Rozhovor Britských listů 537. Budou se teď na Slovensku a v Čechách vraždit homosexuálové?

15. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Jak se asi můžete cítit, když jste lesbička a dovíte se, že v Bratislavě maniak zastřelil v klubu dva chlapce jen proto, že to byli homosexuálové? O tom a o dalších aspektech tohoto šokujícího případu hovoří Jan Čulík s Georgií Hejdukovou, studentkou práv a spolupracovnicíc serveru Studentské listy. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na kabelovce Regionalnitelevize.cz od úterý 18. října 2022.

K tomu:

 19358

Unaveni časem, věkem…

16. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 4 minuty

Slovenské memento naší myšlenkové povrchnosti a zvyku

(Věnováno Františku Šmahelovi, díky kterému jsem objevil úplně jinou dimenzi posuzování historie….A taky starým kamarádům z Příbrami, kteří se podle svých slov bojí o ztrátu své identity v tomto šíleném světě, leč nikdy nebudu mít již nikdy lepší přátele)

Nedávno jsem se zděsil výsledků voleb v Itálii, kde vítězí obdivovatelka Mussoliniho, dokázala jeho myšlenky spojit a propojit s Tolkienem (Pán prstenů) a s touto neuvěřitelné absurdní, postmoderní směsicí svých tvrzení - vyhrála volby.

A tuto odpověď na mé zděšení z voleb jsem dostal od člověka, kterého mám moc rád, je to historicky vzdělaný heraldik, celoživotní milovník a znalec Josefa Pekaře:

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko pokračuje v masivních nucených deportacích

16. 10. 2022

čas čtení 9 minut

- Ve svém nejnovějším hodnocení války na Ukrajině Institut pro studium války uvádí, že ruští představitelé "otevřeně přiznali, že děti z okupovaných oblastí Ukrajiny dávají k adopci do ruských rodin".

Dodává: "Ruské úřady se navíc zřejmě podílejí na širší kampani etnických čistek tím, že vylidňují ukrajinské území prostřednictvím deportací a znovu zalidňují ukrajinská města dovezenými ruskými občany."

- Podle ministerstva kultury v Kyjevě zastřelili ruští vojáci ukrajinského hudebníka v jeho domě poté, co se odmítl zúčastnit koncertu v okupovaném Chersonu.

Dirigent Jurij Kerpatenko se odmítl zúčastnit koncertu, "který měli okupanti v úmyslu demonstrovat takzvané 'zlepšení mírového života' v Chersonu", uvedlo ministerstvo v prohlášení na své stránce na Facebooku.

Na koncertě 1. října měl vystoupit komorní orchestr Gileja, jehož byl Kerpatenko hlavním dirigentem, ale ten "spolupráci s okupanty kategoricky odmítl", uvádí se v prohlášení.

- Chudoba na Ukrajině se od začátku války zvýšila desetinásobně, uvedl vysoký představitel Světové banky.


V rozhovoru pro agenturu Reuters Arup Banerji, regionální ředitel banky pro východní Evropu, uvedl, že ruské útoky na civilní infrastrukturu mimo frontové linie konfliktu zkomplikovaly již tak neutěšenou hospodářskou situaci v zemi.

"Jakmile začne být zima... určitě do prosince nebo ledna, a pokud nebudou domy opraveny... může dojít k další vnitřní migrační vlně, k vnitřnímu vysídlení."

Podle něj by do konce příštího roku mohla více než polovina obyvatel Ukrajiny žít v chudobě.



Írán hlásí čtyři mrtvé při požáru ve věznici Evin, venku se shromáždili příbuzní zadržovaných osob

16. 10. 2022

čas čtení 6 minut

 
Rodinní příslušníci a protestující požadují odpovědi na otázky ohledně požáru, který si podle státních médií vyžádal 61 zraněných.


Před nechvalně proslulou teheránskou věznicí Evin se v neděli shromáždili rodinní příslušníci a demonstranti poté, co v noci na  neděli zachvátil část budovy požár, při němž zahynuli čtyři vězni a dalších 61 bylo zraněno.

Oficiální počet obětí zveřejnily íránské státní tiskové agentury, které uvedly, že čtyři z nich zemřeli na otravu kouřem. Deset zraněných bylo hospitalizováno.

Malé skupině rodinných příslušníků, kteří se dožadovali odpovědí na otázku, kde se nacházejí jejich věznění příbuzní, bylo nakonec umožněno vstoupit do věznice a setkat se s úředníky. Právníci, včetně významného právníka v oblasti lidských práv Mostafy Niliho, později oznámili, že vězeňkyně jsou v bezpečí, ale někteří vězni byli odvedeni.



 18934

Británie: Premiérská pozice Liz Trussové po vyhazovu Kwartenga a nejnovějším obratu o 180 stupňů visí na vlásku

14. 10. 2022

čas čtení 5 minut


Jeden čelný konzervativní poslanec: "Ona ho vyhodila za to, že realizoval její politiku."

Rozhodnutí Liz Trussové vyhodit ministra financí Kwasiho Kwartenga  a zavázat se ke zvýšení daně z příjmu právnických osob nedokázalo uklidnit trhy ani toryovské poslance

64 procent Britů zastává názor že Trussová musí odstoupit. 61 procent chce všeobecné volby



Liz Trussová se zoufale drží premiérského křesla poté, co vyhodila svého kancléře a roztrhala svůj státní rozpočet z 23. září ale nepodařilo se jí uklidnit finanční trhy ani rozzuřené konzervativní poslance.

V ponižujícím obratu premiérka ustoupila od plánů zrušit zvýšení daně z příjmu právnických osob o 18 miliard liber a nahradila Kwasiho Kwartenga ve funkci ministra financí Jeremym Huntem.

Při neuvěřitelné tiskové konferenci, trvající necelých devět minut v pátek odpoledne kdy ji všichni přítomní novináři vyzývali, ať rezignuje, tvrdila Trussová naprosto nepřesvědčivě , že její setrvání ve funkci premiérky pomůže "ujistit trhy o naší finanční disciplíně". Avšak úroky vládních půjček po její tiskové konferenci, na níž změny oznámila, vzrostly a libra znovu  klesla.

