Protesty v ulicích, které hrozily kulkou, nahradily "likes" hrozící nanejvýš hemoroidy

Diagnóza dvacetiletých: normalizovaní, sociálně mrtví lidé

3. 5. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

V nedávném rozhovoru se Mikuláš Bek, znovuzvolený rektor Masarykovy univerzity svěřil s názorem, že čeští vysokoškoláci jsou v porovnání s těmi v západní Evropě naprosto nekonfliktní. Měli bychom zbystřit, když si rektor univerzity "stěžuje", že se studenti nebouří a neokupují kanceláře akademických představitelů. Konformní identifikace dnešních studentů zakládá na chmurnou předpověď do budoucna. Tito lidé nechtějí svět okolo sebe měnit, chtějí se mu přizpůsobit. Ve světě, jenž více než kdy jindy dovoluje jít svou vlastní cestou, chtějí jít po těch cestách, které už někdo před nimi prošlapal. A pokud už se domnívají že jdou vlastní cestou, ani si nevšimnou, že je někdo obezřetně vede. Hrozí, že tito normalizovaní lidé vytvoří z této společnosti jeden z mnoha mrtvých atolů v oceánu globalizovaného světa.

Chandru ve společnosti může zvrátit pouze vzdělávání a odvaha

3. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Pan Kartous konstatuje normalizaci dnešní mládeže, ale otázka, kdo by je k aktivnímu občanství měl vést?, píše pan Luděk Šnirch. Pan Kartous vylučuje rodiče vyrůstající v normalizaci (i když snad nemluví o 100 % rodičů, tak naivní snad není). Stát (= politici) to taky nebude, tomu to vyhovuje. Školství? Řada učitelů taky řeší jen svůj život a své jistoty, nic okolo je nezajímá, bojí se říci svůj názor. Odbory? Ty řeší jen svou budoucí politickou kariéru (až na výjimky). Internet je určitě šance.

Rozhovor Britských listů 3:

Česká republika jako Exekutistán?

1. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Jak to vypadá dnes v České republice s exekucemi? Rozhovor s redaktorem deníku Právo Jindřichem Ginterem, který se touto problematikou zabývá systematicky.



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2015.

K tomu: "Lidí s více exekucemi dramaticky přibývá, běžně jich mají na krku přes deset" ZDE

Korupce se děje před tím, než je smlouva uzavřena

Představa, že zveřejňování smluv omezí korupci, je bláhová

2. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Nechci Vám kazit iluzi, ale jsem přesvědčen, že zákon o registru smluv v boji proti korupci moc nepomůže, píše čtenář, jehož identitu vzhledem k předchozí neblahé zkušenosti s upozorněním na korupční jednání nezveřejňujeme, v reakci na článek o snaze poslanců ČSSD, ODS a KSČM oddálit přijetí zákona o registru smluv. Pár let se motám okolo veřejných zakázek a z předchozího zaměstnání jsem byl vyhozen, protože jsem upozornil na korupční zakázku. Naopak jsem přesvědčen, že tento zákon vymysleli sami korupčníci, protože jim nevadí a boj proti korupci se i díky tomuto zákonu dostává na slepou kolej.

Učitelé v roli štvané zvěře nemohou zvládnout integraci zanedbaných dětí do škol

Ekonomická segregace je pro budoucnost závažnější než rasová

2. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Text Boba Kartouse o iracionálním přístupu kritiků vzdělávání romských dětí v běžných školách hodnotím lépe než předchozí, píše čtenářka Blažena Švandová, přesto v něm chybí cosi podstatné. Když říkám jsem pro inkluzi (A) musím taky říct (B): potřebujeme mít ve školách větší počet učitelů a asistentů, a to dobře zaplacených a nepřetěžovaných.

 17079

Máj

1. 5. 2023 / Karel Hynek Mácha

čas čtení 37 minut

Úvod připravil Jan Čulík

Máchovo postavení v české literatuře se vždycky zdálo být kontroverzní - jako by jeho dílo nemělo absolutně nic společného s tradicí české poezie z devatenáctého století. Existenciální motivy, úvahy o nicotě, smrti, časnosti, vině a trestu jsou nesmírně moderní, jako by patřily nejméně do dvacátého století. Hudební struktura Máje, založená na integraci všech vrstev jazyka básně (jak to ukázal ve třicátých letech dvacátého století Jan Mukařovský) je neuvěřitelně složitá a nepřeložitelná do jiných jazyků.

