Ano, vládnou nám emoce! Nemůžeme potlačovat sami sebe

3. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Část populace by vůbec neprotestovala, pokud by vůči jiné části bylo postupováno dost drasticky

Po té, co majitel střelnice dal do provozu terče, jednoznačně odkazující na Araby, tedy ta klasická zahalení, naše výsledky šly nejméně o 30% nahoru

I když se Vám to bude zdát patrně žinantní, tlumočte, prosím, je li to ve Vašich možnostech, uznání a dokonce nadšení z úvahy p. P. Hartmanna. Dokonalejší analýzu současného stavu nás, emočně "labilních", jsem dosud nečetl.

Dokonale vystihl skutečnost, že část populace by vůbec neprotestovala, pokud by vůči jiné části bylo postupováno dost drasticky. Což zdůvodňuje neschopností racionálního jednání, píše J. Kapusta. 

 

Proč to nepřiznat, i já jsem cloumán emocemi. Vůbec mě to není proti mysli. Spíše naopak.


Uvedu příklad. Slyším americkou angličtinu a vypínám uši. Nesnáším ji a ani sám nevím proč.
Možná proto, že zhruba před 2 léty si vnučka ze svého studijního pobytu v Norsku přivezla 3 kamarády, Američany. Možná byli dobří ve svém studijním oboru. Jinak to byli, z mého pohledu, naprostí tupouni a ignoranti. Něco tak omezeného jsem ještě neviděl. Nicméně, jejich sebevědomí by se dalo rozdávat. Usmívali se snad i při používání toalety.

Jednou za 3 týdny si chodím zastřílet svými 4, legálně drženými krátkými zbraněmi. Na střelnici se scházím s lidmi stejné "krevní skupiny". Měl by jste slyšet ty názory a nálady.
Zděsil by jste se. 

Tradičně střílíme na 20 m, polosilueta, je to terč, který používá i česká policie. Je to nějaký přičmoudlý muž s pistolí v ruce. Výsledky byly mnohdy žalostné.

Po té, co majitel střelnice dal do provozu terče, jednoznačně odkazující na Araby, tedy ta klasická zahalení, naše výsledky šly nejméně o 30% nahoru. Tomu se říká emoční motivace.

Někdy stačí poslouchat názory lidí v MHD, zvláště po té, co nastoupí početná romská rodina a neobtěžuje se označit jízdenku. Případná revize probíhá za neskutečného řevu a osočování nás, ostatních v tramvaji za "píče gádžovské, rasistické." A že ještě uvidíme...

Racionálně bychom měli říci, že se jedná o diskriminaci minority.Emočně ? Kdyby v tu ránu někdo celou tu černou tlupu srovnal pořádným bejčákem na jednu hromadu, dočká se frenetického potlesku.

Tak vidíte, má pravdu P. Hartman. S emocemi se nedá bojovat. Bylo by to popření sebe sama. Jak jistě uznáte, páchat násilí sám na sobě by dokázal málokdo.

S přáním všeho dobrého  J. Kapusta.


0
Vytisknout
8974

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018