Rozhovor Britských listů 240. O přímých akcích Rebelie proti vyhynutí

4. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta


O nadcházejících přímých akcích občanské neposlušnosti Rebelie proti vyhynutí hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s aktivistkou tohoto hnutí Veronikou Holcnerovou. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 4. října 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jste si opravdu jisti, že byste neměli odejít z Facebooku?

5. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Prvotním účelem existence Facebooku je sklízet od miliard jeho uživatelů jejich osobní, rodinná a psychologická data (už nyní má Facebook pro každého z vás individuálně 5000 vašich osobních charakteristik, a ten počet se rychle zvětšuje) a prodávat je za miliardy dolarů korporacím vládám a politickým mafiím, které jejich prostřednictvím manipulují občany ve volbách. Za posledních dvacet let byl tento mechanismus tvrdě testován, nejprve komerčně, pak politicky. Nejprve v rozvojovém světě, v Africe a v Asii, pak ve východní Evropě a nakonec byl zneužit k prosazení Donalda Trumpa do prezidentské funkce v USA a zmanipulovaného referenda o brexitu v Británii.

Svým absolutně neskrupulózním  a protizákonným dobýváním soukromých údajů o osobní a rodinné situaci, přesvědčení a psychickém stavu miliard jednotlivých uživatelů Facebooku, kterážto data - nyní vládami považovaná za klíčový vojenský materiál! - se pak prodávají politickým manipulátorům, likvidují obří digitální firmy demokracii.

Došli jsme do bodu zvratu - už nikde se nemohou v současnosti konat férové demokratické volby.

To všechno vysvětluje nesmírně dramatický, dvouhodinový, vynikajícím způsobem zdokladovaný dokumentární film televize Netflix The Great Hack.

Vyšetřete si na něho ty dvě hodiny.  Pak uvažte, zda máte na Facebooku zůstat. S českými titulky si ten film  najdete ZDE

Michael Barnier: Za divoký brexit ponese stoprocentně vinu Británie. My ho nechceme

5. 10. 2019

čas čtení 2 minuty



Michel Barnier, hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit, zdůraznil v sobotu večer, že vláda Borise Johnsona bude muset nést plnou zodpovědnost za divoký brexit. Více než tři roky trvající rozhovory mezi Bruselem a Londýnem jsou totiž na pokraji kolapsu. Barnier varoval, že k dohodě nemůže dojít, pokud Londýn během několika málo dnů nepředloží nové návrhy. Pokud to Londýn odmítne udělat, a dojde proto k divokému brexitu, Evropská unie to bude hodnotit jako záměrnou volbu Johnsonovy vlády.

"Pokud oni nezmění svůj postoj, nemyslím si, na základě mandátu, který jsem dostal od evropské sedmadvacítky, že můžeme pokroči," řekl Barnier v sobotu v Paříži na akci deníku Le Monde.

"Vytvořme znovu Britské impérium..."

6. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Míra idiocie některých Angličanů je docela neuvěřitelná... Je to velmi podobné jako  v České republice národovectví  a iracionální nenávist vůči muslimům a uprchlíkům a Gretě Thunbergové a jako nekritické vzývání Karla Gotta (v ČR Gott, v Anglii královna!) (JČ):

"Proboha, tak to už uskutečněme. Chci říct... My jsme přece Britové. Stáli jsme sami po mnoho let... Prostě už to udělejme. Víte? Chci říct... Díval jsem se na program s královnou. V Britském impériu jsou miliardy lidí. Vraťme se a utvořme znovu Britské impérium. O tom to všechno je. Musíme být Britské impérium. OK? Díky."

Reportérka: "Hlasoval tady někdo pro setrvání v EU?"

Ne. Myslím, že jste v nesprávné zemi.



Downing Street: My chceme, aby nás EU odmítla. Pak je rozdrtíme

6. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

James Kirkup, Social Market Foundation: "V den, kdy vstoupil Johnson do Downing Street, řekli mi tam: 31. října neodcházíme z EU, oni náš návrh dohody odmítnou, bude to brilantní, uděláme pak všeobecné volby a naprosto je  všechny rozdrtíme."


Boris Johnson "čelí uvěznění", pokud nevydá svou veškerou komunikaci s milenkou

6. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Londýnský komunální parlament vydal Borisi Johnsonovi soudní příkaz, podle něhož mu musí do úterý 8.10. předat veškeré soukromé esemesky a emaily, které poslal Jennifer Arcuri, americké podnikatelce z oblasti technologie. Johnson popírá, že s ní měl sexuální poměr, ale zařídil ji z protekce britské státní granty a další výhody. Britský tisk informoval, že Arcuriová sdělila svým přátelům, že s Johnsonem sexuální poměr měla. Pokud tyto informace Johnson nevydá, může být odsouzen na tři měsíce do vězení anebo k neomezené pokutě.

