19998

Odhaleno: Rozsah trvalého chemického znečištění v Evropě

23. 2. 2023

čas čtení 8 minut

 

Rozsáhlý projekt mapování odhalil, že škodlivé, trvalé chemikálie PFAS byly nalezeny ve vysokém množství na tisících míst

Znečišťující látky známé jako "věčné chemikálie", které se v životním prostředí nerozkládají, hromadí se v těle a mohou být toxické, byly nalezeny ve vysokém množství na tisících míst ve Spojeném království a Evropě, jak odhalil rozsáhlý projekt mapování.

Mapa ukazuje, že per- a polyfluoroalkylové látky (PFAS), což je skupina přibližně 10 000 chemických látek ceněných pro své nepřilnavé a detergentní vlastnosti, se dostaly do vody, půdy a sedimentů z celé řady spotřebních výrobků, hasicích pěn, odpadů a průmyslových procesů.

Dvě PFAS jsou spojovány s řadou zdravotních problémů. PFOA je spojován s rakovinou ledvin a varlat, onemocněním štítné žlázy, ulcerózní kolitidou, vysokou hladinou cholesterolu a hypertenzí vyvolanou těhotenstvím. PFOS je spojována s reprodukčními, vývojovými, jaterními a ledvinovými onemocněními a onemocněním štítné žlázy. V nižších koncentracích jsou PFOS spojovány s imunotoxicitou.

K tomu:
Existuje velmi dobrá přednáška prof. RNDr. Tomáše Cajthamla, Ph. D. (Ústav pro životní prostředí PřF UK), píše David Gajdoš:

Běžný čtenář si z pochopitelných důvodů neumí představit,proč jsou zrovna perfluorované látky tak nebezpečné, a v této přednášce je to skvěle vysvětlené,

Ruská agrese na Ukrajině: Ruský generál "pod silným tlakem v Doněcku"

23. 2. 2023

čas čtení 23 minut

 

- Čína říká, že vyslání zbraní na Ukrajinu mír nepřinese


Zástupce čínského velvyslance v OSN Dai Bing řekl na Valném shromáždění  OSN, že rok po válce na Ukrajině "brutální fakta poskytují dostatečný důkaz, že posílání zbraní mír nepřinese".

Dai během rozpravy OSN o návrhu rezoluce vyzývající Rusko k odchodu z Ukrajiny uvedl, že postoj Číny k Ukrajině je "konzistentní a jasný".

Řekl, že "hlavní prioritou Pekingu je bezodkladné usnadnění příměří a zastavení nepřátelských akcí", a dodal, že je připraven "nadále hrát konstruktivní roli" při řešení krize na Ukrajině.

K tématu jaderné války Dai uvedl, že "všechny strany by měly přísně dodržovat jaderné úmluvy".


- Írán se zdrží hlasování Valného shromáždění OSN o návrhu rezoluce vyzývající Rusko k bezpodmínečnému a okamžitému stažení z území Ukrajiny


Očekává se, že 193členné Valné shromáždění OSN dnes masivní většinou hlasů rezoluci podpoří, ačkoli Čína, Jihoafrická republika, Indie a mnoho zemí globálního Jihu se pravděpodobně i nadále zdrží hlasování.


Zelenskij vyzývá k setkání s Čínou, USA varují Peking před pomocí Putinovi

Americký ministr financí varuje Peking, že pomoc Moskvě by byla "vážným problémem"
"Rádi bychom se s Čínou setkali," říká Zelenskij


Volodymyr Zelenskij ve čtvrtek prohlásil, že neviděl žádný čínský mírový plán, ale uvítal by setkání mezi Ukrajinou a Čínou, píše agentura Reuters.

"Rádi bychom se s Čínou setkali," řekl v předvečer prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu na tiskovém brífinku v Kyjevě s hostujícím španělským premiérem Pedrem Sánchezem.

Ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že aliance zaznamenala známky toho, že Čína zvažuje dodávky zbraní Rusku, a varoval Peking před takovým krokem.

Čína se k tomu bezprostředně nevyjádřila, ale její ministerstvo zahraničních věcí již dříve ve čtvrtek uvedlo, že veškeré případné zpravodajské informace o předávání zbraní Čínou Rusku, které USA plánují zveřejnit, jsou pouze spekulace.


S blížícím se výročím války ministr obrany Spojeného království prohlásil, že Rusko projevuje neúctu k životům vojáků na obou stranách války

Ruský generál je pravděpodobně pod silným tlakem, aby obsadil Vuhledar, sděluje Spojené království

- Podle nejnovější aktualizace obranného zpravodajství britského ministerstva obrany bylo město Vuhledar v jižní Doněcké oblasti opět silně ostřelováno.

"Existuje reálná možnost, že se Rusko připravuje na další ofenzivní úsilí v této oblasti, a to navzdory nákladným neúspěšným útokům na začátku února a na konci roku 2022," uvádí se v aktualizaci ze čtvrtečního rána.

Generálplukovník Rustam Muradov, velitel ruské Východní skupiny vojsk, bude podle britského ministerstva obrany pravděpodobně pod silným tlakem, aby zlepšil výsledky ve Vuhledaru po ostré kritice ze strany ruské nacionalistické komunity.

"Je však nepravděpodobné, že by Muradov disponoval údernou silou schopnou dosáhnout úspěchu," uvedlo.

- Ukrajinský zajatec po věznění Rusy. Zemřel nyní na infarkt. Bylo mu 36 let:



 

 19997

Teleskop Jamese Webba odhalil důkazy o dávných galaxiích, které "rozbíjely vesmír"

23. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

 

Obrovské systémy se zdají být mnohem větší, než se předpokládalo, že je možné tak brzy po velkém třesku, sdělují vědci

 
Vesmírný teleskop Jamese Webba objevil zřejmě šest masivních velmi starých galaxií, které astronomové nazývají "rozbíječi vesmíru", protože jejich existence by mohla zrušit dosavadní kosmologické teorie.

Objekty pocházejí z doby, kdy vesmír dosahoval pouhých 3 % svého současného stáří, a jsou mnohem větší, než se předpokládalo, že je možné u galaxií tak brzy po velkém třesku. Pokud by se tato zjištění potvrdila, zpochybnila by dosavadní představy vědců o tom, jak se formovaly nejstarší galaxie.

Ruská agrese na Ukrajině: Biden slíbil, že USA budou bránit NATO

23. 2. 2023

čas čtení 9 minut


- Rusko tvrdí, že pozastavení platnosti smlouvy o jaderných zbraních nepřiblíží jadernou válku


Rozhodnutí Ruska pozastavit svou účast ve smlouvě s USA o snížení počtu jaderných zbraní New Start nezvýší riziko jaderné války, prohlásil náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Mezitím jeden z vysokých ruských představitelů obrany prohlásil, že Moskva se bude držet dohodnutých limitů pro jaderné rakety a bude i nadále informovat USA o změnách ve svém rozmístění, a to i přes pozastavení platnosti smlouvy.