Hlavní problém kromě vyhození ministra financí, který dělal přesně to, co Trussová chtěla, je, že po všech těch obratech o 180 stupňů nemá Trussová žádnou ekonomickou strategii a není důvodu, proč by měla zůstávat ve funkci. Způsobila to zbrklým oznámením, že sníží daně, opatření však bylo nevysvětlené a nefinancované. Zároveň vyjadřovala pohrdání nad běžnými finančními postupy a svým diletantstvím naprosto šokovala mezinárodní finanční trhy,

Liz Truss jako sbalená zástěra zklamání a lítosti

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Satirik Michael Spicer tady paroduje rozhořčení konzervativních poslanců nad premiérkou Liz Trussovou. Hraje si v tomto klipu na televizního reportéra:

Satirik Michael Spicer:

Podle posledních zpráv z Downing Street stojí Liz Trussová nad propastí. Dnes večer jsem mluvil s řadou vysoce postavených poslanců Konzervativní strany a ti mi říkají, že chtějí její odchod.

Chtějí, aby odešla hned, řekl mi jeden poslanec. "Je mi jedno, jak odejde, ale musí odejít dnes večer. Připevním jí na záda raketu a vystřelím ji do westminsterského nebe sám, pokud budu muset." Silná slova a jiný poslanec mi předtím řekl, že "jsem Liz na začátku podporoval, ale teď musí jít. Je z ní sbalená zástěra zklamání a lítosti."

Rozhovor Britských listů 536. Jan Čulík: Nejsem emigrant

13. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Historička Muriel Blaive pokračuje v interviewování Jana Čulíka o jeho životních zkušenostech od roku 1968 přes sedmdesátá a osmdesátá léta. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 14. října 2022.

"Můj syn zemřel": Rusko truchlí nad ztrátou prvních mobilizovaných vojáků na Ukrajině

15. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Nově mobilizovaní muži se vracejí z fronty v rakvích, kritici si stěžují na agresivní nábor, nízkou morálku a špatný výcvik


Andrej Nikiforov, právník z Petrohradu, byl jedním ze stovek tisíc Rusů, kteří byli od minulého měsíce mobilizováni, aby udrželi frontové linie v ochabující ruské invazi na Ukrajině.

Dne 25. září obdržel povolávací rozkaz. O pouhé dva týdny později, 7. října, byl mrtvý.

"Nevíme, co se stalo," řekl Alexandr Zelenskij, šéf Něvského kolegia právníků, jehož byl Nikiforov členem. Zelenskij a člen Nikiforovovy rodiny potvrdili jeho povolání a smrt. "Máme jen datum a místo."

Tím místem byl Lysyčansk, jedno z nejnebezpečnějších míst poblíž frontové linie.

V Belgorodu bylo zastřeleno na cvičišti nejméně jedenáct ruských rekrutů. Některé zprávy uvádějí 22 mrtvých, ruská vojenská správa nespecifikovala počet mrtvých. Došlo tam k "náboženskému sportu" mezi Tadžiky a Rusy. Tadžikové jsou většinou muslimové. Dva střílející byli zastřeleni, třetí prý utekl.



Ruské údery nedokázaly vyřadit z provozu ukrajinskou energetickou infrastrukturu

15. 10. 2022

čas čtení 3 minuty


Drony a rakety zasáhly Kyjevskou oblast a Záporoží, avšak ukrajinské síly dosáhly úspěchů v okolí Chersonu

Rusko se nadále pokouší zasáhnout ukrajinskou energetickou infrastrukturu, ale zdá se, že síly Vladimira Putina nezaznamenaly žádný výrazný úspěch.

Jedna raketa vážně poškodila klíčové energetické zařízení v oblasti kolem ukrajinského hlavního města a 10 raket a čtyři drony zasáhly lokality v jihovýchodním městě Záporoží.

V Kyjevě docházelo k občasným výpadkům dodávek elektřiny, ale požáry založené v Záporoží a následné poškození elektrických rozvoden podle všeho dodávky ve městě neovlivnily.

Poznatky z terénu naznačují, že řada raket odpálených na Záporoží byla velmi chybná a poškodila pouze automobily a rozbila okna obytných domů, nikoliv vyřadila z provozu kritickou infrastrukturu.



V Teheránu hoří vězení, kde jsou drženi političtí vězni

15. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Nechvalně známé teheránské vězení Evin, kde jsou drženi političtí vězni, hoří. Je slyšet střelba.


Dopravní zácpa, lidé údajně spěchají k věznici Evin. Příbuzní tam vězněných politických vězňů mají velké obavy o své blízké.


Bydlím v Atisaz Towers, přes ulici od věznice Evin. Mluvil jsem teď se známým, který tam je, a slyšel - jak je to na tomto videu - skandování "Smrt Chameneímu" a střelbu. Evin je plný politických vězňů, včetně amerických občanů, Jejích příbuzní mají obrovský strach.






Trhy mohou být někdy kruté...

15. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Historie prodeje knihy o britské konzervativní premiérce Liz Trussové a o její "překvapivé cestě k moci".

Nálepky:

Sleva 25 procent

Sleva: ze 14.99 liber na 7.99 liber

Zlevněno pro rychlý prodej: 99 pencí

PROSÍME VÁS, VEZMĚTE SI TO ZADARMO



 16451

Jedině radikální regulace internetu může zabránit zničení demokracií dezinformacemi

14. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Na toto téma píše v souvislosti s odsouzením šiřitele lživých a ničivých konspiračních teorií Alexe Jonese k odškodnému téměř miliardy dolarů komentátor Simon Jenkins. Musíme říci, že má naprostou pravdu. Je to zvlášť aktuální poté, co ultrapravicový maniak, poblázněný sociálními sítěmi, zavraždil v Bratislavě dva nevinné lidi. (JČ):

Předpokládám, že každý čtenář Guardianu zajásá nad zprávou o pokutě 965 milionů dolarů, která byla uložena Alexi Jonesovi, pravicovému americkému konspiračnímu teoretikovi. Soud v Connecticutu mu uložil pokutu za šíření kruté lži, že střelbu na základní škole Sandy Hook v roce 2012 zinscenovala s herci protizbraňová lobby. Spravedlnosti je nyní učiněno zadost. Do jisté míry.

Jedním z nejnešťastnějších článků, který jsem kdy napsal, bylo, když jsem v 90. letech uvítal internet jako něco, co přinese prospěch jen právníkům a tvůrcům pornografických filmů.  Časopis Wired mě nazval neandrtálcem roku, píše Simon Jenkins. Přiznávám, že kromě milionu dalších lidí, kteří měli a mají z internetu prospěch,  jsem měl přidat i politické maniaky. Ale viníky, které Jonesova porota unikátně nechala bez trestu, byli umožnovatelé jeho lhaní, totiž zlatokopové, majitelé sociálních sítí.

