Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se připravuje na novou ofenzívu

17. 7. 2022

čas čtení 15 minut
- V ruské státní televizi říká Apti Alaudinov, velitel čečenských jednotek Ramzana Kadyrova, že ruská armáda na Ukrajině vede "svatou válku" proti LGBT a proti Antikristu. Doufá, že Rusko brzo napadne NATO.

- Rusko dál pálí obilí na ukrajinských polích: Je to potravinový terorosmis. Ruská armáda úmyslně zakládá tyto požáry a brání lidem, aby je uhasili. Navzdory ostřelování a zaminování polí, ukrajinští farmáři se snaží dělat svou práci dál:

- Ruské rakety zasáhly Mykolajiv na jihu Ukrajiny

Ruské rakety zasáhly průmyslový a infrastrukturní objekt v Mykolajivu, centru stavby lodí v ústí řeky Jižní Bug, informuje agentura Associated Press.

Oleksandr Senkevyč, starosta města, uvedl, že bezprostřední informace o obětech nejsou k dispozici. Mykolajiv, který leží u pobřeží Černého moře mezi Ruskem okupovaným Krymem a hlavním ukrajinským přístavem Oděsa, v posledních týdnech čelí pravidelným raketovým úderům, protože ruská armáda vyhlásila cíl odříznout celé ukrajinské černomořské pobřeží až k rumunským hranicím. Takové vítězství ruských sil by zasadilo drtivý úder ukrajinské ekonomice a umožnilo by Moskvě zajistit si pozemní most do moldavského separatistického regionu Podněstří, kde se nachází ruská vojenská základna.

Ukrajinské síly na počátku kampaně odrazily ruské pokusy o dobytí Mykolajova a nyní ruské jednotky soustředily svou energii na pravidelné raketové údery na toto město.




- Ukrajinská generální prokurátorka:  Rusko musí být uznáno za teroristický stát

V den osmého výročí sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines nad Doněckem v roce 2014, při němž zahynulo 298 lidí na palubě, vydala ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktová důrazné prohlášení, v němž vyzvala k mezinárodním krokům proti Rusku.

Ačkoli Rusko popřelo, že by se podílelo na sestřelení letu MH17, závěry mezinárodního vyšetřování zjistily, že několik svědků vidělo odpalovací zařízení protiletadlových raket, které v hodinách před sestřelením komerčního letu tajně přešlo na Ukrajinu z Ruska.

"Rusko musí být uznáno za teroristický stát," napsala Venediktová na Twitteru. "Osm let o tom máme strašné důkazy. Posledních pět měsíců bylo vrcholem ruského teroru - 23 000 válečných zločinů spáchaných na civilistech, včetně mezinárodních novinářů, kteří ukazují pravdu o ruských válečných zločinech."

- Podle ukrajinských úřadů se Ukrajina za pouhých pět měsíců stala jednou z nejvíce zaminovaných zemí na světě.

- Prezident Volodymyr Zelenskij vydal prohlášení k výročí sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines, při kterém zahynulo 298 lidí na palubě.

- Šéf britské obrany: 50 000 ruských vojáků buď zemřelo, nebo bylo zraněno.


Rusko ztratilo více než 30 % své pozemní bojeschopnosti, uvedl admirál sir Tony Radakin, náčelník štábu obrany Spojeného království, v pořadu Sunday Morning na BBC One.

Kvůli tomu ukrajinská armáda "absolutně" věří, že válku vyhraje.

"Je jim naprosto jasné, že mají v plánu obnovit celé své území, pokud jde o Ukrajinu, a vidí  Rusko, které podle našich odhadů ztratilo více než 30 % své pozemní bojové efektivity.

Co to vlastně znamená, je 50 000 ruských vojáků, kteří buď zemřeli, nebo byli zraněni v tomto konfliktu, téměř 1 700 zničených ruských tanků, téměř 4 000 ruských obrněných bojových vozidel  , je zničeno.