Vysoký představitel ministerstva obrany, generálmajor Jevgenij Iljin, řekl v Dumě, že Rusko bude i nadále dodržovat dohodnutá omezení týkající se jaderných nosičů - tedy raket a strategických bombardovacích letadel, uvedla ruská státní tisková agentura Ria.

Rusko bude rovněž nadále poskytovat USA oznámení o rozmístění jaderných zbraní, aby "se zabránilo falešným poplachům, což je důležité pro udržení strategické stability", citoval Iljin.

- Ruská generál v penzi a poslanec Andrej Guruljov  zdůraznil v ruské televizi, že třímilionový Kyjev musí být srovnán se zemí:



Rozhovor Britských listů 575. Proč odstoupila skotská premiérka a co bude dál?

21. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous mluví s Janem Čulíkem v Glasgow o tom, co se stane se skotskou nezávislostí a se skotskou politickou scénou poté, co náhle oznámila svou rezignaci superúspěšná skotská premiérka a šéfka Skotské nacionální strany Nicola Sturgeonová. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 21. února 2024

 16578

Důchodová reforma, která by byla skutečnou „reformou“, nikoli políčkem současným či právě čekajícím důchodcům

23. 2. 2023 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 3 minuty

Za totáče se v určité době v Československu poskytovala dotace na stavbu rodinného domku 150 tisíc Kčs a na stavbu řadovky 120 tisíc. Za to bylo tehdy možné pořídit hrubou stavbu, neboli dostat barák pod střechu. Pak holt už musel člověk dál za svoje. Byl tady ale zásadní „šťouch“, aby měl důvod a reálnou šanci barák postavit.


 16951

Jak BBC lže, jako když tiskne

23. 2. 2023

čas čtení 5 minut

James O'Brien, slavný komentátor londýnské komerční rozhlasové stanice LBC, ostře zaútočil na hlavní komentátorku společnosti BBC pro její lhaní.

Že BBC lže ve prospěch vládnoucích konzervativců není překvapivé: Konzervativní vláda jmenovala do všech vedoucích funkcí v BBC konzervativce.
K tomu: Současné volební preference v Británii:

(PS. Skotů je v Británii méně než 10 procent obyvatelstva. Reform UK je faragistická ultrapravicová probrexitérská strana)

Překlad vystoupení Jamese O'Briena do češtiny:

31339

Rozhovor s Bobem Kartousem

Na detekci dezinformací neexistuje jednoduchý návod

23. 2. 2023 / Milan Mundier

čas čtení 13 minut

Tušil jsem, že se naše cesty znovu sejdou. Svoji publikační činnost jsem zahájil v roce 2015 prostřednictvím Britských listů, známého internetového periodika, na jehož chodu se významnou měrou podílí i Bohumil Kartous (*1977). S Bobem jsem poté spolupracoval také v rámci webu, který provozuje společnost EDUin. Jelikož se Bob dlouhodobě zabývá tématy, jako jsou vzdělávání či boj proti dezinformacím, rozhodl jsem se ho požádat o rozhovor. Měla by být maturita z matematiky povinná? Ve kterých zemích by mělo české školství hledat inspiraci? Jaké jsou základní poznávací znaky dezinformací? A proč jim tolik lidí věří? Nejen na toto jsem se Boba zeptal.

Izraelští vojáci zabili 10 lidí při zásahu na Západním břehu Jordánu

23. 2. 2023

čas čtení 4 minuty


 

Izraelské jednotky zabily 10 Palestinců, včetně jednoho teenagera, a desítky dalších zranily při zásahu ve městě na okupovaném Západním břehu Jordánu

Izraelská armáda uvedla, že cílem   operace byli tři ozbrojenci, kteří se nacházeli poblíž centra starého města Nábulus. Všichni tři hledaní muži byli zabiti spolu se sedmi dalšími, včetně 72letého muže. Palestinští představitelé uvedli, že nejméně 103 osob bylo zraněno, přičemž mnoho z nich utrpělo střelná zranění.



 19908

Hospodaření OSBL za leden 2023

2. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Aktualizace 18.2. 2023: Finanční podpora Britských listů je stále minimální.

Aktualizace 13.2. 2023. Tak současný stav financí Britských listů na účtu je 10 558 Kč. To je stále velmi málo.

Aktualizace: Tak zatím nám za únor čtenáři poskytli 7900 Kč. To skutečně není k přežití. Apelujeme na čtenáře, aby nám finančně pomohli tak trochu víc.

Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru.  Koncem ledna 2023 měly Britské listy na účtu 69,31 . Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V lednu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 67 438,50  Kč,  výdaje byly 78 970,89 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17911

Co je to vlastně ta mezigenerační solidarita

22. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Pozn JČ: ODS v devadesátkách rozkradla kapitál, který měl být zdrojem důchodového zabezpečení tak, jak je tomu ve všech rozvinutých kapitalistických zemích. Nyní kňučí a ožebračuje občany.


Stále častěji se potkávám s tvrzením, že je třeba myslet na mezigenerační solidaritu, protože důchodci prý dosud nenesli tíži inflace tak těžce jako mladší lidé. Důchodcům prý inflace byla kompenzovaná, ostatním ne. Solidarita je jistě krásná věc a je správné uvažovat o tom, kdo jakou zátěž nese. Nicméně nevidím žádný smysl uvažovat o tom na základě věku.

27688

Miroslav Kalousek. Pokus o nástin jednoho muže, který tak pasuje do té české kotliny

22. 2. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 6 minut

Věnováno prvnímu příbramskému starostovi za KDU - ČSL po roce 1989 - Vencovi Chválovi (člověk evidovaný jako NEPŘÁTELSKÁ OSOBA, sužovaný StB více než 15 let) - který dokázal včas odejít z této toxické funkce, aniž by ztratil svoji lidskou tvář.

Na rozdíl od Václava Klause a Miloše Zeman, je pan Miroslav Kalousek ve stínu, ačkoli je součástí této „Svaté trojice“ která se významně podílela na veřejné politice od listopadu 1989. Tuto trojici opravdu bavila stranická politika a všichni tři to byli tvrdí pragmatici. Ano, Kalousek nebyl a asi už nikdy nebude na rozdíl od Klause a Zemana presidentem. To však neznamená, že by si nezasloužil alespoň malý rozbor jeho politické práce –  patří do této trojice.


