Sýrie: Šokující reportáž o ruském vraždění a bombardování nemocnic

25. 2. 2020

čas čtení 12 minut

Jak na to poukazuje mnohokrát David Miliband, bývalý britský ministr zahraničí a nyní ředitel humanitární organizace International Rescue Committee, naprosto se rozložil poválečný humanitární konsensus i mezinárodní právo. Zločinné mocnosti nyní bezostyšně páchají obrovské množství válečných zločinů a nikdo to neřeší, všem je to jedno. Nerad to říkám, ale nikdo nevidí do budoucnosti: kdyby došlo ve střední Evropě k válce, třeba k invazi z Ruska, svět hodí Českou republiku zcela přes palubu - dnes je přece každému jedno, že se někde beztrestně vraždí děti, ženy a civilisté. Proč by k tomu nemohlo docházet v Česku?

Co dělá česká diplomacie? Proč nemůže vystoupit výrazněji na mezinárodní scéně a požadovat zásadní kroky k ukončení masakrování v Sýrii? Kde jsi, Petříčku? Neměl bys to dělat ve vlastním zájmu?

Zpravodajství Channel 4 News přineslo v pondělí večer šokující, zdrcující reportáž o tom, jak ruská letadla v Sýrii bombardují nemocnice. Práce Channel 4 News je jedním z vrcholů světové žurnalistiky. (Právě proto se vyjádřil Boris Johnson, že chce Channel 4 v Británii zrušit a nahradit jej televizí typu Fox News....) (JČ)


Tato reportáž má anglické titulky. Doslovný český překlad viz níže:


Rozhovor Britských listů 261. Chceme prostřednictvím kultury šířit slávu města Brna

21. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Brno je jedno z nejzajímavějších měst v současné České republice. Marek Fišer je v Brně radním pro kulturu za Pirátskou stranu. Jan Čulík se ho v tomto Rozhovoru Britských listů zeptal, jaké má plány v Brně pro kulturu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. února 2020..

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE
 

Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta

25. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

John Simpson, nestor britských novinářů. Pracuje pro BBC 53 let: "Jestliže je pravda, jak říkají Assangeovi právníci, že mu jeho vězeňští dozorci dali jedenáctkrát pouta a donutili ho dvakrát se svléknout donaha a zkonfiskovali mu materiály k jeho procesu, je to pomstychtivost a je to naprosto nepřijatelné."


Julianu Assangeovi byla jedenáctkrát dána pouta, dvakrát byl svléknut donaha a po prvním dni slyšení ohledně jeho deportace do USA mu byla zkonfiskována dokumentace k jeho případu, konstatovali jeho právníci, kteří si stěžovali, že Assange nemá možnost se slyšení účastnit.

Jejich apel na soudkyni, která předsedá slyšení u korunního soudu ve Woolwichi podpořil i právník zastupující americkou vládu, který zdůraznil, že je nezbytné, aby byl soud se zakladatelem Wikileaks férový.

"Nechceme proměnit své ostrovy v obrovské věznice lidských duší!"

25. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Řecké úřady se zoufale snaží uklidnit protesty proti výstavbě nových uprchlických tábor
ů

Po noci střetů mezi místními obyvateli a pořádkovou policií na severních řeckých ostrovech Lesbos a Chios se řecké úřady zoufale snaží uklidnit situaci. Bezpečnostní jednotky použily slzného plynu a ochromujících granátů ve snaze rozptýlit davy, které se shromáždily na místech, kde se mají stavět kontroverzní nové tábory pro uprchlíky.

88 000 lidí nakaženo koronavirem

25. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

- První případ koronaviru identifikován v Katalánsku. Spolu s třemi případy turistů z Německa, Itálie a Británie na španělských ostrovech je to čtvrtý případ na španělském území.

- Případy koronaviru také potvrdilo Rakousko a Chorvatsko.

- Hotel v Tenerifu na Kanárských ostrovech, kde byl identifikován Ital, nakažený koronavirem, byl umístěn v izolaci. Tisíc hostů hotelu je izolováno, aby nerozšířili nákazu dál.

- Cestující navracející se do Británie ze severní Itálie by měli čtrnáct dní zůstat doma, aby nešířili nákazu, doporučil britský "ministr zdravotnictví" Matt Hancock.

- V Íránu už na koronavirus zemřelo 16 osob. Írán má největší počet mrtvých na koronavirus mimo Čínu. V Íránu bylo oznámeno, že nakažen koronavirem byl náměstek ministra zdravotnictví Iraj Harirchi. Je v karanténě.

- Čtyři nové případy koronaviru byly identifikovány v Iráku v provincii Kirkuk. Celkem je v Iráku pět případů koronaviru.

- Rakousko zaznamenalo v Tyrolsku dva případy nákazy koronavirem.

- V důsledku epidemie koronaviru klesají burzy.
 

- Italské úřady oznámily v úterý první případ nákazy koronavirem na Sicílii. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

Harvey Weinstein shledán vinným ze znásilnění

25. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 


Aktualizace: Harvey Weinstein čelí dalšímu kriminálnímu procesu v Kalifornii, kde ho prokurátoři obvinili z dvou incidentů, k nimž údajně došlo během dvou dnů. Jde o trestné činy znásilnění, násilného orálního sexu, sexuální penetrace násilím a sexuálního fyzického násilí. Pokud by byl Weinstein i zde shledán vinným, mohl by být odsouzen až na 28 let do vězení. ZDE 

Harveyho Weinsteina, padlého titána hollywoodského filmového průmyslu, jehož sexuální zneužívání mladých hereček vyvolalo hnutí #MeToo, shledala porota u soudu v New Yorku vinným ze dvou z pěti obvinění.

Porotě sedmi mužů a pěti žen u newyorského nejvyššího soudu trvalo pět dní, než dospěli k verdiktu. Shledali Weínsteina vinného ze sexuálního trestného činu prvního stupně. Dopustil se ho, že v roce 2006 přinutil asistentku filmové produkce Mirian Haley k orálnímu sexu.

Weinstein může být za to odsouzen k minimálnímu trestu pěti let a maximálnímu trestu 25 let.

Rakousko bude bránit osobám podezřívaným z nákazy koronavirem, v příchodu na jeho území

25. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Rakousko oznámilo, že nebude na své území vpouštět osoby podezřívané z nákazy koronavirem, poté, co byly přes víkend regiony v severní Itálii hermeticky uzavřeny v důsledku vypuknutí množství případů této nákazy.

Rakouská vláda vydala varování před cestování do Lombardie a do Veneta.

V neděli Rakousku zastavilo asi na čtyři hodiny železniční dopravu z Itálie, než byli dva cestující zkontrolováni na koronavirus. Vlak s asi 300 cestujícími byl zastaven na italské straně Brennerského průsmyku, než mu byla povolena další cesta, poté, co se nákaza u cestujících neprokázala.

V úterý budou jednat ministři zdravotnictví z Rakouska, z Francie, Německa, Švýcarska, Slovinska a Chorvatska v Římě o tom, jak bojovat proti koronaviru. Italská vláda nechce, aby země zaváděly pohraniční kontroly, které by podle ní byly neefektivní.

Ultrapravicový bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini se pokusil spojit epidemii koronaviru s migrací.

"Dovolovat migrantům z Afriky, kde je virus přítomen, přístup do Itálie, je neodpovědné," řekl Salvini. V Africe byl dosud zjištěn pouze jediný případ koronaviru.

Evropská komise připravila balík 232 milionů euro na boj proti koronaviru. V pondělí uvedla, že zrušení volného cestování schengenskou zónou by připadlo v úvahu pouze, pokud by došlo k uvěřitelnému riziku a na základě vědeckých důkazů.

