"NATO se připravuje na válku," tvrdí Rusko

29. 12. 2021

čas čtení 2 minuty
  • Rusko tvrdí, že nikoliv ono, ale NATO "se připravuje na válku". 

Na brífingu pro vojenské přidělence a další zahraniční diplomaty v Moskvě náměstek ruského ministra obrany Alexandr Fomin obvinil NATO, že se připravuje na totální válku s Ruskem.

"Vojenský vývoj bloku byl zcela přesměrován k přípravě na rozsáhlý, vysoce intenzívní ozbrojený konflikt s Ruskem," prohlásil Fomin.

Přípravy přicházejí s rozšířením vojenských kapacit a odrážejí se také v programových dokumentech, kde je Moskva jednoznačně uvedena jako "hlavní hrozba bezpečnosti koalice," poznamenal Fomin. Současně starší dokumenty včetně Římské deklarace z roku 2002, které prohlašují, že se Rusko a NATO navzájem nepovažují za protivníky, zůstávají v platnosti, dodal náměstek.

Trvale chladné vztahy mezi Ruskem a NATO se v posledních měsících ještě zhoršily. V říjnu Moskva prohlásila, že přeruší všechny přímé vztahy s NATO a zavře jeho kanceláře v Moskvě v reakci na vyhoštění osmi ruských diplomatů ze štábu NATO v Bruselu. V té době ministr zahraničí Lavrov prohlásil, že západní blok využíval dvojstranné kanály k "vybičování propagandy a vyvíjení tlaku na Rusko" místo ke smysluplnému dialogu.

Počátkem prosince ruský prezident Vladimir Putin zmínil možnost důkladné, právně závazné bezpečnostní dohody se Západem. Nápad se již materializoval v návrhu dvou dokumentů, jednom pro USA a dalším pro NATO jako celek. Navrhované dohody předpokládají zastavení rozšiřování NATO na východ a záruky nerozmisťování určitých zbraňových systémů v Evropě.

Podle Fomina měly návrhy prospět Rusku i NATO a ruský politik vyjádřil naději, že se západní blok připraví na konstruktivní debatu.

"Jsme přesvědčeni, že tato dohoda byla připravena v zájmu Ruska a Evropy jako celku. Těšíme se na seriózní, konstruktivní jednání," řekl Fomin diplomatům. "Očekáváme, že aliance přijde s věcnou reakcí na naše návrhy a bude připravena začít jednat v libovolném vhodném okamžiku."

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8040

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2022