"Ukrajina se dostala do silné pozice" - Precht připouští omyl

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Autor Richard David Precht byl koncem června jedním ze signatářů otevřeného dopisu požadujícího co nejrychlejší ukončení ukrajinské války jednáním. Televizní filozof se nyní tomuto hodnocení poněkud vzdálil.

Autor a televizní filozof Richard David Precht přiznal, že se na začátku ukrajinské války dopustil špatných úsudků. "Přivedení Ukrajiny do pozice síly bylo mnohem úspěšnější, než se téměř všichni pozorovatelé včetně mě odvážili doufat," řekl Precht v pondělí večer na setkání Rheinische Post v Düsseldorfu.

"Tehdy, až na pár výjimek, všichni vojenští experti dělali stejnou prognózu a říkali, že Ukrajina tuto válku prohraje během dnů, týdnů, možná měsíce nebo dvou."

"Teprve teď víme, jak neuvěřitelně silná byla ukrajinská armáda od začátku, než přišly dodávky zbraní," tvrdil Precht. "V tomto ohledu jsem přirozeně vycházel z mylného předpokladu, že nemá cenu se bránit, když je válka za týden nebo dva prohraná. Člověk vidí, jak může klamat sám sebe."

Na konci června byl Precht jedním ze signatářů otevřeného dopisu vyzývajícího k jednání o co nejrychlejším ukončení ukrajinské války. Celebrity si navíc kladly otázku, zda jsou dodávky zbraní ze Západu správnou cestou. Ostře je za to kritizoval tehdejší velvyslanec Ukrajiny v Německu Andrij Melnyk.

Velitel ukrajinské armády: Nebudeme akceptovat kompromisy

Ukrajinská armáda mezitím oznámila, že při osvobozování země od ruské okupace nebude akceptovat žádné kompromisy. Oznámil to vrchní velitel Valerij Zalužnyj po telefonátu s náčelníkem amerického štábu Markem Milleym. "Naším cílem je osvobodit celou ukrajinskou zemi od ruské okupace," napsal Zalužnyj v pondělí na Telegramu. "Ukrajinská armáda nepřijme žádná jednání, dohody ani kompromisní rozhodnutí. Pro jednání je pouze jedna podmínka: Rusko musí opustit všechna okupovaná území."

Zalužnyj má zásluhu na organizaci úspěšného odporu ukrajinské armády proti ruské invazi. Jeho slova jsou namířena proti radám, které opakovaně vyjadřují západní příznivci, že Ukrajina by neměla vylučovat řešení na základě jednání. Tváří v tvář vojenským porážkám Rusko znovu zdůrazňuje svou údajnou ochotu vyjednávat. Ruské jednotky však i přes ztráty území okupují dobrých osm měsíců po začátku války téměř pětinu sousední země.

Zdroj v němčině: ZDE

2
Vytisknout
5253

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022