Vlády v bezcelní schengenské oblasti mohou obnovit pohraniční kontroly, pokud existuje "vážná hrozba státní politice či interní bezpečnosti". Podle předpisů Evropské komise to musí zůstat výjimečným opatřením.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Kdo se bojí demokratického socialismu? 2. část

25. 2. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Je vskutku frustrující pozorovat, kterak mainstreamové sdělovací prostředky reagují na spanilou jízdu senátora Bernieho Sanderse demokratickými primárkami. Člověk neznalý amerických reálií a předpojatosti tamních médií by snadno mohl nabýt dojmu, že ve Spojených státech hrozí anarchistická revoluce, jež by rozmetala vše, na čem tento „Maják demokracie“ stojí. Totéž v bleděmodrém sledujeme v českém mediálním prostředí, jež se ani po třiceti letech intelektuální lenosti nedokázalo vymanit z infantilního obdivu vůči této problematické zemi, aniž by dokázalo rozumně reflektovat dnešní turbulence na tamní politické scéně.


Británie vyhazuje ze země akademiky, kteří dělají výzkum v zahraničí

25. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Když Dr Nazia Hussein strávila v roce 2009 půl roku v Bangladéši výzkumem třídní a genderové identity pro svou doktorskou práci na Warwick University, netušila, že o deset let později toho zneužije britské ministerstvo vnitra k tomu, aby odmítlo její žádost o trvalý pobyt v Británii. Zdaleka to není jediný případ.

V lednu oznámil Boris Johnson, že Británie bude usilovat o přilákání "vrcholných výzkumníků a jejich týmů". Britští akademikové varují, že agresivní přístup ministerstva vnitra k vědcům, kteří musejí svůj výzkum dělat v zahraničí, odradí akademiky, aby se vůbec snažili přijít do fašizující Británie.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Kdepak je ta pravda?

25. 2. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut


Jako kdyby to byla zvláštní jazyková nemálo prestižní hra, dokonce až příliš často a ovšem též bezostyšněji bez jakýchkoliv pravidel; anebo bez rámce, kde by se měla závazně odehrávat. Taky se někdy v tom našem 21. a informačním století pseudoučeně jako výslednice ta „pravda“ cituje jako jíž „post-pravda“; tj. snad asi stav, kdy už je zbytečné usilovat o její širší pojetí či směrovku, tím spíše o její verifikaci; pak třeba taky ve formě „pravdy politické“, „pravdy biblické“, ne-li opět zvláštně až jedinečně nadsazené „pravdy naší“. Nikdy pravdy nějak jen snad pouze dílčí, dosud nedostatečně prověřené, ne-li pravdy jaksi přece jen „provizorní“…

EU vyžaduje, aby Británie zakázala dovoz amerických chlórovaných kuřat

25. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Video: Vládnou obavy, že mytí kuřat v chlórovém roztoku se používá k skrytí problematických metod klecového chovu kuřat:



Má-li dojít k obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Británií, Británie nesmí povolit dovoz chlórovaných kuřat z USA. Má to ochránit evropský vývoz masa a tvoří to překážku možné obchodní dohodě Británie s Donaldem Trumpem. Ta je ohrožena i tím, že Boris Johnson nařídil svým vyjednavačům, aby se vyhnuli už schválené povinnosti zavést celní kontroly mezi hlavním britským ostrovem a Severním Irskem. Nedodržení této dohody by bylo porušením dohody z Velkého pátku z roku 1998 o ukončení terorismu v Severním Irsku a americký Kongres, který velmi podporuje Irsko, by blokoval jakékoliv obchodní vyjednávání s Británií.

Křeček v noční košili …. ochránce z pohádky

24. 2. 2020 / Milan Čech

čas čtení 10 minut



Hodně lidí v poslední době uvažuje nad tím, jak bude nový ombudsman hájit občany před nespravedlností a zlovůlí státu a jeho institucí. Ví se, že na svém předchozím postu zástupce S. Křeček nehýřil obzvláštní aktivitou, do práce zbytečně nechodil a tou sluníčkářskou potřebou někoho ochraňovat netrpěl. Konspirační většinou, která nechápe že její životní standart pochází právě z toho, kde vidí původce všeho zla, byl proto oblíben.

Osobně mám tuto otázku zodpovězenou, o mně již pan Křeček totiž rozhodoval a jak uvidíte dále, tento udatný bojovník téměř dokázal ochránit svět před dvěma nebezpečnými malými skleníky, které v běžném světě bez Křečků, nevyžadují stavební povolení ani geometrické zaměření. Tímto si tento heroický ochránce mohl zapsat čárku za ochranu psychopatického (toto prosím nechápejte jako urážku, ale pouze jako diagnozu) patologického udavače, který si stěžoval, že teplý vzduch ze skleníků ohýbá na jeho 12 m vzdáleném lesním pozemku vzrostlé stromy a křiví je.

Židy neobsluhujeme

24. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

“V této restauraci Židy neobsluhujeme.” Německo, 1937.
“WC pouze pro bílé. Barevným vstup zakázán.” USA, 1961
“Romům nepronajímám.” Česká republika, 2020

Jo a kdyby se snad někdo cítil diskriminován, může se obrátit na ombudsmana, píše na Facebooku Kateřina Hadrabová.


 

Hospodaření OSBL za leden 2020

2. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V lednu 2020  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 55 537.89 Kč, výdaje byly 71 731.50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Muž vjel v Hessensku do karnevalového průvodu, zranil třicet osob

24. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Místní člověk, devětadvacetiletý německý občan, vjel ve Volkmarsenu v německé spolkové zemi Hessensku do karnevalového průvodu a zranil třicet osob, většinou děti. Byl zatčen, policie nezná zatím motiv útoku. Zatčený muž nebyl vstavu, kdy by se mohl podrobit výslechu. Muž vjel do průvodu plnou rychlostí a zaměřil se speciálně na nájezd na děti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

AfD v Hamburku "vypadla z parlamentu"

24. 2. 2020

čas čtení 1 minuta


Aktualizace: Průzkum u východu z volebních místností se nepotvrdil, podle konečných výsledků voleb AfD získala 5,3 procenta hlasů. ZDE

Čtyři dny pro rasistickém ultrapravicovém masakru v Hanau zdá se strana Alternative fuer Deutschland vypadla ze zemského parlamentu v Hamburku. Volby se tam konaly v neděli.

Z průzkumů provedených u východu z volebních místností vyplynulo, že strana AfD nedosáhla pětiprocentní hranice. "Nacisté pryč!" skandovali stoupenci vítězných sociálních demokratů a zelených při oslavách v Hamburku.

Konzervativci Angely Merkelové byli také potrestáni, poklesli až na třetí místo.

Ne že bych s ním nesouhlasil, ale vítězná nominace Bernieho Sanderse bude pro USA katastrofou

24. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Eric Altermann, komentátor časopisu The Nation: Náskok Bernieho Sanderse je neodstranitelný, pokud se jeho oponenti nedokáží sjednotit na jediném protikandidátu. Bernie Sanders má podporu jen asi 40 procent. Je to téměř úplně stejná situace, v jaké se nacházeli Republikáni s Donaldem Trumpem. Většina lidí Trumpa nechtěla, ale nedokázali se sjednotit proti němu a on zvítězil na základě menšiny.

Já osobně s Berniem Sandersem v mnoha věcech souhlasím. Velmi se však obávám, že se stane totéž, co se stalo v Británii s Jeremym Corbynem. Myslím si, že vlna podpory a vlna nových voličů, které Sanders předpokládá, je fantasmagorie. Obávám se, že Donald Trump proti Berniemu Sandersovi lehce vyhraje a to bude konec americké republiky. Myslím to vážně.


Írán - země v průšvihu

24. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Jon Snow, moderátor Channel 4 News, natáčí reportáže z Íránu už čtyřicet let. Nikdy, jeho slovy, nebyla tato země za celou tuto dobu v takovém průšvihu a chaosu jako nyní.

V neděli večer vysílaly Channel 4 News jeho reportáž z Íránu. Původně byly jejím tématem výsledky íránských voleb, z nichž byli vyloučeni všichni centrističtí a umírnění kandidáti, takže z protestu zuřivých voličů byla účast v těchto volbách velmi nízká, 42 procent. Nejenže Írán trpí vládou ultrakonzervativních fundamentalistů, ekonomika je na huntě v důsledku mezinárodních hospodářských sankcí, Írán nespravedlivě vězní nejen domácí, ale i zahraniční občany, jako už čtyři Nazanin Zagari-Ratcliffovou, mající britského manžela, která byla nesmyslně zatčena před čtyřmi lety během návštěvy příbuzných, má malou dcerku, a režim ji zadržuje zřejmě proto, aby donutil Británii uhradit nesplacený finanční závazek.