Ruská agrese na Ukrajině: Mnoho ruských záložníků si "pravděpodobně" muselo koupit neprůstřelnou vestu z vlastních peněz

15. 10. 2022

čas čtení 12 minut

 

- Mnoho ruských záložníků povolaných do bojů na Ukrajině si pravděpodobně musí kupovat vlastní neprůstřelnou vestu - a její ceny prudce vzrostly, uvádí se v nejnovější zprávě britských zpravodajských služeb.


Britské ministerstvo obrany ve své denní aktualizaci rovněž uvedlo, že "endemická korupce a špatná logistika" zůstávají příčinou "slabého výkonu" Ruska na Ukrajině.

Ministerstvo sdělilo, že průměrné množství osobního vybavení, které Rusko poskytuje svým mobilizovaným záložníkům, je "téměř jistě nižší než již tak špatné vybavení dříve nasazených jednotek".

Napsalo na Twitteru:

    Mnoho záložníků si pravděpodobně musí zakoupit vlastní neprůstřelnou vestu, zejména moderní vestu 6B45, která má být obecně vydávána bojovým jednotkám v rámci programu osobního vybavení Ratnik.


Ministerstvo uvedlo, že vesta se na ruských internetových nákupních stránkách prodávala za 40 000 rublů (asi 640 USD), což je více než v dubnu, kdy stála asi 12 000 rublů.

Sdělilo, že v roce 2020 ruské úřady oznámily, že své armádě dodaly 300 000 souprav výzbroje Ratnik - "dostatečné vybavení pro síly, které jsou v současné době nasazeny na Ukrajině".

- Boje na chersonské frontě se zintenzivňují:



 18934

Británie: Trussová vyhodila svého ministra financí a myslí, že se tím zachrání

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Liz Trussová v pátek vyhodila svého ministra financí Kwasi Kwartenga. Snaží se tak  obnovit svou politickou autoritu předtím, než  v pátek odpoledne oznámí zrušení svěho katastrofálního státního rozpočtu.

Trussová a Kwarteng dne 23. září zveřejnili státní rozpočet, který podle jejich tupého ideologického přesvědčení měl vyvolat v Británii hospodářský růst. Ten chtěli vyvolat snížením podnikatelských daní a daní pro superbohaté. Rozpočet nebyl vůbec rozpracovaný a neobsahoval informace, jak Trussová hodlá   dramatické snížení daní uhradit, vedlo by ke katastrofální zadluženosti Británie. Tím Trussová a Kwarteng vyvolali paniku na kapitálových trzích. Tu se pak snažili ignorovat a přidržovat se své ultrapravicové ideologie navzdory všemu.

Trussová je ve funkci něco přes měsíc. Pokud ji vyrazí, stane se historicky premiérem s rekordně nejkratším funkčním období.
 
George Monbiot vysvětluje v tomto videu, že se jim podařilo přesvědčivě dokázat, jak ultrapravice zničí ekonomiku země: 



Twitter v Británii exploduje: Trussová musí vypadnout

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

Lionel Barber, bývalý šéfredaktor Financial Times: Jmenování Jeremyho Hunta novým minsitrem financí znovu potvrzuje vážné politické chyby, které dělá Trussová: její trvání na slepé loajalitě ve vládě, její odmítání jednat s poraženými oponenty, její arogantní trvání na tom, že má osobní mandát. A k tomu všemu ještě její pitomé přesvědčení o tom, že zrušení daní pro superbohaté vede k zbohatnutí chudých.


Ekonomický reportér BBC Faisal Islam: Podle mé zkušenosti není Kwarteng někdo, kdy by odešel tiše, přijal ránu za celý tým, zvlášť za situace, kdy realizoval strategii premiérky



Bulvární list The Daily Star má tuto živou stránku: Přežije Trussová déle než tento salát? Je to v souvislosti s článkem v týdeníku Economist, který napsal, že životnost Trussové jako premiérky je kratší než salátu na polici v supermarketu.


Skupina vysokých konzervativních poslanců jedná a rozhodli: Kwartengovo vyhození z funkce je donutí k veřejnému vystoupení příští týden - budou požadovat, aby Trussová rezignovala.



Izolacionisté mezi americkými republikány mohou vážně ohrozit pomoc USA Ukrajině

15. 10. 2022

čas čtení 6 minut


 
Malá, ale hlasitá menšina protrumpovských republikánů otevřeně zpochybňuje americkou podporu Ukrajině.

 

Ve Washingtonu i v Kyjevě se šíří obava, že hlasitá menšina izolacionistických republikánů MAGA by mohla narušit americkou podporu Ukrajině, pokud republikáni v nadcházejících volbách  v polovině volebního období získají Sněmovnu reprezentantů



Potože stranická politika v posledních letech stále více proniká do zahraniční politiky USA, volby v polovině příštího roku vyvolávají obavy, jak by mohly   ovlivnit americkou podporu Ukrajině v době, kdy  válka proti Rusku chýlí začíná vstupovat do zimního období, píše Amy Mackinnonová, reportérka pro národní bezpečnost a zpravodajské služby časopisu Foreign Policy a spolupracovnice Britských listů.

 17775

ČR: Politika se propadá do stále hlubšího kanálu

14. 10. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

Nezlobme se na obyvatelstvo, když jejich volební hlas je cár papíru, kterým se nikdo neřídí…

"Vše má své trhliny, to skrze něj proniká světlo" (Leonard Cohen)

Již několikrát jsem zde popisoval, jak dopad kvalitní nebo nekvalitní politické práce se projevuje hlavně v náladě většinového obyvatelstva, která přestává postupně věřit v liberální (zastupitelskou) demokracii. Jedním z důvodů je jasný fakt, že jsou lidé opakovaně svědky zneužívání mocenských a politických funkcí uzavřenou partičkou politiků napříč politickými stranami, kdy jednání a chování připomíná rozdělování drogových plácků v Palermu.

Poslední komunální volby ukázaly, co všechno je v české kotlině možné a jak i v nynější nesmírné společenské krizi žijí politici stále svým starým a spokojeným životem spoléhajícím na zákulisní dohody, intriky, podrazy, osobní nenávisti…

 19248

Fifi

14. 10. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 6 minut

Nové zvěsti z českého fialového neštěstí, aneb uděláme vše, aby česká náměstí oplývala hojností koloritů naštvanosti občanů. Nevím, jak vláda přemýšlí, nicméně pokus rozdivočet poddané nic dobrého nikdy nevěstilo.

 17919

Objectivity and the Polish Question: Two Answers

14. 10. 2022 / Anna Müller, Jadwiga Biskupska

čas čtení 20 minut

In May 2021, Jill Massino and I organized a roundtable at the annual congress of the Association for the Study of Nationalities in New York. It was entitled The Benefits and Burdens of the “Invisible Suitcase”: Writing Contemporary History as an Outsider.

