Koronavirus: ČR zatím v pohodě, ale na jak dlouho? V Británii vzniká nová vlna nákazy novými nebezpečnějšími subvariantami

15. 6. 2022

čas čtení 5 minut
Británie je na začátku nové vlny covidu, kterou pohání varianty BA.4 a BA.5, naznačují data

Pokud jste si mysleli, že covid-19 skončil, není tomu tak. První známky naznačují, že Británie je zřejmě na začátku nové vlny infekcí vyvolaných variantami covidu  BA.4 a BA.5 - nové údaje naznačují, že tyto varianty se mohly vyvinout tak, že se zase snaží infikovat plicní tkáň, což by je mohlo učinit nebezpečnějšími.

Co tedy můžeme očekávat v následujících týdnech a měsících?

Údaje britského  Úřadu pro národní statistiku do 2. června naznačují, že počet případů covidu  v Anglii a Severním Irsku může začít opět stoupat, a to díky nárůstu infekcí variantami BA.4 a BA.5.

V Británii také přibývá varianty BA.5.1 (vzniklé z varianty BA.5) a subvarianty BA.2.12.1 (to je dominantní kmen covidu v USA).

BA.4 a BA.5 byly 20. května ve Spojeném království oficiálně označeny za varianty vzbuzující obavy. Byly  poprvé zjištěny v Jihoafrické republice v lednu a únoru tohoto roku.

V Jihoafrické republice byly varianty BA.4 a BA.5 zodpovědné za druhou vlnu infekcí virem omikron, která začala na začátku května a nyní se zdá, že ustupuje. Jihoafrická republika však nebyla zasažena vysoce přenosnou variantou BA.2 tak  jako Velká Británie a vědci doufali, že vysoká úroveň imunity v Británii z nedávné infekce BA.2  a z  posilující vakcíny by mohla stačit k tomu, aby se zde tyto novější varianty výrazněji neprosadily.

Avšak vzhledem k tomu, že imunita po třetích dávkách vakcíny u většiny skupin obyvatelstva slábne a pouze osobám starším 75 let a extrémně zranitelným skupinám byly v Británii nabídnuty "jarní posilovací" dávky, nelze to zaručit. Ani nedávná infekce variantami BA.1 nebo BA.2 omikronu nemusí nutně znamenat ochranu před opětovnou infekcí variantami BA.4 nebo BA.5.

Podle výzkumu zveřejněného v úterý v časopise Science přirozená infekce virem omikron nevyvolává silnou imunitní odpověď, ať už vědci zkoumají protilátky nebo T-buňky - to znamená, že lidé, kteří se již z infekce virem omikron zotavili, se mohou rychle znovu nakazit. Zjištění profesora Dannyho Altmanna z Imperial College London a jeho kolegů mohou pomoci vysvětlit, proč je úroveň infekce v zemích, jako je Velká Británie, stále vysoká, přestože se jí již nakazilo tolik lidí.
 
Podle předběžných údajů Keie Sata z Tokijské univerzity a jeho kolegů se viry BA.4, BA.5 a BA.2.12.1 mohly vyvinout tak, aby preferovaly infekci plicních buněk, nikoliv tkáně horních cest dýchacích - tím se více podobají dřívějším variantám, jako jsou alfa nebo delta. Sklon dřívějších variant omikron k infikování jiné než plicní tkáně může být jedním z důvodů, proč infekce u většiny lidí probíhají mírněji.

"Vypadá to, že se tyto věci vracejí k nebezpečnější formě infekce, takže se dostávají níže do plic," řekl Dr. Stephen Griffin, virolog z University of Leeds.

Satoovy pokusy naznačují, že BA.4, BA.5 a BA.2.12.1 se v lidských plicních buňkách replikují účinněji než BA.2, zatímco další pokusy na křečcích naznačují, že BA.4 a BA.5 mohou způsobovat závažnější onemocnění.
 
Zdá se, že tyto varianty mají také vyšší reprodukční číslo než BA.2, zatímco další experimenty Satoovy laboratoře naznačují, že BA.4 a BA.5 mohou být odolné vůči imunitě vyvolané dřívějšími infekcemi omikronu.

"Celkově naše výzkumy naznačují, že riziko [těchto] variant omikronu, zejména BA.4 a BA.5, pro celosvětové zdraví je potenciálně větší než riziko původní varianty BA.2," uvedl Sato.

Rovněž odmítl názor, že koronavirus je na pokraji proměny v běžnou chřipku. "Zjevně tomu tak není," řekl Griffin.

Přesto nás vzestup viru BA.4/5 a dalších subvariant v žádném případě nestaví zpět na začátek. Obyvatelstvo je z velké části proočkováno a předchozí nákaza jinými variantami také působí jako ochrana. Ti, kteří nebyli očkováni, však zůstávají zranitelní.

Prof. Tulio de Oliveira, ředitel Centra pro reakci na epidemie a inovace na Stellenboschově univerzitě v Jihoafrické republice, poukázal na to, že vlna BA.4/5 byla méně smrtelná než všechny předchozí vlny, které zasáhly jeho zemi. Částečně to mohlo být způsobeno tím, že nemocniční oddělení pro covid  byla v době jejího začátku z velké části prázdná, ale pravděpodobně je to také důsledek vysoké úrovně imunity obyvatelstva.

Hospitalizace a úmrtí jsou však jen částí obrazu. V Británii stále přibývá případů dlouhého covidu. Podle nejnovějších údajů  se předpokládá, že tam  žijí 2 miliony lidí s dlouhým covidem, což je nejvyšší počet od začátku oficiálních průzkumů.

Co s tím dělat? Údaje o účinnosti posilovacích dávek vakcín proti těmto novějším subvariantám zatím chybějí, ale pokud lze vycházet z předchozích zkušeností, je pravděpodobné, že do značné míry obnoví imunitní ochranu - přinejmenším proti hospitalizaci a úmrtí. Očekává se, že čtvrtá dávka bude v Británii od podzimu nabízena osobám starším 65 let, pracovníkům v první linii zdravotní a sociální péče, obyvatelům a personálu pečovatelských domů a klinicky zranitelným osobám.

Podrobnosti v angličtině ZDE

-1
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 17. 6. 2022