Johnsonov poměr s Arcuriovou a to, co pro ni dělal, je předmětem několika oficiálních vyšetřování.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

ČR odmítla na jednání EU snížení emisí do roku 2030

5. 10. 2019

čas čtení 5 minut

Foto: ministr životního prostředí Richard Brabec

Nejen Česká republika na jednání potvrdila, že v současnosti není připravena opětovně otevírat diskuzi o navyšování cílů EU do roku 2030.

tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ČR

Ministři členských států EU se včera do večerních hodin na jednání Rady pro životní prostředí v Lucemburku zabývali především změnou klimatu. Probrali dlouhodobou klimatickou strategii EU, která by měla mj. stanovit společné evropské cíle do roku 2050, a současně schválili  pozici EU pro nadcházející zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu. Na pořadu jednání bylo i směřování politiky životního prostředí EU po roce 2020 a oběhové hospodářství.

O střetu zájmů v Českém rozhlase

5. 10. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Představte si, kdyby veřejnoprávní Český rozhlas každý druhý den dával dlouhé minuty volného prostoru (s úslužnými dotazy redaktora ve smyslu "a co soudíte o...?") majitelům nebo top manažerům obchodních firem - třeba KKCG Karla Komárka, nebo severočeským uhelným těžařům nebo tak podobně, stále těm stejným, pětiminutové expozé každý druhý den na dotazy typu zhodnoťte politiku vlády "ekonomická politika vlády", vždy hezky s plným vyjmenováním dané firmy na začátku a na konci pořadu, a vždy stále stejným lidem ze stejných firem.

To by v rozhlase padaly hlavičky, jako kuželky!

Ale přesně tohle se děje.

Důchodová reforma jako politické zaklínadlo

4. 10. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

Já samozřejmě nejsem žádný odborník na důchody, ale protože důchodová reforma je už dlouho mantrou české vnitropolitické debaty, velice mne toto téma zajímá. Sledoval jsem důchodovou reformu Nečasovy vlády a už v době prosazování této reformy jsem nabyl dojmu, že jsou proti ní nejen odbory, ale i zaměstnavatelé.

Anglie: Tuny ovoce a zeleniny hnijí na polích nesklizeny, sklízeči z EU odešli

5. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Jen na jediné farmě v Ledbury v hrabství Herefordshire shnilo za posledních čtrnáct dní 87 000 košíků malin, protože farma už nemá 100 sklízečů z EU, které na sklizeň malin potřebuje.

Důvodem odchodu výchoevropských sklízečů nejsou jen obavy z divokého brexitu, ale i drastický pokles hodnoty britské libry v důsledku brexitu a hospodářský rozkvět jejich domovských zemí, které jim nyní nabízejí výhodnější pracovní příležitosti.

Od ledna do srpna 2019 chybělo 3602 česačů - 10 procent sezónních pracovníků. V srpnu dosáhlo toto procento výše 17,6 procent.

Jedna zaměstnanecká agentura informuje, že počet východoevropských česačů poklesl o 27 procent a očekává do října pokles o 60 procent. Svaz britských zemědělců naléhavě požaduje, aby začali být zemědělští dělníci pro Anglii verbováni z celého světa, jinak anglické zemědělské farmy končí.


Je impeachment efektivním řešením, jak se zbavit Donalda Trumpa?

4. 10. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ve Spojených státech se v těchto dnech schyluje k dramatickému střetu mezi antitrumpovskými politickými silami a Bílým domem. Objevují se i pesimistické scénáře o společenském rozvratu či dokonce civilním konfliktu. V první řadě je třeba konstatovat, že četné Trumpovy politické excesy a korupční aféry jsou bezesporu zralé na impeachment, na nějž nyní slyší i Nancy Pelosiová. Jenže celý proces impeachmentu s sebou přináší nejednu svízel.

Americké ministerstvo zahraničí vydíralo Ukrajinu

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Náhle došlo k dramatickému prohloubení Trumpova skandálu s vydíráním Ukrajiny, když se nyní ukázalo, že američtí diplomaté vydírali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pohrozili mu, že jeho návštěva u Donalda Trumpa v Bílém domě se uskuteční pouze pod podmínkou, že Zelenský učiní předtím veřejné prohlášení, v němž přislíbí, že bude vyšetřovat energetickou firmu pro níž pracoval Hunter Biden, a ukrajinskou roli v amerických prezidentských volbách r. 2016. Obvinění Joea a Huntera Bidena z korupce je přitom nesmysl. Tyto informace vyšly najevo z textů, zveřejněných v USA ve čtvrtek večer.

Lhář Johnson tvrdí, že Británie odejde i neodejde z EU do 31.10.

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace: Připravuje však Johnson veto odkladu brexitu za pomoci maďarských autoritářů? V pátek byl v Londýně autoritářský maďarský ministr zahraničí. Bylo by to spiknutí s cizí mocí:





Naposledy ve středu v Dolní sněmovně tvrdil Boris Johnson, že Británie bezpodmínečně odejde z EU do 31. října. Je to velmi nepravděpodobné, protože Dolní sněmovna schválila zákon, který zakazuje divoký brexit a požaduje, aby Johnson, pokud se mu nepodaří vyjednat do 17. října, kdy se koná summit EU, novou dohodu o odchodu Británie z EU, písemně požádal Brusel o odklad.