V lednu letošního roku Írán nesmyslně sestřelil ukrajinské dopravní letadlo, všichni na palubě zahynuli. Tímto a vším dalším se vyčleňuje z mezinárodní komunity, přestože obyvatelé Íránu jsou nesmírně evropští a zoufale touží po tom, aby se jejich země chovala jako normální evropská země.

Nyní ke všem těmto průšvihům přistupuje ještě i koronavirus. Jon Snow původně měl dělat reportáž o výsledcích voleb, skončil reportáží o koronaviru v Íránu a o zoufalé snaze tamějších úřadů zabránit rozšíření epidemie.

Podívejte se na jeho pozoruhodnou, vizuálně nesmírně zajímavou reportáž z historického města Isfahánu. Pokud to potřebujete, zapněte si anglické titulky:



"Íránská společnost je nemocná," konstatoval syn bývalého prezidenta.

"Íránská společnost je fyzicky a politicky nemocná," řekl nejmladší syn Akbara Hašemiho Rafsandžáního, jednoho z hlavních strůjců íránské revoluce.

Yasser Rafsandžání reagoval na drastické posílení moci fundamentalistů ve víkendových volbách, jichž se účastnil rekordně nízký počet voličů - jen 42 procent. Zdůraznil, že demokracie v Íránu byla "vykastrována" silami mimo parlament, včetně milicí. Vyjádřil se, že konzervativní fundamentalisté v Íránu jsou stejně hrozní jako stoupenci Donalda Trumpa, ale požadoval dialog mezi USA a Íránem pro vyřešení konfliktu ohledně jaderné dohody.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Experti: V případě epidemie koronaviru se svět blíží bodu zvratu

24. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Potvrzeno bylo 78 000 případů. Itálie a Írán se zoufale snaží zabránit rozšíření epidemie


Svět se v případě epidemie koronaviru rychle přibližuje bodu zvratu. Experti varují, že úsilí zabránit šíření epidemi je neúčinné, poté, co velký výskyt případů donutil Itálii a Írán drasticky omezit cestování v zemi a jihokorejský prezident vyhlásil nejvyšší poplach.

22708

Kuberovská nedotaženost

24. 2. 2020 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

Dostala jsem se do situace jako z povídky Šimka a Grossmanna (kde vědeckým pracovníkům za polárním kruhem doručila v létě pošta únorového Playboye): Ve vlaku mi personál nabídl čtyři týdny staré číslo časopisu Téma. S kuriózním editorialem, který se snad měl stát povzbudivou vzpomínkou na Jaroslava Kuberu a jehož velkou část zabírají výroky tohoto politika, myšlené údajně žertem. Týkají se ekologického aktivismu, eurointegračních snah v bývalém sovětském bloku, menšin a kampaně proti sexuálnímu obtěžování. Zakrátko jsem si většinu z nich úspěšně ověřila. Nelze než konstatovat, že zpětná vazba zpravidla existuje a že všechny tyto sentence působí panoptikálně.

Můj návrat do reality v roce 2016, aneb Nic jiného než Sanders nám nezbývá

24. 2. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Na podzim roku 2016 jsem šel spát tu noc před vyhlášením výsledků prezidentských voleb v USA s klidným pocitem, že Clintonová musí vyhrát.

Jako středově naladěnému voliči mi její politická pozice vyhovovala, ale hlavně mne intelektuálně uspokojovalo, že přece rozhodovat budou středoví voliči, kteří zvolí Clintonovou jako menší zlo. Bylo to naprosto samozřejmé.

Pellegrini nesmí mít orientaci, jen směr

24. 2. 2020 / David Soukup

čas čtení 2 minuty

 
Je to děsivá představa. Ale dokážu si představit, že kdyby pan Kočner byl lídrem politické strany na Slovensku, mohl by s přehledem porazit stranu SMER. Její lídr by mohl být poctivý chlap, bez skandálů a slušňák, jenže by byl,  jak se hanlivě na Slovensku říká, prostě „buzerant“. Tenhle obraz by se mohl stát skutečností třeba v Rusku. Ale ne u našich sousedů, kteří si zvolili za prezidentku Čaputovou a mají na rozdíl od Česka dávno euro…

No samba for Bolsonaro

24. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

"Sinful" Carnival: the biggest party on Earth and Brazil's most recognized symbol is shunned by president Bolsonaro

Imagine a German Chancellor condemning the Oktoberfest. Or a Polish Premier attacking Christmas. An abstemious French Prime Minister or a vegan Argentinian President ... A pork-eater Israeli rabbi would be less controversial than a Brazilian president who is against its country's most recognizable symbol abroad: Carnival.

Žádná samba pro Bolsonara

24. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

"Hříšný" karneval: Největší mejdan na Zemi a nejznámější symbol Brazílie - Bolsonaro ho bojkotuje


Představte si německého kancléře, který by odsoudil Oktoberfest. Nebo polského premiéra, útočícího na Vánoce. Francouzského premiéra, který by nepil víno, nebo veganského argentinského prezidenta. Izraelský rabín pojídající vepřové by byl méně kontroverzní než brazilský prezident, který je proti nejznámějšímu symbolu Brazílie v zahraničí: proti karnevalu.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

USA: Demokratická strana vypadá víc jako domov důchodců než jako politická strana

24. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Při televizní diskusi demokratických kandidátů neuměl miliardář Michael Bloomberg vůbec odpovědět na ostrou kritiku, píše Nick Cohen. Zkušený demokratický politik by měl odpovědi připraveny. V reakci na kritiku svého chování vůči ženám by se omluvil a řekl by, že se to už nebude opakovat. Když na něho Warrenová štěkla, že je "miliardář", měl říci, že on si alespoň své peníze vydělal, na rozdíl od Trumpa, který je zdědil od táty. Američané věří v Americký sen, mohl býval pokračovat, a respektují muže a ženy, kteří ho žijí. A co se týče jeho peněz, mohl říci, že je nalévá do pokrokových kauz a neplýtvá je na luxus či na financovaní pravicových a ultrapravicových nátlakových skupin, což dělají mnozí jiní miliardáři.

30455

Falešná pohádka o snadné klimatické adaptaci

23. 2. 2020 / Jiří Papoušek

čas čtení 9 minut

Foto: Ukázka, jak se řeší kůrovec na české a německé straně šumavské hranice. V polovině této fotografie, horizontálně, probíhá česko-německá hranice. (Foto JČ)

Katastrofa českých lesů jasně ukazuje, jak obtížná by byla adaptace na změny klimatu, i kdybychom ji úplně nezpackali

Proti názoru, že by se měly omezovat emise skleníkových plynů, slýcháme různé námitky, které se však vesměs  při bližším zkoumání a zejména při testu praxí ukáží jako naprosto nereálné a zgruntu falešné pohádky. Jedna z těchto pohádek říká, že vhodnější a racionálnější by bylo se na klimatické změny adaptovat a příčiny problému (emise skleníkových plynů ) prostě neřešit.

Nechme stranou fakt, že „neřešit emise“ znamená zhoršovat situaci nejen sobě, ale i všem ostatním na této planetě, a podívejme se jen na tu samotnou českou  snahu přizpůsobit se klimatickým změnám. Hned na první pohled vidíme, že ta naše adaptace – aspoň ta dosavadní - je naprosto zpackaná!

Štafeta pro demokracii: Milion chvilek v krajských městech

23. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Pojďme se ozvat proti zneužívání moci. Pojďme dát najevo odhodlání tomu čelit. Pojďme věci nahlas pojmenovat. Ať je každému jasné, co se v naší zemi děje.

A pojďme se také otevřeně bavit o zásadních problémech naší země. O tom, co lidi skutečně trápí a jak to změnit k lepšímu. O tom, jakou zemi chceme mít a co pro to můžeme udělat.

Ve všech krajských městech České republiky proběhnou protestní akce a diskuze s odborníky i známými osobnostmi. Každý týden jiné město, každý týden jiné téma.

