Světoví klimatologové vydávají ostré varování před hrozbou globálního oteplování

9. 8. 2021

čas čtení 1 minuta
 

- CO2 v atmosféře je o třetinu více než v šedesátých letech dvacátého století
- Posledních šest let je od doby vzniku záznamů nejteplejších
- Světové oceány byly v roce 2020 od doby vzniku záznamů nejteplejší


Nová analýza Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC)  bude nejpodrobnějším zhodnocením situace, zatímco se vlády připravují na klíčové rozhovory o klimatu letos v listopadu v Glasgow

 

Požáry, povodně a extremní počasí, jehož jsme v posledních měsících svědky po celém světě, je jen předehrou k tomu, co lze očekávat, pokud dojde k plnému globálnímu oteplení, varují vědci. Upozorňují na bezprostřední a katastrofální hrozbu globálnímu klimatickému systému.

IPCC, který se skládá ze stovek nejvýznamnějších světových klimatologů, publikuje podrobnou analýzu klimatické situace každých přibližně sedm let a tato analýza je šestá od roku 1988. Tato analýza je však odlišná: z předchozího výzkumu vyplynulo, že dvacátá léta jednadvacátého století jsou klíčovým desetiletím, v němž musejí být emise sklenikových plynů sníženy o polovinu, abh nedošlo k vyššímu globálnímu oteplení než 1,5 stupňů Celsia nad předprůmyslovou éru. Toto určily předchozí analýzy IPCC jako práh bezpečnosti a nižší ze dvou cílů pařížské dohody z r. 2015.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

2
Vytisknout
5482

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2021