Orbán o nominaci Timmermanse: "Sorosův muž, co nedokáže přijmout jiné názory"

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Možná nominace Franse Timmermanse na předsedu Evropské komise by měla být odmítnuta již jen proto, že je "mužem George Sorose". Avšak hlavní důvod, proč by jej neměly podpořit země Visegrádské skupiny, představuje fakt, že "je bojovník s ideologiemi a je proti každému, kdo má jiný světonázor," prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán.


Orbán komentoval události na nedávném summitu EU, které podle něj probíhaly "jako v thrilleru" a trval na tom, že "někteří evropští lídři" včetně Timmermanse a kandidáta Evropské lidové strany Manfreda Webera, se rozhodli, že EK by měla být vedena "jednoznačným příznivcem sítě nevládních organizací George Sorose a liberální demokracie".

"Našli opravdového bojovníka, Timmermanse... který by netoleroval žádné názory odlišné od jeho vlastního nebo lišící se od liberální demokracie," tvrdil Orbán. Varoval, že "pokud se tato skupina zmocní předsednického křesla Evropské komise, bude z této pozice dlouhá léta financovat Sorosovy NGO a bude se snažit restrukturalizovat středoevropské společnosti zejména pokud jde o migraci".

Země Visegrádské skupiny si přejí předsedu komise, který by prosazoval spolupráci a kompromisy mezi východem a západem, dodal Orbán.

Podle Orbána se v neděli Evropská lidová strana (EPP) rozhodla, že Timmermans "v žádném případě nemůže být předsedou" a strana by měla někoho na tento post kandidovat, i kdyby jinou osobu než Manfred Weber. Podle něj tato rozhodnutí nepronikla do mezinárodních médií.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6783

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2019