Milion chvilek pro demokracii pořádá štafetu protestních akcí a diskusí v krajských městech ČR.

Podrobnosti ZDE


Historie Československa od Mary Heimannové konečně v češtině

23. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Po mnoha letech konečně vychází český překlad historie Československa od Mary Heimannové Czechoslovakia, the State that Failed (Yale, 2009) v nakladatelství Petrkov, s poněkud diplomaticky upraveným názvem Československo, stát, který zklamal.  (Doufejme, že podobně diplomaticky není upravený ani český překlad.)

Český překlad knihy Mary Heimannové je k dispozici ZDE 

V době jejího vydání v angličtině  i poté se o této historii Československa rozvinula zuřivá diskuse. Vrcholem bylo zřejmě obvinění Daniela Kummermana, tehdejšího českého konzula v Los Angeles, že "Britské listy jsou protičeské a protiamerické".  Viz toto téma Britských listů: 


Původní recenze knihy od Jana Čulíka, která zuřivou debatu odstartovala:

Líný Boris Johnson nehodlá číst vládní dokumenty

22. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Poradcům Borise Johnsona bylo nařízeno, aby mu neposílali dlouhé materiály ke čtení. Žádný takový materiál nesmí být delší než dvě stránky formátu A4. Státním úředníkům bylo také nařízeno, aby snížili množství dokumentů předkládaných Johnsonovi, "jinak je nebude číst". 

Ohromující je závěr tohoto článku: Britské výzvědné služby MI5 a Mi6 zredukovaly počet dokumentů, které dávají k dispozici Johnsonově "ministryni vnitra" Priti Patel, protože jí nedůvěřují.



Jak GDPR odměnilo viníky a potrestalo nevinné

22. 2. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

Když jsem se poprvé setkal s plánem na vyšší ochranu osobních dat - později materializovanou jako “GDPR” - byl jsem rád. Konečně zde nědo adresuje závažný problém masivního, masového a hlubokého sbírání (lepší je originální termín “harvestování”, tedy sklízení, hluboké těžení) osobních dat lidí, údajů o jejich veškerém konání v online prostoru i mimo něj, následného spojování těchto dat získaných z řady zdrojů, identifikace s konkrétními osobami včetně veškerých identifikačních údajů a následné adresování pro obchod a marketing, ale klidně též k vydírání, přeprodávání těchto dat bez jakékoli kontroly a podobně. Těmto věcem se sice věnovaly zákony i před GDPR, ale nová norma měla za cíl dát práva do ruky uživatelům, adresovat problém systémově a celounijně. Stojí za to si těchto osm práv připomenout: právo být informován, právo přístupu, právo na nápravu, právo být vymazán (zapomenut), právo na přenos, právo zakázat zpracování, právo námitky a právo vzhledem k automatickému zařazování a profilování.


K tomu:

Zjistěte, jaká osobní data na vás Facebook shromažďuje od mimofacebookových serverů a firem. Je to ohromující   

Žena, která ve čtvrtek v televizi BBC rasisticky blábolila, je stoupenkyně fašisty Tommyho Robinsona

22. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Vyvolává to vážné otázky ohledně toho, komu dává BBC dnes prostor.

Členka obecenstva ve čtvrtečním televizním pořadu BBC "Question Time", jejíž rasistický blábol BBC zveřejnila bez kontextu a bez korekce na Twitteru (kde ho zhlédlo šest milionů lidí) je stoupenkyni anglického kriminálníka a fašisty Tommyho Robinsona.

Žena chybně v televizním vysílání tvrdila, že "v Anglii nyní žije 68 milionů lidí" a tvrdila, že "už toho bylo dost" a "musíme hermeticky uzavřít hranice".

BBC byla ostře kritizována za odvysílání tohoto blábolu a za jeho nekritické šíření na Twitteru. Mnoho diváků ho shledalo obscénním a věcně chybným.

Na sociálních sítích se nyní objevují fotografie a informace, že tato žena je údajně stoupenkyní ultrapravicového islamofobního aktivisty Stephena Yaxley-Lennona, známého též jako Tommy Robinson.

Mnoho lidí se dotazuje, jak je možné, že osobě s tak extremními názory bylo dovoleno vystoupit v celostátní televizi. Tommy Robinson rozšiříl její blábol na svém účtu na Telegramu.

USA: Bernie Sanders odsoudil údajnou podporu jeho kandidatury z Ruska

22. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Američtí činitelé sdělili Berniemu Sandersovi, že se Rusko snaží podporovat jeho kampaň. Sanderse to vedlo k ostrému odsouzení těchto snah.

"Na rozdíl od Donalda Trumpa, já nepovažuju Vladimíra Putina za dobrého přítele. Je to autokratický kriminálník, který se snaží zlikvidovat demokracii a potlačit disent v Rusku," řekl Sanders a dodal: "Řekněme to jasně: Rusové se snaží ochromit americkou demokracii tím, že nás rozeštvou a na rozdíl od současného prezidenta já se stavím pevně proti tomuto jejich úsilí a prot jakékoliv jiné zahraniční mocnosti, která by chtěla zasahovat do našich voleb."

Prezident za všechny peníze

21. 2. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Za soudní spory plynoucí z aktivit prezidenta Zemana urážejícího na potkání jednotlivce i celé skupiny obyvatel - a dále z provozu jeho kanceláře - zatím Česká republika utratila celkem 12,8 milionů korun ZDE. Jde o náklady na Zemanovy osobní kauzy a dále o soudní výlohy stíhaného šéfa Lesní správy Lány, přímého podřízeného šéfa hradní kanceláře Vratislava Mynáře.

Zdrženlivost by mohla změnit USA v novou EU - v dobrém nebo ve zlém

21. 2. 2020

čas čtení 6 minut

Je Washington připraven vyzdvihnout zdrženlivost jako řídící princip americké zahraniční politiky? Několik nedávných událostí naznačuje, že přinejmenším pokud jde o některé prominentní debaty ohledně národní bezpečnosti, odpověď zní "opatrné ano". Minulý týden Senát schválil dvojstrannou rezoluci o válečných pravomocech prezidenta zakazující Bílému domu jít do války s Íránem bez schválení Kongresem. Bílý dům také údajně minulý týden podepsal dohodu s Talibánem, která by měla znamenat konec americké vojenské účasti ve válce v Afghánistánu, napsal Judah Grunstein.

The Tribunal of History: An Open Letter to Neela Winkelmannová and Lubomír Zaorálek

21. 2. 2020 / Muriel Blaive

čas čtení 15 minut


The Czech Republic is a country of renowned medieval and nationalism studies. In these two fields, the country is prominent on the world stage in terms of historical methodology. But it is lagging behind when it comes to contemporary history. Political and intellectual elites, even some scholars, still have little grasp of the issues surrounding contemporary history. Feelings are so raw when it comes to communism that rationality seems to give way to emotion. There is a general and overarching confusion about the differences between politics, justice, and history: as if paying tribute to the victims, punishing the culprits, and writing the history of this period amount to one and the same. They do not.

There is even more confusion concerning the status of the witness/survivor and that of “historical truth”, as if the second could only be enacted by the first. I will use two recent examples to make my point: the pressure exerted by Minister of Culture Lubomír Zaorálek on the Lidice Memorial Director Martina Lehmannová for her to resign, and the interview granted by Neela Winkelmannová to journalist Barbora Tachecí on Czech radio, in which they discussed the social usefulness of the Institute for the Study of Totalitarian Regimes.

Soud dějin: Otevřený dopis Neele Winkelmanové a Lubomíru Zaorálkovi

21. 2. 2020 / Muriel Blaive

čas čtení 17 minut

Studie o středověku a o nacionalismu z České republiky jsou vysoce uznávané. V těchto oborech zastává ČR, co se týče historické metodologie, prominentní místo na světovém jevišti. Pokud jde o soudobé dějiny, je naopak spíš pozadu. Politické a intelektuální elity a dokonce i někteří historici stále ještě málo chápou problémy týkající se soudobých dějin. Když jde o nacismus či komunismus, pocity jsou ještě tak živé, že racionalita zdánlivě ustupuje emocím. Ohledně rozdílů mezi politikou, justicí a dějinami vládne všeobecný zmatek: jako by vyjadřovat poctu obětem, trestat viníky a psát dějiny tohoto období bylo totéž. Jenže ono to totéž není.