Ruská agrese na Ukrajině: Vedoucí představitelé NATO z východní Evropy se setkají s Bidenem a Stoltenbergem; podle šéfa Wagnera ruská armáda odmítá dodávat munici

22. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 

- Ruská státní tisková agentura Tass uvádí, že v blíže neurčeném počtu regionů v Rusku vysílají některé komerční rozhlasové stanice v důsledku kybernetického útoku varování, že hrozí nálety 

Ruské ministerstvo pro mimořádné situace vydalo podle agentury Tass následující prohlášení:

"Ministerstvo pro mimořádné situace Ruska uvádí, že tato informace je falešná a neodpovídá skutečnosti. Žádáme vás, abyste sledovali zprávy v oficiálních zdrojích."

Podle agentury Tass ministerstvo dodalo, že v důsledku hackerského útoku na servery některých komerčních rozhlasových stanic v několika regionech byla odvysílána informace o údajném vyhlášení leteckého poplachu a hrozbě raketového úderu.

Během posledních dvanácti měsíců Rusko tvrdilo, že cíle na území Ruska, nejčastěji v Kurské a Belgorodské oblasti, které hraničí s Ukrajinou, byly zasaženy palbou z Ukrajiny.


- Nejméně čtyři výbuchy v Charkově ve středu dopoledne. Lidé se skrývají v metru:

 
Biden se v Polsku setká s šéfem  NATO a s "bukurešťskou devítkou"

Americký prezident Joe Biden je stále v Polsku, kde se setká s vedoucími představiteli takzvané "bukurešťské devítky", východoevropských členů NATO, a šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

Bukurešťská devítka neboli B9 vznikla v roce 2015 v reakci na ruskou agresi na Ukrajině. Jejími členy jsou Polsko, Rumunsko, Bulharsko, Česká republika, Litva, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko a Slovensko.

Očekává se, že Biden se do Washingtonu vrátí ve středu večer.

V úterý přednesl ve Varšavě projev, v němž spojence vyzval: "Když Rusko napadlo, nebyla to jen zkouška Ukrajiny. Celý svět čelil zkoušce."

 18993

Pobrexitová Británie na úrovni někdejší NDR: Není zelenina

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Britské supermarkety zaznamenaly nedostatek zeleniny. Že prý je to proto, že v jižní Evropě je "špatné počasí", tvrdí britská média. Jenže, jak na to poukazují škodolibí komentátoři na Twitteru, čímpak to asi je, že evropské země žádný nedostatek zeleniny nezaznamenaly?

Británie:

Britské supermarkety Asda a Morrisons prodávají od nynějška zeleninu včetně rajčat a paprik na příděl

Nedostatek způsobený špatným počasím v jižní Evropě bude umocněn velkým poklesem produkce salátů ve Velké Británii, píše britský tisk. :)

Odborníci varují, že problémy mohou trvat několik týdnů

Londýn právě rozhodl, že všichni školáci na prvním stupni budou mít obědy zadarmo. Ve Skotsku je to už dávno

22. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Londýnský primátor Sadiq Khan: Žádné dítě by nemělo mít problémy ve škole, protože má hlad, ale to je pro mnohé z nich realita kvůli krizi životních nákladů. Vzhledem k tomu, že vláda nepomohla, vyhlásil jsem mimořádné financování bezplatného školního stravování pro všechny děti na základních školách v Londýně.


Čeští pravičáci mezitím jen blábolí pitomosti: 



 17739

Pohyb a spokojené vztahy jsou tajemstvím dobrého zdraví v pozdějším věku

22. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Nový výzkum zjistil, že silné sociální sítě a fyzická aktivita ve středním věku mohou pomoci předcházet dlouhodobým zdravotním potížím

 
Uspokojivé vztahy s partnery, rodinou, přáteli a kolegy v práci a fyzická aktivita alespoň jednou za měsíc by podle dvou studií zřejmě posilují fyzické a duševní zdraví ve stáří.

V celosvětovém měřítku se lidé dožívají vyššího věku a ve všech zemích světa roste počet a podíl starších lidí v populaci. Počet osob starších 80 let se mezi lety 2020 a 2050 ztrojnásobí a dosáhne 426 milionů.

Rozhovor Britských listů 574. Proč mají pracovníci univerzit tak nízké platy?

18. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

 

Akademici, pracovníci, učitelé především v humanitních oborech na českých univerzitách, především na univerzitě Karlově, ale po celé České republice, mají šokujícím způsobem nízké platy. Je to zásadní útok na podstatu České republiky, protože humanitní obory na univerzitách jdou přímo ke kořenům toho, čím jsme. Předválečné Československo dobře vědělo, že demokracie nepřežije bez kvalitního školství. Nyní pražská FFUK přišla se šokujícím řešením, že totiž bude finančně podporovat jen ty obory, které jsou v této chvíli "ekonomicky prospěšné". Přitom se ve společnosti blíží obrovská revoluce v oblasti zaměstnanosti, protože většinu existujících pracovních příležitostí převezme umělá inteligence. Proč strkají čeští politikové (Fiala chce prodlužovat odchod do důchodu v době, kdy práce zmizí! :) )a univerzitní manažeři hlavu do písku? Proč čeští univerzitní učitelé nestávkují? Britští stávkují. Jan Čulík hovoří s Jakubem Jirsou, filozofem z pražské filozofické fakulty Karlovy univerzity o tom, co je příčinou této skandální situace. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Náš Region od pátku 24. února 2023.

 17080

Cynická šachová hra války

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Jak velká by měla být vojenská pomoc? Měly by být dodány zbraně pro remízu mezi Ukrajinou a Ruskem? Nebo pro vítězství?, táže se Müller-Funk.

Rozhovor Britských listů 573. V Praze není vůbec žádná cyklistická infrastruktura

16. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

 

Jan Čulík hovoří s portugalským cyklistou Sergiem Almeidou, který dojíždí po pražské magistrále z Holešovic na Pankrác a je frustrován absolutní absencí jakékoliv fungující cyklistické infrastruktury v Praze. Proto se nedávno pokusil na pražské magistrále namalovat na vozovku cyklotrasu. To se poněkud nelíbilo Policii ČR. Jak je možné, že Praha a Česká republika nerespektují ustanovení Evropské unie ohledně cyklistiky a zmírňování automobilového provozu? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od pátku 17. února 2023.

 19828

V ukrajinské válce musí Západ získat také globální Jih

22. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

Pokud Čína skutečně dodá zbraně Rusku, Írán se dostane o krok blíže k jaderné bombě a změna klimatu vyvolá migrační krizi, budeme potřebovat globální Jih. Dialog s Asií, Afrikou a Latinskou Amerikou je více než jen tématem dobrodějů, píše Daniel-Dylan Böhmer.