Rusko začalo tuto invazi s ambicí obsadit celou Ukrajinu, Rusko mělo ambici obsadit města během prvních 30 dnů, Rusko mělo ambici vytvořit trhliny a vyvinout tlak na NATO - to je Rusko jako výzva světovému řádu, Rusko ve všech těchto ambicích selhává, Rusko je oslabenějším národem, než bylo na začátku února."


Rusko se podle ukrajinského vojenského představitele připravuje na další fázi své ofenzívy na Ukrajině poté, co Moskva prohlásila, že její síly posílí vojenské operace ve "všech operačních oblastech".

Ruské rakety a střely zasáhly města při úderech, při nichž podle Kyjeva zahynulo za poslední tři dny nejméně 40 lidí.

"Nejde jen o raketové údery ze vzduchu a z moře," uvedl v sobotu podle agentury Reuters mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibitskij.

"Vidíme ostřelování podél celé linie kontaktu, podél celé frontové linie. Dochází k aktivnímu využívání taktického letectva a útočných vrtulníků ... Je zřejmé, že nyní probíhají přípravy na další fázi ofenzívy."

Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko zřejmě přeskupuje jednotky pro ofenzívu směrem na Slovjansk, symbolicky důležité město držené Ukrajinou ve východní oblasti Doněcka. - Rusko posiluje obranné pozice na jihu Ukrajiny

Moskva prohlásila, že její síly posílí vojenské operace ve "všech operačních oblastech",
Rusko nyní posiluje své obranné pozice v okupovaných oblastech na jihu Ukrajiny, uvedlo v neděli britské ministerstvo obrany.

Ruské síly přesouvají živou sílu a techniku a obranné sklady mezi Mariupolem a Záporožím a v Chersonu, přičemž po celou dobu zvyšují bezpečnostní opatření v Melitopolu.

"Ruské obranné přesuny jsou pravděpodobně reakcí na očekávané ukrajinské ofenzívy, na požadavky ministra obrany (Sergeje Šojgua) při nedávné návštěvě Donbasu a také na útoky, které Ukrajina podniká na velitelská stanoviště, logistické uzly a soustředění vojsk," napsalo ministerstvo na Twitteru.

"Vzhledem k tlaku na ruské živé síly naznačuje zřejmě posilování ruské armády na jihu Ukrajiny,  zatímco boj o Donbas pokračuje,   vážnost, s jakou ruské velení vnímá tuto hrozbu."

- Server Politico uvádí, že některé politické zmatky uprostřed ukrajinské zpravodajské a bezpečnostní agentury - Tajné služby Ukrajiny (SBU) - vedly ke zradě

Zdroje serveru Politico uvádějí, že prezident Volodymyr Zelenskij chce vyměnit současného šéfa SBU Ivana Bakanova - Zelenského dlouholetého přítele, který kdysi řídil jeho zábavní společnost a prezidentskou kampaň - po sérii jeho rozhodnutí v prvních dnech ruské invaze, která zřejmě Ukrajinu stála o  strategické město Cherson.

V rozporu se Zelenského rozkazy generál Serhij Kryvoručko, šéf chersonského ředitelství SBU, nařídil svým důstojníkům evakuovat město předtím, než do něj vtrhnou ruské jednotky. Mezitím plukovník Ihor Sadochin, jeho asistent a šéf protiteroristického centra místního úřadu, údajně dal ruským jednotkám mířícím z Krymu na sever tip na umístění ukrajinských min. Když prchal v koloně agentů SBU směřující na západ, Sadochin údajně pomáhal koordinovat trasu letu nepřátelských letadel, píše Politico.

Cherson, první a zatím jediné velké ukrajinské město dobyté ruskými silami od 24. února, obsadila ruská armáda 3. března. Ukrajinští představitelé tvrdí, že ruská vojska mohla Cherson tak snadno obsadit částečně proto, že se agentům SBU nepodařilo vyhodit do povětří Antonovský most, který vede přes řeku Dněpr, což vojákům umožnilo vstup do města.

K dalšímu zmatku v SBU přispěl fakt, že brigádní generál Andrij Naumov, který vedl oddělení vnitřní bezpečnosti agentury, uprchl několik hodin před ruskou invazí do zahraničí.