Ještě větší zmatek vládne ohledně postavení svědků/přeživších a ohledně "historické pravdy", jako by jen oni pravdu vykonávali. Použiji k své argumentaci dva nedávné příklady: Nátlak, který vyvinul ministr kultury Lubomír Zaorálek a na ředitelku lidického památníku Martinu Lehmannovou, aby odstoupila ze své funkce,rozhovor, který poskytla Neela Winkelmannová novinářce Barboře Tachecí v Českém rozhlase, v němž hovořily o společenské užitečnosti Ústavu pro studium totalitních režimů.


Anglická verze tohoto článku je ZDE.

Perzekuce Ujgurů: Němečtí politici odsuzují čínskou "otrokářskou mašinérii"

21. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Volání přátelům nebo příbuzným v zahraničí, nošení šátku, zavření restaurace během ramadánu - to jsou aktivity, kvůli nimž jsou pronásledovány tisíce Ujgurů z okresu Karakaš v autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Seznam vězňů získaný Deutsche Welle a dalšími médii poskytuje informace o náhodných kritériích používaných při internaci příslušníků menšinových muslimských Ujgurů v čínských "převýchovných" táborech.

Hovořme s extremisty II!

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

Přesvědčte ji, neposmívejte se jí!

Žena z publika, která v televizním pořadu BBC Question Time ve čtvrtek večer pronesla rasistický blábol "Zavřete hranice, totálně zavřete hranice!" (video tohoto vystoupení, rozšířené společností BBC na Twitteru, už zhlédlo kolem 5 milionů lidí) říkala deprimujícím způsobem otřepané,  věcné nesmysly, píše v deníku Independent  Sean O'Grady. Bylo to jako poslouchat jakousi zpožděnou zvukovou smyčku projevu Nigela Farage z doby za posledních patnáct let. Všechny ty řeči o zdravotnické turistice, o tlaku na veřejné služby, představa, že je Británie jaksi přeplněná a že "se sem tlačí vlna lidí", to všechno jsou známé bláboly strany UKIP, Brexit Party, stoupenců brexitu a Nigela Farage. Nikdy to nikdo řádně věcně nezpochybnil a nedementoval, což - mimochodem - je důvodem proč stoupenci EU prohráli v roce 2016 hlasování v referendu o brexitu.

Proč byl diskusní panel v tomto televizním pořadu při reakci na tuto ženu tak chabý? Miliony lidí s ní souhlasí, pokud jste si toho nevšimli.

BBC znormalizovala rasismus

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Počet zločinů z nenávisti se za posledních pět let zdvojnásobil. Proč britská národní televize nekriticky rozšířila na Twitteru odporně rasistické názory členky obecenstva pořadu Question Time?

Totéž dělají české sdělovací prostředky. Den po masakru "cizinců" v Hanau publikují Parlamentní listy blábol rasisty Rogozova, o tom, jak je údajně "islamizovaná" Británie. Přitom činí muslimové v Británii 4,4 procenta obyvatelstva. Konstruování strachu a nenávisti vede k vraždění nevinných lidí. (JČ)

Tímto způsobem se normalizuje rasismus a pravicový extremismus, píše Owen Jones. Součástí čtvrtečního pořadu televize BBC byl dlouhý rasistický blábol jedné členky obecestva: "Zavřete hranice, totálně zavřete hranice!" zuřila plná nenávisti a dodala celou řadu lží o tom, jak prý jsou cizinci zahrnováni nekonečnými benefity zadarmo a zničili školství a zdravotnictví. Musela až komentátorka Ash Sarkarová její fanatismus opravit fakty. Poukázala na výzkum dokazující, že migranti platí státu víc, než kolik od něho dostávají.

Po útoku v Hanau si němečtí politikové uvědomují, že ultrapravice ohrožuje životy. Kdy to dojde i Čechům?

21. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

 

Čelní němečtí politikové požadují, aby byla ultrapravicová strana Alternative fuer Deutschland podrobena systematickému dohledu. Upozorňují, že AfD přispívá k intenzifikaci extremistické rétoriky, která byla motivací masakru v Hanau,.

Ve čtvrtek večer se v padesáti německých městech vydaly do ulice tisíce lidíé truchlit nad zavražděnými obětmi útoku v Hanau a postavit se proti ultrapravici. Na vigilích se zapalovaly svíčky. Mnozí občané nesli transparenty "Už nikdy znovu!" a "Pryč s nacisty!"


Rasista Rogozov znovu děsí nevědomé české čtenáře islamofobními nesmysly

21. 2. 2020 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Muslimové v Británii tvoří 4,4 procenta celkové populace. Jejich vliv na společnost je naprosto zanedbatelný.

Po ultrapravicovém masakru v Hanau Parlamentní listy dál bezostyšně konstruují strach a nenávist

Rasista Rogozov pokračuje ve zveřejňování alarmistických a zkreslených islamofobních článků na Parlamentních listech, jimiž velmi pravděpodobně naplňuje skutkovou podstatu trestného činu vyvolávání nenávisti vůči náboženským a etnickým menšinám. (Paragraf českého trestního zákoníku č.356.)

Zkuste si slovo "muslim" v Rogozovových  "článcích" nahradit slovem "žid" a dojde vám, jak jsou obscénní. Proč Rogozov v článcích v Parlamentních listech nepíše o tom, kolik pořadů britské televize má židovskou tematiku? Nebo kolik londýnských divadel se zabývá židovskou tematikou? Nová hra Toma Stopparda Leopoldstadt a četné její recenze by jistě byla vděčným tématem pro rasisty... Civilizovaný člověk ve slušné demokratické společnosti nevyčleňuje menšiny jako terč konstruované nenávisti.

Británie je multikulturní společností a v televizi najdete Poláky, Čechy, Afričany, muslimy, židy i křesťany. Že je to Rogozovovi nepochopitelné, je  politováníhodné. Nikomu v Británii kromě fašistů to nevadí. Ukázal jsem Rogozovův blábol studentům v jednom semináři na Glasgow University jako příklad šílenství v České republice. Z plna hrdla se smáli.

Vyvolávání nenávisti vůči menšinám ovšem vede k teroristickým útokům proti nim, jako tento týden v Hanau, kde bylo nesmyslně usmrceno deset nevinných lidí.

Přijmou Rogozov a Parlamentní listy odpovědnost za to, že potenciálně ohrožují bezpečí nevinných osob?

Uvědomme si, že muslimové tvoří v Británii čtyři procenta! celkové populace.  Nejvíce jich žije v Anglii  (5 procent), ve Skotsku tvoří muslimové 1,45 procent celkového obyvatelstva, ve Walesu 1,5 procent. To už vám Parlamentní listy neřeknou.  

"Je to neamerické." Trump zaútočil na Oskara, že letošní cenu dostal jihokorejský film

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta



Donald Trump zaútočil na ceremonii filmových Oskarů, že letos udělila hlavní cenu jihokorejskému filmu Parazit.

"Jak špatné byly letošní Ceny filmové akademie?" zeptal se shromáždění svých stoupenců v Colorado Springs. Dav reagoval mocným hučením.

"Vyhrál film z Jižní Koreje, co to do háje má znamenat?" "Máme s Jižní Koreou dost problémů ohledně obchodu a aby toho nebylo dost, oni jim dají cenu za nejlepší film roku!"

Film Parazit se dostal do historie tím, že je to první zahraniční film, který získal hlavní cenu na letošních Oskarech.

"Byl dobrej? To já nevím. Hledám, prostě - mohli bychom prosím dostávat zase filmy jako Odváto s větrem?" řekl Trump zatímco dav jásal.

Film Gone with the Wind (Odváto s větrem), příběh dcery majitele plantáže v Georgii během americké občanské války a po ní je už dlouho kritizován za problematické zobrazení vztahu mezi černošskými otroky a jejich bělošskými pány. Román, podle něhož byl film natočen, charakterizuje Ku Klux Klan jako "tragickou nutnost".