Protibrexitoví aktivisté, poslankyně skotských nacionalistů Joanna Chery, právník Jo Maugham a Dale Vince, ekologický milionář. žádají u soudu v Edinburku, aby Johnsona donutil podat do Bruselu žádost o odklad brexitu.

V pátek vyšlo najevo, že britská vláda soudu v Edinburku ve svém oficiálním právním podání potvrdila, že podmínky zákona splní a o odklad požádá. Zároveň ministři Johnsonovy vlády neustále opakují, že Británie odejde z EU dne 31. 10. 2019:

Sky News: Soudu ve Skotsku britská vláda sdělila, že Johnson požádá Brusel o odklad, pokud nedojde k dohodě:

Brexitér Steve Baker: Odcházíme z EU 31. října 2019.


Johnsonův mafiánský ministr: "Brexit bude osvobozením, jako byl pád komunismu"

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Michael Gove, člen vládní mafie Borise Johnsona, vystoupil v Německu v Den německé jednoty, dne 3. října 2019, kdy se v Německu oslavovalo 29. výročí sjednocení NDR a NSR, a učinil tam urážlivé a nepřístojné prohlášení, že prý brexit bude pro Británii "získáním svobody", stejný jako byl pád komunismu r. 1989 ve východní Evropě. Jeho projev přítomní právem přerušovali výkřiky: "Nesmysl!"

Odporně urážlivé srovnávání demokratické Evropské unie s totalitním autoritářským komunismem bývalo donedávna charakteristikou jen ultrapravicových bláznů v nejextremnějších koutech Facebooku. Nyní tyto nesmysly šíří i podvodnická mafie, která se nezvolená zmocnila britské vlády. (JČ)

Andrew Stroehlein: Všichni autoritáři usilující o moc v Evropě a v USA opakují tentýž scénář - včetně týchž absurdních a antisemitských konspiračních teorií, které se donedávna nacházely jen na extremistických serverech.

Profesorka Tanja Bueltmannová: Dnes vystoupil v Dolní sněmovně pan Rees-Mogg a řekl, že spiknutí pro setrvání Británie v EU "financuje jistý George Soros". Byl to výrok převzatý rovnou z ultrapravicové antisemitské příručky. Strašlivé věci nezačínají jen od lidí, kteří se halí do vlajek s hákovým křížem, začínají i od lidí ve večerních oblecích, jako je Rees-Mogg.

Andrew Stroehlein: Realita: NDR byl totalitní stát založený na strachu, se statisíci agentů a udavačů tajné policie Stasi.


Případ Karel Gott: "Idiot hudby a prezident zapomnění"

4. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

O mrtvých jen dobré. Původně jsem se k úmrtí Karla Gotta nechtěl nijak vyjadřovat, píše Jan Čulík. Jenže hysterie, která v  ČR po jeho smrti vznikla, mě vede k tomu, že by se přece jen mělo něco říct. Je docela deprimující, že osoba středního až nízkého kulturního proudu se stává pozoruhodně pro mnoho lidí symbolem českého národa a české kultury. Připomeňme si, že už koncem sedmdesátých - začátkem osmdesátých let citlivě zaznamenal Milan Kundera, nejen spisovatel, ale seriozní muzikolog, že se Karel Gott a jeho hudba stali v normalizaci významným prvkem zglajchšaltování české kultury. V kapitole "Idiot hudby [Karel Gott] a prezident zapomnění [Gustáv Husák]" v Knize smíchu a zapomnění napsal Kundera toto, viz níže. 

(Ano, bylo to součástí Kunderovy mystifikační kampaně, jak vysvětluji také níže, a paradoxní je, že když konečně Kundera svolil s vydáním Knihy smíchu a zapomnění v České republice [Atlantis, Brno, 2017, celých třicet šest let! po původním českém vydání knihy v dubnu 1981 u Škvoreckých  v Torontu! a třicet devět let po prvním, francouzském vydání této knihy r. 1978] tuto kapitolu Kundera z knihy odstranil. Bál se snad, že ho bude Karel Gott žalovat? Anebo už nechtěl narušovat v zemi směřující k babišismu oblíbenost lidového zpěváka?  V anglických vydáních, dlouho před českým vydáním v Atlantisu, se "idiot hudby Karel Gott" proměnil v jakéhosi "Karla Lotta".)

Citace z kapitoly, která z Kunderovy knihy v brněnském vydání z roku 2017 zmizela:


Pokračování:

Zemi trpící chaosem v prioritách postihla gottománie

4. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut



Koncem srpna pravila kadeřnice mezi stříháním a propagací jedlového medu od manželových včel: "A co až umře Gott, to zas bude pozdvižení!" - I měla pravdu: Zemi, kde se osudové politické události ponejvíce přecházejí mlčením, zachvátila počátkem října stěží uvěřitelná gottománie.

CNN odmítla vysílat dvě Trumpovy lživé politické reklamy

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Facebook s klidem zveřejňuje lživé politické reklamy. Americké televize ne



Americká televize CNN odmítla dvě provokativní politické televizní reklamy od týmu pro znovuzvolení Donalda Trumpa, které se posmívaly vyšetřování vedoucímu k impeachmentu Donalda Trumpa. Jeden inzerát toto vyšetřování označil za "něco, co se doslova rovná puči", obsahoval nepravdivá tvrzení a neférově útočil na novináře z CNN.

