naši rodinu v Gaze.

Dívka: Můj názor je, že to je izraelská okupace. Nemyslím si, že je to férový boj. Palestinci nemají armádu, nikdo je nepodporuje, nemají ani v Gaze přistup k základním potřebám.

Nespravedlivý status quo v Izraeli vyhovuje jak Palestinské správě, tak izraelské vládě. Odnášejí to tvrdě obyčejní Palestinci

16. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Izraelská a palestinská úmrtí a zranění, zdokumentovaná OSN

Pořád se to opakuje: Násilí na Blízkém východě, izraelské bombardování Gazy, rakety Hamásu odstřelované do Izraele. Viděli jsme to v roce 2009 a znovu v roce 2014. Všechny ty charakteristiky jsou známé: daleko větší počet mrtvých Palestinců než Izraelců, záběry trosek vybombardovaných budov, slzy pozůstalých. A mimo blízkovýchodní region armády válečníků na klávesnicích, mechanicky opakující argumenty obou stran a trvající na tom, že jen jejich vlastní bolest je důležitá, bolest druhých ignorují, píše Jonathan Freedland.

 17133

"Bez varování": Izraelský letecký úder v Gaze usmrtil osm dětí

15. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Izraelský letecký úder proti třípatrové budově v Gaza City usmrtil osm dětí a dvě ženy z jedné rozsáhlé rodiny. Byl to tento týden dosud nejvražednější útok. Dochází k pokusům vysvobodit mrtvoly z trosek.

Izraelská armáda také zničila budovu, kde měly kanceláře Al Jazeera a tisková agentura Associated Press. V budově byly také soukromé byty. Roste kritika, že to byl útok na svobodu médií.

Mohammed Hadidi sdělil reportérům, že jeho manželka a pět dětí se odebraly oslavit svátek Eid s přibuznými. Byla usmrcena, spolu s třemi jejími dětmi, ve věku šest až čtrnáct let, a jedenáctileté dítě se pohřešuje. Zřejmě přežil jen její pětiměsíční syn Omar.

V troskách budovy bylo lze nalézt dětské hračky a hru Monopoly a talíře s nedojedeným svátečním jídlem.

Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indická varianta by mohla vážně ohrozit rozvolňování v Británii, varuje Johnson. V ČR zemřelo dalších 29 lidí

15. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V pátek 14.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1050 denních nákaz.   V ČR do 14.5.  zemřelo  29 886 lidí, to je nárůst o 29 mrtvých.  V nemocnicích je 1500 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 652 238 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 74 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 180 na 100 000 (v Británii je to nyní 23,1 nákaz na 100 000).

V pátek 14. 5. bylo v ČR očkováno 79 328 osob, ukončeno bylo očkování u jen 6538 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 974 419 lidí, druhou dávkou 1 079 196 osob.


;

- V Británii se vyskytlo, především v severoanglickém Boltonu, ale i například na jihu Glasgowa a v jiných místech, celkem už 1313 případů nákaz indické varianty. Vědci usuzují, že je nakažlivější než britská varianta, která je nakažlivější než původní varianta koronaviru. Pozná se to podle toho, že nakažlivější varianta převládne nad předchozí. Německo zamýšlí označit Británii za zemi, kam se v důsledku šíření indické varianty nebude smět jezdit. Britští vědci poukazují na to, že Británie má velmi efektivní sekvenování případů nákaz, a tak je schopna registrovat nákazy nové indické varianty, která může existovat i v řadě dalších evropských zemí, ale bez jejich vědomí o tom. Boris Johnson v pátek zkrátil dobu očkování druhou dávkou z 12 na 8 týdnů, jenže vědci poukazují, že zrychlení očkování obyvatelstva není rychlým řešením: vakcína je účinná až po čtrnácti dnech po druhé dávce, očkování tedy začne působit až za řadu týdnů. Zatímco první dávka vakcíny chrání očkované velmi efektivně před hospitalizací a úmrtím, jen částečně chrání před šířením nákazy, před nímž chrání až druhá vakcína. Epidemiologové varují, že plánem od pondělka rozvolnit karanténní opatření Johnson jako obvykle znovu riskuje životy. Jako obvykle se totiž nová nákaza šíří nejprve mezi mladými lidmi, očekává se, že i jako dříve se později rozšíří mezi starší.

- V ČR se rozšířil falešný mýtus, podporovaný podvodnými lékaři, že ten, kdo koronavirus prodělal, očkování prý nepotřebuje. Po sociálních sítích se šíří lživá videa, podporující tento mýtus. Je to nebezpečné, protože lidé mohou onemocnět covidem napodruhé, a to i s těžším průběhem. Očkování je životně důležité, ať jste covid prodělali nebo ne.

- Druhý rok pandemie je vražednější než první, varuje Světová zdravotnická organizace.

Palestinci prchají, zatímco Izrael Gazu bombarduje ze vzduchu, z moře i ze země. Zabito bylo v Gaze 120 osob, z toho 31 dětí, v Izraeli 9 osob

15. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Eskalace vyvolala násilné protesty na Západním břehu a další potyčky mezi Araby a židy v Izraeli


Lidé v Gaze prchají ze svých domovů, nesou děti a cenný majetek. Izraelská armáda dále Gazu bombarduje ze vzduchu, z moře a ze země.