 18794

Pohádka o štědrém Německu

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Vede Německo Západ v podpoře Ukrajiny? V žádném případě. Ve vztahu k ekonomické síle jsou ostatní země jasně napřed. A ve srovnání s předchozími regionálními válkami je pomoc semaforové koalice vyloženě malá. To nyní ukazují ekonomové, upozorňuje Michael Fabricius.

Rozhovor Britských listů 572. Poslanci: Už nám dejte s tou Bečvou pokoj!

14. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

Jan Čulík hovoří s přírodovědcem Jakubem Hruškou o skandálních nesrovnalostech při vyšetřování ekologické havárie na řece Bečva a při probíhajícím soudním procesu v této věci. Poslanci českého parlamentu jsou už tímto problémem znuděni. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 14. února 2023.

 19130

Neutralita Rakousko neochrání

22. 2. 2023

čas čtení 5 minut

Co když se Vladimír Putin chová agresivně vůči naší zemi? Malá, doufejme zcela nerealistická myšlenková hra ohledně možné bezmoci, uvádí text Veita Denglera a Rainera Nowaka.

Rozhovor Britských listů 570. Kauza Bečva: Monstrproces jako v padesátých letech?

6. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

  

V souvislosti s otravou desítek tun ryb v řece Bečva, k němuž došlo před dvěma a půl lety, se koná nyní soudní proces. Jeho průběh je ale poněkud podivný. O vyšetřování této kauzy a o průběhu a charakteristických rysech tohoto soudního jednání hovoří Jan Čulík s vodohospodářem Arnoštem Kultem, odborníkem podrobně seznámeným s celou problematikou otravy Bečvy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelové televizi Náš Region od úterý 7. února 2023.

 18556

O historických paralelách

22. 2. 2023

čas čtení 1 minuta

Putin šel poměrně dlouho Stalinovou cestou; ale nakonec se proměnil ve vybledlou kopii Hitlera. Ale to sotva může překvapit, protože současný vládce Ruska a vůdce nacistického Německa mají mnoho společného, píše Leonid Něvzlin.

 19376

Proč Putin nevyhlásí všeobecnou mobilizaci

22. 2. 2023

čas čtení 3 minuty

Nejdůležitější důvod, proč Vladimir Putin nevyhlásí totální mobilizaci, kterou někteří chtějí a jiní se jí obávají, je tento: Ruský prezident si je dobře vědom, že postrádá vlastnosti potřebné k tomu, aby byl úspěšným válečným lídrem, napsal Igor Ejdman.

 19385

Ruská agrese na Ukrajině: Putin přednesl projev o stavu země, Biden přijel do Polska

21. 2. 2023

čas čtení 20 minut

Zatimco Putin mluvil, Rusové bombardovali autobusovou zastávku v Chersonu a usmrtili šest cestujících a pět jich zranili:


- Putin oznámil, že Rusko odstoupí od smlouvy s USA o jaderném programu New Start

Projev ruského prezidenta Vladimira Putina trval přibližně hodinu a 45 minut. Jediná skutečně nová zpráva, která z něj zazněla, byla  ke konci, kdy Putin řekl, že pozastavuje účast Ruska ve smlouvě New Start s USA.

Poté, co obvinil USA a NATO z neschopnosti spolupracovat, řekl: "V této souvislosti jsem dnes nucen oznámit, že Rusko pozastavuje svou účast ve smlouvě o strategických útočných zbraních."

Putin prohlásil, že Rusko provede nové jaderné zkoušky, pokud je budou provádět i Spojené státy.

- Ruská státní televize: Ve válce "proti Západu" přitvrzujeme. Teprve se začínáme vyzbrojovat:

"V každém případě přitvrzujeme. Je jasné, že Rusko naprosto nemá v úmyslu vstoupit do jakýchkoliv rozhovorů, které jsou nevýhodné. A že budeme dál rozšiřovat svůj obranný průmyslový komplex. Ne vojenský, ale obranný, jak říká Sergej Kužugetovič Šojgu. A to by se mělo stát motorem našeho budoucího pokroku. protože jsem si povšiml, kolik času pan prezident věnoval, řekl bych, otázce zaměstnanců a podmínek pro zaměstnance v obranném průmyslovém komplexu a rozvoji průmyslových sektorů s ním spojených. Doslova to bylo hned na druhém místě po tom, co řekl o statutu vojáků, o placené dovolené pro ně a o sociálních zárukách. Proto je mi z toho jasné, že Rusko se opravdu teprve začíná vyzbrojovat a připravuje se na dlouhou válku se Západem. A před Západem nesloží zbraně. To je jasné. "




- Putin ve svém projevu  prohlásil, že Západ je ve svém přístupu ke kontrole zbrojení a k Rusku "cynický nebo hloupý". Řekl, že vztahy mezi Ruskem a USA se zhoršily a "to byla iniciativa USA".

Řekl, že "krok za krokem začaly USA ničit systém světové bezpečnosti a kontroly zbrojení".

Putin však vylučuje, že by Rusko provedlo první jaderný úder.

Putin si v projevu také stěžoval že USA a NATO neumožňují inspekce jaderných zbraní. Tvrdí, že jaderné zbraně USA, Francie a Velké Británie jsou namířeny proti Rusku. "Poslední prohlášení jejich představitelů to potvrzují," řekl.

 - Anton Geraščenko, poradce ukrajinského ministerstva vnitra,  kritizoval část ranního projevu Vladimira Putina, ve kterém se chlubil rekordní úrodou obilí v Rusku.
Geraščenko napsal:

    Drzý zloděj řekl, že ruští zemědělci loni sklidili "rekordní úrodu". A stydlivě zamlčel, že šlo o ukradené ukrajinské obilí, které bylo do Ruské federace dopraveno nákladními vlaky.
 

- Do Kyjeva přijela italská premiérka Giorgia Meloniová. Ukrajinská státní televize Suspilne zveřejnila videozáznam jejího příjezdu vlakem.

- Japonsko poskytne Ukrajině finanční pomoc ve výši 5,5 miliardy dolarů, uvedl premiér Fumio Kišida před páteční videokonferencí skupiny G7, které se zúčastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

- Putin ve svém projevu: iniciátoři protiruských hospodářských sankcí trestají sami sebe

Západ podle Putina zahájil "nejen vojenskou a informační, ale i ekonomickou agresi" proti Rusku. "Ani v jedné z těchto oblastí nedosáhli úspěchu," říká.

"Iniciátoři sankcí trestají sami sebe," dodal. Dále uvedl:

    "Vyvolali růst cen ve svých zemích, zavírání továren, kolaps energetiky a svým občanům tvrdí, že za to mohou Rusové."