Rozhovor Britských listů 239. Jakým hrozbám dnes čelí Česká republika?

27. 9. 2019

čas čtení < 1 minuta


Bezpečnostní situace ve světě, role České republiky v bezpečnostních strukturách, globální postavení České republiky. To jsou témata Rozhovoru Britských listů, který vede Bohumil Kartous s generálem Petrem Pavlem, který byl od roku 2012 do roku 2015 náčelníkem generálního štábu české armády a v letech 2015-2018 předsedou vojenského výboru NATO. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 27. září 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Evropský soud pro lidská práva: Svoboda projevu nezahrnuje právo popírat holocaust

4. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Soud rozhodl jednomyslně, že "žalobcova stížnost podle článku 10 (svoboda projevu) Ervopské konvence o lidských právech byla zcela zjevně špatně koncipována a musela být odmítnuta. Soud zejména zjistil, že žalobec §myslně šířil nepravdy s cílem pomluvit židy.

Je povzbuzující, že Evropský soud pro lidská práva potvrdil princip, že lhaní a šíření falešných informací není součástí práva na svobodu projevu, poznamenává Jan Čulík.

"Jestliže 70 let ničíme zemědělskou půdu jedy, zabijeme samozřejmě všechno"

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Obrovským varováním i pro Českou republiku je v pátek zveřejněná britská zpráva State of Nature (Stav přírody), podle níž je v Británii ohrožena vyhlazením čtvrtina savců a téměř polovina ptactva. Vinou je intenzivní zemědělství, používání pestícidů a dalších chemických látek, ničení přírody hnojivy a umělou hmotu, ničením habitatů pro stavbu domů, globální oteplování a invazivní cizí biologické a rostlinné druhy.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Satelitní záběry a amatérské snímky dokumentují skryté masakry v Kongu

4. 10. 2019

čas čtení 3 minuty

V posledních několika měsících došlo k sérii masakrů v provincii Ituri na východě Demokratické republiky Kongo, píše Liselotte Masová. Přeživší utekli do již tak přeplněných táborů pro vnitřně přemístěné osoby. Nicméně velmi málo snímků a velmi málo informací z této oblasti proniklo do vnějšího světa, takže je těžké říci, co se přesně stalo.

Trump páchá zradu přímo v televizním vysílání

3. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Už pološílený Donald Trump znovu požadoval, aby Ukrajina zahájila vyšetřování otce a syna Bidenových "za korupci". Přidal k tomu i Čínu, kterou požádal o totéž. Titulek televize CNN při vysílání jeho blábolu upozorňuje, že neexistují žádné důkazy, že by Bidenovi spáchali jakoukoliv korupci a nikdy za ni nebyli vyšetřováni:


Dnešek připomíná oběti migrace. Z Česka vyjelo pomáhat uprchlíkům přes 4500 lidí

3. 10. 2019

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva 

 

Brněnská konference “Za hranice lidskosti” se připojí k desítkám dalších akcí, které dnes proběhnou ve městech všech evropských zemí, aby připomenuly nepřijatelné lidské oběti uprchlíků a imigrantů do Evropy.

Konference, která se dnes uskuteční od 16 hodin na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity, začne shrnutím české dobrovolné pomoci přicházejícím uprchlíkům na Balkáně a poblíž Středozemního moře. Počínaje rokem 2015 uprchlíkům jelo z České republiky pomáhat přes 4,5 tisíce dobrovolnic a dobrovolníků. Jejich snažení shrnuje fotografická publikace Hranice / Borders, která bude během konference představená. (1)

Trump označil proces impeachmentu za puč, Pompeo brání podřízeným podat svědectví

3. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Americký prezident Donald Trump pokračuje ve své kanonádě proti demokratům, kteří ve Sněmovně reprezentantů oficiálně zahájili proces impeachmentu poté, co Trump tlačil na ukrajinskou vládu, aby zahájila vyšetřování aktivit jeho politického rivala Joea Bidena.

Donald Trump v úterý na svém twitterovém účtu napsal, že to, co se děje, není impeachment, ale puč. Mezitím šéf americké diplomacie Mike Pompeo po několika týdnech zapírání potvrdil, že je do celé aféry také zapleten.

Pompeo se snaží mařit vyšetřování Sněmovny reprezentantů, neboť slíbil, že jednomu bývalému a pěti stávajícím zaměstnancům ministerstva zahraniční znemožní podat svědectví. Šéf americké diplomacie obvinil sněmovní demokraty ze zastrašování zaměstnanců jeho resortu.

Očekává se, že Trumpův bývalý speciální vyslanec pro Ukrajinu Kurt Volker, který minulý týden rezignoval, podá svědectví v soukromí. Svědčit má rovněž bývalá americká ambasadorka na Ukrajině Marie Jovanovičová.

