Britský telecom odstraňuje zařízení firmy Huawei ze své sítě 4G

6. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Zatímco trvá hrozba, že český oligarcha Kellner chystá prodat firmu O2 Číně, velká britská telekomunikační firma British Telecom potvrdila, že odstraňuje technické zařízení čínské firmy Huawei z klíčových oblastí své sítě 4G. Vznikly totiž obavy ohledně přítomnosti této čínské firmy v kritické infrastruktuře telekomunikačních firem.

Vlády v USA, na Novém Zélandě a v Austrálii už zablokovaly používání zařízení firmy Huawei pro budoucí síť 5G. Tento týden varoval také šéf britské rozvědky MI6, že se Británie bude muset rozhodnout, zda je pro ni bezpečné, aby Čína vlastnila tuto klíčovou technologii.

 

V středu vyšlo najevo, že Kanada zatkla ve Vancouveru globální finanční ředitelku firmy Huawei, která má být vydána do USA.

Firmu Huawei založil bývalý důstojník čínské armády a firma má těsné vazby na čínský stát.

Nedávná zpráva Americko-čínské hospodářské a bezpečnostní revizní komise americkému Kongresu varovala, že čínská vláda "vyvíjí silný nátlak na své firmy" a "mohla by donutit čínské dodavatele a výrobce pozměnit své výrobky tak, aby fungovaly nedostatečně anebo selhaly, aby umožňovaly státní či korporátní špionáž či jinak ohrozily důvěrný ráz, integritu nebo funkčnost" zařízení a sítí, které je používají.

Firma Huawei nepřijatelné vazby na čínskou vládu popírá.

Podobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11142

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018