Sýrie: Děti se před bombardováním skrývají pod náklaďáky bosé. Je -10 stupňů Celsia

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

O otřesných podmínkách tři a půl milionu civilistů, které zřejmě Asad zamýšlí v severozápadní Sýrii vyvraždit, hovořil v pondělí v rozhlase BBC chirurg David Nott. Pracoval dlouhá léta ve válečných zónách a loni poskytoval výcvik lékařům v Idlíbu.
 

Situace je tak zoufalá, že ta krutost a peklo jsou horší než peklo. Lidi umírají na podchlazení, samozřejmě, když jste venku 24 hodin denně mimo teplo, zemřete. Zapomínáme, že 70 procent veškerého tohoto obyvatelstva jsou ženy a děti. A zase, když máte populaci žen, každá pátá bude těhotná. Potřebují antenatální, postnatální péči, atd., atd. Za posledních pár týdnů bylo vybombardováno osmnáct nemocnic a už fungují jen tři. Víte, je tam absolutní chaos, přichází milion lidí, to nemůžou zvládnout. Mají čtyři operační sály, mají tam lidi s opravdu vážnými zraněními, s roztříštěnými zraněními. Víte, všichni jejich pacienti umírají, protože jim nikdo nepomáhá - nikdo s tím nemůže nic udělat. 

* * *

Další prchající rodina terčem leteckého úderuv Darerizza, západně od Aleppa. Jedna osoba byla usmrcena, dvě další byly zraněny.


0
Vytisknout
7642

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2020