Předseda kongresové komise zabývající se vyšetřováním prezidenta Elijah Cummings ve středu oznámil, že hodlá předvolat představitele Bílého domu kvůli dokumentům obsahujícím informace o kontaktech Trumpova kabinetu s Kyjevem.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

Evropský parlament: Johnsonův plán pro brexit je nepřijatelný

3. 10. 2019

čas čtení 3 minuty


Ostře kriticky se irský premiér Varadakar zmínil o tom, že britská veřejnost změnila svůj názor na brexit, ale vláda jí brání, aby ho vyjádřila.



Evropský parlament sdělil Borisi Johnsonovi, že jeho návrhy pro irskou hranici "ani zdaleka" nejsou přijatelnou nabídkou pro EU. Totéž potvrdil irský náměstek premiéra.

Výbor europoslanců reprezentujících názor Evropského parlamentu na brexit konstatoval, že Johnsonovy návrhy nemohou utvořit základnu pro dohodu s EU. Charakterizoval je jako "pokus na poslední chvíli". Evropský parlament má právo vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu.

29955

Sdělovací prostředky by antropogenní změny klimatu měly považovat za prokázaný fakt

3. 10. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se zaposloucháte do komentátorské debaty, již Český rozhlas Plus vysílal poslední zářijový den, můžete snadno nabýt dojmu, že banality jako je dikce či údajná hysterie Grety Thunbergové jsou relevantní témata k diskusi. A nejen to. Antropogenní změny klimatu nejsou podle mínění redaktorky týdeníku Echo Lenky Zlámalové prokázaným faktem, neboť výkyvy klimatu tu přece byly vždy a žádné zásadní nebezpečí nám nehrozí. To je klasický, byť jediný argument, s nímž popírači antropogenního globálního ohřívání (ano, pojem oteplování již pomalu nahrazuje termín ohřívání) mohli až do nedávna bezstarostně šermovat.

30511

Česká dezinfoscéna stále bojuje s islámem

3. 10. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta


Dynamika české digitální dezinfoscény je následující: Na pozici nejčastějšího tématu se vrací téma migrantů a útoky proti EU. Velmi časté je i téma napadající hnutí Milion chvilek pro demokracii. Opět sílí téma sudetských Němců, Benešových dekretů, obviňování Německa a Francie ze snah ovládnout Evropu. Zesílilo téma „fašismu“ v ČR a Evropě, respektive v Německu. Pokračuje podpora Ruska (v menší míře Číny), to je často spjato s „tradičními hodnotami“. Drží se téma obhajoby Andreje Babiše, ale zde jde z velké části o obsah velmi pravděpodobně vznikající autenticky v ČR a řešící vnitropolitické zájmy. Taková jsou hlavní zjištění z posledního souhrnného reportu Českých elfů.

Klimatické výbory pro veřejné blaho (a jejich infiltrace mocenskými kruhy)

3. 10. 2019 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

Článek Aliance za "svobodu" oligarchie nebyl myšlen jako polemika s komentářem Marka Beneše o „Klimatických výborech pro veřejné blaho“ (zmíněno mezi četnými reakcemi pod článkem Proč Greta Thunbergová některé muže tak rozčiluje). Nicméně samotná myšlenka „novodobých“ klimatických tribunálů v sobě zahrnuje hned několik zajímavých poznatků.

Předně se jedná o reakci na klimatické změny, ke kterým se lidstvo bude muset postavit kolektivně, ať už bude mít lidská společnost v danou chvíli (tedy v budoucnosti, kterou má generace zřejmě ještě stihne zažít) jakoukoliv podobu.

Jak rázně sprovodit ze světa „problém Greta“

3. 10. 2019 / Jiří Papoušek

čas čtení 1 minuta


„Teda pane, já bych se s nima tak nemazal. On má ten Babiš pravdu. Je to celý žvanírna. Pořád jen kecaj, a skutek utek. Dneska přesně ta Greta. Ona si jezdí po světě, a hysterčí a oni ji nechaj! A ještě se s ní fotografujou!“

A vy byste věděl, jak na to?

„Především Gretu bych dal do nemocnice. Je psychicky nemocná, tak ať se léčí, a nerajzuje po světě. A kdyby chtěla stávkovat, tak bych jí vysvětlil, že stávkovat bude moct, až se uzdraví, a až bude mít vychozenou školu.“

Když zemřel Karel Gott, Andrej Babiš ukázal svou politickou sílu

3. 10. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zemřel Karel Gott a vláda bude kvůli tomu mimořádně zasedat. Premiér Babiš mluví o státním pohřbu a státním smutku. Proč? Je to logické: Babišovi jde o jeho voliče.

Teď už to snad pochopí každý komentátor, který ho prohlašoval za slabého premiéra, ustupujícího prezidentovi. Babiš potřebuje nadbíhat prezidentovi kvůli svým voličům. V tom není jeho slabost, ale naopak jeho síla.