Some of the greatest historians of the contemporary period are “outsiders” to their country of study, for instance Robert Paxton and Christopher Browning in the case of France and Germany during the Second World War. Outsider perspectives enhance, complement, and complicate existing narratives, and, as such, help to produce a more nuanced and complex portrait of the past. Yet our collective experience is that Western historians of communism in Central Europe struggle to establish their legitimacy among societies that remain attached to an ethnonationalist definition of identity. Also, many people believe that only contemporary witnesses are entitled to speak about contemporary history. This roundtable offered the accumulated experience of four scholars: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík, and Muriel Blaive. We reflected on the way in which our status has affected our research, our writing, and our reception. As a result, our round table also offered insight into the societies we are studying and into the stakes involved in the production of history.

Britské listy has kindly offered us to publish our texts, as well as a few others on the part of colleagues who attended the panel and participated in a very lively discussion. Here is the second one from Anna Müller (University of Michigan-Dearborn) and Jadwiga Biskupska (Sam Houston State University).

Muriel Blaive


Previous piece:

Marci Shore, Ostranenie, or the Epistemological Advantages—and Disadvantages—of Marginality

Marci Shore, Ostranenie aneb Epistemologické výhody a nevýhody marginality

 17919

Objektivita a polská otázka: Dvě odpovědi

14. 10. 2022 / Anna Müller, Jadwiga Biskupska

čas čtení 24 minut

V květnu 2021 jsme s Jill Massino uspořádaly kulatý stůl na ročním kongresu Association for the Study of Nationalities v New Yorku. Měl název Výhody a břemena "neviditelného kufru": Psaní soudobých dějin v roli outsidera.

Někteří z největších historiků současnosti jsou "outsidery" své studované země, například Robert Paxton a Christopher Browning v případě Francie a Německa za druhé světové války. Pohledy outsiderů obohacují, doplňují a komplikují stávající narativy, a tím pomáhají vytvářet diferencovanější a komplexnější portrét minulosti. Přesto naše kolektivní zkušenost ukazuje, že západní historici komunismu ve střední Evropě mají potíže s prosazením své legitimity ve společnostech, které jsou vázány na etnonárodní definici identity. Mnoho lidí se také domnívá, že o soudobých dějinách jsou oprávněni hovořit pouze pamětníci nebo lidé, kteří dané období osobně zažili. Tento kulatý stůl nabídl kumulované zkušenosti čtyř badatelů: Marci Shore, Jill Massino, Jan Čulík a Muriel Blaive. Zamýšleli jsme se nad tím, jak náš status ovlivňuje naše bádání, psaní a recepci. Díky tomu náš kulatý stůl nabídl také vhled do společností, které studujeme, a do zátěží spojených s produkcí dějin.

Britské listy nám laskavě nabídly prostor k publikování našich textů, stejně jako několika dalších ze strany kolegů, kteří se panelu zúčastnili a podíleli se na velmi živé diskusi. Zde je druhý z nich od Anny Müller (University of Michigan-Dearborn) a Jadwigy Biskupské (Sam Houston State University).

Muriel Blaive

Předchozí příspěvek:

Marci Shore, Ostranenie, or the Epistemological Advantages—and Disadvantages—of Marginality

Marci Shore, Ostranenie aneb Epistemologické výhody a nevýhody marginality

 19353

Analýza: Od roku 1970 bylo vyhubeno téměř 70% zvířecí populace

13. 10. 2022

čas čtení 5 minut

Foto. 64 procentní úbytek australských lvounů hřivnatých


Obrovský rozsah úbytku druhů způsobený člověkem vyžaduje naléhavá opatření, tvrdí přední světoví vědci
 
Podle předního vědeckého hodnocení se populace volně žijících živočichů na Zemi za necelých 50 let propadly v průměru o 69 %, protože lidé pokračují v kácení lesů, spotřebovávají nad rámec možností planety a průmyslově znečišťují životní prostředí.

Podle zprávy Living Planet, kterou každé dva roky vydává Světový fond na ochranu přírody (WWF) a Londýnská zoologická společnost (ZSL),  početnost ptáků, ryb, obojživelníků a plazů od otevřeného oceánu až po tropické deštné pralesykles8 volným pádem a v letech 1970 až 2018 klesla v průměru o více než dvě třetiny. Před dvěma lety to bylo 68 %, před čtyřmi lety 60 %.


Mnozí vědci se domnívají, že prožíváme šesté masové vymírání - největší úbytek života na Zemi od dob dinosaurů - a že za ním stojí člověk. 89 autorů zprávy vyzývá světové lídry, aby na prosincovém summitu o biologické rozmanitosti Cop15 v Kanadě dosáhli ambiciózní dohody a snížili emise uhlíku, aby se v tomto desetiletí globální oteplování omezilo pod 1,5 °C a zastavilo se tak bezuzdné ničení přírody.

31177

Jevhen Maloletka: Proti dezinformacím je třeba bojovat ověřenými informacemi

14. 10. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 2 minuty

Foto: Jevhen Maloletka před fotografií, na níž zachytil obránce Mariupolu, kteří spolu s dobrovolníky odnášejí zraněnou těhotnou ženu z porodnice zničené 9. 3. 2022 ruským ostřelováním během obléhání města. Matka záhy potratila a zemřela. Snímek je součástí výstavy Obležení Mariupolu – poslední novináři v okupovaném městě, jejíž vernisáží bylo zahájeno zasedání mezinárodní poroty 28. ročníku soutěže Czech Press Photo.

(foto Ivan Větvička, Czech Photo Centre, Praha 12. 10. 2022)


Jevhen Maloletka je ukrajinský fotograf a novinář, který spolu s kolegou Mstyslavem Černovem pracuje pro agenturu The Associated Press. Od 24. 2. do 15. 3. 2022 působili v Mariupolu. Na rozdíl od ostatních novinářů s mezinárodními konexemi město neopustili ve chvíli, kdy Rusové dokončovali obklíčení přístavu. Ukrajinští vojáci je vyvedli z nemocnice, kde do poslední chvíle dokumentovali následky bojů, teprve ve chvíli, kdy kolem areálu projížděly ruské tanky.

Rozhovor Britských listů 535. Jak psychoterapeuti pomáhají lidem v iráckém Kurdistánu

10. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



S psychiatryní Kateřinou Duchoňovou hovoří Jan Čulík o její nedávné cesté do iráckého Kurdistánu, kde tam jednala s tamějšími psychiatry o tom, co dělají a jakou potřebují pomoc. Měli bychom se o to zajímat. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 11. října 2022.

