Seehofer: Krádež dat? To chce klid

9. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Za únik dat politiků a celebrit může dvacetiletý osamělý pachatel, shrnul rychlé vyšetřování ministr vnitra Seehofer. Jeho sebevědomé krédo zní: Vše pod kontrolou, napsal Florian Gathmann.


Vyšetřovatelé se nyní v souvislosti s datovým skandálem přiklánějí k individuálnímu činu dvacetiletého studenta z Hesenska, který tvrdí, že data celebrit a politiků získal z domu svých rodičů a pak je vystavil na Twitteru. Podle předběžných zjištění se mladý muž rozčiloval nad některými výroky. Vyšetřovatelé nechtějí potvrdit, zda to, že mezi postiženými není žádný politik AfD, naznačuje příslušný postoj pachatele.

Podle šéfa kriminální policie Holgera Müncha nejsou k dispozici důkazy o zapojení cizích vlád.

Panuje obava, že by například hackeři z Ruska mohli získat citlivé údaje a přejít k odpovídajícím útokům, jako během nedávných prezidentských voleb v USA. Místo toho nyní všichni poukazují na pachatele z dětského pokoje v Hesensku.

Znepokojení nad útoky cizích hackerů je však pro Seehofera jistě opodstatněné. Zvláště pokud jde o nadcházející eurovolby koncem května, je potřeba se řádně připravit, říká politik CSU. Z pohledu ministra však z rychlého objasnění případu vyplývá, že příslušné orgány jsou již v dobrém stavu.

Je to skutečně pravda v případě opravdového hackerského útoku? Odborníci mají své pochybnosti - ale ministr vnitra vidí věci ještě jinak a nabírá nové lidi pro boj s kybernetickou kriminalitou. O zvýšení počtu zaměstnanců již bylo rozhodnuto.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8063

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2019