Maďarsko: Rusy stavěná elektrárna nezískala dlouho očekávané povolení

4. 10. 2021

čas čtení 1 minuta
  • Výstavba elektrárny se odkládá, zatímco se blíží splácení silně úročené ruské půjčky. 

Dokumenty předložené ve stavebním řízení nové jaderné elektrárny Paks II nejsou dostatečně přesvědčivé, aby Národní úřad pro jadernou energii (OAH) dal projektu zelenou. Vyplývá to z tiskového prohlášení úřadu, informuje Júlia Tarová.

Ministr pověřený výstavbou elektrárny János Süli prohlásil, že projekt koncem září obdrží nezbytné financování. Nicméně nedošlo k tomu a navíc byl 30. září projekt odmítnut. Lhůta již byla jednou prodloužena o tři měsíce. Další odklady již nejsou možné a OAH požaduje, aby společnost s ručením omezeným Paks II zodpovědná za prodloužení lhůty předložila dodatečnou žádost, protože úřad zjistil, že dokumentace je nedostačující.

Elektrárna Paks je jedinou jadernou elektrárnou v Maďarsku. Byla postavena v letech 1969-1987. Zařízení s výkonem 1 760 MW v roce 2014 vyrábělo 53,6 % veškeré produkce elektřiny v Maďarsku.

Zdá se stále více pravděpodobné, že nové reaktory nebudou v provozu před vypršením licence pro provoz starých, k čemuž dojde v roce 2030. Manažeři mateřské společnosti Maďarské elektrické práce hovoří o prodloužení provozu stávajících reaktorů.

Zatímco stavba nových reaktorů se odkládá, bude třeba splácet ruskou půjčku v rozsahu 10 miliard eur od roku 2031 místo od roku 2026, nicméně lhůta pro splácení bude zkrácena o pět let. Úročení půjčky je vysoké, proto maďarský stát až dosud vyměnil všechny platby za okamžitě splacené částky poskytnuté za příznivějších podmínek.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
5617

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2021