Íránská loď u pobřeží Jemenu "byla základnou Revolučních gard"

9. 4. 2021

čas čtení 2 minuty
Írán přiznal, že loď v Rudém moři, na niž počátkem týdne zaútočil Izrael, byla základnou polovojenských jednotek Revolučních gard, informuje Jon Gambrell.


Íránské ministerstvo zahraničí potvrdilo útok na loď MV Saviz, z nějž je podezřelý Izrael - ačkoliv Teherán jej bezprostředně z útoku neobvinil. K útoku došlo v okamžiku, kdy Írán a světové mocnosti jednají ve Vídni o možnosti obnovení mezinárodní dohody ohledně íránského jaderného programu.

Dlouhodobá přítomnost plavidla v regionu, dlouhodobě kritizovaná Saúdskou Arábií, odpovídá tvrzení západních expertů, podle nichž Írán poskytuje zbraně a podporu jemenským Húsiům v tamní občanské válce. Írán vyzbrojování Húsiů popírá, ačkoliv komponenty nalezených zbraní ukazují na Teherán.

Írán v minulosti označoval Saviz za plavidlo napomáhající "protipirátským" aktivitám v Rudém moři a průlivu Báb al-Mandab.

Podle zprávy New York Times odvolávající se na anonymní zdroj v administrativě Izrael informoval USA, že v úterý ráno provedl útok na plavidlo. Izrael se odmítl vyjádřit k dotazu ohledně kauzy.

Íránská polooficiální agentura Tasnim, která má blízko k Revolučním gardám, informovala, že výbuch na palubě plavidla způsobila přísavná mina, pravděpodobně umístěná potapěčem.

Loď Saviz vlastněná polostátní organizací vplula do Rudého moře koncem roku 2016. Od té doby se zdržovala kolem souostroví Dahlak u pobřeží Eritreje. Zřejmě byla zásobována projíždějícími íránskými plavidly.

Materiály saúdského původu získané dříve ukazují posádku lodi ve vojenských uniformách a malé čluny schopné odvést náklad na pobřeží Jemenu. Snímky také zachycují řadu antén, které jsou podle saúdských zdrojů u komerčních plavidel krajně neobvyklé a naznačují, že plavidlo provádělo elektronický průzkum. Další snímky se týkají podstavců pro kulomet ráže 12,7 mm.

Washingtonský Institute for Near-East Policy označil Saviz za "íránskou mateřskou loď" v regionu, která vykonává současně funkci zpravodajské základny a zbrojnice.

Loď Saviz do roku 2015 podléhala mezinárodním sankcím, které byly uvolněny po uzavření dohody o íránském jaderném programu (JCPOA).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
8276

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2021