Když Parazit vyhrál Zlatý glóbus, režisér filmu Bong Joon-ho řekl: "Jakmile jednou překonáte jednopalcovou bariéru titulků, dostanete se k tolika vynikajícím filmům. My používáme jediného jazyka: kinematografie," dodal.

Neon, studio, které vyrobilo film Parazit, reagovalo na Twitteru na Trumpův výrok posměchem: "Chápeme, on neumí číst."


Podrobnosti v angličtině ZDE

 


 

Menšiny v Německu: Nečinnost vlády proti ultrapravicovým skupinám ohrožuje naše životy

21. 2. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Vrah z Hanau se jmenoval Tobias Rathjen. Podle policejních zpráv zavraždil Bosňana, Poláka, Bulhara, několik Turků a Kurdů. Zastřelil také pětatřicetiletou těhotnou ženu.


Nejprve jsme slyšeli pět nebo šest rund střelby. Pak jsem viděl, jak ten člověk vešel. V té chvíli jsem večeřel. Všichni jsme večeřeli. Objednali jsme si jídlo. Bylo nás 10-12. Dvěma, třem, čtyřem lidem se podařilo přežít. Muž vešel na jednu stranu a všechny je zabil. Přešel na naši stranu a střílel rovnou do hlavy každého, koho viděl. Lehl si a pak střílel na nás na všechny. Schoval jsem se za stěnou. Když jsem se přesouval schovat se, střelil mě do paže. Padl jsem na zem, jiný muž padl na mě. Stala se z nás hromada. Ten kluk pode mnou měl díru v krku. Řekl jsem mu tohle: Řekl mi, kamaráde, já necítím jazyk. Necítím jazyk. Nemohu dýchat. Řekl jsem mu, aby se nakonec pomodlil. Křičel a říkal všem, aby se před smrtí pomodlili, ale nikdo nereagoval. Zbyli jsme jen dva. Pak ten muž utekl. Neviděli jsme nic.


Ve čtvrtek odpoledne navštívil Hanau německý ministr vnitra Horst Seehofer. Opakoval slova Angely Merkelové, že "rasismus je jed" a řekl, že učiní všechno, co je v jeho silách, aby vraždy objasnil, ale necharakterizoval to jako "teroristický útok".

Akif, který žije celých 48 let svého života v Hanau se k tomu vyjádřil kriticky:

Facebook se bojí odstraňovat lživé stránky, protože jsou to stránky amerických konzervativců

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Facebook v hektických týdnech po prezidentských volbách v listopadu 2016 vytvořil "Projekt P" - proti propagandě a rychle naše desítky facebookových stránek, které šířily lživé zprávy před překvapivým vítězstvím Donalda Trumpa. Téměř všechny tyto stránky měly základnu v zahraničí, byly finančně motivovány a byly jasně pravicově zaujaté, píše Washington Post.

BBC: "Zavřete hermeticky hranice! Už to stačilo!"

21. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Zajímavé, co říkáte. 68 milionů lidí dnes žije v Anglii a stále to stoupá. Kdy si myslíte, že už toho tahle země bude mít dost? Měli bychom uzavřít hranice, hermeticky, totálně uzavřít hranice, protože jsme se dostali do situace, že nemáme žádné školství, nemáme infrastrukturu, už to stačilo! Potápíme se! Přece někdo musí mít selský rozum a říct! KONEC! Do týhle země přichází vlna lidí, kteří neumějí anglicky, já jsem sem přijela z Londýna, když jdete do nemocnice, máte tam všude nápisy v různých jazycích. Kolik to stojí? Kolik to stojí za ty tlumočníky? Promiňte, paní, kolik že to stojí za ty tlumočníky? Já jsem byla minulý týden v nemocnici, tlumočník se nedostavil pro lidi, kteří neumějí anglicky, a všichni ti radiologové tam stáli a nedělali nic. Žádná země tohle nedovoluje. Žádná země nedovoluje tuhle turistiku, aby voni si sem přijeli, přiletíte si sem, dostanete všechno zadarmo, můžete si tady rodit děti, klidně všechno dostanete zadarmo. Proč tam nemají v té nemocnici pokladny, kde musíte platit? Jako je to ve všech ostatních zemích světa. V Americe by vás do nemocnice zadarmo nepustili!

Pod tím: Zaměstnanci britského zdravotnictví:


Reportér: Kdo hlasoval pro brexit? (Všichni penzisti zvednou ruce.)

Kavárna dnes dopoledne ve Stratfordu upon Avon. Velmi se jim líbí, že vláda oznámila uzavření hranic.

Penzistka: "Měli by to vyzkoušet a jestli to nebude fungovat, můžou vpustit do země pár lidí. Měli bychom být víc jako Austrálie. Kde musíte umět anglicky a mít zaměstnání. A nedostanete sociální dávky. Sociální dávky nedostanete!"

Penzistka: "Máme lidi ve vlastní zemi, kteří potřebují práci."

Reportér: Obsluhují je mladé servírky z Bulharska. Které si nemyslí, že po jejich odchodu jejich práci nahradí místní lidi.

Martina Veličková: "Nemyslím si, že Angličané budou chtít pracovat v obchodě. Pracujeme tady v restauraci a všichni jsme cizinci. Žádní Angličané tohle dělat nechtějí."


BBC terčem kritiky, že šíří rasistický výlev:


Ruský špion odhalený v Katalánsku obviněn z pokusu o vraždu v Bulharsku

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Generál Denis Sergejev spojený s elitní Jednotkou 29155, jež má za úkol destabilizovat evropské země, je vyšetřován španělským Nejvyšším soudem kvůli dvěma návštěvám uskutečněným před referendem o katalánské nezávislosti v říjnu 2017. Nyní jej podle zpravodajských zdrojů prokurátor v bulharské Sofii obvinil z pokusu o vraždu bulharského obchodníka se zbraněmi Emiliana Gebreva, jeho syna Christo Gebreva a výkonného ředitele Gebrevovy společnosti Emco Odd, informují Joaquín Gil a José María Irujo.

Rain forest on sale

21. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

Four large forests in the Amazon to be auctioned within a year

Speeding up his plan to expell native indians and open up the Amazonian rainforest to agriculture, logging, gold mining and other commercial exploitation, Brazilian president Jair Bolsonaro announced the forests called Humaitá (473,154.76 hectares), Iquiri (1,472,598.67 hectares) and the Castanho national park (165,134.89 hectares) are on sale. Of the 521 million hectares that make up the entire Brazilian side of the Amazon, 94 million hectares are fully protected áreas. Until now. (Each hectare is roughly the size of a football/soccer field.)

Deštný prales na prodej

21. 2. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 1 minuta

 
Čtyři velké pralesy v Amazonii mají být do roka prodány v aukci

Brazilský prezident Jair Bolsonaro urychluje svůj plán vyhnat domorodé indiány a otevřít amazonské deštné pralesy zemědělství, kácení stromů a další komerční exploataci. Oznámil, že pralesy jménem Humanitá ((473,154.76 hektarů), Iquiri (1,472,598.67 hektarů) a národní park Castanho (165,134.89 hektarů) jsou na prodej. Z 521 milionů hektarů, které tvoří celou brazilskou část amazonského pralesa je 94 hektarů plně chráněno.  Tedy bylo - do teď. (Každý hektar má přibližně velikost fotbalového hřiště.)

Zaplavená Británie: Nová normalita?

21. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

V posledních dvou týdnech zasáhla Británii série bouří, která způsobila rozsáhlé záplavy devastující obyvatelstvo i ekonomiku. Ale protože se klima otepluje a města expandují do zátopových oblastí, není tohle nová normalita?

30599

Špatná EU, skvěle fungující Rusko a staří "protřelí"...

