Kdo podněcuje boje v Libyi?

4. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

Jak se v USA vyrobené protitankové řízené střely, které byly prodány do Spojených arabských emirátů, objevily na libyjském bojišti? Na tuto otázku se snaží nalézt odpověď nejen mezinárodně uznávaná libyjská vláda se sídlem v Tripolisu, ale i Washington.

Libyjská armáda, která podporuje vládu uznávanou OSN, tvrdí, že bedny se zbraněmi nalezené ve městě Gharján byly označeny logem Spojených arabských emirátů.

Ve středu libyjská armáda znovu dobyla město – tři měsíce poté, co se jej zmocnily síly generála Chalífy Haftára. Tento warlord používal Gharján jako odrazový můstek při své vojenské kampani zaměřené na dobytí Tripolisu.

Generál Haftár, který pravděpodobně získal výcvik od CIA, má podporu regionálních mocností, včetně Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, ale patrně také Francie nebo Ruska.

Existuje podezření, že Spojené arabské emiráty porušují mezinárodně uznávané dohody týkající se prodeje amerických zbraní, jakož i embargo na dovoz zbraní do Libye implementované OSN.

V pořadu katarské televizní stanice Al Džazíra Inside Story diskutují politikové a analytici o tom, jak regionální hráči podporují své proxy síly ve válce v Libyi.

Bližší informace v angličtině ZDE a ZDE

0
Vytisknout
8953

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2019