Krize v Británii: Johnson zřejmě lhal svému vlastnímu poradci pro etiku, ten je pokraji protestní rezignace

10. 12. 2021

čas čtení 4 minuty
To by bylo pro Johnsona potenciálně nebezpečné,. Už mu jeden nezávislý poradce pro etiku rezignoval, ( když v létě Johnson odmítl odvolat ministryni vnitra Priti Patelovou za to, že šikanovala a zastrašovala své podřízené). Kdyby Geidt rezignoval, bylo by to na základě obvinění, že mu Johnson lhal.


Bývalý šéfredaktor Financial Times: Pokud bezpečnostní poradce lord Geidt odstoupí, bude to znamenat, že nevěří Johnsonově verzi událostí, má pocit, že byl podveden a nemůže dělat svou práci. Předchozí etický poradce také odstoupil, protože Jojhnson odmítl odvolat Priti Patel za její šikanu podřízených. Johnson je nyní v nebezpečné situaci.

Boris Johnson byl ve čtvrtek obviněn, že lhal svému vlastnímu poradci pro etiku lordu Geidtovi. Je ohrožen možným suspendováním z Dolní sněmovny. Poslanci požadují nové vyšetřování jeho osobních dárců.

Po sérii katastrofálních chyb a skandálů se Johnsonova pochybná integrita ve čtvrtek znovu ocitla v centru pozornosti poté, co oficiální zpráva naznačila, že vyšetřovatelům, kteří se zabývali financováním modernizace jeho bytu v Downing Street, poskytl Johnson rozporné  informace.

Lord Brownlaw dal Johnsonovi na modernizaci jeho byto 112 549 liber (více než 3 miliony Kč). Johnson v jednu chvíli napsal Brownlawovi, že potřebuje další peníze. Když nad tím vyjádřil zaměstnanec  ústředí Konzervativní strany znepokojení, bylo mu doporučeno, aby se o to nestaral.

(Pozn. red. Při renovaci bytu v Downing Street stála každá jediná role tapet 750 liber, tj. 22 500 Kč.)

Oficiální státní britská  volební komise, která osm měsíců vyšetřovala financování této nákladné modernizace, uložila Konzervativní straně pokutu ve výši 17 800 liber za závažné nedostatky ve vykazování darů v souvislosti s těmito pracemi.

Dokumenty, které komise zveřejnila, však také odhalily, že Johnson v listopadu loňského roku poslal dárci pro konzervativce lordu Brownlowovi zprávu přes WhatsApp, v níž žádal o další peníze na nákladnou přestavbu.

Při dřívějším vyšetřování této záležitosti Johnson ujistil lorda Geidta, svého etického poradce že nevěděl, kdo peníze na tyto renovaci jeho bytu  poskytl, dokud to letos v únoru neodhalila média.

Ačkoli Downing Street popřela, že by šlo o lhaní, zástupkyně předsedy labouristů Angela Raynerová uvedla, že Johnson "nyní musí vysvětlit, proč britské veřejnosti lhal". Podle ní si premiér z lidí dělá blázny.

Downing Street - značně nepřesvědčivě - tvrdí, že si Johnson myslel, že lord Brownlow pouze finanční prostředky na renovaci jeho bytu "spravuje", nikoliv, že je na to dává z vlastní kapsy.

Podrobnosti v angličtině ZDE  



Krishnan Guru-Murphy, moderátor, Channel 4 News: Tohle nám řekl Boris Johnson minulý měsíc o korupci:


Krishnan Guru-Murphy: Včera jste přiznal, že jste měl absolutní bouračku ohledně korupce. Přestanete teď už přijímat všechny ty dovolené zadarmo, rekonstrukce bytů zadarmo a budete všechny tyto příjmy řádně deklarovat, přesně všechno, co si od koho berete, a proč?

Boris Johnson: Já vždycky všechno deklaruju normálním způsobem a - -

Krishnan Guru-Murphy: No, to tedy ne.

Boris Johnson: Byl jsem velmi rád, že Dolní sněmovna včera v této věci schválila nadstranický postoj a to musíme udělat.

2
Vytisknout
5181

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021