Kouření "poškozuje oči stejně jako plíce"

3. 7. 2019

čas čtení 1 minuta
Miliony lidí riskují svůj zrak, když pokračují v kouření, varují specialisté.


Navzdory zřejmé souvislosti jen jeden z pěti lidí uznává, že kouření může vést k oslepnutí. Ukázal to průzkum pro Asociaci optometristů (AOP).

U kuřáků existuje dvakrát vyšší pravděpodobnost oslepnutí než u nekuřáků, uvádí Královský národní institut nevidomých (RNIB). Je to proto, že tabákový kouř může způsobit zhoršení řady očních parametrů.

Cigaretový kouř obsahuje toxické chemikálie, které mohou dráždit oči a škodit jim.

Například těžké kovy jako olovo a měď se mohou hromadit v čočkách a způsobovat zákal.

Kouření může dále zhoršovat oční problémy způsobené cukrovkou tím, že poškozuje cévy na očním pozadí.

Kuřáci mají asi trojnásobnou pravděpodobnost, že se u nich vyvine makulární degenerace související s věkem (AMD) - stav, který ovlivňuje schopnost vidění v centrální části zorného pole, což znamená, že ztratí schopnost vidět jemné detaily.

A šestnáctkrát častěji než nekuřáci mohou utrpět náhlou ztrátu vidění způsobenou optickou neuropatií, při níž dochází k zablokování přísunu krve do oka.

V průzkumu zahrnujícím 2 006 dospělých 18 % správně uvedlo, že kouření zvyšuje riziko slepoty nebo ztráty zraku, zatímco tři čtvrtiny (76 %) věděly, že kouření souvisí s rakovinou.

AOP uvádí, že přestat s kouřením představuje jeden z nejlepších kroků, které můžete udělat, abyste ochránili svůj zrak, vedle pravidelných prohlídek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7432

Diskuse

Obsah vydání | 10. 7. 2019