Jak chce francouzská vláda předejít dalšímu násilí žlutých vest

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzský premiér Edouard Philippe oznámil sérii opatření včetně zákazu účasti na neohlášených demonstracích. Vláda se snaží ukončit týdny trvající násilné protesty hnutí žlutých vest.


Sedm týdnu protivládní rebelie přineslo vládní podporu "novému zákonu trestajícímu ty, kdo nerespektují požadavek ohlásit, ty kdo se účastní neohlášených demonstrací a těch kdo přijdou na demonstrace s maskou na tváři."

Oznámil také plán zakázat "známým potížistům" účast na demonstracích, podobně, jako známí fotbaloví chuligáni v minulosti nesměli na stadion. "Toto opatření fungovalo dobře," dodal premiér.

V budoucnu by potížisté "a ne daňoví poplatníci" měli hradit způsobenou škodu podnikatelům a vlastníkům nemovitostí.

Řada protestujících požaduje rezignaci prezidenta Emmanuela Macrona - což vláda označuje za nedemokratické.

V sobotu demonstranti použili stavební mechanizaci k vyražení dveří do vládní budovy. Bývalý profesionální boxer byl zachycen na kameru, jak bije policisty.

"Ti kdo zpochybňují instituce nebudou mít poslední slovo," prohlásil Philippe, když oznamoval plán nasadit během nadcházejícího víkendu 80 000 příslušníků policie.

V sobotu se po celé Francii zúčastnilo protestů asi 50 000 osob odsuzujících Macronovu politiku, vyzývajících jej k rezignaci nebo požadujících větší podíl na tvorbě zákonů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6743

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2019