Eskalující konflikt vyvolal násilně protesty na okupovaném Západním břehu, kde zastřelila izraelská armáda sedm Palestinců. Docházelo také k dalšímu násilí mezi Araby a židy v Izraeli.

Nejsem přesvědčen, že zabíjení civilistů v Gaze tento problém vyřeší

15. 5. 2021

čas čtení 6 minut

Zprávy o dětech, které jsou zabíjeny v Izraeli i v Gaze, ale samozřejmě ty počty jsou daleko vyšší v Gaze, jsou strašlivé. Myslím si, že by si lidi měli uvědomit, že tyto scény z východního Jeruzaléma, ty scény, jak v mešitě al Aqsa vybuchovaly ochromující granáty, tyto scény vidí lidé po celém světě. Miliardy muslimů vidí tyto záběry a bude jich využito k tomu přesvědčovat lidi, aby se stali členy extremistických organizací.

;

Od minuty 3.35:

Moderátor: Tommy Vietor pracoval pro prezidenta Obamu po dobu devíti let také jako jeho mluvčí pro národní bezpečnost, nyní je zakladatelem mediální společnosti Crooked Media a je tvůrcem podcastů o zahraniční politice, Pod Save the World. Děkuji, že jste souhlasil s rozhovorem pro náš pořad, Tony, a poslouchal jsem váš podcast o Gaze a byl vynikající. A vy jste hrdý na to, že vždycky ignorujete kecání kolem a jdete rovnou k věci. Proto mi řekněte, proč se Amerika v Gaze nyní více neangažuje?

Tommy Vietor: Já si myslím, že by se tam víc angažovat měla. Máte tady dva zásadní problémy pro celé mezinárodní společenství. Máte odpalování raket, z obou stran, mezi Hamasem a izraelskou armádou v Gaze, a pak máte širší problém obrovské frustrace, kterou pociťují Palestinci, protože je s nimi zacházeno jako s druhořadými občany. Protože nemají svobodu pohybu, izraelské zákony a izraelští osadníci vyhánějí rodiny ve východním Jeruzalémě z jejich domovů, nyní jsme svědky střetů, o nichž informovala vaše vynikající reportáž, s těmi ultrapravicovými osadníky v izraelských čtvrtích, takže si myslím, že by se Spojené státy měly v tomto konfliktu více angažovat, viděl jsem, že prezident Biden telefonoval s premiérem Netanjahuem, a já doufám, že mu Spojené státy budou signalizovat: Neposílejte do Gazy pozemní jednotky. Neeskalujte letecké údery tímto způsobem, který ohrožuje životy dalších civilistů.

Já samozřejmě Hamas odsuzuju. Jsou to monstra. Jsou to teroristé. Na lidských životech jim nezáleží. Nejsem ale přesvědčen, že zabíjení civilistů v Gaze tento problém vyřeší. To jen rozdmychá plameny a problémy, které jsou jádrem tohohle všeho, to jen zhorší. Doufám, že se tyto rozhovory odehrávají.

Konec Pavla Zemana

15. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut



Pavel Zeman se stal nejvyšším státním zástupcem v době Nečasovy vlády, kdy Věci veřejné, a pak i TOP09, tlačily na odvolání Renaty Vesecké. ODS byla proti, ale nakonec ustoupila. Nečekalo se, že na post vrchního státního zástupce v Praze Zeman bude prosazovat Lenku Bradáčovou, což pro ODS bylo tak nepřijatelné, že premiér Nečas bleskově odvolal svého ministra spravedlnosti a na jeho místo posadil politika s pověstí „kmotra z Brna“, který vedl s veřejností ústupovou válku. Ale Bradáčovou nakonec ale nedokázal zastavit

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V ČR je stále neočkováno mnoho lidí nad osmdesát let. V ČR zemřelo na covid dalších 32 osob

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 13.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1218 denních nákaz.   V ČR do 13.5.  zemřelo  29 857 lidí, to je nárůst o 32 mrtvých.  V nemocnicích je 1578 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 651 178 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 79 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 191 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,9 nákaz na 100 000).

Ve středu 13. 5. bylo v ČR očkováno 85 621 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8 177 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 897 689 lidí, druhou dávkou 1 072 991 osob.


- Litevská vláda věnuje 200 000 vakcín na covid svým východoevropským sousedům, 100 000 vakcín pošle na Ukrajinu.

- Téměř polovině cestujících, kteří po čtrnáctidenním zákazu cestování z Indie do Austrálie měli přiletět do Austrálie v sobotu, bylo z letu vyloučeno, protože jsou buď sami nakaženi, anebo je nakažený jejich blízký kontakt.

- Počítačový systém irského zdravotnictví se stal terčem útoků ransomware, byl vyřazen z provozu, ale očkovací program to prý neovlivní.

- V Česku je stále neočkováno mnoho lidí nad osmdesát let.

 17130

Izrael kontra Palestina: Když máte takovouhle obrovskou moc, jaká je vaše odpovědnost?

14. 5. 2021

čas čtení 9 minut

Foto: Americký televizní satirik Trevor Noah. Nahrávka jeho vystoupení v angličtině je niže. Zde překlad.

Aktualizace: Počet mrtvých v Gaze stoupl v pátek  na 119 Palestinců, včetně 31 dětí. V Izraeli zahynulo osm lidí. ZDE 

Americký televizní satirik Trevor Noah: Izrael kontra Palestina. Vím, že jen tím, že tuhle větu řeknu, přicházím o diváky, a jsem na hraně zablokování na sociálních sítích. Tak kontroverzní je tohle téma. Ani tu větu ještě nedořeknete, a lidi začnou:"Ty idiote! Co si to dovoluješ! Drž do prdele hubu!"

