Němečtí neonacisté jsou cvičeni v ruských táborech

8. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
Militantní ultrapravicoví extrémisté získávají v Rusku vojenský výcvik, oznámil německý časopis Focus. Němečtí představitelé tvrdí, že nemohou zabránit výjezdu těchto osob do zahraničí, informuje Kristie Pladsonová.


Pravicoví extrémisté z Německa se účastní polovojenského výcviku ve zvláštním táboře nedaleko Petrohradu, uvedl v pátek časopis Focus.

Členové mládežnické organizace ultrapravicové Národně demokratické strany (NPD) a malé pravicové strany Třetí cesta absolvovali výcvik, uvádí se ve zprávě, která se dovolává německých zpravodajských zdrojů.

Účastníci výcviku získali dovednosti v oblasti použití zbraní a výbušnin. Byli také cvičeni v boji zblízka.

Mezi absolventy výcviku byli i občané Švédka a Finska. Účastníci se hodlají připojit k ruským milicím aktivním na východní Ukrajině.

Tábor "Partyzán" je provozován příznivci pravicově extrémistického Ruského imperiálního hnutí (RIM). Německá rozvědka je přesvědčena, že RIM provozuje nedaleko Petrohradu celkem dva tábory. Organizace usiluje o obnovu ruského impéria.

USA nedávno zařadily RIM na seznam globálních teroristických uskupení. Skupina podle nich "poskytovala polovojenský výcvik bílým supremacistům a neonacistům v Evropě".

Rusko reagovalo prohlášením, podle nějž zařazení skupiny na seznam nepomáhá boji s terorismem a USA nepředložily žádné detaily.

Moskva také považuje hnutí ultrapravicových pravoslavných za extrémistické, ale nezakázala je.

Německá rozvědka má zprávy o tom, že se v ruských výcvikových táborech cvičí extrémisté z Německa. Z právních důvodů však nemůže cestu do Ruska zakázat.

Představitelé německých zpravodajských služeb mají za to, že Vladimir Putin o existenci zmíněných výcvikových táborů ví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6996

Diskuse

Obsah vydání | 11. 6. 2020