Loupežník Vilém není český literární typ, napsal Josef Jedlička. Ani jeho družka Jarmila jím není. Přesto - nemůžeme Máchu jen tak beze všeho obejít. Vyjádřil za nás cosi skrytého a zapíraného a cosi z jeho díla nám přešlo do krve, třebaže jsme o to dvakrát nestáli a vůbec jsme to nefedrovali.

Jedlička pokračuje:

To, čemu jsme obvykle přiznávali hodnotu a úctu vlasteneckého konání, byla ona drobná zlepšovatelská práce, čím klopotnější, tím úctyhodnější, to jaré a důvěřivé spění k cílům komunálně občanským. Věru, že bylo mnoho co dělat: reformovat pravopis a vydat slovník, zakládat školy a spolky, cvičit v Sokole, psát české kuchařky, přeložit světovou literaturu, vést státoprávní boje, učit se obecní samosprávě, vymaňovat se z vlivu kapitálu a dohánět, dohánět a dohánět - jednou Evropu, podruhé Ameriku, potřetí Sovětský svaz...

Ta přemíra úkolů nás vždycky vedla k tomu, že jsme do své představy vlastenectví zahrnovali i jakousi povinnou spokojenost s málem, snadno se smiřovali s tím, že nejsme původní, a když se z dopuštění osudu stalo, že u nás vyrostla světová osobnost, jakou byl třeba Purkyně, honosili jsme se tím sice, ale za jeho hlavní zásluhu jsme přece jen pokládali, že si občas zašel na pivo k Tomášovi.

Urpostřed toho shonu a kutění nám byl na obtíž každý, kdo se nechtěl podřídit této vlastenecké disciplíně, kdo - třebas byl Čech - chtěl na daném terénu svést svůj nejprivátnější existenciální boj, kdo široce a tvořivě pojal svou národní určenost a snažil se ji povznést na úroveň všelidskou.

První kritikové obvinili Máchu, že je "cizí a nečeský".

A skutečně: loupežník, oblečený v plášť rudě podšitý jako karbonář, aristokratický vůdce tlupy spříseženců je vlastně nemyslitelný v zemi Babinského, který jak známo na stará kolena okopával kajícně v Kartouzích kedlubny. Česká dívka bledá "co amaranth na jaro svadlý" a k tomu ještě v bílém rouchu tesknící na skalním ostrohu je zjev právě tak exotický a právem se jí nedostalo obliby Mařenčiny, Vendulčiny či paní Mullerové. Jen právě zase naše vlastenectví nás přimělo k tomu, abychom děj Máje situovali k doksánskému rybníku, když je přece nade vši pochybnost zřejmé, že scenérií Máje je italské jezero, až do těch plachetních člunků a labutí. Sotvakdy se našimi lesíky ozýval "táhlý trouby zvuk" a vůbec je nepředstavitelné, že by u nás byl někdy zval k lásky hrám "hrdliččin hlas"...

A přece. Navzdory všemu rozumu a zkušenosti, navzdory přízemnímu pragmatickému vlastenectví, navzdory pohodlnosti, z níž se neradi dáváme vyrušovat, a i navzdory politické manipulaci vyvstává u nás od dob Máchových nad temné hory růžný den, borovými háji vane vítr, který nad lesy řídí divokých husí let a po horách mladičké stromky sklání, chvějeme se zvukem strhané harfy a opíjíme se sladkostí pýru na ladech a dokud nejsme zcela staří anebo dočista zlí a nelidští, občas k nám zaléhá i přes hory a doly, přes oceány a šílený mumraj světa žežulčino volání a sladký hrdliččin hlas.

Neboť nad pravdu zkušenosti a denní potřeby je koneckonců vždycky pravda básníkova. Ona nás pak vede i k tomu, abychom byli více lidmi, a lidmi co nejúplnějšími.

