Mezitím v Absurdistánu 140:

O vážném trestném činu umisťování duhových vlajek na sochy v Polsku

16. 8. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut
Být v Polsku dnes pravičákem a zároveň katolíkem je v současnosti opravdu těžké. Všichni se vás snaží nejrůznějšímí možnými způsoby urážet. Například všude ty duhové vlajky. Nestačilo, že jedna duhová vlajka byla umístěna na postavu Ježíše ve Varšavě, teď byly ozdobeny tímto způsobem i jiné pomníky. A policie to bere velmi vážně. Poté, co byla zesměšněna za to, že policie vyslala sedmičlenný forenzní tým, aby vyšetřil problém umístění duhové vlajky na památník spisovatele Bolesława Pruse, vysvětlila na Twitteru, že  "urážet sochy" je vážný trestný čín, který má policie prostě povinnost vyšetřovat ex officio.

 

Mezi jinými takto uraženými památníky jsou památníky tak závažných osobností, jako byl Mikuláš Koperník, anebo Drak z krakovského zámku Wawel.  Ani prezident (ten tlustý - sochy Andrzeje Dudy zatím ještě nemáme) se nemůže cítit v bezpečí: během jeho ceremoniální přísahy nejenže měly na sobě poslankyně duhové roušky,   ale také přišly v oděvech takových barev, že po usazení do poslaneckých lavic to vytvořilo vlajku LGBT. Fotografie hovořícího prezidenta s barvami hnutí LGBT v pozadí byly rychle odstraněny z oficiálních vládních serverů na Flickeru, avšak nebojte se, někteří lidé na Reddit vám ty fotky uchovali:



Avšak někteří poslanci se zachovali ještě hůře: někteří opoziční poslanci drželi ve zvednutých rukou výtisky polské ústavy. Podle jednoho pravicového komentátora: "je to, jako by se panu prezidentu sprostě vysmívali!"   Je to zajímavé, že podle pravice je ústava naší země "sprostým výsměchem".

Mezitím byla transsexuální aktivistka, která umístila vlajku LGBT na Ježíšovu sochu uvězněna na dva měsíce. Ne ale za tu vlajku - policie, známá v poslední době jako ozbrojené křídlo strany Právo a spravedlnost, se hodně snažila, ale soud to odmítl. Tak si policie vymyslela daleko vážnější obvinění - před určitou dobou se aktivistka pokusila propíchnout nožem pneumatiky vozidla, které jezdí po Varšavě a šíří lživé nenávistné "informace", obviňující komunitu LGBT z šíření pedofilie a další homofobní pomluvy. Protože při tom došlo k menší potyčce, aktivistka byla nyní obžalována, že zaútočila na řidiče homofobního vozidla tím nožem (k propíchnutí pneumatik). Skutková podstata žaloby je utajována a soud i prokurátoři se navzájem obviňují z toho, proč tuto žalobu není možno poskytnout právníkům aktivistky, takže se její právníci nemůžou v její věci odvolat proti tomuto rozsudku, který je podle jejich názoru protizákonný.

Pravice se z uvěznění aktivistky sadisticky raduje. Její přechod k ženskému pohlaví nebyl z právního hlediska ještě dokončen, takže aktivistka skončí v mužské věznici. Několik lidí, včetně jednoho populárního experta v propagandistické státní televizi TVP,  má perverzní radost z toho, že ji nazývají jejím mužským jménem a doufají, že bude ve vězení znásilněna.- Jiní poukazují na to, že jestliže porušila zákon, je v pořádku, že byla uvězněna, avšak ignorují skutečnost, že lidé obvinění z daleko vážnějších trestných činů vůbec stíháni nejsou - jedna aktivistka strany Právo a spravedlnost, která dala jedné demonstrantce před běžící kamerou facku, se z toho nikdy nemusela zodpovídat,  protože policie jaksi neprojevuje tak silnou rozhodnost, když útočí pravicoví násilníci na protivládní demonstranty nebo hází kamením na aktivisty LGBT. Možná je to proto, že by pak polovina policie musela zatknout její druhou polovinu, protože policie také bije aktivisty LGBT. Když se sešel dav na protest proti zatčení výše zmíněné aktivistky, policie ho brutálně rozehnala, zbila, ponižovala a zatkla téměř padesát lidí,  demonstranty i náhodné chodce, včetně jednoho Itala, který se zastavil a pozoroval celou tu scénu a nevěřil svým očím. 

Naštěstí takové aktivity dostanou nové mimořádné financování - pokud se ty peníze ovšem zase neztratí do kapes kamarádů strany Právo a spravedlnost. Ministerstvo spravedlnosti právě udělilo 14 milionů zlotých (84 milionů Kč) nadacím a organizacím spojeným s tiskem podporujícím stranu Právo a spravedlnost a pro člověka, o němž je známo, že dohlíží na armádu agresivních internetových trollů podporujících stranu Právo a spravedlnost. Použijí tyto peníze na "boj proti zločinům inspirovaným ideologií LGBT" a "křesťanofobií".  