Ale, lidi, musíme o tom mluvit. Protože to je jeden z nejproblematičtějších příběhů, který existuje v době našich životů.

No, existuje množství konfliktů, o nichž to vypadá, jako že nikdy neskončí. Indie kontra Pákistán. Čína kontra Tibet. Běloši kontra rytmus. Avšak Izrael kontra Palestina je 73 let staré břemeno, které nevyřešil nikdo.

No, když to nevyřešil Jared, hned jsme viděli, že je to nesmírně obtížné.

Izrael-Gaza: Co bylo příčinou konfliktu?

14. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Aktualizace: Počet mrtvých v Gaze stoupl v pátek  na 119 Palestinců, včetně 31 dětí. V Izraeli zahynulo osm lidí. ZDE 

Ve východním Jeruzalémě je zdrojem napětí malá čtvrť Šejch Džará. Po mnoha letech právních sporů u izraelských soudů dostaly některé palestinské rodiny, které tu žily mnoho desítek let, a měly povolení k trvalému pobytu, nikoliv však izraelské občanství,  příkaz se vystěhovat. Židovští osadníci tvrdí, že tyto rodiny bydlí na území, které židé vlastnili před utvořením státu Izrael v roce 1948. To vyvolalo protesty mezi Palestinci, kteří tvoří 40 procent obyvatelstva v Jeruzalémě, avšak  nemají právo rozhodovat o tom, jak je toto město spravováno.

Vzniklo napětí během islámského posvátného měsíce ramadánu, které vyvrcholilo v komplexu mešity al Aqsa na Starém Městě v Jeruzalémě, vedle nejposvátnějšího místa judaismu. Na tomto místě obrovského náboženského významu minulý pátek tvrdě na tisíce věřících zaútočila izraelská policie. Mezi raketami odpalovanými palestinskou extremistickou organizací Hamas a leteckými údery izraelské armády došlo k rozsáhlým konfrontacím mezi izraelským a palestinským obyvatelstvem. Po nepokojích, jichž se účastnili izraelští Arabové, Palestinci, kteří mají izraelské občanství, byl vyhlášen nouzový stav v městě Lod.

BBC: Obrovský konflikt v jádru židovského státu

14. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Jeremy Bowen

Jeremy Bowen, editor BBC pro Blízký východ: Tohle celé je pro mnoho Izraelců obrovský šok. Pro Izraelce palestinského původu i pro židy. Protože i když si lidi byli vědomi rozštěpené společnosti, co do míry násilí je to o tolik horší, než co si všichni mysleli. Ono to ale postupně rostlo. Analytikové nyní budou procházet kořeny toho všeho. V důsledku toho všeho je myslím možné poukázat na dvě věci. Palestinští Izraelci projevují daleko větší solidaritu s tím, co se děje jejich bratrancům na okupovaných územích. A Netanjahu, při svém politickém manévrování, přivedl do mainstreamu četné opravdu fundamentalistické židovské ultranacionalisty. A Netanjahu také používal během voleb velmi pobuřující, rozněcující protipalestinskou rétoriku.  To všechno přispívá k tomu, že se změní nálada a změní se politika a když dojde k velké krizi, všechno to pak praskne.

Moderátor: Je to tedy daleko více polarizovaná společnost než před deseti, dvaceti, třiceti lety?

 16447

Nová studie ukazuje, jak koronavirus obchází imunitní systém

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Vážné příznaky choroby COVID-19 vedoucí k úmrtí jsou považovány spíše za následek akutní imunitní reakce samotného pacienta než škod způsobených přímo virem. Značné výzkumné úsilí je tedy věnováno otázce, jak se viru daří provést účinnou invazi, zatímco obejde imunitní systém. Nová studie v časopise Nature ukazuje komplexní strategii, kterou virus používá, aby se rychle a účinně replikoval, zatímco se vyhýbá detekci imunitním systémem. Izraelský výzkum se zabýval molekulárními mechanismy na buněčné úrovni.

Glasgowští občané překazili pokus o deportaci spoluobčanů Johnsonovou fašistickou imigrační službou

13. 5. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut



Video: Ema Čulík

Ve čtvrtek 13. května, v den nejposvátnějšího muslimského svátku Eid na závěr ramadánu a zároveň také v den, kdy byla skotská premiérka Nicola Sturgeonová slavnostně po úspěšných volbách znovu uváděna v edinburském parlamentě do úřadu, se pokusila fašistická Johnsonova imigrační služba a sprostý podraz - pokusila se v glasgowské čtvrti Pollokshields zatknout a deportovat občany.

Skotská vláda bohužel nemá žádné pravomoci nad britskou imigrační politikou, tu vykonává Londýn, ultrapravičák Boris Johnson a jeho primitivní, fašistická, nelidská ministryně vnitra Priti Patel (která měla před nedávnem být vyhozena z funkce, protože tvrdě šikanovala své podřízené. Johnson ji nevyhodil, na místo toho na protest rezignoval činitel jeho vlády pro etiku. Předchozí premiérka Theresa May Patelovou ze své vlády vyhodila, protože Patelová se vydala tajně dělat vlastní zahraniční politiku do Izraele, aniž by o tom kohokoliv v anglické vládě informovala. Johnson ji znovu najal, protože potřebuje vedle sebe ve vládě primitivy, aby mu nikdo nemohl konkurovat).