Mimořádné zasedání vlády k úmrtí Mistra

3. 10. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení < 1 minuta

Dnes mimořádné zasedání vlády k úmrtí Mistra. Úplně to vidím:

"Brabec - seženeš kytice. Ekologické kytice! Ministr dopravy akosamenuješ - zabezpečíš prepravu nebožtíka. Adam Vojtěch, pocem ty mladej - daj lekársku zprávu jestli je opravdu mrtvej. Něchcu tady druhého Elvise! Dostálová - ideš za plačku. Zaorálok - umíš spievať? Zaspievaš nad rakvú! Alena - máš na to badžet? Hladaj!"

(Edit: z diskuse vidím že je vskutku nutno dodat o předmětném zasedání vlády důkaz, tak se pokochejte).

"To mluvíte se mnou?" Trumpův další hysterický záchvat

3. 10. 2019

čas čtení 2 minuty


Trump: Tak prosím. Teď se ptejte.
Novinář z Reuters: Otázka byla, pane, co jste chtěl aby udělal prezident Zelenský ohledně viceprezidenta Bidema a jeho syna Huntera?
Trump: To mluvíte se mnou?
Novinář. Ano, byla to jen doplňovací otázka k tomu, na co jsem se vás právě zeptal, pane.
Trump: Poslouchejte, poslouchejte. Jste připraven? Máme tady pana prezidenta z Finska. Položte otázku jemu.
Novinář: Mám jednu otázku pro něho Chci jen doplňovací otázku k tomu, na co jsem se zeptal vás.
Trump: Slyšel jste mě? Zeptejte se jeho na něco.
Novinář: Já to udělám.
Trump: Dal jsem vám dlouhou odpověď. Položte tomuto pánovi otázku. Nebuďte nezdvořilý.
Novinář: Ne, pane. Nechci být nezdvořilý. Jen vám chci dát šanci odpovědět na otázku, kterou jsem vám položil.
Trump: J8 jsem odpověděl na všecko. Celé je to hoax, podvod. A víte, kdo ten podvod šíří? Lidi jako vy.
Novinář: Dobře, půjdu teď dál.Pane prezidente, v svých úvodních výrocích, vy jste řekl, že pan prezident Trump byl dnes v nějakých  muzeích. a že by respektujete americkou demokracii a povzbuzoval jste ho, aby v ní pokračoval. Jste znepokojen, že se to neděje? A má druhá otázka pro vás, pane, je, Světová obchodní organizace dnes rozhodla ve prospěch Spojených států, že Spojené státy smějí teď uvalit dovozní cla na evropské zboží kvůli ilegálním dotacím pro Airbus.
Trump: To bylo pro Spojené státy velké vítězství, že? Jiní prezidenti taková vítězství nikdy nezajišťovali. Že jo. Ale my hodně vítězíme u Světové obchodní organizace.
Reportér: Tohle byl případ, který byl zahájen, tuším, asi před deseti nebo před patnácti lety.
Trump: No tak to promiňte, vítězíme teď, protože oni si myslí, že mně se Světová obchodní organizace nelíbí a chtějí se ujistit, že jsem spokojen. Protože všechny ty země po mnoho let Spojené státy okrádaly. Oni vědí, že já to vím. Hodně vítězíme, tohle je vítězství za 7 miliard dolarů. Není to špatné. Ale myslím, že tahle otázka je pro mne.



Proč Kongres Donalda Trumpa neobžaluje ze spáchání válečných zločinů?

3. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

V Kongresu - a zejména v demokraty ovládané Sněmovně reprezentantů - nyní vyvstávají dvě veliké otázky: Je na Trumpovy akce možné nahlížet optikou impeachmentu? A jak na tento proces zareagují voliči?

Volání po impeachmentu se začala objevovat krátce poté, co se Donald Trump ujal prezidentského úřadu. Aktuální zjištění whistleblowera ze zpravodajské komunity líčící Trumpovy tlaky na cizí vládu, aby zahájila vyšetřování prezidentova politického rivala jsou příslovečnou kapkou a demokraté ve Sněmovně reprezentantů v současnosti pracují na potenciálním impeachmentu.

Nicméně někteří kritikové míní, že Trumpův poslední skandál není zdaleka tou nejškodlivější eskapádou. A některé z těchto eskapád jsou namočeny v krvi, píše reportér webu Truthout Mike Ludwig.

Zděšení v Bruselu nad Johnsonovým "plánem" pro brexit

3. 10. 2019

čas čtení 2 minuty



Zdá se, že Borisi Johnsonovi se nepodaří uskutečnit brexit dne 31. října poté, co vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier soukromě reagoval zdrcujícím způsobem na nový Johnsonův plán pro irskou hranici. Charakterizoval ho jako past.

Evropská komise také odmítla zahájit tajná a intenzivní "vyjednávání v tunelu" s britskými činiteli před zásadním summitem dne 17. října, během něhož Johnson doufal uzavřít s EU novou dohodu o brexitu.

O tom, jak FBI falešně obviňuje lidi z terorismu

3. 10. 2019

čas čtení 9 minut

 

Britský satirik, autor a herec Chris Morris si vytvořil za posledních 30 let své práce velké množství obdivovatelů za své ironické "zpravodajské" relace a za to, že se zabývá kontroverzními tématy. Nyní jde do kin jeho nový film The Day Shall Come (Ten den nastane) o tom, jak americké výzvědné služby konstruují své vlastní teroristy. Channel 4 News ho ve středu interviewovaly:




Moderátor Jon Snow:
Váš nový film, The Day Shall Come, (Ten den nastane),  Chrisi Morrisi, se mi zdá o hodně jiný než váš předchozí film Four Lions (Čtyři lvi). Nebo mi řeknete, že je to úplně stejné téma?

