Kochland: Jak David Koch pomáhal vytvářet impérium, které formovalo americkou politiku

29. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Podle autora publikace “Kochland: The Secret History of Koch Industries and Corporate Power in America” Christophera Leonarda Kochovi bratři celé dekády formovali podobu americké politiky, ostře vystupovali proti vládě a tvrdili, že společnost by měla být výlučně řízena tržním způsobem.  

Bratři Kochovi si dobře uvědomovali, že kdyby vláda regulovala emise skleníkových plynů, poškodilo by to jejich impérium, neboť je do značné míry závislé na fosilním průmyslu. Tato společnost se už od raných 90. let snažila zmařit jakoukoliv klimatickou agendu, neboť by přišla o miliardy dolarů.

Bratři Kochovi (nyní už jen Charles Koch) sponzorují různé pravicové think-tanky, kupříkladu Cato Institute, aby mohli šířit své vlastní myšlenky prosazující co nejmenší vládní regulace. Spolu s těmito think-tanky existuje síť donorů, která financuje politické kampaně stovkami milionů dolarů, aby přilákala ideologicky spřízněné politiky. Dalším důležitým aspektem jejich impéria je existence aktivistické sítě Americans for Prosperity, která vykonává mravenčí práci v jednotlivých volebních obvodech.

V letech 2009 a 2010, kdy to vypadalo, že USA budou regulovat emise skleníkových plynů, spustili Kochovi svou politickou mašinérii naplno. Snažili se zpolitizovat téma klimatických změn a v tomto ohledu byli ještě důslednější než ExxonMobile. Impérium šlo po kterémkoliv umírněném republikánovi, který podporoval zavedení uhlíkové daně, a pomáhalo tyto nepohodlné lidi vyštvat z úřadu. Takže kontroverzní bratři hráli klíčovou roli v tom, aby republikáni nevyvinuli žádnou snahu v boji proti globálnímu oteplování.

Bližší informace v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7722

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2019