Josef Jedlička, České typy aneb Poptávka po našem hrdinovi, Praha 1992

Plné znění Máchova Máje BL

Ropný faktor

30. 4. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 10 minut

Bloomberg vydal nedávno analýzu, která ukazuje, jak moc ztrácejí, či získávají významní světoví aktéři při současných nízkých cenách ropy. Ropný faktor se ovšem nedotýká jen fiskální pozice ropných ekonomik. ZDE

Válka, která neskončila

3. 5. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 33 minut

Ani padesát let po válce ve Vietnamu nemůžeme konstatovat, že by skutečně byla u konce. Stále se v důsledku chemické kampaně zahájené na začátku války rodí postižené děti.

Vydáváme ke čtyřicátému výročí ukončení vietnamské války článek, který původně vyšel v BL dne 3. 8. 2012.

Komerční Majáles pokořen!

1. 5. 2015

čas čtení < 1 minuta

Tisková zpráva

Byznys nám ukradl Majáles, my jsme mu ukradli májku! Dnes kořist přineseme na pravý studentský Majáles do Karolína. Ať žije autentická studentská kultura!

V noci ze čtvrtka na pátek 1. 5. byla ukradena májka pražskému komerčnímu majálesu skupinou aktivistů. Jejich motivací bylo upozornit na smysl tradiční ho pojetí studentského majálesu, který má a vždycky měl provokovat vrchnost, status quo, mainstream. Bohužel jsme v několika posledních letech svědky neuvěřitelného zneužití tohoto principu ve prospěch soukromého obohacování se. Komerční majáles nemá s autentickou studentskou kulturou nic společného. Je předražený a konformní. Májka byla symbolicky odnesena na místo dění skutečného, studenty pořádaného majálesu, do Karolína – centra Univerzity Karlovy na Ovocném trhu.

Solidarita

Otevřený dopis pořadatelům Plzeň 2015:

Upusťte prosím od pořádání festivalu Dny Jeruzaléma

1. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

tisková zpráva

Dny Jeruzaléma jsou součástí politické strategie státu Izrael zajistit legitimizaci nezákonné anexe Jeruzaléma, čemuž napovídá i fakt, že se na jeho pořádání budou spolupodílet úřady státu Izrael. V rámci festivalu Dny Jeruzaléma je tedy česká veřejnost mylně informována a účelově zapojována do velmi kontroverzní politické hry, pro kterou by Vaše akce Plzeň 2015 nebyla ničím jiným než jen dalším hracím polem.

Pořadatelé akce Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury mají odpovědnost vůči české veřejnosti. Ta má právo být správně informována a nebýt jednostranně manipulována. Jiné země Evropy si tuto odpovědnost vůči veřejnosti uvědomují. Například na začátku března tohoto roku zakázaly britské úřady šíření reklamy, která zobrazuje město Jeruzalém jako izraelské město. V roce 2012 byla v Británii zakázána distribuce turistické reklamy, která obsahovala mapu zobrazující okupovaná palestinská území Západního břehu Jordánu a Východního Jeruzaléma jako součásti Izraele.

Kompletní prohlášení s podpisy signatářů ZDE

Proč česká nižší střední třída iracionálně podporovala rovnou daň

Na hranici mezi elitou a lůzou

30. 4. 2015 / Amelie Horská

čas čtení 6 minut

Ty jo, při dojíždění vlakem se musíš hodně setkávat s lůzou, co? Hned jak jsem ty slova slyšela, tak mi došlo, že tahle věta se mi ani trochu nepovedla. Vůbec. Snažila jsem se to rychle zachránit: Já sama jsem dojížděla 8 let, a děsně mě ubíjelo, když jsem musela poslouchat ty řeči o tom, co se zrovna stalo v Ordinaci v Růžový zahradě, anebo kolik stojí vepřová kýta. OK, čím dál horší. Nejen, že jsem se přiznala k tomu, že poslouchám cizí rozhovory ve vlaku a ještě si myslím, že jsem taková frajerka, že mám právo je soudit, ale použila jsem typický postoj intelektuálních snobů.

Schválit 150 km/hod poslanci umí, zveřejňování smluv je problém

Proč čeští politici nechtějí vykořenit korupci?

30. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Druhým čtením ve sněmovně neprošel zákon o registru smluv, jehož smyslem je zvýšit transparentnost zadávání veřejných zakázek a předpokládanou perspektivou je omezit korupci v České republice. Politická jednání o zákonu trvají už déle než tři roky a i přesto, že premiér Sobotka slíbil jeho schválení do června, zákon zdá se štěpí politickou scénu podle těžko předpokládaného klíče...

První projekt svého druhu ukazuje ohniska rozvoje vzdělávání, zdraví, občanského rozvoje a sociální rovnoprávnosti

Jak vypadá krajina sociálních inovátorů v ČR

30. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní organizace Ashoka, která podporuje síť sociálních inovátorů v různých zemích světa, představila mapu sociálních inovátorů ČR. Jde grafické zpracování z průzkumu, které ukazuje ohniska a vztahy v několika oblastech občanských aktivit a sociálního podnikání, zejména v oblasti vzdělávání, zdraví, občanský rozvoj, sociální a ekonomické rovnoprávnosti.

Baltimore obnažuje nehezkou realitu dnešních USA

30. 4. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Fenomén policejního násilí a teroru ve Spojených státech píše další truchlivou kapitolu. Po půl roce byla v zemi opět nasazena Národní garda proti lidem, kteří tentokrát ve městě Baltimore masově protestují kvůli násilnému úmrtí dalšího Afroameričana. 25letý Freddie Gray, jehož smrt zachytila bezpečnostní kamera, zemřel v policejní vazbě na následky zlomeniny krčních obratlů, jež mu způsobili tamní policisté. Jeho rodiče vypověděli, že Gray měl páteř v oblasti krku poškozenou z 80 procent. Freddie Gray byl zatčen jen proto, že navázal oční kontakt s policistkou a dal se záhy na útěk. Při potyčkách, během nichž rozlícený dav demoloval obchody, ničil budovy a motorová vozidla, byly zatčeny až dvě stovky osob. Guvernér státu Maryland vyhlásil ve městě týden trvající výjimečný stav rozlícenému davu navzdory.

Proč Rusko "musí" preventivně okupovat Pobaltí

30. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Prezident Centra systémové analýzy a prognózování politolog Rostislav Iščenko - z okruhu vlivného "Izborského klubu", v jehož vedení působí mj. vicepremiér pověřený řízením vyzbrojování Dmitrij Rogozin - zveřejnil na webu NewsBalt.ru analýzu zdůvodňující, proč Rusko musí "preventivně" obsadit Pobaltí.

Zaplevelení reklamou

30. 4. 2015 / Ivo Barteček, Štěpán Cháb

čas čtení 5 minut

Je všude. Bliká na člověka při zapnutí internetu. Informuje, oznamuje, křičí z novin, časopisů. Stojí na ní prakticky celé televizní vysílání. Lemuje silnice, zírá na člověka z fasád domů. Mladí lidé ji nosí přetavenou do stylových nápisů na tričku. Je ve filmech, je v pohádkách. Je všude. Reklama a její chytlavé slogany, které se stávají nejčastěji citovanými moudry lidské existence.

Dokument popisuje vnitřní praktiky sekty, která je známá svými ambasadory mezi celebritami

Scientologická církev bojuje s HBO

30. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Společnost HBO natočila dokument o praktikách a vnitřních vztazích tzv. Scientologické církve, známé především díky celebritám mezi "věřícími", jako jsou herci John Travolta nebo Tom Cruise. V USA film vidělo více bez 5,5 milionů diváků, kritika se k němu vyjadřuje velmi pochvalně, na festivalu Sundance diváci tleskali ve stoje. Církev nyní bojuje proti vysílání filmu v UK, očerňuje tvůrce filmu a dokonce si kvůli tomu platí kampaň na Twitteru.

Rozhovor Britských listů 2:

Ráj montoven

24. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Má sloužit vzdělávání ekonomice "dnes a tady", nebo budoucnosti?



Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 24. dubna 2015.