V Paříži ubodal muž čtyři policisty

3. 10. 2019

čas čtení 1 minuta



Zaměstnanec ústředí pařížské policie ubodal čtyři policisty, než byl zastřelen. Zastřelil ho policista, který byl také vážně zraněn, při útoku v historické budově nedaleko katedrály Notre Dame.

Motiv útoku, k němuž došlo ve čtvrtek asi ve 13 hodin středoevropského času, není znám.

30512

České školství nemůže kráčet do budoucnosti

3. 10. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Ze včerejší diskuse o budoucnosti českého vzdělávání s ministrem školství Robertem Plagou, rektorem Univerzity Karlovy Timášem Zímou a dalšími, za účasti Petra Gazdíka, Kateřiny Valachové, Kláry Laurenčíkové a Michala Orsága. Shrnuto za mě: Je dobré že, dochází ke snaze dohodnout se napříč politickou i nepolitickou sférou na tom, co je nutné udělat;  je i dobré, že panuje shoda nad některými tématy, jako je podstatné zvyšování platů učitelů, jejichž úroveň dělá rozdíl mezi dobrým a špatným vzděláváním. Shoda ale nepanuje zdaleka ve všem, jak ukázala i včerejší diskuse. A, zejména, není čas.

Rok po Chášukdžího smrti jdou světoví lídři saúdskoarabskému korunnímu princi na ruku

3. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Ještě před necelým rokem političtí představitelé Francie, Kanady a Velké Británie při setkání se saúdskoarabským korunním princem Mohamedem bin Salmánem tlačili na to, aby byla vyšetřena vražda prominentního saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Nicméně na červnovém zasedání G20 v japonské Ósace vše vypadalo jinak: bin Salmán byl obklopen japonským premiérem Šinzó Abém a Donaldem Trumpem, který princovi gratuloval za otevření Saúdské Arábie světu a za boj s terorismem.

Samočistící schopnost

3. 10. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Nejčastější způsob urovnání nepravostí bývá biřicem. V demokratické společnosti je ale daleko, daleko cennější, když se lidé spolu domluví a ze svého středu zlo vypudí sami. Aby každý věděl, kdo je šmejdem a kdo ne - a proto, že je dobré s ním obchodovat nebo třeba jít na pivo. Samozřejmě vždycky hlodne červík nejistoty, jestli to bude fungovat nebo třeba odolávat korupčním tlakům. Člověk by ale měl být aspoň někdy optimistou!

The Economist: Uprchlické tábory jsou překvapivým zdrojem podnikatelského ducha

2. 10. 2019

čas čtení 4 minuty



Tohle je muž s nejatraktivnějšími koly ve městě. Muž, za nímž lidé chodí, když něco potřebují. Živí se tím, že zlepšuje lidem život. Vyšňořuje jejich jízdy.

Uprchlický tábor Zaatari v Jordánsku. Nejrychleji rostoucí uprchlický tábor na světě. Žije tu 80 000 lidí. OSN tu vydává asi 9 milionů Kč denně. Všichni obyvatelé dostávají přísné příděly. Čtyři kusy chleba denně a apanáž na potraviny ve výši asi 600 Kč měsíčně. Málokdo z obyvatel tohoto uprchlického tábora má možnost tábor opustit. Jediné pracovní příležitosti, které tu jsou k dispozici, jsou oficiální místa ve správě tábora anebo práce pro nevládní organizace. Avšak správa tábora toleruje uprchlické podnikatele. Tábor Zaatari má 3000 neformálních obchodů a podniků. Je důkazem, že trh dokáže vznikat i v tom nejextremnějším prostředí.

Qaseem je z města Daraa v Sýrii. Přišel do Zaatari před pěti lety a otevřel si obchod pro jízdní kola.

Trumpův skandál: Objevují se stále nové podrobnosti, podpora impeachmentu ve veřejnosti roste

2. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Podpora pro impeachment Donalda Trumpa narůstá, ukazují průzkumy - zatímco vyšlo najevo, že se prezident nedávno pokusil o nátlak na australského premiéra Scotta Morrisona a další zahraniční lídry. Měl v úmyslu dosáhnout toho, aby poskytli pomoc jeho ministrovi spravedlnosti při vyšetřováním vzniku zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera ohledně ruského hackingu americké volební kampaně.

Dědictví, aneb Planeta v exekuci

2. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Astra Taylorová upozorňuje, že v rámci klimatické krize zřejmě dochází k porušování lidských práv dosud nenarozených, jejichž život bude mít vesměs rozhodně horší kvalitu než tu, již jsme bývali zvyklí považovat za samozřejmou ZDE.

