Kdo je vlastně Rus?

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Letošní rozšířená invaze Vladimira Putina na Ukrajinu nechala za sebou ruské nacionalisty hluboce rozdělené - a pravděpodobně to znamená, že takoví zůstanou. Přitom nejvlivnějšími frakce nejsou ty, které se snaží mluvit za ruský národ jako celek, ale spíše za Rusy v tom či onom regionu, odhalil průzkum mezi ruskými nacionalisty.

Tisková agentura Čerta poznamenává, že pro mnoho ruských nacionalistů byly Putinovy ​​činy splněním jejich snů. Jiní ale protestují proti použití síly za takovým účelem, třetí skupina nyní trvá na tom, že Putin udělal více pro sjednocení ukrajinského národa než ruského, a čtvrtá tvrdí, že je příliš brzy mluvit o ruském nacionalismu.

Akademik Vladimir Malachov z Moskevského filozofického institutu zároveň říká, že jakékoli úsilí o vytvoření ruské politické identity bylo z velké části odsouzeno k záhubě událostmi 90. let, kdy někteří Rusové upadli do chudoby, zatímco jiní absurdně zbohatli. Ani jeden se nechce identifikovat s tím druhým.

A ruský stát nepomohl tím, že považoval za etnické Rusy všechny občany, kteří jsou loajální státu, a nikoli ty, kteří nejsou. Tím vyloučil ty druhé z národa a jeho další konsolidaci učinil extrémně problematickou.

Podle Alexandra Věrchovského z Centra SOVA neexistuje žádné jasně definované ruské hnutí, a to především kvůli represím a smíšeným signálům z Kremlu.

Moskevský politolog Alexandr Šmeljev souhlasí a říká, že v blízké budoucnosti se tato ideologie objeví pouze ve formě místních nacionalismů.

Budou mezi nimi lidé jako sibiřští, sakhští a karelští nacionalisté, kteří budou prosazovat místní identity jako jednotící sílu. Budou mít cestu volnou, protože z vyvolání války obviní impérium a postaví se proti části ruské populace. Ale nebudou schopni se zorganizovat a přilákat na svou stranu všechny Rusy po celé zemi.

Historik Sergej Sergejev, který edituje Voprosy Nacionalizma, souhlasí a tvrdí, že úřady nebudou realizovat program ruského nacionalismu v Rusku, protože řadu spojenců kremelské elity tvoří národní elity a Kreml nechce jít do boje proti nim.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
4566

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2022