Ruská agrese na Ukrajině: Nejméně 17 mrtvých při útoku na obytné domy v Záporoží

9. 10. 2022

čas čtení 8 minut

- Poradce ukrajinského prezidenta uvedl, že úder "zničil soukromé domy s více byty"


Při ostřelování ukrajinského města Záporoží zahynulo nejméně 17 lidí, uvedl představitel města Anatolij Kurtev.

Anton Geraščenko, vysoký prezidentský poradce Volodymyra Zelenského, uvedl, že podle předběžných údajů bylo po útoku na obytné domy 17 mrtvých a 40 zraněných. "Rusové nejsou schopni reagovat na bojišti, a proto bombardují města v týlu," řekl.


- Ukrajinské ministerstvo obrany zveřejnilo fotografie raketového úderu na jihovýchodní město Záporoží.

Na Twitteru dodává, že kdyby ukrajinské vojenské síly "měly moderní protiraketové systémy, mohli jsme takovým tragédiím zabránit".


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že ti, kteří nařídili a provedli "nemilosrdné" údery v  městě Záporoží na Ukrajině, budou pohnáni k odpovědnosti.

V příspěvku na své stránce na Facebooku uvedl:

"Záporoží znovu. Opět nemilosrdné údery na civilisty. V obytných budovách, právě uprostřed noci. Je již 12 mrtvých. V nemocnici 49 zraněných, z toho 6 dětí.

    Absolutní podlost všech. Absolutní zlo.

    Nelidé a teroristé. Od toho, kdo tento rozkaz vydal, a všem, kdo se jím řídili. Budou pohnáni k odpovědnosti. A to je nutnost. Před zákonem a před lidmi."

 
 - Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď na Twitteru uvedl, že na Ukrajinu byly vyslány dvě houfnice Zuzana.

"Na oslavu 70. narozenin jsme dali agresorovi Putinovi další dárek. Další dvě nové houfnice Zuzana 2 jsou již na Ukrajině (a bude jich mnohem více).


- Rusko jmenovalo nechvalně proslulého generála, který v 90. letech střílel do prodemokratických demonstrantů, svým nejvyšším  velitelem pro válku na Ukrajině.  Kreml snaží zastavit ukrajinskou protiofenzívu, kvůli níž jsou jeho síly v chaosu.


- Výbuch na mostě na Krym by mohl mít "významný" dopad na ruské síly,
uvádí britské ministerstvo obrany

Škody způsobené sobotním výbuchem na Kerčském mostě na Krymu by mohly mít "významný" dopad na "již tak napjatou schopnost Ruska udržet své síly" na jihu Ukrajiny, uvádí se v nejnovější zprávě britských zpravodajských služeb.

Ministerstvo obrany uvedlo, že výbuch se "pravděpodobně úzce dotkne prezidenta Putina", a to mimo jiné z toho důvodu, že k němu došlo několik hodin po jeho 70. narozeninách, most osobně sponzoroval a otevřel a dodavatelem jeho stavby byl jeho přítel z dětství.

Ministerstvo uvedlo, že železniční přejezd přes most hrál klíčovou roli při přesunu těžké vojenské techniky na jižní frontu během ruské invaze na Ukrajinu.

Rozsah poškození železničního přejezdu je podle něj nejistý, ale jakékoli vážné narušení jeho kapacity by "s vysokou pravděpodobností" významně ovlivnilo ruské síly na jihu Ukrajiny.

- Někteří představitelé v Moskvě a na Ruskem okupované Ukrajině vyzvali k odvetě za výbuch, který v sobotu silně poškodil kerčský most spojující Krym a Rusko.


"Je proti nám vedena neskrývaná teroristická válka," řekl agentuře RIA Novosti poslanec ruské vládnoucí strany Oleg Morozov.

Agentura France-Presse citovala Ruskem dosazeného úředníka v okupované ukrajinské Chersonské oblasti Kirilla Stremousova:

- Po výbuchu, který ochromil přísně střežený most, podepsal Vladimir Putin v sobotu pozdě večer dekret o zpřísnění bezpečnosti kerčského mostu a energetické infrastruktury mezi Krymem a Ruskem. Toto úsilí má na starosti ruská federální bezpečnostní služba FSB. V sobotu večer Rusko uvedlo, že železniční spojení přes most je opět funkční, ale silniční doprava zůstane omezena.