Putin hovořil o snížených číslech ruského HDP, ale tvrdí, že místo toho, aby se ruská ekonomika zhroutila, došlo k její restrukturalizaci a Rusko stále obchoduje s mnoha oblastmi světa.

- Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan hovořil s novináři alespoň během části Putinova projevu. Řekl, že pokud ví, projev nesledoval ani Joe Biden, a zdůraznil, že Bidenův vlastní projev dnes večer před varšavským královským zámkem nemá být v žádném případě nějakou odpovědí ruskému diktátoru. Sullivan uvedl, že Putin svůj projev zřejmě posunul tak, aby se časově shodoval s Bidenovou návštěvou východní Evropy.

"Nepřipravili jsme tento projev jako nějaký druh souboje. Nejedná se o rétorický souboj s nikým jiným. Je to afirmativní vyjádření hodnot a vize, jak by měl vypadat svět, který se oba snažíme budovat a bránit," řekl Sullivan.

"Tento projev je něčím, co Joe Biden chtěl nyní přednést již delší dobu a co navazuje na výroky, které pronesl zde v Polsku téměř před rokem. Chce mít příležitost zasadit ruskou válku na Ukrajině do širšího kontextu," dodal a označil dnešní večerní projev za "typického Joea Bidena".

- Bidenova návštěva v Kyjevě a v Polsku by mohla přispět k růstu jeho domácí nepopularity v USA a k poklesu americké podpory pro Ukrajinu. Už nyní se ozývají hlasy mezi republikány, že Biden "řeší nepodstatný konflikt na druhé straně světa a ignoruje domácí americké problémy". "Proč nepřijede do Ohia?"

Biden v Polsku: Putin si myslel, že jeho nepřátelé ustoupí, ale mýlil se

21. 2. 2023

čas čtení 5 minut

(Bidenův projev od dvacáté minuty):

Demokracie jsou silné a místo snadného vítězství Putin skončil s rozvrácenou ruskou armádou, řekl Biden. Přislíbil, že  "Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska".

V projevu před mnohatisícovým davem v zahradách varšavského královského zámku Joe Biden vyzdvihl odolnost ukrajinského lidu a vstřícnost Polska a dalších západních spojenců, kteří pomohli odrazit ruskou invazi.

"Autokraté rozumějí jen jednomu slovu: ne." Biden řekl. "Ne, mou zemi si nevezmete. Ne, nevezmete mi svobodu. Ne, nevezmete mi mou budoucnost. Dnes večer opakuji to, co jsem řekl loni na stejném místě. Diktátor, který se snaží obnovit impérium, nikdy nebude schopen ovládnout touhu lidí po svobodě. Brutalita nikdy nezlikviduje vůli svobodných. Ukrajina nikdy nebude vítězstvím Ruska, nikdy."

Poté odsoudil ruského prezidenta Vladimira Putina za invazi, která začala 24. února loňského roku.

"Tato válka není  nutností. Je to tragédie. Prezident Putin si tuto válku zvolil. Každý den, kdy válka pokračuje, je jeho volbou. Mohl by válku ukončit jediným slovem. Je to jednoduché. Kdyby Rusko přestalo napadat Ukrajinu, ukončilo by válku. Kdyby se Ukrajina přestala bránit Rusku, znamenalo by to konec Ukrajiny. Proto společně zajišťujeme, aby se Ukrajina dokázala bránit," řekl Biden.

Bidenova cesta na Ukrajinu podkopala kremelský narativ o slábnoucí západní podpoře pro Ukrajinu

21. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

 

Návštěva je pro Vladimira Putina nevítaným zvratem v době, kdy připravuje projev o stavu země u příležitosti výročí invaze

Jak se Biden dostal do Kyjeva: Zatemněné letadlo, dvacetihodinová cesta vlakem tam a zpátky



Kreml reagoval na nečekanou návštěvu Joea Bidena na Ukrajině oficiálním mlčením. Analytici a odborníci naznačili, že historická cesta amerického prezidenta do Kyjeva je nevítaným zvratem před projevem Vladimira Putina a dalšími státnickými akcemi, které se chystají u příležitosti výročí zahájení invaze.

Bidenova nečekaná cesta na Ukrajinu podkopala kremelský narativ, že podpora Západu Ukrajině slábne, a  do konce týdne má být přislíbena další vojenská pomoc ve výši 500 milionů dolarů a uvaleny nové sankce.

A Bidenova návštěva válečného Kyjeva také odhalila Putinovo vlastní váhání navštívit frontu poté, co přesně před rokem zahájil invazi. Ruský prezident je zesměšňován, že se schovává v "bunkru".

 19994

K pátému výročí vraždy Jána Kuciaka

21. 2. 2023

čas čtení 2 minuty

V Praze probíhá řada akcí k pátému výročí vraždy Jána Kuciaka. Níže zmíněný film jsme viděli na mezinárodním festivalu v Karlových Varech v červenci 2022 a Jan Čulík ho recenzuje v tomto Rozhovoru Britských listů, od dvanácté minuty. Film je to vynikající:



Týden Jána a Martiny s premiérou filmu Kuciak: Vražda novináře a dalšími akcemi na Slovensku připomene 5. výročí šokujícího zločinu

Diskuse, koncerty, křest knihy investigativních reportáží Jána Kuciaka a premiéra filmu Kuciak: Vražda novináře. Týden Jána a Martiny od 20. do 25. února různými formami vrátí do centra pozornosti události, které před pěti lety otřásly nejen Slovenskem. Hlavním organizátorem akcí je redakce portálu Aktuality.sk, v které Ján Kuciak pracoval. Česká premiéra dokumentu Kuciak: Vražda novináře následuje 23. března v rámci MFF Jeden svět.

Přímo v den smutného výročí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, tedy 21. února, se v prostorách bratislavské Staré tržnice uskuteční slavnostní premiéra dokumentárního filmu Kuciak: Vražda novináře. Osobně se jí zúčastní tvůrci v čele s americkým režisérem Mattem Sarneckim, rodiče Jána a Martiny, blízcí přátelé i kolegové a další hosté. Od 22. do 25. února pozoruhodný dokument uvedou vybraná kina po celém Slovensku. Některé projekce zakončí beseda s režisérem filmu Mattem Sarneckim a českou investigativní novinářkou Pavlou Holcovou nebo slovenským sociologem Michalem Vašečkou, kteří ve filmu účinkují.