Je dobře, že tam přidali i tu "křesťanofobii". Protože dnes to nejsou jen lidi z komunity LGBT, kteří se snaží "urážet náboženské city". Ve Wadowicích, v  domovském městě papeže Jana Pavla II., známém pro jím oblíbené smetanové zákusky, někoho napadlo zorganizovat soutěž v konzumaci těch zákusků. Jste překvapeni, že i toto "je urážkou náboženských citů"?

Mezitím urážení příslušníků LGBT komunity není pouze tolerováno, ale lidi jsou k tomu přímo vyzýváni. Policie už ani nepředstírá, že nechrání to nechvalně známé homofobní vozidlo před občany, kteří mu chtějí zabránit v jízdě:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2806659242772619&id=100002857125067

Zjevně bylo zapotřebí jiného přístupu. A tak si populární youtuber pronajal jiné vozidlo a umístil na něj heslo varující občany před vozidly, které se snaží lhát lidem šířením falešných informací. Toto vozidlo teď jezdí za homofobním vozidlem a hlásá z reproduktorů: "Nevěřte tomu druhému vozidlu!"




Pokud je to pro někoho v dnešním Polsku obtížné, jsou to autoři komedií. Věřte mi, nemáte šanci si vymyslet nic směšnějšího, než je realita. Asi se většina z nich už vzdala.

Naděje zůstává u amatérů. Ryszard Czarnecki, který proslul jako první náměstek předsedy evropského parlamentu, který byl vykopnut ze své funkce (za to, že srovnal své politické oponenty s lidmi, kteří nacistům prodávali židy)  se usilovně snaží si něco vymyslet. Bohužel, evropský úřad OLAF, vyšetřující finanční podvody, po přečtení jeho finančních zpráv nesdílí jeho pobavení a požaduje od něho, aby vrátil 100 000 euro, které zpronevěřil v rámci tzv. "cestovních výdajů". Pokud máme věřit jeho dokumentům, měl pro svou práci v Burselu jen 15 minut denně, ostatní čas strávil prostě - cestováním. Používal nejrůznější způsoby dopravy a moc si při tom nevybíral - například v zimě 2012 jezdil automobilem Fiat Punto kabriolet, který byl dán do šrotu už jedenáct let předtím... 

Mateusz Morawiecki je další komik. Vymyslel si plán jak pomoci Bělorusku - jeho součástí je podpora nezávislým médiím. Je to legrační, protože je to přesně opak toho, co se snaží dělat v Polsku - prosazovat nechvalně známou "obnovu polskosti" na polském mediálním trhu.

Mezitím státní propagandistická televize TVP, velkomyslně státem financovaná, se snaží za ty peníze pracovat usilovně. A fakta jí v tom nepřekážejí. Když televize TVP plánovala vysílat reportáž o tom, jak komunální správa v městě Lublin nerespektuje jméno zemřelého prezidenta Lecha Kaczyńského tím, že dovoluje ponechávat na náměstí, pojmenovaném po něm odpadky, reportéři TVP museli improvizovat, protože tam žádné odpadky nebyly. Naštěstí tam byl ale odpadkový koš, tak si reportéři z TVP mohli sami vytvořit scénu dle vlastní potřeby. Jejich jednání ovšem zaznamenaly městské průmyslové kamery:


Zmíněný reportér byl z televize vyhozen, 
avšak jaksi pochybuju, že bude dlouho bez práce.

Mezitím by však mohl jet na dovolenou k moři, nebo něco takového. Člověk žijící na jednom sídlišti v Gdańsku byl obviněn svými sousedy, že pronajímá svůj obytný přívěz turistům - místo, kde ho má zaparkovaný, asi 500 metrů od pláže, se považuje za velmi atraktivní a on turistům prý účtuje 10 zlotých (60 Kč) za osobu a noc...

Za takovou cenu by si mohli dovolit jet na dovolenou i poslanci. Ale, naštěstí, jim právě byl zvýšen plat, takže si možná teď budou moci dovolit něco lepšího. Od nynějška budou vydělávat téměř o 60 procent více než dosud, což je stejně málo, protože plat prezidenta a některých ministrů se téměř zdvojnásobil. Pro to zvýšení platů hlasovala jak strana PiS, tak opozice (s výjimkou levicové strany Razem, extremně pravicové Konfederace a několika neposlušných poslanců) - je pěkné vidět, že se dokáží dohodnout aspoň na něčem...

První dáma také od nynějška bude dostávat plat - asi 18 000 zlotých (108 000 Kč) měsíčně. Někteří lidé se ptají, za co to má být, vzhledem k tomu, že je známá tím, že pokud možno se zcela vyhýbá oficiálním akcím. Já vidím ten problém jinde: proč by měla dostávat plat jen proto, že je vdaná za prezidenta Dudu? Nikdo pro ni nehlasoval! Není to protekce? A jaké budou její povinnosti? Kdo bude kontrolovat, zda svou práci vykonává řádně? A neměl by pro takovou funkci existovat řádný konkurs, anebo alespoň samostatné volby? Kdo ví, možná Jolanta Rosiek, který tvrdí, že je milenkou Andrzeje Dudy, by tu funkci první dámy dokázala vykonávat líp? Anebo by alespoň byla schopna poskytovat tytéž služby národu za nižší cenu? 

1
Vytisknout
7896

Diskuse

Obsah vydání | 20. 8. 2020