Get up! Dva dobré důvody, proč finančně podporovat <i>Britské listy</i>

Britské listy pomáhají i vaší zásluhou

18. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vážení čtenáři, děkujeme za vaši trvalou přízeň. Vážíme si toho, že po 19 letech jsou Britské listy, se svým minimálním rozpočtem a personálním i technickým zázemím, stále jedním z nejvýraznějších médií v České republice, a to navzdory záměrné ignorance části české mediální obce. Sta tisíce unikátních návštěvníků každý měsíc navštíví tento web, aniž by je k tomu ponoukala masivní reklama nebo moudrá doporučení mediálních autorit. To o něčem vypovídá. Existují dva dobré důvody, proč Britské listy drobnou částkou pravidelně podporovat.

ODS stále podporuje mafiánský kapitalismus východního typu

29. 4. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Kolem dluhů a vymáhání dluhů se, myslím, musí neustále opakovat, že půjčování peněz není povinné a věřitel musí nést riziko, že se mu dluh nevrátí, když dlužník prostě nemá na to, aby dluh uhradil. Není např. možné dlužníka nutit k tomu, aby prodal svou ledvinu nebo své dítě, a není možné ho mučit, i když by to asi výrazně zrychlilo a „zefektivnilo“ exekuce. (Jen tak mimochodem si vzpomínám, že jsem nedávno četl článek v Project Syndicate, který chválil USA za možnost rychlého oddlužení lidí s neudržitelnými hypotékami, což prý výrazně pomohlo nastartovat americkou ekonomiku po hypotéční krizi: ZDE).

Konec věku automobilů: Města se zbavují automobilové dopravy

29. 4. 2015

čas čtení 5 minut

Střed města Lyonu, u řeky Rhony.

Zatímco je Praha, která má vynikající integrovaný systém veřejné dopravy, každodenně ucpávána idioty, kteří jezdí se svými automobily do města, vytvářejí obrovskou míru znečištění ovzduší (v Praze se strašně práší) a blokují volný průjezd pro tramvaje a autobusy (zatímco městští radní proti tomu nedělají nic), mnoho měst po celém světě dospělo k názoru, že je daleko efektivnější mít ve městech daleko menší počet aut. Celosvětově tak dochází k radikálním změně v životním stylu měst. Co je důvodem?

John Angelos: Obyčejní Američané jsou v bezvýchodné situaci

29. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Poté co v Baltimoru vypukly protesty proti zabití pětadvacetiletého Afroameričana Freddieho Graye v policejní vazbě, hlasatel sportovního rádia Brett Hollander napsal na Twitteru, že demonstrace, které negativně ovlivňují každodenní život spoluobčanů, jsou kontraproduktivní. Provozní ředitel baseballového klubu Baltimore Orioles, který kvůli nepokojům sehraje odložený zápas před prázdným hledištěm, reagoval brilantní obhajobou protestujících.

Skotští nacionalisté zřejmě získají ve Skotsku všechna poslanecká křesla

29. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění firmy Ipsos MORI pro skotskou komerční televizi STV vzrostla volební podpora pro skotské nacionalisty na 54 procent. Znamená to, že skotští nacionalisté zřejmě získají všechna poslanecká křesla ve Skotsku.

V tradičně labouristickém Skotsku poklesla volební podpora pro labouristy na 20 procent, konzervativci mají 17 procent, liberální demokraté 5 procent, zelení 2 procenta a euroskeptická strana Nigela Farage 1 procento.

Průzkum byl prováděn od 22. do 27. dubna a účastnilo se ho 1071 voličů.

Všeobecné volby se v Británii konají ve čtvrtek 7. května

Podrobnosti v angličtině ZDE

Maersk Tigris: Další hlavolam pro "kulhavou kachnu"

29. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Írán včera v mezinárodních vodách zadržel loď Maersk Tigris plující pod vlajkou Marshallových ostrovů, poté co vypálil vyrovné výstřely směrem k jejímu můstku. Jednalo se o druhou podobnou akci námořních jednotek íránských Revolučních gard v posledních několika dnech ZDE. Íránští pasdaráni evidentně testují, co si vůči nejslabšímu poválečnému americkému prezidentovi mohou dovolit. Do oblasti byl sice vyslán torpédoborec USS Farragut, ale neočekává se, že by pro osvobození zadržené lodi odvlečené do přístavu Bandar Abbás něco podnikal.