Film Kuciak: Vražda novináře vznikl v produkci společnosti Final Cut for Real, v koprodukci s OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), se společnostmi Frame Films a For Got Fat Productions. Distributorem je Bontonfilm. Dokument měl světovou premiéru v květnu 2022 na největším festivalu dokumentárních filmů v Severní Americe Hot Docs Festival v Torontu. Neméně úspěšná evropská premiéra následovala na MFF Karlovy Vary 2022. ¨


TRAILER:

 19248

Píseň chudých oligarchů

21. 2. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Pokud u nás nebudou zelenit ekonomiku po uhelných baronech samotní uhelní baroni, tak děkujeme, nechceme.

V českém skanzenu kolektivní neoliberálně-oligopolní ne chumelenice se i přes neustále oslavovanou volební porážku jednoho chobotu oligarchické mnoho chobotnice vůbec nic nemění. Slavně jsme vybojovali porážku na Čapím dotačním poli Léta Páně 2023, a tedy poučeni znovu vzhůru k dotačnímu ráji pro sociálně slabé Pandrholy.

Bratrstvo ohrožených musí mezitím promptně provést akci mediální škatulata, kdy jeden zchudlý dotační oligarcha se jemně zbaví nejmenované Mafry a ke koupi se už hlásí druhý zchudlý dotační oligarcha. Místo prázdné koblihy a věčně zeleného párku budeme mít správné a jediné „Děsinfo“ o černém fosilním světě, kde uhlí, ropa a plyn vládne všem. Kdyby to neklaplo druhému zchudlému oligarchovi, tak ve frontě na Mafru nedočkavě přešlapuje třetí zchudlý oligarcha a za ním poslední vzadu číhá Zemanův ozbrojený pták Strnad. To vše, aby český mediální konzument věděl, co si má myslet, kdy si to má myslet a proč si to má myslet. Hlavně ale nemyslet na to, proč za humny není drak, proč je tam nějak stále lépe než u nás v humnech.

 19992

Devět cest

21. 2. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 22 minut

Obálka: V Rusku zakázaná kniha

Takových devět cest, jejichž jediným a vytouženým cestovatelským cílem se pro ni pokaždé stala její milovaná Sibiř, uskutečnila v minulých letech jedna z nejznámějších českých spisovatelek, etnoložek a pedagožek zabývající se studiem kultur sibiřských kočovných pastevců – Pavlína Brzáková

 18993

Británie přechází na čtyřdenní pracovní týden

21. 2. 2023

čas čtení 7 minut

Zatímco Petr Fiala nutí české občany prodloužením věku odchodu do důchodu, aby pracovali víc, řada britských podniků přechází na čtyřdenní pracovní týden

Čtyřdenní pracovní týden: "Zásadní průlom", když většina britských firem ve zkušebním provozu prodlužuje změny

Téměř všechny zúčastněné společnosti se rozhodly pokračovat v novém modelu, protože zaměstnanci hlásí lepší rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.


Drtivá většina firem, které se účastní největšího světového zkušebního provozu čtyřdenního pracovního týdne, se rozhodla pokračovat v novém pracovním režimu, což je důkaz, že by mohl fungovat v celé britské ekonomice.

Z 61 společností, které se zapojily do šestiměsíčního zkušebního čtyřdenního provozu, prodloužilo čtyřdenní pracovní týden 56 společností, z toho 18 jej zavedlo natrvalo.

Turecko dva týdny po katastrofě zasáhla další dvě silná zemětřesení

21. 2. 2023

čas čtení 6 minut

 
Tři mrtví a 213 zraněných, podle vlády po zemětřeseních o síle 6,4 a 5,8 stupně, která otřásla jižní provincií Hatay


Zemětřesení o síle 6,4 stupně a druhé o síle 5,8 stupně zasáhlo jižní tureckou provincii Hatay a vyděsilo obyvatele regionu, který před dvěma týdny zdevastovalo dvojí zemětřesení.

Turecký ministr vnitra Süleyman Soylu uvedl, že při nejnovějších otřesech zemřeli nejméně tři lidé a 213 jich bylo zraněno, poté co velká vládní nemocnice ve městě İskenderun na severu provincie Hatay oznámila, že evakuuje pacienty.



Ukrajina shora: Recenze: Tajemství z fronty - překvapivý příběh o tom, jak dítě zničilo ruské tanky

21. 2. 2023

čas čtení 5 minut



Tento jednorázový dokument přináší produkční společnost, která natočila filmy Evropa shora, Skrytá Británie dronem a Emiráty shora. Specializuje se na využívání leteckých snímků k hledání nových perspektiv, jinými slovy - ale Ukrajina shora (Channel 4) není film jako ty ostatní.
 
Téměř rok od ruské invaze na Ukrajinu ilustrují snímky pořízené ze vzduchu příběh zkázy děsivého rozsahu. Fotografie "před" a "po" ukazují ukrajinské obytné domy, které dříve kypěly spokojeným každodenním životem a nyní mají všechna okna vyhozená do povětří; dříve velkolepá divadla s krátery ve střeše; a snímky celých měst, které po překrytí mapou ukazují systematické ničení civilních budov, jako jsou školy a zdravotní střediska. Moderní technologie bezpilotních letounů umožňuje pořizovat tyto snímky zblízka, což z tohoto válečného dějiště učinilo přísně sledovaný kadlub, kde se zvěrstva dají jen těžko utajit. Když Rusové masakrovali vzdávající se civilisty na cestě z Kyjeva, byl nad nimi ve vzduchu dron, který jasně natáčel muže se zdviženýma rukama, jak je zastřelen.

 18530

Ruská agrese na Ukrajině: Biden přijel do Kyjeva

20. 2. 2023

čas čtení 16 minut

. Kolem třinácté hodiny středoevropského času Joe Biden podle novinářů, kteří s ním cestovali, opustil Kyjev.

Americký prezident trávil v ukrajinském hlavním městě více než pět hodin, během nichž se setkal s Volodymyrem Zelenským v Mariinském paláci, uctil památku padlých ukrajinských vojáků a setkal se s pracovníky amerického velvyslanectví.

- Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Bidenova cesta do Kyjeva jasně signalizuje Vladimiru Putinovi, že "se vás nikdo nebojí".

Kuleba ve svém prohlášení uvedl: "Tato návštěva je vítězstvím ukrajinského lidu a prezidenta Zelenského. Byla uskutečněna navzdory všemu v zájmu vítězství Ukrajiny a celého svobodného světa. Je to jasný signál bažině - nikdo se vás nebojí!"

- Biden: Američané stojí na straně Ukrajiny, svět stojí na straně Ukrajiny

V projevu po boku Volodymyra Zelenského v Mariinském paláci Joe Biden připomněl obavy, které panovaly téměř před rokem, že ruská invazní vojska mohou rychle obsadit ukrajinské hlavní město.

"O rok později Kyjev stojí," řekl Biden.

