Twitter nyní trvale suspendoval účet Donalda Trumpa kvůli "trvajícímu nebezpečí, že bude Trump povzbuzovat lidi k násilí"

9. 1. 2021

čas čtení 1 minuta

Trvale jsou suspendovány také jeho účty na Facebooku a Instagramu.

Od 88 milionů sledovatelů k tomuto:

"Účet suspendován. Twitter suspenduje účty, které porušují jeho pravidla."

Twitter zhodnotil dva tweety, které Trump zveřejnil v pátek ráno jako "vysoce pravděpodobné, že povzbudí a budou inspirovat lidi k opakování trestného jednání, k němuž došlo na americkém Kapitolu ve 6. ledna 2021", uvedla firma ve svém prohlášení. Plány na "budoucí ozbrojené protesty" se šíří na Twitteru i jinde, varovala firma, "společně s navrhovaným druhým útokem na americký Kapitol a na budovy státního kapitolu dne 17. ledna 2021.L"

Rozhodnutí Twitteru zablokovat Trumpův osobní účet nese silnou symboliku pro Trumpa, jehož zneužívání této sociální sítě k vyvolávání a posilování nenávisti a strachu vedlo k jeho nepravděpodobnému politickému vzestupu i k potupnému konci jeho prezidentského úřadu, konstatuje Guardian. ZDE 



Je pravděpodobné, že blokace Twitteru Donalda Trumpa ještě více rozzuří v situaci, kdy i jeho spojenci se obávají, co udělá v posledních dnech svého úřadu. Blokace Trumpova twitterového účtu je také symbolickou kritikou prezidenta, jehož zneužívání této platformy k šíření lží a vyvolávání nespokojenosti přispělo k temnému konci jeho funkčního období.

Trump nyní čelí rostoucímu naléhání, aby byl co nejdříve odstraněn z úřadu. Vlažně sice ve čtvrtek na Twitteru apeloval, aby se lidi uklidnili, ale v četných tweetech chválil násilníky, například napsal, že jejich činy jsou "věci a události, k nimž dochází, když posvátné lavinovité volební vítězství je tak brutálně a zlovolně ukradeno velkým vlastencům, kteří byli terčem tak špatného a neférového zacházení tak dlouho."

Konstatujme, že v České republice Trumpovy lži o údajných volebních podvodech šířila ODS.   Je neuvěřitelné, že někdo tuto prolhanou stranu vůbec volí. (JČ)

0
Vytisknout
5664

Diskuse

Obsah vydání | 12. 1. 2021