Itálie posílá na kliniky nové lékaře - bez zkoušek

18. 3. 2020

čas čtení 1 minuta
Itálie pošle sloužit na kliniky 10 000 mediků, kterým odpustí závěrečné zkoušky, ve snaze pomoci navýšit kapacity zdravotnictví přehlceného epidemií koronaviru, informují Angelo Amante a Crispian Balmer.


2 503 lidí zemřelo na koronavirus v Itálii, zatímco celkový počet potvrzených případů stoupl na 27 980. Země se tak stala druhou nejpostiženější hned za Čínou.

Krize přivedla nemocnice v epicentru choroby na severu Itálie na pokraj zhroucení a ty se snaží posílit své kapacity.

Ministr vysokého školství Gaetano Manfredi prohlásil, že vláda nechá letošní graduanty medicínských oborů pracovat osm až devět měsíců a odpustí jim povinné závěrečné zkoušky.

"To znamená okamžitě vpustit do národního zdravotnického systému energii asi 10 000 lékařů, což má zásadní význam pro vyrovnání se s nedostatkem, jímž naše země trpí," uvedl ministr.

Studenti budou odesláni k práci do všeobecných klinik a do domovů starých lidí, čímž uvolní zkušenější kolegy pro rapidně se plnící nemocnice.

Během tří týdnů v Lombardii potřebovalo intenzivní péči 1 135 osob. Region má ale jen 800 lůžek s intenzívní péčí, uvedl Giacomo Grasselli, ředitel jednotky intenzívní péče nemocnice Policlinico v Miláně.

Úřady pracují na vytvoření stovek dalších lůžek s intenzívní péčí ve speciálním zařízení na výstavišti Fiera Milano. Stále však čekají na dostatek respirátorů a kvalifikovaného personálu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6629

Diskuse

Obsah vydání | 20. 3. 2020