Nejčastější dezinformační narativy v českém kyberprostoru

20. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut


Skupina Čeští elfové shromáždila za více než rok své existence významnou část dezinformačních obsahů, které kolují českým kyberprostorem. Z nich je možné vyčíst nejčastější narativy, které vzájemným propojením vytvářejí skutečný "světonázor": EU je zlo, jehož cílem je za podpory George Sorose a jeho neziskovek zničit Česko a další státy střední Evropy řízenou imigrací a zakrýváním této hrozby údajnou klimatickou změnou. Tomuto zločinu napomáhají veřejnoprávní média. Vy, kdož jste starší, přitom dobře víte, že vám lhali už dříve, vězte, že lžou pořád. Proto vám přinášíme skutečnou pravdu. Rusko a Čína, to jsou vzory. Mimochodem, vzdělání je k ničemu, zejména to společenskovědní...

Následuje přehled nejčastěji se vyskytujících dezinformačních manipulací. Shoda s politickými názory českých populistů je zarážející.

Trump podporuje Turecko proti Putinově a Asadově snaze skoncovat s rebely v Idlíbu

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že americký prezident Donald Trump podporuje Ankaru proti Putinovi a Asadovi, kteří vedou tvrdou vojenskou kampaň v syrské provincii Idlíb a na západě provincie Aleppo. Turecký tisk uvedl, že Donald Trump poděkoval tureckému prezidentovi Erdoganovi za snahu zabránit humanitární katastrofě, již doprovází řada zvěrstev. Turecký prezident však ve skutečnosti humanitární katastrofě nezabránil, i když se chlubil, že jeho armáda usmrtila nějaké ty syrské vojáky, píše blízkovýchodní odborník Juan Cole.

Merkelová: Rasismus je jed

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Rasismus je jed. Nenávist je jed a tento jed existuje v naší společnosti a nese vinu už za příliš mnoho zločinů. Děláme všechno, abychom až do nejmenší podrobnosti objasnili pozadí těchto děsivých vražd. V současnosti existuje mnoho náznaků, že pachatel jednal na základě pravicových extremisticky rasistických motivů, z nenávisti vůči lidem jiného původu, náboženství či zjevu. Německá vláda a všechny státní instituce hájí práva a důstojnost všech jednotlivých lidských bytostí v naší zemi. Nerozlišujeme občany podle jejich původu nebo náboženství. Důrazně a rozhodně se postavíme proti všem, kdo se snaží vyvolat v Německu rozkol.

 


Německo: V městě Hanau zavraždil ultrapravičák v barech s vodními dýmkami 9 lidí

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Nejméně 11 lidí včetně útočníka, bylo zastřeleno a další lidé byli vážně zraněni při dvou útocích střelbou v barech s vodními dýmkami v německém městě Hanau, as 25 km východně od Frankfurtu. Vrah usmrtil při dvou rasově motivovaných atentátech v barech s vodními dýmkami devět osob. Pak doma zastřelil sebe i svou dvaadesmdesátiletou matku.

Angela Merkelová se vyjádřila, že útok musí být řádně vyšetřen. Zdůraznila, že vraždění odhalilo "jed rasismu" v německé společnosti. Přislíbila, že bude vystupovat proti těm, kteří se snaží v zemi vyvolávat konflikty.

Některé usmrcené oběti byly tureckého původu. Vrahem byl třiačtyřicetilety Tobias R. Deník Bild uvedl, že v přiznání, které po sobě zanechal, vyjadřoval atentátník ultrapravicové názory. Součástí vyšetřování je video, na němž atentátník vysvětlil své motivuy.

Místní lidé pomohli policii pachatele identifikovat podle jeho automobilu. Policie našla jeho bydliště podle poznávací značky automobilu.

Deník Financial Times ve čtvrtek ráno uvádí, že  německá policie našla dopis vysvětlující motivaci útoku. Byla ultrapravicová.  Tobias R. zanechal za sebou dokumenty, v nichž vyzývá k vyhlazení nebělošských ras, uvedl ve čtvrtek ráno rozhlas BBC.



Před několika dny byla jedna osoba zastřelena a čtyři zraněny v jednom hudebním klubu v Berlíně, kde se hrála turecká komedie. Motivy berlínského útoku také zůstávají nejasné.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

22827

Křečka uvedl do funkce ultrapravicový nenávistník

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Andrew Stroehlein, HRW, pro světové novináře: Nová informace o novém českém obudsmanovi, který říká, že nebude hájit lidská práva: Jeho přísahu měl přijmout v parlamentě komunista, ale přijme ji namísto toho extremistický nenávistník. Havel rotuje v hrobě natolik, že by z toho mohli vyrábět elektřinu.


Donald Trump "nabídl Assangeovi milost, pokud popře svou vazbu na Rusko"

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump údajně nabídl Julianu Assangeovi milost, pokud by se veřejně vyjádřil, že Rusko se nepodílelo na prozrazení emailů z ústředí Demokratické strany. Toto tvrzení přednesli právníci u soudu ve Westminsteru, než bude soud rozhodovat o možnosti Assangeova vydání do USA, kde má být postaven před soud za zveřejnění hackersky získaných dokumentů.

Assangeovi právníci tvrdili, že během návštěvy v Londýně v srpnu 2017 sdělil Assangeovi kongresman Dana Rohrabacher, že "na základě instrukcí od pana prezidenta mu nabízí milost, nebo nějaký jiný způsob úniku, pokud Assange řekne, že Rusko nemělo nic společného s prozrazením emailů z ústředí Demokratické strany."


Rohrabacher však posléze toto tvrzení popřel a řekl, že tento návrh učinil Assangeovi čistě z vlastní iniciativy, aniž by to Bílý dům schválil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Tři čtvrtiny uprchlíků mají pocit, že jsou v Německu vítáni

20. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Z nového průzkumu veřejného mínění provedeného v Německu vyplývá, že drtivá většina uprchlíků tam cítí, že jsou svými německými sousedy vítáni. Studie prokázala vazbu mezi dobrou znalostí němčiny s vysokou profesní a společenskou integrací.

Přibližně tři čtvrtiny uprchlíků v Německu má pocit, že jsou v zemi vítánií. Vyplývá to z průzkumu, provedeného německým Federálním úřadem pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Z průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny v úterý, vyplývá, že klíčovými faktory, které určují spokojenost uprchlíků s životem v Německu jsou situace jejich rodiny a jejich zdraví, plné právo na pobyt v Německu, slušné ubytování, zaměstnanost a míra integrace do místní německé společnosti.

Gratulujeme ke slušné společnosti

Slušní lidé gratulují ombdudsmanovi Křečkovi. Podporují též neonacistu Kotlebu...

20. 2. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení < 1 minuta

Politické hnutí Slušní lidé blahopřeje Stanislavu Křečkovi ke jmenování veřejným ochráncem práv. Pana Křečka nepochybně potěší, že toto seskupení, které se nejvíce zapsalo do povědomí veřejnosti násilným přerušením představení v divadle Husa na provázku (květen 2018), veřejně podporuje též slovenského neonacistu Mariána Kotlebu. S financováním předvolební kampaně před komunálními volbami pomáhal Slušným lidem Ivo Valenta, spolumajitel Parlamentních listů.

O povrchnosti zdánlivě jasných informací v mediálním světě

Obce, dotace a svět za zrcadlem

20. 2. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 2 minuty

Server Novinky.cz přinesl zprávu o tom, že samosprávným celkům v ČR stouply rozpočtové přebytky a titulek článku doplnil o hodnotící soud: Obce a kraje málo investovaly. Ekonom Daniel Münich vysvětluje, proč obcím přebytky narůstají a jak to (ne)souvisí s jejich (ne)ochotou investovat...

30597

Péče o islamofobní výchovu soudců v ČR

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Tuto publikaci někdo rozesílá českým soudcům. Někteří čeští soudci publikaci obdrželi v posledních dnech. K výtiskům spisku Thilo Sarrazina, německého sociálnědemokratického politika, není přiložena žádná dodatečná informace. Jako odesilatel je uvedena firma zajišťujicící logistiku, marketing, balení a kompletaci. 

Vigílie v německých městech za oběti vraždění v Hanau

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Desítky vigilií byly uspořádány v městech po celém Německu na počest zavražděných v Hanau. U Brandenburské brány v Berlíně stovky lidí zapálily svíčky za oběti.