"Ukrajina stojí. Demokracie stojí. Američané stojí při vás a svět stojí při vás."

Varoval, že "brutální a nespravedlivá válka" není zdaleka vyhraná a že nás čekají "velmi těžké dny, týdny a roky".

Ale "dobyvačná válka Vladimira Putina selhává", řekl americký prezident. Ruský vůdce podle něj počítal s tím, že svět nebude držet při sobě, "ale prostě se mýlil".

"O rok později jsou důkazy přímo v této místnosti. Stojíme tu společně."

Biden přislíbil Ukrajině dlouhodobou podporu a řekl, že "svoboda je k nezaplacení. Stojí za to za ni bojovat tak dlouho, jak bude třeba. A tak budeme s vámi".


- Joe Biden přijel do ukrajinského hlavního města Kyjeva, a navzdory hrozbám ruských raketových útoků oznámil další významné dodávky amerických zbraní v době, kdy se Ukrajina chystá oslavit chmurné výročí loňské ruské invaze.


    Americký prezident, těsně obklopený početnou ochrankou, se v doprovodu svého ukrajinského protějšku Volodomyra Zelenského procházel centrem Kyjeva, kde byly slyšet letecké sirény, což potvrdilo zvěsti o návštěvě, které se šířily během dopoledne.

    Zelenskij zveřejnil na Telegramu obrázek, na němž je společně s Bidenem, spolu se vzkazem: "Josephe Bidene, vítejte v Kyjevě! Vaše návštěva je mimořádně důležitým projevem podpory všem Ukrajincům."

    V krátkém veřejném vystoupení Zelenskyj nejprve promluvil anglicky a poděkoval Američanům za jejich podporu. Řekl, že když začala válka, první telefonát na podporu, který dostal, byl z Bílého domu. Jako druhý promluvil Biden. Hovořil o tom, že je důležité, aby zde prezident USA byl v den výročí války, a řekl, že je rozhodující, aby o podpoře USA nebyly žádné pochybnosti, žádné.

    V prohlášení, které Bílý dům vydal k návštěvě, se uvádí, že USA "oznámí další dodávku kritického vybavení, včetně dělostřelecké munice, protipancéřových systémů a radarů pro sledování vzdušného prostoru, které pomohou chránit ukrajinský lid před leteckým bombardováním. A že koncem tohoto týdne [USA] oznámí další sankce proti elitám a společnostem, které se snaží vyhýbat nebo podporovat ruskou válečnou mašinérii".

    Návštěva se uskutečnila v době, kdy v Bruselu zasedali ministři zahraničí EU. Nejvyšší diplomat 27členného bloku Josep Borrell uvedl, že EU musí zajistit, aby Ukrajina měla dostatek munice pro další boj proti ruské invazi. "Je to nejnaléhavější otázka. Pokud v této věci selžeme, výsledek války je ohrožen. Ruské dělostřelectvo vystřelí asi 50 000 ran denně a Ukrajina musí být na stejné úrovni kapacity. Mají děla, ale chybí jim munice."
 

 19248

Valorizace důchodů a očekávaný kolaps Sněmovny

20. 2. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty


Zdá se, že hlavním tématem veřejného prostoru po několik příštích týdnů se stanou důchody. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka tvrdí – naposledy v pondělí ráno v Radiožurnálu – že v důsledku lednové inflace je třeba snížit jednorázově valorizační schéma. Podle něj nebylo konstruováno pro podmínky tak vysoké inflace. Jde o desítky miliard ve státním rozpočtu. Důchody se také staly hlavním tématem první hodiny nedělních Otázek V. Moravce.

Několik krátkých kreslených filmů animátorky Lesley Keen

20. 2. 2023

čas čtení < 1 minuta

Vzniklých dávno před existencí počítačové grafiky...

Všechny tyto filmy, stejně jako celovečerní animovaný film na motivy ze staroegyptské mytologie, Ra, the Path of the Sun God,  byly natočeny na objednávku britského  kulturního komerčního televizního terestrického okruhu Channel 4 (který začal v Británii vysílat 2. listopadu 1982). Film Orpheus and Eurydice byl vybrán do soutěže na filmovém festivalu v Cannes v roce 1984, seděli jsme tam při promítání v první řadě vedle Ingmara Bergmana a Wima Wenderse, poznamenává Jan Čulík.

Invocation je animace, která vizualizuje starořecký mýtus vzniku lidstva. Lesley Keen ho natočila pro dokumentární film Jana Čulíka Orpheus through the Ages, který v televizi Channel 4 doprovázel její orfeovský animovaný film. Tento dokumentární film doprovázela také jeho publikace.

 19982

Sean Penn upozorňuje, že USA musí přijmout "úrčitou míru hanby" za to, že rychleji nevyzbrojily Ukrajinu

20. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Foto: Sean Penn

Sean Penn prohlásil v Berlíně na premiéře svého dokumentárního filmu o prezidentu Voldoymyru Zelenském, že USA musí přijmout "určitou míru hanby" za to, že Ukrajině nepomohly rychleji s dodávkami zbraní.

V projevu po páteční večerní projekci hollywoodská hvězda uvedla, že podle jejího názoru je válka na Ukrajině válkou, kterou si Západ nemůže dovolit. Nemůže si dovolit, aby Kyjev nakonec prohrál. Je to argument, který je základem nového filmu Supervelmoc.

"Když si představíte, co to bude, když Rusko vyhraje, budeme všichni v prdeli. Prostě smrtelně v prdeli," řekl Penn. "Už teď jako Američané, mohu říci, musíme vzít na sebe určitou míru studu za to, že jsme se nezačali ty zbraně ve velkém množství dodávat dřív."

31325

Průmyslová revoluce umělé inteligence (AI) tentokrát ohrožuje střední třídu zaměstnanců

20. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Legračně, vláda Petra Fialy chce v ČR prodloužit věk odchodu zaměstnanců do důchodu. Vůbec nevnímá, že se práce a zaměstnanost v důsledku revoluce umělé inteligence mění a zaměstnanosti bude ve velmi blízké budoucnost zřejmě daleko míň než víc, to znamená že lidé budou muset odcházet do důchodu daleko dříve než dnes.   NE POZDĚJI, PETŘE FIALO! :)

V minulosti technologický skok nahradil málo placená pracovní místa větším počtem lépe placených pracovních míst. Tentokrát to může být jinak



To byl po léta známý refrén, který sahá až k ludditům na počátku 19. století. V minulosti postupné technologické změny nahradily málo placená pracovní místa větším počtem lépe placených pracovních míst. Tentokrát, s příchodem umělé inteligence, to možná bude jinak, uvažuje Larry Elliott.