 18077

Válka na Ukrajině a konec hry z perspektivy Západu

14. 10. 2022

čas čtení 11 minut

Rusko ve válce na Ukrajině odhaluje své slabiny, ale i kdyby Moskva tuto válku prohrála, i kdyby Putin padl, nebezpečí, které Rusko představuje, nebude odvráceno. Po pravdě řečeno, skutečný konec hry pro Západ teprve začíná, napsal Szczepan Twardoch.

Hospodaření OSBL za září 2022

4. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů.

Dalším problémem je, že pražské firmě Dempsey and Clark Jana Panocha, která Britským listů léta ZADARMO poskytuje technickou podporu a provozuje jejich server, zdražili - jak se dalo čekat - elektřinu a budeme bohužel potřebovat finanční příspěvky od sponzorů i na to. 

V září 2022 nás čtenáři Britských listů zachránili, celá řada přispěvatelů poskytla podstatnější finanční částku, za což jim velmi děkujeme. Prosíme ale, udržte tuto míru finančních příspěvků, z níže uvedeného vidíte, že je to pro pokračující existenci Britských listů existenční minimum. Děkujeme

V září 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 68 425,13 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci září byl 13 076,64  Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci srpnu 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Rozhovor Britských listů 534. Je nová italská vláda otevřeně fašistická?

7. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Co znamená vítězství ultrapravicové italské političky Meloniové pro Itálii i pro Evropu? O tom hovoří Bohumil Kartous s Vítem Kučíkem, publicistou trvale žijícím v Itálii. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 7. října 2022.

 19148

CIA se domnívala, že Vladimir Putin rychle ovládne Ukrajinu. Proč se zmýlila?

13. 10. 2022

čas čtení 6 minut

Od konce srpna, kdy Ukrajina zahájila úspěšnou protiofenzívu proti ruským silám, se američtí představitelé snaží připsat si zásluhy a trvají na tom, že klíčem k vítězstvím na ukrajinském bojišti byly americké zpravodajské služby.

Američtí představitelé však současně bagatelizovali svá zpravodajská selhání na Ukrajině - zejména do očí bijící chyby na počátku války. Když Putin v únoru vtrhl na Ukrajinu, američtí zpravodajští činitelé Bílému domu řekli, že Rusko zvítězí během několika dní tím, že rychle přemůže ukrajinskou armádu, tvrdí současní a bývalí američtí zpravodajští činitelé, kteří si nepřáli být jmenováni, aby mohli hovořit o citlivých informacích, píší James Risen a Ken Klippenstein na webu Intercept.

Rozhovor Britských listů 533. Část ODS podporuje ultrapravicové populisty

4. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta



Na demonstraci, která se konala v Praze na Václavském náměstí dne 28. září, na svátek sv. Václava, požadovali účastníci dohodu s Vladimírem Putinem a demisi vlády. Šlo už o vyloženě protidemokratickou a protistátní akci, proti nimž by měla mít česká demokracie nástroje, jak se ubránit. Jenže to asi nebude možné, protože část vládoucí ODS tyto protidemokratické ultrapravičáky a populisty podporuje. Jan Čulík o tom hovoří s Karlem Dolejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 4. října 2022.

Rozhovor Britských listů 532. Pro Ukrajinu tato válka skončí, až v Kremlu nebude ten člověk, co tam sedí teď

29. 9. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Romanem Mácou z Institutu pro politiku a společnost, znalcem Ukrajiny, o podvodných "referendech", které vnutilo v minulých dnech východní Ukrajině Rusko, o tom, co válka způsobila jeho ukrajinským přátelům a o tom, jak to všechno dopadne. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionálnítelevizi.cz od pátku 30. září 2022.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko se snaží vytvořit novou frontovou linii, sděluje Velká Británie; Kyjevská oblast zasažena drony

13. 10. 2022

čas čtení 10 minut

 

Britské zpravodajské služby sdělují, že se ruské síly snaží vytvořit novou frontovou linii


 

- Ruské síly se po ústupu z Chersonu pokoušejí o novou frontovou linii, sděluje britské ministerstvo obrany




Podle britské rozvědky se ruské síly po ústupu na severu Chersonského sektoru v délce asi 20 km na začátku října pravděpodobně pokoušejí upevnit novou frontovou linii západně od obce Mylove.

Podél této linie pokračují těžké boje, zejména na západním konci, kde ukrajinský postup znamená, že ruské křídlo již není chráněno řekou Inhulets, uvádí se v nejnovější zprávě britského ministerstva obrany.

"V posledních dnech ruské okupační úřady pravděpodobně nařídily přípravu evakuace části civilistů z Chersonu," dodává zpráva. "Je pravděpodobné, že předpokládají rozšíření bojů i na samotné město Cherson."

Ukrajinská státní záchranná služba uvedla, že aktivně pátrá po lidech uvězněných pod troskami po ruském úderu na Mykolajiv. Ve zprávě na Telegramu služba uvedla:

"Jedna z raket zasáhla pětipatrovou obytnou budovu v jedné z městských čtvrtí. V důsledku toho byla dvě horní patra zcela zničena, zbytek - pod sutinami. Od osmi hodin ráno záchranáři zpod trosek vytáhli dvanáctiletého chlapce, který byl předán lékařům."

    Podle předběžných informací se pod troskami budovy může nacházet sedm obyvatel pětipodlažního domu, se kterými není v současné době žádná komunikace. Záchranáři po nich pátrají a analyzují zničené konstrukce.

    Na poskytnutí pomoci místnímu obyvatelstvu pracují na místě dobrovolníci ukrajinské společnosti Červeného kříže, zapojeny jsou týmy zdravotnické záchranné služby, strážci zákona a krizové týmy města


Ruská agrese na Ukrajině: Rusko evakuuje své kolaboranty z Chersonu

13. 10. 2022

čas čtení 6 minut

-     Ukrajinská státní záchranná služba uvedla, že  po několika hodinách pod troskami poté, co rakety zasáhly pětipatrovou obytnou budovu v Mykolajivu, byl achráněn dvanáctiletý chlapec


-  Moskva oznámila, že po výzvě Ruskem dosazeného šéfa regionu vyklidí Cherson. Toto  okupované město v centru jihoukrajinské oblasti se z5ejm2 stane novou frontovou linií

Marat Chusnullin, místopředseda ruské vlády, ve čtvrtek ve státní televizi uvedl, že obyvatelům pomůže odejít z oblasti na jihu Ukrajiny, která díky úspěšnému ukrajinskému protiútoku v posledních měsících zůstává jen částečně obsazena  ruskými  invazními vojsky.