Švédsko se obává ruského jaderného úderu

2. 10. 2019

čas čtení 1 minuta

Velitelství švédského vojenského námořnictva přeneslo svou štábní místnost na podzemní základnu z doby studené války, která se nachází na ostrově Muskö, upozorňuje Andrej Riskin. Jak tvrdí švédský analytik Niklas Granholm, takové rozhodnutí bylo přijato v souvislosti s možnou ruskou hrozbou: "Rusové mohou využít silné zbraně vyžadující úroveň ochrany, kterou zabezpečí pouze Muskö".

Bez komentáře...

2. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta


Moderátor BBC Johnsonovi: Vy jste vlastně pěkná svině, že?

2. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Skupina Led by Donkeys toto promítá v Manchesteru, kde se právě koná sjezd Konzervativní strany. Je to starší, ale aktuální.


Moderátor BBC: Deník Times vás vyhodil, poté, co jste si vymyslel citát. Proč jste si ten citát  vymyslel?

Boris Johnson: No... ééé... tohle... zase... víte, to jsou to jsou velké výrazy pro ...  To, co se stalo bylo... Můžu vám to celé říct. Bylo to...  Jste si jist, že by diváci raději nechtěli slyšet o...

Moderátor: No, dobře, když nechcete mluvit o vymyšleném citátu...

Boris Johnson:  Byla to dlouhá a politováníhodná historie...

Moderátor: Dobře, ale vy jste si ten citát vymyslel?

Boris Johnson: To, co se stalo, bylo, hm, připsal jsem události, které se měly odehrát před smrtí Pierse Gavestona. Bylo to velmi trapné  a je mi to velmi líto.

Moderátor: Chci se vás zeptat na jednu drzou lež. Když jste byl v týmu šéfa Konzervativní strany Michaela Howarda, popřel jste mu, že máte mimomanželský poměr. Ukázalo se, že je to pravda, a proto vás vyhodil z funkce. Proč jste lhal svému šéfovi strany?

Boris Johnson: No, chci říci, zase, bez urážky, ohledně toho, hm... víte, já jsem o tom s Michaelem Howardem nikdy nemluvil a, ééé, víte, víte, jsem mu neřekl...

Moderátor: Vy jste mu lhal.

Boris Johnson: No, víte... Já nechci to celé znovu rozbírat.

Moderátor: To se vám nedivím.

Boris Johnson: Proč bych se k tomu měl vracet? Chci říct, už jsem to probíral mnohokrát. S... tak se podívejte na ten dokumentární film. Proč nemůžeme mluvit o něčem jiném?

Moderátor: No, v tom pořadu taky je... No, tohle je o vaší integritě. Ten pořad zaznamenal vaši reakci, když posloucháte telefonní rozhovor, v němž váš přitel Darius Guppy vás žádá o adresu jednoho novináře,  aby ho mohl nechat zmlátit. Aby mu mohl zlámat žebra. A vy, když jste to slyšel, jste mu tu adresu dal. Co to vypovídá o vás, Borisi Johnsonovi?

Boris Johnson: No...

Moderátor: Nejste vlastně ... vymýšlíte si citace, lžete šéfu své strany, chcete být součástí toho, když má být někdo zmlácen. Vy jste vlastně pěkná svině, že?

LHAL SVÉMU ŠÉFOVI
LHAL SVÉ MANŽELCE
LHAL KRÁLOVNĚ
TEĎ LŽE I VÁM

 



Boris Johnson prý předloží Bruselu ve středu poslední, ultimativní nabídku

2. 10. 2019

čas čtení 3 minuty


Aktualizace:
Irští politikové odmítli Johnsonův "poslední plán" pro severoirskou hranici  jako nefunkční, nerealizovatelný a protizákonný podle britského zákona. Podle britského zákona totiž nesmí na severoirské hranici s Irskou republikou vzniknout žádná pohraniční infrastruktura, která tam nebyla před brexitem. Komentátoři obviňují Johnsona, že o dohodu s EU neusiluje a prostě chce realizovat divoký brexit. ZDE
Boris Johnson uzavřel tajnou dohodu se severoirskými protestantskými fundamentalisty ze strany DUP, že vznikne pro pobrexitové poměry pro irský ostrov "bilaterální zámek" mezi Belfastem a Dublinem.

Johnson prý ve středu předloží Bruselu svou konečnou nabídku pro brexit - jeho poradce Dominic Cummings uvedl, že Londýn nebude s EU nijak vyjednávat. V ní navrhne, aby Severní Irsko respektovalo po dobu nadcházejících pěti let předpisy Evropské unie pro zemědělské-potravinářské produkty a pro průmyslové zboží. V roce 2025 má rozhodnout severoirský parlament v Belfastu, zda se dál přidržovat evropských předpisů, anebo přejít k britským.

Británie: Všechny nejnovější průzkumy veřejného mínění ukazují, že Britové chtějí setrvat v EU

2. 10. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jak by Britové hlasovali v novém referendu o brexitu?

Leave = podpora odchodu z EU,
Remain = podpora setrvání Británie v EU.


Hospodaření OSBL za srpen 2019

5. 9. 2019

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 50 671,02 Kč, výdaje byly 99 116,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


47780