Politika hojnosti: Konzumerismus v komunistických společnostech

2. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Kroniky selhání komunistických režimů při plnění spotřebitelských tužeb svých občanů se stalo zkratkou pro opakované čtení událostí roku 1989 jako whiggovského vítězství západní "měkké síly" nad jejím militarističtějším sovětským rivalem tvrdé linie. Nicméně konzumerismus sehrál v komunismu klíčovou roli, upozornil Paul Betts v Oxford Handbook of the History of Communism.

Esej zkoumá význam konzumerismu od 30. let 20. století, kdy se Sovětský svaz pokoušel vyrovnat s posuny od dlouho hlásaného asketismu a obětí k rostoucí touze získat a utrácet.

Ve východní Evropě v 60. letech komunistické vlády využily Velký skok vpřed ke "spotřebnímu socialismu", aby předvedly svou politickou legitimitu.

Přesto konzumerismus vzbuzoval choutky, které stát nemohl uspokojit, a tak vystavoval obyvatelstvo cyklům vzrušení a frustrace. Zdánlivě banální problémy v zásobování se vyvinuly v ostrou politickou kritiku schopnosti komunismu plnit své materiální sliby, což představovalo klíčový faktor kolapsu komunismu.

Celý text v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5350

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2022