Skotská vláda na rozdíl od londýnské imigranty do Skotska vítá. Kdo ve Skotsku žije, je podle skotských úřadů Skot. Skotsko chce, aby se do této země stěhovali imigranti.  Je to tolerantní multikulturní společnost. V předvolební kampani používají skotští nacionalisté imigranty z mnoha zemí světa, v předvolebních videích i Čechy, žijící ve Skotsku. Bezprecedentně dala skotská vláda v právě proběhnuvších volbách volební právo všem cizincům, žijícím ve Skotsku, včetně uprchlíků a žadatelů o azyl. Uprchlíci ze  Sýrie plakali - v žádné zemi světa dosud neměli možnost účastnit se demokratických voleb.

Proti podrazáckému pokusu o deportaci se premiérka Sturgeonová ostře vymezila:

Británie po brexitu vězní a deportuje přijíždějící občany EU

13. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

"Ta česká dívka byla naprosto zoufalá," řekla Eugenie, která během části svěho čtyřiadvacetihodinového věznění plakala. "Jako já, i ona věděla, že nemůžeme hned začít pracovat, ale měla informace, že smíte hledat v Británii zaměstnání a vrátit se pak do Británie po získání pracovního víza. Když nabídla, že si koupí letenku na let zpět do Prahy, řekli jí ne - že jí budou deportovat do Mexika."


Občané z Evropské unie, kteří přijíždějí do Británie na pohovor pro možné zaměstnání, jsou zatýkáni imigračními úředníky, vězněni v detenčních střediscích a deportováni, navzdory předpisům britského ministerstva vnitra, že osoby, které nemají vízum do Británie, smějí přijet do země na pohovor o možném zaměstnání.

Zmatek ohledně toho, zda občané Evropské unie smějí žádat v Británii o zaměstnání a poté, co po úspěšném pohovoru mohou zažádat o pracovní vízum, vede k rostoucímu počtu zatýkání Evropanů. V jiných případech porušují občané EU britské pobrexitové předpisy, které jim zakazují chodit do britských firem na neplacené pracovní stáže.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 16933

Mýty a nepochopení v debatě o Rusku

14. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

Materiál zpracovaný mezinárodním kolektivem autorů pro britský think tank Chatham House rozebírá hlavní a mýty a nepochopení, jimiž se vyznačuje současná západní debata o Rusku. Navzdory toužebným přáním mnoha politiků v euroatlantickém prostoru neexistují valné vyhlídky na to, že by se Rusko v dohledné budoucnosti stalo konstruktivnějším a kooperativnějším partnerem západních vlád. Dobře míněné úsilí "zlepšovat" vztahy s Kremlem tedy nejspíše selže, protože strategické cíle, hodnoty a chápání mezinárodních vztahů v současném Rusku se od těch západních nepřekonatelně odlišují.

30738

(Ne)informování o dění v Izraeli/Palestině je jednou z nejostudnějších kapitol české žurnalistiky

13. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Tuzemská novinářská obec má sice spoustu velkých slabin, nicméně zpravodajství a publicistika mapující dění v Izraeli a Palestině je snad její nejostudnější kapitolou. Česká televize a Český rozhlas (neveřejnoprávní média záměrně vynechávám) divákům a posluchačům sugerují, že aktuální kolo násilností zahájil Hamás odpalováním raket na izraelská města. Veřejnoprávní média se ani netají tím, že informace o tamním dění přebírají výhradně od izraelské strany, což je jen bezduchá stenografie oficiálních postojů Tel Avivu. A právě těmito systematickými dezinformacemi lze vysvětlit, proč obyvatelé země, která na vlastní kůži dvakrát okusila příkoří okupace, vesměs stojí při okupantovi – a naopak lají okupovaným.

30743

Proč se musí Česká republika stále hrbit

Zoufale nízký strop provinčního myšlení

13. 5. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Opozice v české sněmovně chce vyvolat hlasování o nedůvěře současné vládě. Jde o gesto, které nechápe a nesouhlasí s ním mnoho politiků, kteří současnou opozici reprezentují. Podle rozhovorů, které jsem vedl s různými představiteli stran, jde takřka o polovinu reprezentace a je možné, že je to i větší podíl, pokud odečteme samotné vedení stran. S jedním z politiků jsme dumali nad tím, co vlastně - kromě zviditelnění se - může být cílem takového kroku. Odpověděl na to prezident Miloš Zeman: I v případě ztráty důvěry nechá vládu ve funkcích, do voleb 5 měsíců. To je vlastně úplně nejlepší volba, kterou by si mohl Miloš Zeman přát. Babiš bude oslaben a plně v rukou prezidenta, který, s perspektivou přicházejících voleb a potřeby Babiše zůstat u moci, bude diktovat podmínky, aniž by se musel namáhat s hledáním nepravděpodobného kandidáta na úřednické místo. Pokud se to tedy povede (a je možné, že tomu pan prezident pomůže skrze KSČM a SPD), budeme sledovat schlíplou opozici, která odvolala neodvolatelnou vládu, kterak bezradně krčí rameny a nad krystalicky Pyrrhovým vítězstvím. 

Zachrání komunisté šéfa BIS?

13. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Mám rád paradoxy, ukazující složitost nejen politické reality. K jednomu takovému mne vede rozhodnutí koalice pirátů a STAN podpořit hlasování o nedůvěře vládě.

Ještě nedávno se totiž zdálo, že tato koalice se především chce vyhnout riziku ovládnutí exekutivy prezidentem Zemanem, a to i za cenu dovládnutí této otřesné vlády do řádných voleb do Sněmovny na podzim. Nyní je všechno jinak.

20660

HOMELESS TALES

Lidé, co k nám chodí, nemají jména

13. 5. 2021 / Vojtěch Landa

čas čtení 2 minuty

Od prosince až do května jsem pracoval jako zimní výpomoc v Armádě spásy. Jak se vše seběhlo? Když jsem na podzim roku 2020 kvůli covidu přišel o místo, hledal jsem v podstatě jakoukoliv práci, abych se uživil. Byl jsem však rád, že nakonec vyšla právě tato pracovní nabídka, protože je pro mě důležité, aby mi práce připadala smysluplná. Netušil jsem však, zda jako tzv. bílý límeček zvládnu tuto psychicky velmi náročnou práci. I proto jsem se rozhodl své zkušenosti zaznamenat a v tomto roce bych rád své minipovídky vydal knižně. Vy si zatím některé z nich můžete přečíst na stránkách Britských listů.

První ze série příběhů lidí bez domova, které autor sepsal na základě své osobní pracovní zkušenosti.

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Tisková zpráva:

Uvolněte patenty na očkování, tlačí pirátští europoslanci. Návrhem se bude zabývat europarlament

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Pirátští europoslanci i nadále podporují dočasné uvolnění patentů na očkování proti covidu-19. To by podle nich vyřešilo nedostatek vakcín v hospodářsky méně vyspělých zemích. Evropská unie je dosud proti, příští týden budou ale o návrhu debatovat europoslanci v rámci globální vakcinační strategie. Přes sto z nich už letos v březnu podepsalo výzvu Evropské radě. Minulý týden iniciativu podpořily Spojené státy.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Koronavirové pandemii se dalo zabránit, konstatuje sžíravá analýza Světové zdravotnické organizace. V ČR zemřelo dalších 38 osob

13. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Ve středu 12.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1261 denních nákaz.   V ČR do 12.5.  zemřelo  29 825 lidí, to je nárůst o 38 mrtvých.  V nemocnicích je 1697 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 649 947 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 82 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 200 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,6 nákaz na 100 000).

Ve středu 12. 5. bylo v ČR očkováno 81 833 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8375 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 815 422 lidí, druhou dávkou 1 065 694 osob.


- Indie zaznamenala 362 727 denních nákaz a 4120 úmrtí. Celkový počet mrtvých v Indii je 258 317.

- Koronavirové pandemii se dalo zabránit, konstatuje sžíravá analýza Světové zdravotnické organizace. Proti pandemii v lednu/únoru 2020 efektivně zasáhly jen východoasijské země, které měly zkušenost s epidemií SARS, evropské země a americké kontinenty varování ignorovaly až do doby, kdy se začaly plnit jejich jednotky intenzivní péče, když už bylo pozdě. Neexistuje efektivní koordinovaný globální systém, který by dokázal rychle zabránit pandemiím.

- Britští vládní zdravotníci budou jednat o nebezpečí indické varianty, která se šíří daleko více než britská varianta. Počet nákaz indickou variantou se v Británii za týden ztrojnásobil.

Prohlášení patriarchů a předáků jeruzalémských církví týkající se násilí v Jeruzalémě

13. 5. 2021

čas čtení 1 minuta


My patriarchové a vedoucí jeruzalémských církví jsme hluboce sklíčeni a znepokojeni nedávnými násilnými událostmi ve východním Jeruzalémě. Ty, které se týkají vývoje, ať už v mešitě Al Aqsa nebo v šejku Jarrah, porušují posvátnost obyvatel Jeruzaléma a Jeruzaléma jako města míru. Akce ohrožující bezpečnost věřících a důstojnost Palestinců, kteří jsou vystěhováváni, jsou nepřijatelné.

Zvláštní charakter Jeruzaléma, Svatého města, se stávajícím statusem quo nutí všechny strany k zachování již tak citlivé situace ve Svatém městě Jeruzalémě. Rostoucí napětí, podporované zejména pravicovými radikálními skupinami, ohrožuje již tak křehkou realitu v Jeruzalémě a okolí.

Vyzýváme mezinárodní společenství a všechny lidi dobré vůle, aby zasáhli za účelem ukončení těchto provokativních akcí a aby se i nadále modlili za mír v Jeruzalémě.

Patriarchové a vedoucí jeruzalémských církví

Izrael provedl stovky leteckých úderů, Hamas odpálil tisíc raket

13. 5. 2021

čas čtení 4 minuty



Aktualizace, čtvrtek ráno: Izraelská armáda připravuje plán pro možnou pozemní operaci v Gaze. Dál provádí brutální leteckou ofenzívu proti Gaze, Hamas dál odpaluje rakety do Izraele. Rasistické davy ultrapravicových Izraelců mezitím útočí na Palestince a vyvolávají obrovský chaos, nevídaný za mnoho let. V noci ze středy na čtvrtek vyšly do ulic ultrapravicové židovské skupiny a pronásledují Palestince, zatímco Palestinci se střetávají s policií. Přicházejí zprávy i o pokusech o střelbu. Plány na pozemní ofenzívu v Gaze budou předloženy izraelské vládě později ve čtvrtek. Izrael je na hraně ztráty kontroly nad svými smíšenými městy. Většina leteckého provozu směřujícího do Izraele byla odkloněna nebo zrušena. Izraelský premiér Benjamin Netanyahu apeloval na židy i na Araby, aby na sebe přestali útočit: "Je mi jedno, že zuříte. Nemůžete brát zákon do svých rukou."

