Jak zelení jsou němečtí Zelení?

7. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
S ohledem na faktory zahrnující aféru Dieselgate a zadrhnutí plánů na odstavení uhelných elektráren obraz německé kancléřky Angely Merkelové coby zelené lídryně nezažívá zrovna své nejlepší časy, všímá si Irene Banosová Ruizová. Mezitím němečtí Zelení získávají na popularitě. Jenže do jaké míry je úspěch této politické strany spojen s životním prostředím?


Voliči jsou nespokojení s vládní koalicí a ostatní strany z toho profitují, říká Michael Stoiber, šéf katedry komparativní politiky na univerzitě v Hagenu.

Podle průzkumu společnosti Infratest dimap asi 30 % voličů v Hesensku si zvolilo Zelené jako alternativu kvůli nespokojenosti s ostatními stranami. Zelení jsou dobrá možnost pro ty, kdo touží po změně, ale nelíbí se jim ultrapravicová AfD.

A s ohledem na boje v koaličních stranách voliči považují Zelené za stabilní stranu s jasnými hodnotami.

Zelení byli zřejmě také jasnými favority pro mladé a prvovoliče. Většina voličů Zelených má vyšší vzdělání, žije ve velkých městech a počítá se ke střední třídě. Ačkoliv tento profil má také volič CDU, voliči Zelených se vyznačují liberálnější a modernější mentalitou, říká Stoiber. Reprezentují novou "zelenou" buržoazii.

Jenže strana dokázala také zdvojnásobit zisk ve venkovských oblastech Bavorska, většinou kvůli nespokojenosti s CSU.

Kromě toho samozřejmě sehrálo roli i rostoucí environmentální uvědomění německých voličů.

Nicméně životní prostředí v bavorských volbách ovlivňovalo rozhodování voličů až jako třetí v pořadí, za vzděláním a bydlením. Navíc přes 70 % Němců je nespokojených s vládní klimatickou politikou.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8523

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018