- Poradce Volodymyra Zelenského uvedl, že výbuch na kerčském mostě je  jen "začátek". Mykhailo Podolyak napsal na Twitteru: "Všechno nezákonné musí být zničeno, všechno ukradené musí být vráceno Ukrajině, všechno okupované Ruskem musí být vyhnáno."

- Ruské jednotky bojující v Mykolajivu, Kryvém Rogu a Záporoží na jihu Ukrajiny mohou dostávat veškeré zásoby prostřednictvím stávajících pozemních a námořních koridorů, uvedlo ruské ministerstvo obrany po výbuchu na kerčském mostě.

    Předseda parlamentní strany Zelenského se zdržel tvrzení, že za výbuch kerčského mostu je odpovědný Kyjev, ale zřejmě jej označil za důsledek převzetí Krymu Moskvou a pokusů o integraci poloostrova s ruskou pevninou. "Ruská nelegální stavba se začíná hroutit a hořet," napsal David Arahamia na Telegramu. "Důvod je jednoduchý: když postavíte něco výbušného, tak to dříve nebo později vybuchne."


- Zelenskij uvedl, že ukrajinské jednotky se zapojily do "velmi tvrdých bojů" poblíž Bachmutu, strategicky důležitého města na východě, které se Rusko snaží obsadit. Agentura Reuters uvedla, že ukrajinské jednotky sice při nedávných ofenzivách na východě a jihu země získaly zpět tisíce kilometrů čtverečních území, ale podle oficiálních představitelů se postup pravděpodobně zpomalí, jakmile kyjevské síly narazí na rozhodnější odpor. Zelenskyj to řekl ve svém nočním projevu: "Držíme pozice v Donbasu, zejména ve směru na Bachmut, kde je to nyní velmi, velmi obtížné - velmi tvrdé boje."

- Petro Kotin, šéf ukrajinské státní jaderné společnosti Energoatom, uvedl, že dieselové generátory v Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárně mají jen omezené zásoby paliva. Noční ostřelování přerušilo dodávku elektřiny do elektrárny, která potřebuje chlazení, aby nedošlo k roztavení, a donutilo ji přepnout na nouzové generátory. Atomový dozor Spojených národů znovu vyzval k vytvoření ochranné zóny v elektrárně a odsoudil ostřelování jako "nesmírně nezodpovědné".

- Ukrajinský HDP se za devět měsíců snížil o 30 %, uvedlo v sobotu ministerstvo hospodářství.
"Mezi negativními faktory, které ovlivnily ekonomiku, vyniká počasí a akce okupantů," uvedlo.

- Prestižní francouzské ceny válečných zpravodajů z Bayeux v sobotu z velké části ocenily zpravodajství o ukrajinském konfliktu, mezi oceněnými byly i agentury Associated Press a noviny Sidwaya z Burkiny Faso. Cenu za fotografie získal ukrajinský fotograf Jevgenij Maloletka za práci s videozpravodajem Mstyslavem Černovem při pádu Mariupolu pro agenturu AP.

- Série výbuchů, které v sobotu časně ráno otřásly Charkovem, vyvolala požár v jednom z městských zdravotnických zařízení, uvedl starosta východoukrajinského města. Ihor Těrechov na Telegramu uvedl, že exploze byly důsledkem raketových úderů v centru města, informovala agentura Associated Press. Ty také vyvolaly požár v nebytové budově.

    Německá ministryně  obrany řekla NATO, že musí udělat více pro posílení bezpečnosti, a varovala: "Nemůžeme vědět, kam až může Putinova iluze velkoleposti zajít." Christine Lambrechtová uvedla, že Německo slyšelo o ruských výhrůžkách Litvě za uplatňování sankcí EU a že je třeba je brát vážně a připravit se na ně, uvedla agentura Reuters.

- Velká Británie odmítla výzvu Moskvy, aby se příští týden ve Valném shromáždění OSN tajně hlasovalo o tom, zda odsoudit ruský krok k anexi čtyř regionů na Ukrajině, a požádala, aby 193členný orgán hlasoval veřejně. Valné shromáždění má hlasovat o návrhu rezoluce, která by odsoudila "nezákonná tzv. referenda" a "pokus o nezákonnou anexi" těchto oblastí Ruskem.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
3798

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2022