V Gaze bylo usmrceno nejméně 67 lidí včetně 16 dětí. Sedm lidí bylo usmrceno v Izraeli, včetně jednoho pětiletého chlapce. ZDE 

* * *

Izraelské letecké údery zasahovaly Gazu ve středu děsivou silou. Je to, říká, izraelská armáda, signál Hamasu, extremistické organizaci, která tam vládne. Zničeny byly dva obytné bloky. Izrael jejich obyvatele předem varoval, avšak při jiných leteckých úderech, jak činitelé Hamasu, tak děti byli usmrceni. Je to nejhorší násilí za posledních sedm let. Pracovníci Červeného půlměsíce odvezli mrtvoly tří civilistů, usmrcených v automobilu, zasaženém ve středu ráno.

Muž na ulici: "Co k tomu říct. Je to zločin. Byli to civilisté. Žena a její děti. Holička a majitelka obchodu."

Izraelský obranný systém Iron Dome likviduje většinu přilétajících raket, které odpálil Hamas a další extremistické organizace do Izraele. Ale některé proniknou.

 17121

Bolsonarova genocida brazilských Indiánů běží na plné obrátky

12. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

 

Tuto fotografii bylo třeba propašovat. Byla pořízena 17. dubna, ale fotograf uvedl, že se nyní skrývá, aby se nestal obětí násilných stoupenců genocidní vlády křesťanského fundamentalistického autokratického prezidenta Jaira Bolsonara, který trestá každého, kdo se odváží pokusit se bránit domorodé Indiány v Brazílii nebo zachování amazonského deštného pralesa. Této dívce je 8 let a váží 12 kilogramů.

 17123

Nechceme zemřít pod troskami vlastního domu

13. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Chci, aby lidi ve světě věděli, že my tady v Gaze nejsme kamení.


Moderátorka: Co se děje tam, kde v Gaze bydlíte?

Mosab Abu Toha, spisovatel a básník: Mluvčí vojenského křídla Hamasu varoval Izrael, že jestliže nepřestane útočit na civilisty v Jeruzalémě, zejména v oblasti Šejch Džerach, a jestliže je nepřestane vyhánět z jejich příbytků, frakce odporu zorganizuje odvetu. Odpálili raketu na izraelský vojenský džíp na hranici Gazy. Při tomu útoku jeden z dvou vojáků zahynul. Ale to, co odvetou udělal Izrael, je, že začal bombardovat Bet Hanún. Na severu pásma Gaza. Blízko místa, kde bydlím. Při tom izraelském útoku bylo usmrceno devět lidí. Šest z nich byly děti. A když už mluvíme o dětech, těsně před tímto rozhovorem byly zabity další dvě děti.

Moderátorka: Když slyšíte, že Izrael tvrdí, že se zaměřuje na činitele Hamasu, jak na to reagujete?

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

30742

Ideologická stanoviska jako analýza dezinformací?

13. 5. 2021 / Jana Feiglová

čas čtení 10 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Přestože se v současnosti ve všech seriózních debatách a pořadech vyžaduje po osobách, které hovoří z pozice autority, doložit odbornost, je s podivem, že po internetových skupinkách, které se rozhodly pro ostatní uživatele analyzovat dezinformace a mapovat dezinformační weby, se nic podobného nežádá. Hlavně nyní, v době pandemie, se odbornost osob a týmů začala velmi vyžadovat (například ne každý lékař se může erudovaně vyjadřovat k epidemiologické situaci). Pro jednotlivé obory lidské činnosti a zájmu je dnes doložení vysokoškolské specializace, odborné praxe, publikační činnosti v impaktovaných časopisech a obecné erudice, v podstatě striktní povinností. Bez profilu specialisty v oboru, který daná osoba komentuje, ji dnes nikdo příčetný nebere vážně, případně taková osoba nemůže vybočit z mantinelů osobního názoru.

Rozhovor Britských listů 385. Nikdo dnes neví, co je pokrok

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti Svátku práce hovoří Bohumil Kartous s bývalým předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou o tom, zda může přežít sociální demokracie v Česku a v Evropě obecně. Vladimír Špidla přináší v tomto rozhovoru celou řadu brilantních postřehů o krizi politické reprezentace, o tom, co znamenal pojem pokroku v minulosti a co může znamenat dnes a v budoucnosti a zda vůbec budeme řešit nadcházející epochální proměnu ekonomiky, k níž dojde v důsledku robotizace - Česko tohle zatím zdá se vůbec neřeší a zabývá se na vnitropolitické scéně v podstatě jen pitomostmi. Tento opravdu podnětný Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. dubna 2021.

