Turecko dva týdny po katastrofě zasáhla další dvě silná zemětřesení

21. 2. 2023

čas čtení 6 minut
 
Tři mrtví a 213 zraněných, podle vlády po zemětřeseních o síle 6,4 a 5,8 stupně, která otřásla jižní provincií Hatay


Zemětřesení o síle 6,4 stupně a druhé o síle 5,8 stupně zasáhlo jižní tureckou provincii Hatay a vyděsilo obyvatele regionu, který před dvěma týdny zdevastovalo dvojí zemětřesení.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že při nejnovějších otřesech zemřeli nejméně tři lidé a 213 jich bylo zraněno, poté co velká vládní nemocnice ve městě İskenderun na severu provincie Hatay oznámila, že evakuuje pacienty.



 
Nejnovější otřesy, které byly méně silné než původní zemětřesení o síle 7,8 a 7,5 stupně Richterovy škály, jež 6. února vyvolala zkázuv  jižním Turecku a v severní Sýrií, hrozí další devastací v regionu, kde mnoho lidí uprchlo ze svých zničených domovů do bezpečí jiných měst a vesnic mimo oblast zemětřesení.

Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) udeřilo silnější zemětřesení v hloubce pouhých dvou kilometrů, což může zesílit jeho dopad na úrovni terénu. Zemětřesení mělo epicentrum poblíž jihotureckého města Antakya a bylo cítit i v Sýrii, Egyptě a Libanonu.

Turecká agentura pro zvládání katastrof AFAD uvedla, že epicentrum silnějšího zemětřesení se nacházelo pod okresem Defne ve městě Hatay, v regionu, kde si mnozí stěžovali na nedostatečnou reakci vlády na první zemětřesení.

V hatayském městě Ekinci řekl Ata Koşar, který přišel o bratra, švagrovou a synovce, když se při zemětřesení před dvěma týdny zřítil jejich nedaleký luxusní bytový dům, řekl: "Byl to první den, kdy jsme se rozhodli zůstat v našem domě, protože je to jen jedno patro, a já jsem se pomocí našeho topení snažil udržet teplo a ukazoval jsem, co dělat v případě, že by došlo k dalšímu zemětřesení.

"Ležel jsem na podlaze, a jak jsem tam ležel, došlo k dalšímu zemětřesení. Slyšeli jsme něco, co znělo, jako by se opět zřítily další budovy, a vznikly další škody na našem domě."

Starosta města Hatay Lütfü Savaş okamžitě vyjádřil obavy, že nejnovější otřesy způsobily v celé provincii další zkázu a potenciálně i další ztráty na lidských životech v místě, které se již nyní potýká s nejhoršími ničivými následky v Turecku. "Některé budovy byly zničeny, někteří lidé jsou uvězněni pod sutinami," řekl.

Muna al-Omar, obyvatelka Antakye, uvedla, že byla ve stanu v parku, když zemětřesení o síle 6,4 stupně Richterovy škály udeřilo. "Myslela jsem si, že se mi země pod nohama rozpadne," řekla a s pláčem držela v náručí svého sedmiletého syna.

Lidé, kteří zůstali v Hatay dva týdny po prvních otřesech, uvedli, že tak učinili ze strachu, aby nepřišli o své domovy úplně, nebo z pocitu, že nemají kam jít.

Počet obětí zemětřesení v Turecku před dvěma týdny se v pondělí zvýšil na 41 156, uvedla agentura AFAD, a očekává se, že bude dále stoupat. 385 000 bytů bylo zničeno nebo vážně poškozeno a mnoho lidí se stále pohřešuje. Odhaduje se, že v celém Turecku a Sýrii zahynulo nejméně 47 000 lidí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že stavební práce na téměř 200 000 bytech v 11 zemětřesením postižených tureckých provinciích budou zahájeny příští měsíc.

O několik hodin dříve americký ministr zahraničí Antony Blinken na návštěvě Turecka prohlásil, že Washington bude pomáhat "tak dlouho, jak to bude nutné". Záchranné operace a následné otřesy končí a pozornost se soustředí na naléhavé práce na zajištění přístřeší a rekonstrukci.

Blinken si v neděli se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşoğluem prohlédl zkázu v provincii Hatay a přislíbil další pomoc Turecku a Sýrii.

V povstalci ovládané Sýrii místní pátrací a záchranné služby a Syrská civilní obrana, známá také jako Bílé přilby, oznámily, že nejnovější zemětřesení poškodilo budovy v řadě měst a obcí.

Uvedly, že lidé byli zraněni padajícími troskami a tlačenicemi v davu, stejně jako když skákali z vyvýšených míst ve strachu z rozpadu budov.

Mezi těmi, kdo zemětřesení přežili, je asi 356 000 těhotných žen, které naléhavě potřebují přístup ke zdravotním službám, uvedla Agentura OSN pro sexuální a reprodukční zdraví (UNFPA).

Patří mezi ně 226 000 žen v Turecku a 130 000 v Sýrii, z nichž asi 38 800 porodí v příštím měsíci. Mnohé z nich se ukrývají v táborech nebo jsou vystaveny mrazivým teplotám a bojují o potraviny či čistou vodu.

V Sýrii, která je již více než deset let zmítána občanskou válkou, zemřelo nejvíce lidí na severozápadě země, kde podle OSN zahynulo 4525 lidí. Tuto oblast ovládají povstalci, kteří válčí se silami věrnými prezidentu Bašáru Asadovi, což komplikuje úsilí o pomoc.

Syrští představitelé uvádějí, že v oblastech pod kontrolou Asadovy vlády bylo zabito 1 414 lidí, což vyvolává obavy, že skutečný počet byl před druhým zemětřesením pravděpodobně mnohem vyšší.

0
Vytisknout
4282

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2023