OSN: V severozápadní Sýrii hrozí tak masivní masakr civilistů, jaký jsme dosud nikdy nezažili

20. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Humanitární koordinátor OSN Mark Cutts: V táborech a v provizorních přístřešcích žije v té oblasti milion lidí, vyhnaných z domovů. Jestli se ostřelování a letecké údery přesunou jakkoliv blíže k této oblasti, budeme svědky krvavé lázně, budeme svědky takového masakru, jaký jsme během této války nikdy ještě nezažili. Předsedal jsem dnes dopoledne schůzi našich syrských humanitárních pracovníků. Muži i ženy na této schůzi plakali. Tlumočník začal plakat, když vysvětloval, co se v oblasti děje. Když to například srovnáte s krizi Rohingya v roce 2017, tam bylo 700 000 lidí, kteří se přesunuli v jedinou chvíli a celý svět zuřil nad tím, co se tam děje. To, co se děje tady, je v měřítku, jakého jsme nebyli svědky během devíti let celé syrské války.

OSN varuje, že v severozápadní Sýrii bez mezinárodní intervence, která by zkrotila Asadův režim, hrozí naprosto bezprecedentní krvavá lázeň. Režimní síly podporované Ruskem provádějí invazi do Idlíbu a ostřelují oblasti, kde táboři syrští civilisté vyhnaní ze svých domovů. Humanitární koordinátor OSN pro Sýrii Mark Cutts varuje, že i podle brutálních měřítek této války je situace  nyní zoufalá.

Podrobnosti v angličtině  ZDE 

 

Muž v Londýně pobodal věřícího v mešitě

20. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

Muž pronikl ve čtvrtek odpoledne do mešity v londýnské čtvrti Regent's Park a pobodal tam jednoho věřícího. Oběť muž nad sedmdesát let, byla odvezena do nemocnice, její stav není znám. 

 


Británie "zakáže do země vstup občanům EU, kteří nemluví anglicky"

19. 2. 2020

čas čtení 2 minuty



Británie nebude vpouštět na své území nekvalifikované pracovní síly a občany EU, kteří nemluví anglicky. Radikálně mění své zákony o imigraci. Éra levných pracovních sil z EU, zaměstnaných v britských továrnách, skladištích, hotelích a restauracích skončí.

Britská vláda v pondělí uvedla, že plně "přebírá kontrolu" nad britskými hranicemi "poprvé za mnoho desetiletí" a odstraní "zkreslení" způsobené volným pohybem obyvatelstva v Evropské unii.

Konečně svobodní!!



Stalinské poměry v Downing Street

19. 2. 2020

čas čtení 5 minut

Foto: Dominic Cummings

"Mohli jsme vás klidně zlikvidovat, své místo si udržíte jen pod podmínkou, že nám budete svého ministra udávat."

Poradci žijí ve strachu, že přijdou o místo, a proto udávají emailem do Downing Street své vlastní ministry a kolegy, kteří hovořili s novináři, anebo dělají něco, co se považuje za neloajální.

Jeden bývalý poradce, který si uvědomil, že se posílají do Downing Street pravidelná udání, konstatoval, že je to "něco jako to, co dělala sovětská tajná policie". "Doporučil bych ministrům, aby si dávali pozor na to, co říkají svým poradcům, protože se to doví Downing Street."


Členové britské vlády varovali, že nynější styl managementu a rozhodování v Downing Street je "neudržitelný". Někteří vládní poradci byli nuceni se obrátit na psychology, v důsledku neuvěřitelné míry stresu. Jiní plánují ze státní služby odejít.

Jeden vysoký ministr konstatoval, že Boris Johnson musí "zvládnout" svého hlavního poradce Dominica Cummingse, po celé řadě spektakulárních konfliktů, které vyvrcholily dramatickým odchodem nového Cummingsova poradce Sabiského kvůli jeho rasistickým názorům a kvůli tomu, že Sabisky prosazoval eugeniku.

Zmíněný ministr sdělil serveru BuzzFeed News, že "polovina vlády" nedokáže od prosincových voleb s Cummingsem spolupracovat a soukromě doufá, že letos Cummings z Downing Street odejde. Cummings je tak nepopulární, že ministři spolu otevřeně hovoří o tom, kdy doufají, že zmizí, někteří doufají, že to bude už letos v březnu, jiní se obávají, že bude otravovat atmosféru v Downing Street ještě další celý rok.

Sýrie: Děti se před bombardováním skrývají pod náklaďáky bosé. Je -10 stupňů Celsia

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

 

O otřesných podmínkách tři a půl milionu civilistů, které zřejmě Asad zamýšlí v severozápadní Sýrii vyvraždit, hovořil v pondělí v rozhlase BBC chirurg David Nott. Pracoval dlouhá léta ve válečných zónách a loni poskytoval výcvik lékařům v Idlíbu.
 

Situace je tak zoufalá, že ta krutost a peklo jsou horší než peklo. Lidi umírají na podchlazení, samozřejmě, když jste venku 24 hodin denně mimo teplo, zemřete. Zapomínáme, že 70 procent veškerého tohoto obyvatelstva jsou ženy a děti. A zase, když máte populaci žen, každá pátá bude těhotná. Potřebují antenatální, postnatální péči, atd., atd. Za posledních pár týdnů bylo vybombardováno osmnáct nemocnic a už fungují jen tři. Víte, je tam absolutní chaos, přichází milion lidí, to nemůžou zvládnout. Mají čtyři operační sály, mají tam lidi s opravdu vážnými zraněními, s roztříštěnými zraněními. Víte, všichni jejich pacienti umírají, protože jim nikdo nepomáhá - nikdo s tím nemůže nic udělat. 

* * *

Další prchající rodina terčem leteckého úderuv Darerizza, západně od Aleppa. Jedna osoba byla usmrcena, dvě další byly zraněny.


Sýrie: Tento otec proměnil vražedné bombardování pro svou tříletou dceru ve hru

19. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Tatínek: "Je to letadlo, nebo bomba?"

Holčička: "Bomba."

Tatínek: "Bomba? Budeme se smát, až dopadne. Dopadla!! (Smích) Je to strašná legrace, viď? Ano, strašná legrace.
 
Tento otec v syrské provincii Idlíb si vymyslel hru, aby se jeho malá dcera nebála těžkého bombardování.

Tatínek: "Rána!"

Holčička hádá, zda je to letadlo, nebo bomba. A když bomba dopadne, smích to proměňuje ve hru.

Idlíb je vzbouřenecká provincie v severní Sýrii. Nová Ruskem podporovaná ofenzíva začala v prosinci. Intenzivní bombardování vraždí civilisty a vyprázdnilo města. Rodiny prchají, nemají kam jít. Turecká hranice je uzavřena.



 

Tání antarktického ledu kdysi zvedlo hladinu oceánů o více než 3 m - a může k tomu dojít znova

19. 2. 2020

čas čtení 1 minuta

Masové tání západoantarktického ledovce bylo hlavním důvodem vysoké hladiny moří v období známém jako poslední interglaciál (před 129 - 116 tisíci let), zjistil mezinárodní vědecký tým. Výsledky publikoval časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Extrémní úbytek způsobil několikametrový vzestup průměrné výšky mořské hladiny - a došlo k tomu během oteplení o méně než dva stupně Celsia.

Churchill po 2. světové válce předložil první návrh Evropské unie

19. 2. 2020

čas čtení < 1 minuta


Ačkoliv v průběhu let byla předložena různá pojetí politicky jednotnější Evropy, většinou byla idealistická a akademická; jen málo praktických politiků předložilo podobnou vizi - a žádný s postavením srovnatelným s Winstonem Churchillem, napsal Sean O'Grady.

Nicméně v projevu z Curychu v roce 1946 Churchill udělal přesně tohle, a to v termínech, před nimiž by se ještě i dnešní euroskeptici propadli hanbou. V neposlední řadě kvůli tomu, jak lacině se dovolávají jeho památky a reputace. Pouhý rok po skončení války Churchill sdělil svému překvapenému obecenstvu: "Pokud by byla Evropa jednou sjednocena ve sdílení svého společného dědictví, neexistovaly by meze pro štěstí, prosperitu a slávu, již se dnes těší tři nebo čtyři sta milionů jejích obyvatel."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

23092