"Vláda přijala rozhodnutí zorganizovat pomoc při odchodu obyvatel [Chersonské] oblasti do jiných regionů země," řekl Chusnullin.

Vývoj následoval po veřejné žádosti na sociální síti Telegram, kterou podal Vladimir Saldo, bývalý starosta přístavního města, kterého ruské síly v dubnu dosadily do čela širší Chersonské oblasti.


- Ruské síly budou zničeny, pokud Putin použije na Ukrajině jaderné zbraně, říká Borrell


Šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell ve čtvrtek varoval Moskvu, že její síly budou "zničeny" vojenskou reakcí Západu, pokud prezident Vladimir Putin použije jaderné zbraně proti Ukrajině, informuje agentura AFP.

Šéf NATO Jens Stoltenberg rovněž uvedl, že Rusko bude čelit "vážným důsledkům", pokud zahájí jaderný útok na Ukrajinu.


30777

OSN, Červený kříž: Vlny veder způsobí, že se některé regiony stanou během několika desetiletí neobyvatelnými

13. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Vlny veder budou v některých oblastech světa během několika desetiletí tak extrémní, že lidský život v nich bude neudržitelný, uvedla v pondělí Organizace spojených národů a Červený kříž.

Předpokládá se, že vlny veder "překročí lidské fyziologické a sociální limity" v Sahelu, Africkém rohu a jižní a jihozápadní Asii, přičemž extrémní události vyvolají "rozsáhlé utrpení a ztráty na životech", uvedly tyto organizace.

 

 19352

Fridays for Future: Stávka za klima v pátek 21. října

13. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Ráda bych Vás pozvala na východoevropskou stávku za klima pořádanou klimatickým hnutím Fridays For Future, která se koná 21. října, ve 12.00 na Staroměstském náměstí.

Na tu bude navazovat víkendový klimatický kemp. Budeme rádi, když se zúčastníte některých částí programu, ale především stávky za klima.

Budeme čelit těžké zimě, mnozí z nás se již teď ocitají v energetické chudobě a my to nesmíme přehlížet. Prázdná slova nevyřeší ani krizi energetickou, ani krizi klimatickou. Chceme začít bojovat proti společnému viníkovi a tím jsou fosilní paliva, chceme zateplené budovy, obnovitelné zdroje a pomoc těm, kteří ji potřebují. Společnou těžkou situaci sdílíme s dalšími lidmi po celém světě, do Prahy za námi i proto přijedou studenti a studentky z celé východní Evropy, závislosti na ruském plynu se musíme zbavit všichni.

Ve středu 12. 10. jsme na Staroměstském náměstí uspořádali happening, s bannerem “Prázdné sliby nezachrání lidi” jsme vyzvali veřejnost, aby se ke stávce připojila. Fotku z happeningu naleznete v příloze.


Magdaléna Středová

Fridays for Future

 18448

Je Putin vyřízený?

13. 10. 2022

čas čtení 7 minut

S tím, jak se v posledním měsíci množily ruské porážky na Ukrajině, se objevily i spekulace o přežití prezidenta Vladimira Putina ve funkci. Ve Washingtonu i mezi ruskými opozičníky se hovořilo o tom, že Bidenova administrativa by měla přijmout "změnu režimu" jako otevřenou strategii USA.

Ve svém přístupu k této otázce by se Bidenova administrativa měla soustředit především na otázku vztahu mezi složením ruského vedení a snahou o ukončení války na Ukrajině, soudí Anatol Lieven.

 18301

Schyluje se skutečně k porážce Ruska na Ukrajině?

13. 10. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ruské údery na civilní infrastrukturu v řadě ukrajinských měst bych charakterizoval jako další příčku pověstného „eskalačního“ žebříku. I když mohu souhlasit s některými komentátory, že tyto kriminální útoky symbolizují bezradnost, anebo spíše zoufalství ze zbabrané „speciální vojenské operace“, nemusí jít nutně o předzvěst hořkého konce Kremlu v ukrajinském kotli.

 17775

V Praze se rýsuje koalice SPOLU a Ano

13. 10. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 

Komunální volby v Praze, jejíž postavení ve státě je fakticky na úrovni kraje, vedly k tomuto výsledku v počtu mandátů: SPOLU 19, Ano 14, piráti 13, Praha sobě 11, STAN 5, zbytek 3. SPOLU se dosud snažilo o koalici na „vládním půdorysu“, tedy došlo by ke spojení s piráty a STAN. Taková koalice by měla pohodlnou většinu. Od začátku jednání SPOLU s piráty jsem však měl pocit, že ani z jedné strany zde není upřímný zájem na vzniku koalice.

143 států v OSN odsoudilo pokus Ruska o anexi východní Ukrajiny

13. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta


35 se zdrželo hlasování a 5 bylo proti.


Zelenskij: Jsme vděčni 143 státům, které podpořily historickou rezoluci Valného shromáždění OSN "Územní celistvost Ukrajiny, obrana zásad Charty OSN". Svět se vyjádřil: Pokus Ruské federace je bezcenný a svobodné státy ho nikdy neuznají. Ukrajina získá zpět veškeré své území.

Americká porota rozhodla, že konspirační teoretik Alex Jones musí zaplatit rodinám ze Sandy Hook odškodné ve výši téměř 1 miliardy dolarů za své lži o masakru v tamější škole

13. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

V ČR by se to nestalo.


Moderátor krajně pravicové talk show Alex Jones musí osmi rodinám obětí střelby na základní škole v městě Sandy Hook a jednomu prvnímu zasahujícímu policistovi zaplatit téměř 1 miliardu dolarů jako náhradu škody, rozhodla ve středu porota v Connecticutu a završila tak několikatýdenní soudní proces, který dokázal vážné škody způsobené lžemi tohoto konspiračního teoretika.

Tento verdikt by mohl zmenšit nebo dokonce zničit Jonesovo mediální impérium Infowars, které je ohniskem šíření  velkých konspiračních teorií sahajících až od  doby vlády bývalého prezidenta George W. Bushe. Jonese podporoval i Donald Trump.




 18934

Británie: Liz Trussová v ohrožení. Kvůli ekonomice ji ostře kritizují vysoce postavení konzervativní poslanci

13. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Premiérka byla ve středu obviněna z "ničení" konzervativních hodnot a z vystoupení v parlamentě při interpelacích, které bylo "prostě otřesné"
 


Premiérská funkce Liz Trussové se ve středu ocitla v novém ohrožení. Mezi vysoce postavenými konzervativci totiž sílí výzvy ke zrušení navrhovaných daňových škrtů a poslanci Trussovou  obviňují z "ničení" konzervativních hodnot.