Úřady obvinily všechny tři bývalé představitele SBU z vlastizrady, přičemž Zelenskyj 31. března zbavil Naumova a Kryvoručka hodností a označil je za "zrádce".

- V neděli  si připomínáme výročí sestřelení letu MH17 společnosti Malaysia Airlines nad Doněckem, při kterém zahynulo 298 lidí na palubě, včetně 196 Nizozemců a 38 Australanů.

Vzhledem k pokračující ruské invazi na Ukrajinu zasáhlo letošní výročí mezinárodní společenství ještě více. Rusko popřelo, že by se podílelo na sestřelení letu MH17, a to navzdory závěrům mezinárodního vyšetřování, které zjistilo, že několik svědků vidělo odpalovací zařízení protiletadlových raket, které v hodinách před sestřelením komerčního letu tajně přešlo na Ukrajinu z Ruska.

- Ve Vinnycji se sešla rodina a přátelé čtyřleté dívky Lizy, která minulý týden zahynula při ruském raketovém útoku, aby jí vzdali hold.

- Ukrajinské ozbrojené síly odhadují, že od 24. února, kdy začala ruská invaze, ztratilo Rusko nejméně 38 300 vojáků, 1 684 tanků, 220 letadel .

- Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanské oblasti, hlásí, že dvě obléhané vesnice v regionu zůstávají pod ukrajinskou kontrolou.

- Evropská unie bude v pondělí jednat o zpřísnění sankcí vůči Rusku.  Moskva je obviňována z toho, že využívá dobytou Záporožskou jadernou elektrárnu ke skladování zbraní a k odpalování raket na okolní regiony na jihu Ukrajiny.

Regionální gubernátor Valentyn Rezničenko v sobotu popsal "záplavu palby" a uvedl, že rakety Grad zasáhly obytné oblasti.

Dodal, že "záchranáři našli pod troskami dva mrtvé lidi" ve městě Nikopol na břehu řeky.

- Ministři zahraničí EU zvažují zákaz nákupu zlata z Ruska, což by se přizpůsobilo sankcím, které již zavedli partneři ze skupiny G7.

- Na černou listinu EU by se mohly dostat i další ruské osobnosti.

"Moskva musí i nadále platit vysokou cenu za svou agresi," uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová poté, co předala navrhovaná opatření.

- Mnoho zemí skupiny 20 největších ekonomik odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu a vyzvalo ji k ukončení války během ministerských rozhovorů v Indonésii, uvedl hostitel ve svém závěrečném prohlášení v neděli brzy ráno.

Podle agentury France-Presse skončilo dvoudenní setkání ministrů financí a guvernérů centrálních bank na letovisku Bali bez společného komuniké kvůli neshodám s Ruskem ohledně války.

Západní země však  Rusko kvůli vojenskému útoku kritizovaly a obviňovaly Moskvu, že vyvolala šokovou vlnu ve světové ekonomice, a její technokraty ze spoluúčasti na  válečných zločinech páchaných během invaze.

Indonésie prohlásila:  "Mnozí členové se shodli na tom, že oživení světové ekonomiky se zpomalilo a čelí velkému oslabení v důsledku ruské války proti Ukrajině, kterou důrazně odsoudili, a vyzvali k ukončení války."

Kanada  již dříve uvedla, že účast Ruska na fóru je nevhodná a "absurdní".

"Přítomnost Ruska na tomto setkání byla jako pozvání žháře na setkání hasičů," uvedla v sobotu na Bali kanadská ministryně financí Chrystia Freelandová a dodala, že její vláda na setkání protestovala, že si přítomnost Ruska nepřeje.

"Je to proto, že Rusko je přímo a výhradně odpovědné za nezákonnou invazi na Ukrajinu a její ekonomické důsledky, které pociťujeme my všichni."

Jakarta   nahradila společné komuniké čtrnáctiodstavcovým prohlášením předsedy, které nespadalo pod hlavičku fóra a obsahovalo dvě části o rozdílech mezi členy.

