V Záhřebu bylo zemětřesení, lidem bylo doporučeno, ať z izolace vyjdou do ulic

22. 3. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Blbci. Angličané v neděli odpoledne v londýnském parku Victoria Park:

- Sebeizolace anglického stylu. Město Hull:


- Před soud v Británii byl postaven muž, který vyráběl falešné testovací zařízení na koronavirus a prodával je po světě. Devětapadesátiletý Frank Ludlow byl zatčen nedaleko místní pošty ve West Sussexu poté, co policie v USA zkonfiskovala 60 údajných "testovacích souborů" v USA. Soubory zadržela americká celnice v Los Angeles. Obsahovaly "nesmírně škodlivé" chemikálie, jimiž si uživatelé měli vyplachovat ústa. Lidé jsou varováni, aby je nepoužívali.

- První případ nákazy koronaviru byl zaznamenán v britském ženském detenčním středisku pro imigranty v Yarls Wood. Šíří se tam panika. Probíhá soudní řízení, požadující, aby byli imigranti z detenčního střediska propuštěni.

- Británie má nyní 5018 potvrzených případů nákazy koronavirem, 247 lidí zemřelo. ZDE 


- V neděli ráno došlo v Záhřebu k sérii zemětřesení. Většina obyvatel vyběhla do ulic navzdory principu sociálního distancování. Zemětřesení bylo o velikosti 5,3 na Richterově škále, jedno dítě bylo vážně zraněno a budovy po celém městě byly poškozeny, včetně věže hlavní katedrály. Epicentrum bylo asi šest kilometrů severně od Záhřebu. Armáda pomáhá odklízet trosky. Chorvatský ministr vnitra Davor Božinović uvedl v neděli, že úřady se snaží zvládat obojí krizi, ale že koronavirus je vážnější hrozbou zemi než zemětřesení. Apeloval na lidi v ulicích, aby mezi sebou udržovali odstup.

- ČR: Tisíc sedmdesát čtyři detekovaných v ČR, z toho 74 hospitalizovaných (7%) a 19 na JIP (2%). Nikdo mrtvý. ZDE

- O nebezpečí idiotů v britské vládě: Dnešní Sunday Times:

Při soukromém jednání koncem února [Johnsonův hlavní, nevolený poradce] Dominic Cummings vysvětlil strategii britské vlády. Že je přesvědčena, že bude-li virem nakaženo 60-80 procent obyvatelstva, země získá "imunitu stáda". Strategií britské vlády mělo být dovolit, aby země získala tuto "imunitu stáda. Tím se ochrání ekonomika a jestliže to znamená, že pár penzistů umře, tak co." - Až na poslední chvíli Johnsonova vláda zrušila tuto strategii poté, co upozornila děsivá studie z Imperial College, že tato strategie povede k naprostému zahlcení státního zdravotnictví umírajícími, k rozkladu zdravotnictví a k naprostému chaosu v zemi. Johnson nyní - opožděně - apeluje na občany, aby zůstávali doma, jinak dojde k celospolečenské katastrofě. - Komentátoři na Twitteru upozorňují, že Cummingsonovo jednání zavání trestným činem. Je přímo odpovědný za smrt nevinných lidí, k níž zřejmě v nadcházejících dnech v důsledku odkladů britské vlády dojde. Idioti ultrapravičáci. Ukazuje se, že omezená ultrapravicová ideologie je pro takovouto krizi naprosto nepoužitelná. Vraždí lidi.  (JČ)
- V Británii je krásně a lidé zahlcují přírodu. Činitelé v turistických oblastech varují, že to je nepřijatelné. Chtějí, aby lidi zůstávali doma a nehromadili se venku. Skotští politikové a pracovníci skotských turistických institucí v severoskotské divočině apelovali na občany, aby do pustiny nejezdili a neohrožovali tamějši obyvatele. National Trust sice upozornil, že lidé mohou jet do přírody, jenže toho zneužívá příliš mnoho lidí:


- Počet infekcí v Německu stoupl o 1948 na 18 610. Zemřelo dalších 9 lidí.

- V Kongu ohrožuje koronavirus vzácné horské gorily. Horské gorily mají náklonnost k stejným chorobám dýchacích cest, které postihují lidi. Běžná chřipka dokáže gorilu usmrtit, proto k nim turisti normálně nemají přístup.

- V Íránu stoupl počet mrtvých o 129 (8 procent) na 1685, počet případů nakažených o 1028 (5 procent) na 21 638.

- Počet mrtvých ve Španělsku stoupl za poslední den o téměř 394 - o 30 procent - na 1720. Počet potvrzených případů nákazy o 3646 (o 15 procent) na 28 572. Vláda prodloužila mimořádný stav z původních 15 dnů o dalších 15 dnů.

- Austrálie omezila podnikání, avšak školy zůstávají otevřeny. Premiér Scott Morrison uvedl, že restaurace a další místa veřejného setkávání musejí být uzavřeny, protože lidé nerespektují doporučení, aby mezi sebou udržovali sociální distanci.

- Hongkong zaznamenal 44 dalších případů, druhý nejvyšší nárůst za 24 hodin. V pátek zaznamenal dosud nejvyšší nárůst případů za 24 hodin, 48. Z těch 44 nových případů je 29 případů ze zahraničí.  

- Zdravotní sestry v britském zdravotnictví se snaží chránit vším, co najdou - dávají si na hlavu zástěry z PVC, kupují si holínky, kolem nohou si motají klinické odpadkové pytle. Téměř 4000 britských zdravotníků poslalo otevřený dopis Borisu Johnsonovi, vydaný v dnešních Sunday Times, požadující, aby jim zajistil potřebné ochrannéí pomůcky. Nedostatek ochranných pomůcek pro zdravotníky je nepřijatelný, píší.

- Britská vláda nevyloučila, že zavede přísný zákaz vycházení jako v Itálii, pokud to bude zapotřebí pro boj proti pandemii. Britská vláda posílá individuální dopisy 1,5 milionu britských občanů, identifikovaných jako zranitelné, aby v nadcházejících 12 týdnech nevycházeli z domu.

- Ruská armáda posílá lékařskou pomoc do Itálie, včetně mobilních dezinfeknčích jednotek a lékařských odborníků.

- Malajsko vyslalo armádu do ulic, aby si vynutila sociální distancování, které lidé nedodržují.

- Havajské ostrovy se staly prvním americkým státem, které zavedly čtrnáctidenní karanténu pro všechny nové příchozí.

- Afghánistán potvrdil 10 nových případů nákazy.

- Rumunsko zaznamenalo první úmrtí.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
6632

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2020