Britští labouristé: Jaké má Johnsonův poradce Cummings vazby na Rusko?

3. 11. 2019

čas čtení 1 minuta
 

Emily Thornberry, stínová labouristická ministryně zahraničí požádala písemně britskou vládu o vysvětlení, jaké vazby má Dominic Cummings, vysoký poradce premiéra Borise Johnsona na Rusko a zda prošel před jmenováním vysokým poradcem Borise Johnsona řádnou bezpečnostní prověrkou.

Poté, co Cummings vystudoval v Oxfordu historii, strávil tři roky,  1994-1997, v Rusku. V dopise adresovanému Johnsonově ministru zahraničí Raabovi konstatuje Thornberryová, že se na labouristické stinové ministry obracejí mnozí s "vážnými obavami ohledně Cummingse".

 

Bývalý konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve, který byl nedávno spolu s jinými vyloučen z britské Konzervativní strany za své centristické postoje, a předseda parlamentního výboru britské Dolní sněmovny pro výzvědné a bezpečnostní otázky obvinil tento týden Borise Johnsona, že potlačil zveřejnění padesátistránkové analýzy tohoto parlamentního výboru o zasahování Ruska do britské politiky. Analýza obsahuje informace o tom, jak politiku v Británii i Konzervativní stranu ovlivňují ruské peníze. Zpráva také konstatuje, že Rusko v roce 2016 realizovalo rozsáhlou operaci na podporu brexitu.

Cummings byl spoluzakladatelem a ředitelem probrexitové organizace Vote Leave, která porušila zákon překročením zákonného limitu 7 milionů liber na volební kampaň. Organizace Vote Leave za to byla pokutována a případ byl předán policii. Ta tento týden dokončila jeho vyšetřování a předala ho prokuratuře k trestnímu stíhání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6738

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019