"Jeden člen vyjádřil názor, že sankce přispívají k existujícím problémům," uvádí se v něm ve zjevné narážce na Rusko, které vinu za globální ekonomické problémy odmítá.
 
 - Ukrajinská agentura pro atomovou energii obvinila Rusko, že využívá největší evropskou jadernou elektrárnu ke skladování zbraní a ostřelování okolních regionů Nikopol a Dnipro, které byly v sobotu zasaženy.

Prezident ukrajinské jaderné agentury Energoatom Petro Kotin označil situaci v Záporožské jaderné elektrárně za "extrémně napjatou". Elektrárnu ovládá až 500 ruských vojáků, píše agentura France-Presse.

Elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pod ruskou kontrolou od prvních týdnů invaze Moskvy, ale stále ji obsluhuje ukrajinský personál.

Ruské rakety v sobotu zasáhly obytné budovy ve městě Nikopol a zabily dva lidi, uvedl dněperský oblastní gubernátor Valentin Rezničenko.

V severovýchodní oblasti kolem druhého ukrajinského města Charkova gubernátor Oleg Synegubov uvedl, že noční ruský raketový útok zabil tři lidi ve městě Čuguiv.


- Ze Svjatohirské lávry v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny bylo evakuováno sedm civilistů. Podle zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany je mezi evakuovanými rodina se třemi dětmi a dva starší lidé. Nejmladší evakuovaný se v klášteře narodil jen o několik dní dříve.

- Ukrajinské ozbrojené síly podle mluvčího ukrajinské armády "sebevědomě" postupují směrem k Chersonu na jihovýchodě Ukrajiny. Natalia Hemeniuková, vedoucí tiskového střediska velitelství operace Jih, "mluví o tom, co se děje přímo ve směru na Cherson, postupujeme tam", řekla. "Možná nepostupujeme tak rychle, jak by si přáli ti, kteří prezentují pozitivní zprávy, ale věřte mi, že tyto kroky jsou velmi jisté."

- Ruské síly se připravují na novou ofenzívu, píše Kyiv Independent. Podle Vadyma Skibitského, zástupce ředitelství rozvědky ukrajinského ministerstva obrany, ruská aktivita signalizuje, že "nepochybně probíhají přípravy na další etapu ofenzivních akcí".

- Válka na Ukrajině "se týká Západu jako celku", ale zároveň nesmí vést k "zapomínání na bezpečnostní potřeby Afriky", uvedl francouzský ministr ozbrojených sil Sebastien Lecornu. "V Evropě a ve Francii máme určitou formu krátkozrakosti, kdy válka na Ukrajině mobilizuje veškerou naši energii, a to je přirozené - je to konflikt, který se týká Západu jako celku," řekl Lecornu v sobotu na Pobřeží slonoviny po návštěvě Nigeru.

- "Žádné ruské rakety ani dělostřelectvo nemohou narušit naši jednotu," uvedl v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij. V projevu k výročí vyhlášení státní suverenity Ukrajiny dodal: "Stejně tak by mělo být zřejmé, že ji nelze zlomit lží nebo zastrašováním, podvrhy nebo konspiračními teoriemi."

- Všechna těla po ruském raketovém úderu na Vinnycji byla identifikována, oznámil gubernátor regionu. Podle gubernátora Vinnycké oblasti Serhije Borzova je v současné době hospitalizováno 68 lidí, z toho 14 je ve vážném stavu. Záchranné operace po útoku byly ukončeny. Ve městě na středozápadě Ukrajiny zahynulo 23 lidí, 202 bylo zraněno, jeden člověk se pohřešuje a tři další byli zachráněni, uvedla státní záchranná služba země.

- Podle Pentagonu bylo v posledních dvou týdnech při ruských vojenských úderech na Ukrajině zabito přibližně 100 až 150 civilistů. Na pátečním brífinku to uvedl vysoký představitel americké armády: "Myslím, že za celý týden ... máme na Ukrajině tento týden v důsledku ruských úderů 100 až 150 civilních obětí, úmrtí civilistů."

1
Vytisknout
4772

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2022