Politici vědí, že i v nejlepším případě způsobí umělá inteligence masivní narušení trhů práce, ale klamou sami sebe, pokud si myslí, že mají roky na to, aby vymysleli vhodnou reakci. Jak řekl technologický podnikatel Mihir Shukla na nedávném Světovém ekonomickém fóru v Davosu: "Lidé stále říkají, že umělá inteligence přichází, ale ona už je tady."

 19983

Je možné, že Alzheimerovu chorobu způsobuje infekce?

20. 2. 2023

čas čtení 11 minut

 
 

Výzkum této nemoci se zaměřuje na plaky v mozku. Někteří vědci se však domnívají, že roli hrají viry a bakterie - a jejich práce  je stále více považována za důležitou

Když Davangere Devanand, neurolog z Columbia University Medical Center, procházel spousty vědeckých údajů o Alzheimerově chorobě, narazil na překvapivou myšlenku - mohla by se na vzniku nemoci podílet infekce?

Čím dále Devanand pátral, tím více toho nacházel. Od poloviny 80. let se hrstka vědců na celém světě vytrvale zabývala myšlenkou, že by v Alzheimerově chorobě mohl hrát roli buď virus, nebo bakterie.

Zejména důkazy ukazovaly na virus herpes simplex 1 (HSV-1) - patogen, který se vyskytuje u 70 % britské populace a je příčinou orálních oparů - jako na hlavního podezřelého. Studie ve Velké Británii, Francii a Skandinávii naznačovaly, že lidé, kteří byli nakaženi herpesem, mají větší pravděpodobnost, že onemocní Alzheimerovou chorobou.

"Je tu studie z roku 2018 z Tchaj-wanu, která je docela dramatická," říká Devanand. "Když byli lidé s herpesem léčeni standardním antivirotikem, snížilo se u nich riziko demence devítinásobně."

31325

Od maloobchodu po dopravu: jak umělá inteligence mění všechny oblasti ekonomiky

20. 2. 2023

čas čtení 10 minut

 

Rostoucí význam umělé inteligence má  dopady na všechny oblasti hospodářství. Od maloobchodu po dopravu


Zemědělství

Sledování vývoje počasí, zvládání škůdců a nemocí, určování potřeby dodatečného zavlažování nebo dokonce toho, jaké plodiny kde pěstovat.

Mnoho výrobců potravin využívá umělou inteligenci ke sběru a analýze dat ve snaze zvýšit produktivitu a ziskovost.

Schopnost umělé inteligence kombinovat a analyzovat rozsáhlé soubory dat již nyní poskytuje zemědělcům informace v reálném čase o tom, jak zlepšit zdravotní stav jejich plodin a zvýšit výnosy. Drony a pozemní senzory mohou hrát roli při pozorování rostoucích plodin a půdních podmínek na stovkách hektarů půdy, včetně kontroly, zda nepotřebují více vody, hnojiv nebo herbicidů a zda nejsou zasaženy nemocemi nebo zničeny zvířaty.

Biden navštívil Kyjev

20. 2. 2023

čas čtení 4 minuty

Kolem třinácté hodiny středoevropského času Joe Biden podle novinářů, kteří s ním cestovali, opustil Kyjev

- Lindsey Hilsum, Channel 4 News: Jednoho dne, až tohle všechno skončí, hodně studentů bude psát doktorské práce o rozdílu mezi ukrajinskou a ruskou propagandou/veřejnou informační kampaní o tomto konfliktu:


Biden podnikl nečekanou cestu na Ukrajinu před výročím ruské invaze 

Americký prezident Biden v pondělí bez ohlášení dramaticky navštívil Kyjev, aby demonstroval silnou americkou podporu Ukrajině pouhé čtyři dny před výročím ruské invaze, píše Washington Post.

Vysoce riskantní návštěva v ukrajinském hlavním městě, které je ohroženo raketovými útoky, signalizuje pokračující závazek Spojených států, největšího finančního a vojenského podporovatele ukrajinského úsilí o odražení ruských útočníků ze svého území.

Biden byl spatřen před klášterem svatého Michala Zlatoústého s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Ukrajinské hlavní město je v přísném bezpečnostním režimu, automobilová doprava byla zastavena a v některých ulicích byl dokonce zablokován přístup chodců. Krátce poté se ve městě rozezněla siréna pro letecký poplach.

Biden trval na tom, že Spojené státy budou Ukrajinu podporovat "tak dlouho, jak to bude nutné", přestože podpora americké veřejnosti slábne a mírové rozhovory o ukončení konfliktu nemají v nejbližší době šanci.
 
Od 24. února 2022, kdy prezident Vladimir Putin vyslal na Ukrajinu ruské jednotky a zahájil tak největší pozemní válku v Evropě od druhé světové války, která již stála jeho zemi i Ukrajinu statisíce obětí, poskytla Bidenova administrativa bezpečnostní pomoc ve výši přibližně 30 miliard dolarů.

Pod Bidenovým vedením USA a jejich spojenci v NATO postupně rozšiřují škálu přislíbené výzbroje o těžké tanky.

Zatímco jiní světoví lídři v uplynulém roce navštívili Kyjev, aby se setkali se Zelenským a prohlédli si válkou zničené město, Biden se kvůli bezpečnostním obavám a strachu z možnosti konfliktu mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi světa držel stranou a místo sebe vyslal své vysoce postavené pomocníky. První dáma Jill Bidenová překvapivě navštívila západní Ukrajinu v květnu na Den matek.

Jeho návštěva byla zahalena tajemstvím. V pondělí večer měl Biden z Washingtonu odletět na ohlášenou návštěvu Polska.


Zdroj v angličtině ZDE

 Kyiv Independent: Biden přislíbil během své překvapivé návštěvy na Ukrajinu další pomoc ve výši 500 milionů dolarů. Pomoc bude obsahovat vojenské zařízení - javeliny, howitzery a munici pro dělostřelectvo.








 19385

Putin, car bez impéria, potřebuje vojenské vítězství pro své přežití

20. 2. 2023

čas čtení 8 minut


Prezident Vladimir Putin se rád představuje jako nový car, jako byl Petr Veliký nebo Ivan III., velkokníže z 15. století, známý jako "sběratel ruských zemí". Putinova rok trvající válka na Ukrajině však zatím nedokázala zajistit země, kterých se chce zmocnit, a v Rusku panují obavy, že vede svůj národ do temného období svárů a stagnace nebo ještě hůře, píše list Washington Post.

Někteří představitelé elit také tvrdí, že ruský vůdce nyní zoufale potřebuje vojenské vítězství, aby si zajistil vlastní přežití. "V Rusku loajalita neexistuje," řekl jeden ruský miliardář.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18464