Trumpova Zpráva o stavu Unie: V konfliktním projevu zaútočil na demokraty a na Muellera

6. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Ve své Zprávě o stavu Unie vydal Donald Trump ostrá varování demokratům, že "absurdní politicky zaujaté vyšetřování" poškodí hospodářský pokrok USA. Tyto jeho výroky byly v konfliktu s jeho apely na jednotu, které pronesl ve své první Zprávě o stavu Unie před rozhádaným Kongresem.

"Jestliže bude mír a vytváření zákonů, nemůže být válka a vyšetřování," vyhlásil. Znovu zdůraznil své rozhodnutí postavit zeď na jižní hranici USA a naléhal na poslance, aby zakázali potraty v pozdní době.

Oznámil také, že 27. a 28. února se znovu setká se severokorejským diktátorem Kim Jong-unem.


 
Na jedné straně Trump hovořil o tom, že "můžeme rozbít dlouhá desetiletí politické slepé uličky. Můžeme odstranit staré konflikty, zahojit staré rány, vybudovat nové koalice, vytvořit nová řešení a odemknout neobyčejný příslib americké budoucnosti. To rozhodnutí můžeme učinit sami."

Trump se vyhnul jakýmkoliv zmínkám o  vyhlášení nouzového celonárodního stavu, jímž často hrozí, znovu zdůraznil, že chce postavit zeď na hranici s Mexikem a obvinil poslance, že se ohledně pohraniční bezpečnosti chovají pokrytecky.

Během svého projevu Trump přecházel od temných deklarací o "bezvládí na naší jižní hranici" a "krvežíznivých monstrech", která bojují pro Isis, až k pozitivním signálům, kdy chválil optimismus desetileté dívky, která bojuje s rakovinou mozku, a veterány z druhé světové války.

Trump pronesl svůj projev v nepřátelském prostředí Kongresu. Za ním seděl viceprezident Mike Pence a demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi. Výraz její tváře sledovaly během Trumpova projevu v televizi miliony lidí. Seděla většinou s kamennou tváří.

Před Trumpem seděl rekordní počet poslankyň, většinou demokratek, některé z nich byly oblečeny bíle na počest hnutí sufražetek. V horní galerii byly dvě bývalé zaměstnankyně Trumpova golfového střediska v New Jersey, které veřejně svědčily o jeho kontroverzní praxi najímání lidí, a žena-oběť sexuálního útoku, která konfrontovala republikánského senátora Jeffa Flakea ve výtahu během konfliktního potvrzování Trumpova nominanta pro Nejvyšší soud Breta Kavanaugha.

Trump pochválil skutečnost, že je v americkém parlamentu nyní rekordní počet žen, na což přítomní a přítomné reagovali potleskem. Neustále zdůrazňoval svou "nulovou toleranci" pro imigrační politiku. Tvrdil, že je "morální povinností" bojovat proti tomu, co označil jako "krizi ilegální migrace" na americko-mexické hranici.

Pochválil své údajné vedení silné americké ekonomiky po tom, co charakterizoval jako "dlouhá desetiletí zoufalé obchodní politické strategie" a přislíbil znovuvybudovat "rozpadávající se infrastrukturu" Spojených států.

V zahraničí politice zopakoval podporu své vlády pro venezuelský lid, který protestuje proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura.

Trump pronesl svůj projev jen několik hodin poté, co republikáni v Senátu drtivou většinou hlasovali pro rezoluci odmítající Trumpovy plány na okamžitě stažení amerických vojsk z Afghánistánu a ze Sýrie.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10498

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019