Vzhledem k tomu, že úroky na vládní půjčky dále narostly, využila Trussová svého druhého vystoupení v parlamentě během interpelací k tomu, aby "absolutně" vyloučila sociální škrt. Přitom nechce však zrušit avizované snížení daní, což znamená, že za její vlády zadluženost Británie horentně porostě. Trhy to nesnesou.

Tyto výroky nedokázaly uklidnit trhy a cena dvacetiletých britských dluhopisů   ve středu odpoledne poklesla na nová minima poté, co Bank of England oznámila, že její podpůrný balík ve výši 65 miliard liber pro trh s dluhopisy v pátek skončí.

"Skvělý okamžik v televizi"

13. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Lidi kolem britské premiérky Liz Trussové stále vystupují, jako že se nic neděje, že nekrachuje britská ekonomika a že to vůbec nezpůsobil idiotský státní rozpočet ministra financí Trussové, zveřejněný dne 23. září, který drsně znejistil mezinárodní trhy, protože ministr Kwarteng oznámil obrovské, nefinancované snížení daní.

Ve středu ráno v rozhlase BBC vystoupil arogantně "poslanec pro 18, století", nově jmenovaný "ministr pro podnikání" ve vládě Liz Trussové Jacob Rees-Mogg. Ten tvrdil v neuvěřitelně drzém rozhovoru, že nynější sílící krach britské ekonomiky nemá s tímto Kwartengovým státním rozpočtem nic společného a obvinil BBC, že prý porušuje "zásady nestrannosti", když poukazuje ve svém vysílání na to, že Kwarteng svou nekopetentností způsobil katastrofu, která mimochodem hrozí rozšířit se i do jiných ekonomik.

Vyvolalo to podstatnou diskusi. Ve středu večer interviewovaly Channel 4 News z New Yorku finanční expertku z listu Fianancial Times Gillian Tett, která otevřeně řekla, přeložme to do češtiny, něco jako "Prdlajs. Rees-Mogg kecal." Použila slova "bollocks", což jsou "kulky", ale má to význam "kravina". V Channel 4 News se tak odehrály pozoruhodné scénky, které mezitím jen v tomto jediném statusu na Twitteru zhlédlo víc než milion lidí:


Překlad:

hyperia

13. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

 19317

Pokrytectví „taktických“ jaderných zbraní

13. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

V době, kdy Rusko varuje před použitím všech zbraní, které má k dispozici, aby ochránilo své pozice na Ukrajině, přichází vhodná doba promluvit si o rozdílu mezi "taktickými" a "strategickými" jadernými zbraněmi. Jednoduše řečeno, žádný skutečný rozdíl neexistuje, soudí historik William Astore.

 19148

Ukrajina zaznamenala vojenská vítězství u Chersonu, spojenci NATO vyslali systémy protivzdušné obrany

13. 10. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Ukrajinský ministr obrany vítá "novou éru",  po ruském bombardování ukrajinských měst dorazil z Německa systém Iris-T


Ukrajinská armáda  ve středu zaznamenala územní zisky u strategicky důležitého města Cherson na jihu země. Zároveň Ukrajině dodali spojenci z NATO nové systémy protivzdušné obrany v důsledku nedávných raketových útoků Ruska na celou zemi.

Po 48 hodinách, kdy byla ukrajinská města pod těžkou palbou, mohla vláda v Kyjevě oslavovat pozitivní zprávy jak z frontových linií, tak ze svého diplomatického úsilí o zajištění systémů země-vzduch.

 18769

Ukrajinský crowdfunding vybral za 24 hodin téměř 10 milionů dolarů na nákup dronů kamikadze

13. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Peníze vybrané po pondělní vlně ruských úderů na ukrajinská města budou použity na podporu armády


 
Crowdfundingová výzva, která byla spuštěna po pondělních ruských útocích na města po celé zemi, vybrala za 24 hodin 9,6 milionu dolarů na nákup dronů kamikadze pro ukrajinské ozbrojené síly.

Další munice bude zajištěna v následujících dnech, uvedl Serhij Prytula, který iniciativu zorganizoval.


Rusko ve středu ráno bombardovalo trh v městě Avdiivka v Doněcké oblasti. Usmrtilo nejméně sedm osob a zranilo osm.



 18461

Česko proti strachu

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

ČESKO PROTI STRACHU: Společně na Václavák

Milion chvilek pro demokracii pořádá veřejnou akci na Václavském náměstí. V neděli 30. října v 16 hodin vyšle jasný signál, že těžké časy, kterými společnost prochází, zvládneme. A že i přes vzrůstající obavy je právě teď na čase postavit se za demokracii a vzpomenout si na výzvu Milionu chvilek, kterou podepsalo přes 200 tisíc lidí: „Záleží mi na demokracii, najdu si pro ni chvilku a v případě potřeby ji budu bránit.” 

 

Akce “Česko proti strachu: společně na Václavák” zvědomí důvěru v demokratický systém, který jsme si v České republice před více než 30 lety vybojovali i to, že se v těžkých časech demokraté postaví svému strachu a znovu ukáží schopnost demokracie měnit věci k lepšímu. Vyšle také jasný signál Ukrajině, že ji čeští občané stále podporují v boji za nezávislost. A zároveň ukáže vládě zdvižený prst: je třeba, aby jednala rychle a jasně komunikovala. Spojí se lidé, kterým na demokracii záleží.

Prosíme přispějte na dokončení filmu Víta Klusáka a Mariky Pecháčkové o covidové pandemii v Česku!

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Píše Vít Klusák:

 

VELKÉ NIC je dokumentární tragikomedie o českém pojetí pandemie Covid-19. Podpořte dokončení filmu od V. Klusáka a M. Pecháčkové, který mapuje naši společnost v nečekané zkoušce. Byli jsme best in Covid? Kdo měl plán: lidstvo nebo virus? A co nás to naučilo o nás?

Proč potřebujeme pomoc?


Sami jsme už do několikaletého natáčení investovali velkou dávku energie, času i peněz. Teď film potřebujeme dotáhnout v postprodukci (korekce obrazu, grafika, hudba a mix zvuku) a vzhledem k situaci si nejsme jisti, zda ho budeme schopni bez dalších prostředků vůbec dostat do kina. Proto jsme také odměny koncipovali tak, aby hlavní položku představovaly lístky na sérii předpremiér v Praze, Brně, Písku, Hradci nebo Olomouci. Další vybrané prostředky bychom rádi použili na vykoupení práv ke skladbám od Antonína Dvořáka, Arama Chačaturjana a Johannese Brahmse. 