Eskalace na Blízkém Východě – o čem se nepíše a nemluví

12. 5. 2021 / Jan Darmovzal

čas čtení 8 minut

 

Aktuální dění v Izraeli je velmi znepokojivé a nemůže potěšit snad vůbec nikoho tedy kromě mainstreamových médií, která tradičně odvádí skvělou práci v prezentování celého děje tak, aby byl neobjektivní, zaujatý a pro nynější konzumní společnost „stravitelný“. Hlavní zpravodaj ČT na Blízkém Východě David Borek se zápalem popisuje, jak mu nad hlavou lítají rakety Kassám, jak po celou dobu cesty z Aškelonu do Tel Avivu musí být opatrný a co každou chvíli vyhledávat přírodní úkryty, aby se jeho konvoj vyhnul ostřelování těch krvežíznivých teroristů z Hamásu a Palestinského Islámského Džihádu (PIJ) a jak vlastně na centrální Izrael „prší“ rakety, které se zde více než 7 let neukázaly.


Ano, i tak lze shrnout tradiční popis reálií za uplynulý den, který je ovšem neúplný a z nějakého nepochopitelného důvodu začíná uprostřed, protože se vlastně hodí říct jenom část toho co se opravdu děje a tu druhou část (mnohem důležitější) v tichosti zamést pod koberec a vůbec se o ní nezmiňovat.

Proto se pokusím vzít věci objektivně a v takové souslednosti jak se opravdu staly, aby si i neinformovaný čtenář mohl udělat vlastní názor na aktuální situaci a nemusel být závislý na mainstreamových médiích, které ve velké míře prezentují institucionální a korporátní zájmy ve společnosti, nikoliv pravdu, objektivitu a nezávislost.

Násilí v Izraeli zřejmě navzdory původním předpokladům udrží Netanjahua u moci

13. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Benjamin Netanjahu měl v Izraeli velký problém utvořit novou vládu. Namísto toho se připravovala vláda vedené Jairem Lapidem, šéfem strany Yesh Atid. Svými ostře protipalestinskými výroky a podporou vyhánění Palestinců z jejich příbytků v Jeruzalémě Netanjahu vyvolal násilí a chaos, který probíhá v Izraeli nyní. Jak píše izraelský deník Haaretz, šéf strany Jamina Naftali Bennett řekl ve čtvrtek při dúvěrném jednání jeho strany s představiteli strany Likud, že "vláda změny", kdy by ve funkci premiéra Netanyahua nahradil Lapid, "nepřichází nyní v úvahu".

Bennet uvedl, že v důsledku krizového stavu ve smíšených arabsko-židovských městech by plánovaná nová Bennettova a Lapidova vláda situaci nebyla schopna zvládnout, protože je zapotřebí užívat armády a zatýkat. Řekl, že to by bylo nemožné při účasti Mansoura Abbase a jeho strany Jednotné arabské kandidátky.

Lapid se vyjádřil, že se bude snažit utvořit novou vládu bez Netanjahua i bez Benetta. "Máme poslání, sdílené poslání, vrátit tento národ zpět na správnou cestu," řekl Lapid. Zdůraznil, že nová vláda musí dodržovat zákonnost a charakterizoval násilí mezi židy a Araby jako "existenciální hrozbu" státu.

Zdá se tedy, že vyvolané násilí pomůže udržet Netanjahua ve vládě, která by jinak padla.

Zdroj v angličtině ZDE 

 16766

Bidenův kabinet v OSN blokuje úsilí o příměří mezi Izraelem a Hamásem

13. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Bidenova administrativa blokuje zveřejnění prohlášení Rady bezpečnosti OSN, které volá po okamžitém příměří mezi Izraelem a Hamásem, zatímco Izrael pokračuje ve zničujících náletech na okupované Pásmo Gazy. Izraelské nálety ke středečnímu večeru podle zdravotníků v Gaze usmrtily 65 osob včetně 16 dětí. Na izraelské straně hlásí sedm obětí.

Podle agentury Reuters, která citovala anonymní diplomaty a zdroje obeznámené se strategií Bidenovy vlády, USA zdržují snahy RB OSN o vydání veřejného stanoviska týkajícího se eskalujících bojů mezi Izraelem a Hamásem, protože by mohly poškodit zákulisní jednání o ukončení násilí, píše Jake Johnson na webu commondreams.org.

 16478

AP: Bidenova vláda v přeplněných zařízeních zadržuje 21 000 dětských migrantů

13. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Associated Press informuje, že Bidenova administrativa v současnosti zadržuje více než 20 tisíc dětských migrantů bez doprovodu, včetně batolat. Děti se nacházejí ve více než 200 zařízeních, kde neexistuje žádný dohled. V nejméně pěti z těchto takzvaných útulcích je zadržováno více než tisíc dětí, které zde pobývají v extrémně stísněných podmínkách.

Některá z těchto zařízení spravují kontraktoři, kteří čelí žalobám a obviněním z fyzického a sexuálního zneužívání. Bidenova administrativa rovněž využívá zhruba dvanáct budov, které k takové činnosti nemají povolení. V některých případech se jedná o bývalé vojenské objekty.

Lidskoprávní aktivisté a advokáti mají velké starosti o zdraví a bezpečnost dětí, které jsou čas od času zadrženy, aniž by jejich rodiče věděli, kde se nacházejí. Počet dětských migrantů zadržovaných Bidenovým kabinetem se v průběhu uplynulých dvou měsíců více než zdvojnásobil, zatímco žadatelé o azyl i nadále prchají před extrémní chudobou, násilím a dopady klimatické krize, tedy problémy, které prohloubila zahraniční americká politika ve Střední Americe, Karibiku a dalších regionech.

