Upozornění na novou variantu COVIDu: Nejnovější verze omikronu BF.7

14. 10. 2022

čas čtení 2 minuty
Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydala v USA varování před COVIDem-19, který se neustále vyvíjí a v průběhu času shromažďuje mutace ve svém genetickém kódu, informuje Sounak Mukhopadhyay.

Byla identifikována nová subvarianta koronaviru, která se rychle šíří po celém světě. Nová varianta dostala zkratku BF.7, také je známá jako BA.5.2.1.7 - a je výsledkem pokračující evoluce viru, který se stal schopnějším obcházet protiopatření imunitního systému.

Podle dvou studií může BF.7 unikat protilátkám z dřívějších onemocnění nebo očkování lépe, než mnoho dalších podvariant omikronu. Nová variace se rychle šíří a může převzít kontrolu během několika týdnů, varují vědci.

Prevalence BF.7 se ve Spojených státech za poslední dva týdny zdvojnásobila a vzrostla z 0,8 % na 1,7 %. Úložiště dat aktualizované každý den přispěvateli z univerzit včetně univerzit v Británii Austrálii a Belgii má většinu infekcí BF.7, což představuje 25 % případů. Německo a Francie následují s 10 %.

10. října, necelý týden poté, co byla původně objevena v autonomní oblasti Severozápadní Číny Vnitřní Mongolsko, se nová variace omikronu rozšířila do dalších provincií v Číně. Provincie Kuang-tung v jihočínském Šen-ženu se 11. října stala nejnovější oblastí v zemi, kde se objevil nový typ.

Příznaky COVIDu BF.7 jsou podobné těm, jimiž se vyznačovala původní varianta. Zahrnují bolest v krku, překrvení, únavu, kašel a rýmu.

Lidé s virem jej mohou šířit, i když nemají příznaky. Toto jsou některá opatření k prevenci BF.7: Kdykoli je to možné, setkávejte se s lidmi venku. Pokud se uvnitř setkáváte s lidmi, otevřete okna a dveře, abyste dovnitř vpustili čerstvý vzduch. Vyhýbejte se přeplněným oblastem a potkávejte co nejméně lidí. Během dne si často myjte ruce mýdlem a vodou, nebo si ruce dezinfikujte.

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
4887

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2022