Pracovně jsme potřebnou částku rozdělili do dvou milníků: 

1. META 500.000 Kč >> Při dosažení této částky budeme schopni film dokončit v odpovídající kvalitě. Peníze půjdou na vizuální a zvukovou postprodukci: korekce černobílého a širokoúhlého obrazu a zvukový mix ve formátu DolbyDigital. Dále nám to pomůže dofinancovat: grafický vizuál filmu včetně tisku plakátu a distribuci filmu po celé ČR.

2. META 850.000 Kč >> Díky dosažení této částky budeme moci zakoupit práva na hudbu významných skladatelů - Antonína Dvořáka, Arama Chačaturjana a Johannese Brahmse. Započatá minuta stojí v řádu desítek tisíc korun českých. Dosažená částka by nám navíc umožnila film doprovodit vydáním fotografické knihy se snímky Adama Hříbala, který štáb po celou dobu doprovázel.


Další podrobnosti ZDE

Ukrajina okamžitě opravuje vybombardované ulice

12. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta

Před invazí jsme měli ty nejhorší pracovníky veřejných služeb, nejhorší železnici, nejhorší silnice, atd. Je naším zvykem kritizovat a všechno zpochybňovat. Te jsou naši pracovníci veřejných služeb, železnice, silničáři, pro nás hrdinové!



Mezi íránskou elitou se objevují trhliny: vysoký představitel vyzývá k přehodnocení policejního dohledu nad hidžábem

13. 10. 2022

čas čtení 5 minut

 

Významný konzervativní politik Alí Larídžání varuje před "tvrdou reakcí" po měsíci nepokojů

Alí Larídžání je již po desetiletí ústřední postavou íránské politiky.
 
V souvislosti s měsíc trvajícími protesty žen v Íránu se mezi íránskou politickou elitou začaly objevovat první trhliny: jeden z vysoce postavených představitelů vyzval k přehodnocení prosazování zákona o povinném nošení hidžábu a k uznání, že protesty mají hluboké politické kořeny a nejsou pouze výsledkem agitace ze strany USA nebo Izraele.



 19044

Polsko: Řeka Odra zasažena ekologickou katastrofou

12. 10. 2022

čas čtení 9 minut


V srpnu postihla řeku Odru ekologická katastrofa, jejíž kontaminace začíná na jihozápadě Polska a táhne se v délce více než 300 kilometrů. Po proudu druhé největší polské řeky se valily desetitisíce mrtvých ryb, což se jeví jako největší ekologická havárie v zemi za poslední roky. Podél toku se nachází několik přírodních rezervací a rozmanitých ekologických stanovišť, a to jak na polské, tak na německé straně, které jsou nyní reálně ohroženy, píše na serveru Visegrad Insight Michał Zabłocki.

Zabijeme vás, pokud nepřijmete náš postoj

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

Jeden z šéfů tzv. Doněcké lidové republiky Pavel Gubarev o obyvatelích Ukrajiny:

Pro nás je velmi důležité vytvořit obraz nepřítele. Ten bude založen na skutečnosti. Toto jsou Rusové, kteří jsou posedlí ďáblem. Přicházíme je přesvědčit, ne je zabít. Ale jestliže nechcete, abychom změnili váš postoj, tak vás zabijeme. Zabijeme vás tolik, kolik bude potřeba. Zabijeme milion lidí nebo pět milionů lidí. Jsme schopni vás vyhladit všechny. Dokud nepochopíte, že jste posedlí ďáblem a musíte být vyléčeni. Zelenskij je tam tím hlavním posedlým, ten je opravdu zplozenec ďábla. Je to druhý Hitler. Se svým vzteklým nacionalismem, se svou hysterickou rusofobií, s obrazem ženy podřezávající hrdlo. Jsou to všechno z hlediska křesťanského myšlení zatracení posedlí satanisté. Ze světského hlediska jsou to protisystémoví liberální konzumeristé, idioti, kteří se nedokáží orientovat v tom, co se děje.



 19276

NASA oznámila, že se misi DART podařilo posunout dráhu asteroidu

12. 10. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Vesmírná agentura NASA  se před dvěma týdny pokusila o první test svého druhu, aby zjistila, zda by se v budoucnu podařilo odstrčit z cesty Zemi asteroid hrozící do Zeměkoule narazit

 

Vesmírné sondě, která narazila do malého neškodného asteroidu vzdáleného miliony kilometrů od Země, se podařilo posunout jeho dráhu, uvedla v úterý společnost Nasa a oznámila výsledky svého prvního takového testu.

Americká vesmírná agentura strategicky vypustila sondu Double Asteroid Redirection Test ("DART") do dráhy asteroidu, čímž jej vychýlila z kurzu.

NASA doufá, že bude schopna vychýlit jakýkoli asteroid nebo kometu, které budou pro Zemi představovat hrozbu.

 18490

Německo je včerejšek. Přichází východní Evropa

12. 10. 2022

čas čtení 7 minut

Přestože by konflikt na Ukrajině byl historickou příležitostí, Berlín nehraje prim. Místo toho se východoevropské státy dostávají do vakua a stávají se novým centrem kontinentu. Kromě ztráty moci to má důsledky i pro německou ekonomiku a prosperitu, upozorňuje Philipp Fritz.

Praha bez aut

12. 10. 2022

čas čtení < 1 minuta


K vyzvednutí na adrese:

Sprinter-Studio, Trojanova 22, Praha 2

 19274

Ruské elity hledají viníka vojenského neúspěchu

12. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

V obsáhlé diskusi o dnešním Rusku politoložka Jekatěrina Schulmannová mimo jiné říká, že příslušníci ruské elity již neuvažují o nutnosti udržovat jednotnou frontu kolem režimu, protože se rozhodly, že nyní čelí boji o přežití.

 18790

Německo "rychle" dodá Ukrajině systémy protivzdušné obrany

12. 10. 2022

čas čtení 2 minuty

První německé systémy IRIS-T už byly dodány na Ukrajinu, píší německá média.



Německo je připraveno dodat první ze čtyř špičkových systémů protivzdušné obrany během "dnů". Spěch přichází poté, co těžké ruské raketové útoky zasáhly velká ukrajinská města včetně Kyjiva.

 17274

Utahaný íránský režim žije ve vydluženém čase

12. 10. 2022

čas čtení 3 minuty

Činy vzdoru proti íránskému nejvyššímu vůdci a jeho režimu, vyvolané téměř před čtrnácti dny vraždou mladé ženy zatčené "mravnostní policií" za to, že si nezakryla všechny vlasy, se rozšířily do desítek íránských měst. Označují nejděsivější hrozbu pro diktátorskou vládu ajatolláhů za mnoho let.

45038