Právnička Melanie Trumpové se stala slovinskou prezidentkou

16. 11. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty
 

Nataša Pirc Musarová byla zvolena historicky první ženou do funkce slovinské prezidentky. Musarová zvítězila ve druhém kole prezidentských voleb proti konzervativci Anže Logarovi, bývalému ministru zahraničí. Ačkoli je tato funkce převážně ceremoniální, prezidentka jmenuje řadu vrcholných představitelů. Zvolení Musarové  podtrhuje reakci této malé evropské země na předchozí krajně pravicovou populistickou vládu premiéra Janeze Jansy, který se stal pobočníkem politiky Viktora Orbána. Slovinská středolevicová koalice zvítězila v parlamentních volbách proti Jansově snaze udržet se u moci letos v dubnu.

 

Musarová, ve Slovinsku známá advokátka a obhájkyně lidských práv, pracovala na řadě významných případů v zemi. Její nejvýznamnější klientkou však zůstává Melania Trumpová, slovinská rodačka, která si Musarovou najala v době prezidentství svého manžela. 

V roce 2016 podala Musarová s Trumpovou žalobu na slovinský časopis za to, že naznačoval, že pracovala jako vysoce placená prostitutka. Případ byl urovnán mimosoudně. Kromě toho, že je právničkou, působí Musarová jako rozhlasová a televizní novinářka, která se specializuje na transparentnost, regulaci médií a svobodu projevu.

Můj slovinský partner Tomaž mi řekl, že během kampaně byl manžel Nataši Musarové v centru pozornosti slovinských médií. Aleš Musar má několik nevyřešených případů daňových úniků a se svou ženou je spolumajitelem sítě firem. Majetek byl údajně převeden do několika daňových rájů a nově zvolená prezidentka vlastní podíly ve třech takových společnostech. "Je to jako vlastnit dům, jsou mým majetkem, takže si ty akcie nechám. Byla mi pozastavena právnická  licence  a samozřejmě odstoupím z funkce ředitelky firmy," prohlásila, podle slovinského týdeníku Delo. 

Do Slovinska jsem se přestěhoval v roce 2004 skoro na rok, než jsem se vrátil do Prahy, poté, co jsem udal majitele Mladé fronty a.s. Františka Savova a stal se hlavním svědkem jeho odsouzení u soudu (navzdory jeho útěku do Británie před vězením). Už v dětství mě přitahovala Jovanka, manželka Josefa Broze Tita, o jejímž obrovském kučeravém poprsí a tmavě černých vlasech uspořádaných jako věž nad hlavou se vždycky zmiňovala moje babička, když jsme procházeli stránky starých časopisů o tryskáčích. Tito se, jak známo, stal mezinárodní celebritou, která pózovala na fotografiích s nejznámějšími lidmi a politickými vůdci. 

Slovinci jsou hrdý národ, i když malý, který trpí historickou kritikou od svých bývalých jugoslávských sousedů, že jsou prý příliš arogantní, příliš odtržení od hlubších slovanských zvyků, jsou považováni za velmi rakouské v chování a za italské ve vaření. Zdánlivě lépe organizovaní, méně drsní, civilizovanější Slovinci žijí na balkánské poměry "la dolce vita", často bydlí ve velkých třípatrových domech, v garáži mají alespoň jednou bílou dodávku a hodně se pohybují venku, což se odráží v jejich typicky sportovním vzhledu. 

Ale mnohonásobně se do Slovinska  zvýšil příliv lidí z jiných zemí, ať už v podobě turistů, kteří znemožnili procházky centrem Lublaně a dalšími místy Slovinska po jeho malém území, a přistěhovalci se stali součástí každodenního života. Tato kombinace faktorů překvapivě přetáhla tento národ na nějakou dobu ke krajně pravicovému spektru. 

Jakmile se 23. prosince ujme funkce, Mucarová vystřídá Boruta Pahora, kterého Slovinci zvolili dvakrát od roku 2012. Nezávislý liberál, nespojený s žádnou stranou a bez záměru nějakou vytvořit, získal podporu mladých lidí, ekologů a slovinské Pirátské strany. 



1
Vytisknout
4466

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022