 

Celý text v angličtině ZDE

29481

Co kdyby Izraelci o Velikonocích zaútočili na baziliku sv. Petra?

13. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Takhle muslimové vnímají útok izraelské armády v jeruzalémské mešitě Al Aksá. Jedná se o velice pobuřující čin namířený proti Palestincům žijícím ve východním Jeruzalémě. Izraelští vojáci opakovaně zaútočili na věřící v mešitě Al Aksá, která představuje posvátné místo pro 1,8 miliardy muslimů – čtvrtinu lidské populace, informuje Juan Cole.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Nerozvolňujte karanténu, hrozí indická varianta, varují britští experti. V ČR zemřelo na covid dalších 38 osob

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V úterý 11.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1673 denních nákaz, to je nárůst od předchozího dne o 141 nákaz   V ČR do 11.5.  zemřelo  29 787 lidí, to je nárůst o  38 mrtvých.  V nemocnicích je 1796 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 648 667 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 88 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 211 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,3 nákaz na 100 000).

V úterý 11. 5. bylo v ČR očkováno 77 615 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8368 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 738 433 lidí, druhou dávkou 1 058 360 osob.


- Vysoce nakažlivá indická varianta B.1.617.2 je nyní v severozápadní Anglii druhá nejběžnější varianta koronaviru. Britští experti varují, že to zpochybňuje plán britské vlády na rozvolnění karantény, k němuž by mělo dojít 17.5. Není jasné, do jaké míry se varianta B.1.617.2 dokáže vyhnout vakcínám. 7. května bylo v Británii 1393 nákaz indické varianty B.1.617.2.

- Američanům jsou nabízeny cesty taxíkem zadarmo na očkování.

Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



 17121

Bolsonaro's native Indian genocide is at full speed

12. 5. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 

This photo had to be smuggled out. It was taken on 17th  April, 2021, but the photographer said he is now in hiding to avoid being targeted by the violent fans of the genocidal government of Christian fundamentalist autocratic president Jair Bolsonaro, who has been punishing anyone who dares to try to defend the native Indians of Brazil or the Amazonian rainforest's preservation. She is 8 years old and weighs 12 kilos.

30650

Čas na nové ministry: ANO, už zase

12. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Relativně nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger utajil příjmy ve výši desítek milionů za "kosmetické služby", které takto ze zákona vykázat nesmí. Kromě toho si ještě nechal pro sebe rozsáhlé vlastnictví nemovitostí. - A relativně čerstvý ministr zahraničí Jakub Kulhánek zase pověřil velvyslance Pivoňku účastí na putinské demonstraci síly na Rudém náměstí. - Suma sumárum, nejvyšší čas personální obsazení obou ministerstev znova obměnit.

Jan Egeland: Jsme v Izraeli pět minut od totální, krvavé a nezvratitelné války

12. 5. 2021

čas čtení 5 minut


Jeden můj kolega musel utéci se svou těhotnou manželkou a dítětem, protože byt v domě vedle byl včera večer zasažen izraelskou raketou. My máme v Gaze více než stovku pracovníků. Utíkají nyní, aby si zachránili holé životy.



Jan Egeland, generální tajemník Norské rady pro uprchlíky. Byl jedním z hlavních vyjednavačů mezi Izraelci a Palestinci v Oslo před třiceti lety:

Eskalující násilí mezi Palestinci a Izraelci, k němuž dochází teď, znamená, že jsme pět minut před vznikem absolutní, děsivé, krvavé a nevratné války. Jinak se na to nedá dívat. Opakované letecké údery nyní proti Gaze, rakety odpalované proti civilním oblastem v Izraeli, a násilí proti demonstrantům, diskriminace proti právům Palestinců na bydlení ve východním Jeruzalémě, to je jediný circulus viciosus, začarovaný kruh, který vede k něčemu, co bude nezvratitelné. A izraelské politické vedení a vedení Hamasu a Džihádu musejí pochopit, že si nyní zahrávají s životy svých dětí na obou stranách.

Třicet lidí zahynulo a Netanyahu chce zintenzivnit bombardování Gazy

12. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Po úterku zuřivých vzájemných útoků zemřelo 28 Palestinců a 2 izraelské ženy


;

Benjamin Netanyahu se zapřísáhl, že zintenzivní vojenské údery proti Gaze po úterku zuřivých konfrontací, při nichž zahynulo 30 lidí, poté, co izraelská letadla bombardovala Gazu a palestinští extremisté odpalovali rakety do Izraele.

Na palestinské starně zemřelo 28 osob, včetně 10 dětí. V Izraeli zahynuly dvě ženy.

Práva Palestinců...

12. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Ti kdo popírají, že Bašár Asad na své lidi útočil plynem nebo bombardoval města až do bezvědomí barelovými bombami, opravdu nemají místo mezi těmi, kdo odsuzují Izrael. Palestinci si zaslouží lepší spojence, napsala Raša al-Akídí. 

30726

Bez komentáře

12. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta


Zpráva pro naše spojence: Převzali nás ve volbách v roce 2013. Náš prezident je ruským aktivem přímo řízeným z Moskvy. Podívejte se, co se stalo s Amerikou o tři roky později. Neopouštějte nás. Mohlo se to stát i vám. Komukoliv, napsala Alexandra Alvarová.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
50978