Krize ve Velké Británii trvá - přežije to Boris Johnson?

9. 12. 2021

čas čtení 4 minuty

Po mnoha skandálech Johnsonovy vlády, které nyní v důsledku jeho prolhanosti a naprosté nekompetentnosti přicházejí skoro každý druhý den, se pod Borisem Johnsonem opravdu docela silně houpe premiérské křeslo v důsledku mejdanu, který se v době přísného lockdownu protizákonně konal v Downing Street před rokem, dne 18. prosince 2020. I ve středu dopoledne v parlamentě Johnson stále ještě tvrdil, že se žádný mejdan nekonal, nebo že o něm nevěděl, a že žádné proticovidové předpisy nebyly porušeny. Jeho poradkyně Allegra Stratton, která byla zachycena na videu, jak si s kolegy z Downing Street dělá zkoušku, jak o zmíněném mejdanu lhát novinářům, ve středu rezignovala. Johnson sám nepřiznal vůbec žádnou odpovědnost. Že prý o ničem nevěděl a všichni pracovníci Downing Street ho ujišťovali, že žádný zakázaný mejdan se tam nekonal. Ve skutečnosti se v té době konalo ve vládních kruzích mejdanů celá řada, novináři to vyšetřují. Nejméně jeden byl dokonce v Johnsonově bytě.

Národ proti Johnsonovi zuří, zejména pozůstalí oněch 150 000 mrtvých, kteří zemřeli na covid často za strašlivých okolností, kdy je kvůli lockdownu příbuzní nesměli navštívit na smrtelné posteli.

Jak se o Johnsonovi hovoří v médiích můžete posoudit z vystoupení bývalého anglického generálního prokurátora, donedávna poslance Konzervativní strany Dominica Grieva. Je to jen jeden příklad z vlny zuřivosti, která se proti Johnsonovi od  úterka od večera zvedla v britských médiích: (JČ)

Dominic Grieve, bývalý konzervativní generální prokurátor v Anglii a ve Walesu: Pan premiér se důsledně projevuje jako neustálý lhář a to vše svědčí o chaosu, který v Downing Street, v sídle premiéra,  panuje a který trvá od nástupu tohoto premiéra do funkce. Je tak obtížné určit, kde je pravda, protože důvěra je zcela narušena. Jedná se o premiéra, který je notorický lhář.

 
Protože tento premiér říká cokoli, co ho náhodou v danou chvíli napadne a co ho dočasně vyvede ze šlamastiky.  Jak můžete věřit jeho výrokům na jakékoli téma? Je to osoba, která se zjevně naprosto nehodí do této funkce a neustále kličkuje kolem pravdy, podkopává autoritu parlamentu, podkopává i autoritu vlády.

Nemá smysl podporovat premiéra, který se rozhoduje znovu a znovu jednat neeticky a lhát o tom, co dělá.

Byl jsem členem Konzervativní strany více než 44 let a mám ke Konzervativní straně velkou důvěru a velkou náklonnost. Ale sledovat, kam ji tento šarlatán za ty více než dva roky, co je ve funkci, dovedl, je opravdu bolestné.

Protože zapomeňte na chvíli na brexit, s brexitem to nemá moc společného, jde o to, zda v jádru vlády vůbec existuje nějaká etika a zda se vládne eticky a zda lze ministrům  a především premiérovi vůbec věřit.

Faktem prostě je, že premiérovi nelze věřit v ničem. Jasné je, že tento premiér má pozoruhodný sklon zaměstnávat lidi, které pak vyhazuje ze saní, když jde do tuhého, předhazuje je vlkům, což dnes klasicky udělal, aniž by za to, co se stalo, nesl jakoukoli odpovědnost.

Protože jednu z otázek by si mohl položit, i kdyby základní fakta, která nám předkládá, byla správná, což prostě nevím, protože mu nevěřím, ale prostě by se mohl vrátit a položit si otázku, proč v této krizové době v úřadě, který vedu, si zaměstnanci myslí, že je přípustné dělat takovéto věci, a odpověď zní, protože vidí, že premiér se chová úplně stejně.

1
Vytisknout
6699

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2021