Praha: "Tramvajáci jsou prostě neschopní!"

3. 6. 2022

čas čtení 2 minuty
Toto město ve Španělsku je bez aut už déle než 19 let.


Dopravní politika pražských radních je prostě šílená. Trvalé zácpy na Smetanově nábřeží brání, aby tudy jezdili i cyklisté, jichž je ve srovnání s ostatními evropskými městy pomálu. Byli pražští radní někdy v Kodani nebo v Amsterodamu? Nebo v Londýně, kde se za vjezd do města platí denně poplatek 300 Kč? (vybíráno digitálně podle kamerou ve vjezdu do města odečtených poznávacích značek).

 


Mám byt na pražském Starém Městě, pár metrů od Staroměstského náměstí, poznamenává Jan Čulík. Netuším, proč se za zdejší byty platí miliony. Je tu nedýchatelný vzduch, když umyjete parapety mezi okny, do týdne jsou znovu pokryty vrstvou popílku (mezi okny!!) To všechno tu lidi dýchají. V ulicích je neuvěřitelný hluk, nikdo nedodržuje noční klid, no Divoký východ. V noci tam řvou, hulákají a zpívají opilci, takže i v letních vedrech je nutno mít zavřené okno. Restaurace bezkrupulózně vyhrávají hudbu do čtyř hodin do rána.

Hlavní problém je nejen to, že zcela zbytečným užíváním aut ve městě s dokonalou veřejnou dopravou přispívají řidiči ke globálnímu oteplování a drasticky ničí planetu, i svůj vlastní prostor, v němž budou nuceni přežívat, že ježděním auty podporují Putinovo vraždění na Ukrajině, ale zahlcují město jedovatými zplodinami, které lidem podstatně zkracují život. Nyní přichází i nová zpráva, že hluk dopravy z ulic zpožďuje mentální vývoj malých dětí. No, nejsou ti Češi blbí? (JČ)




1
Vytisknout
6934

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2022