Amatérský videozáznam požáru na ruském polygonu Kuzminka

29. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Na polygonu poblíž obce Kuzminka v ruské Rostovské oblasti, odkud jsou vysílány jednotky na Ukrajinu, došlo včera k explozi munice uvnitř samohybné houfnice. Sekundární exploze vedly ke zranění vojáků, ke zničení desítek dalších bojových vozidel a k nutnosti evakuovat stovky osob, včetně civilních obyvatel okolních obcí. Amatérský videozáznam ukazuje, že ještě v podvečer požár stále pokračoval a docházelo k dalším výbuchům.

Paul Krugman: Obě hlavní britské politické strany po volbách dál poškodí ekonomiku

29. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Plány britských konzervativců i labouristů zahájit po květnových volbách nové kolo vládních škrtů se staly terčem ostré kritiky od držitele Nobelovy ceny Paula Krugmana. Ten varoval, že nové kolo škrtů zřejmě poškodí dosud velmi nedostatečné ozdravění britského hospodářství. Krugman poukázal na to, že růst britské ekonomiky se obnovil až poté, co britsk vláda v polovině minulého funkčního období svůj program škrtů.

Protesty v Baltimoru se změnily v nekontrolovatelné pouliční násilí

28. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

12. dubna v Baltimoru zemřel ve vazbě pětadvacetiletý Afroameričan Freddie Gray zatčený za držení vystřelovacího nože. Podle rodiny měl zničenou krční páteř, několik fraktur lebky a poraněný ohryzek ZDE. V následujících dnech ve městě vypukly nepokoje, které kulminovaly během včerejšího pohřbu a bezprostředně po něm, načež se vymkly jakékoliv kontrole.

Finsko bombardovalo podezřelou ponorku

28. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta

Finské ozbrojené síly provedly varovné bombardování podezřelého podvodního objektu, který byl pozorován během včerejška a dneška nedaleko Helsinek. Použity byly varovné hlubinné pumy vydávající velký hluk, oznámil ministr obrany Carl Haglund.

Zemětřesení v Nepálu

Tisíce obětí mají jedno společné: jsou chudí

28. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

"Kdybychom měli peníze, postavili bychom pevný dům," říká žena, která, stejně jako statisíce dalších lidí v Nepálu, je teď bez přístřeší.

Po více než 36 hodinách v tmě se Gaarima Saha, 12, v pondělí dopoledne probudila na provizorním chirurgickém pokoji v přijímací hale nemocnice v centru Kathmandú.

Michaela Marksová-Tominová kašle na problémy

28. 4. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 3 minuty

Nějakým nedopatřením se stalo, že jsem si pustil ČT1 zrovna ve chvíli, kdy tam běžel pořad Máte slovo. Jedním z jeho hostů byla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Téma? Zaměstnávání lidí prostřednictvím agentur práce. Ale důvodem, proč o tomto píši, je něco jiného. V publiku totiž seděl mladý pán, který promluvil (za což mu upřímně děkuji) o tom, jak se před lety stal obětí bossingu (šikany ze strany zaměstnavatele). Tlak, kterému čelil, byl tak obrovský, až se z toho sesypal.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Vládní boj o veřejné mínění ve věci lidských práv

28. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Podle zprávy Amnesty International vláda na podzim uznala, že český vzdělávací systém diskriminuje romské děti. Minimálně Jiří Dienstbier si to patrně pamatuje, protože se zprávou souhlasí. Ministr školství ale diskriminaci popírá. V českém veřejném prostoru se vede hmatatelný boj o diskurz: nejen ve vládě, ale i na úřadě ombudsmanky a na mnoha jiných místech. Proběhly přijímaccí zkoušky na SŠ v testovacím režimu. Zdá se, že původní záměr regulovat výrazně přístup ke studiu v maturitních oborech se nakonec konat nebude. V pořadí druhý Rozhovor Britských listů je věnován vztahu mezi ekonomikou a vzděláváním: budeme montovnou Evropy navěky? Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném think-tankem EDUin.

Po dobu sta let věřila v Británii pravice i levice v přístup pro všechny ke školství, zdravotnictví a bytovému fondu

28. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Pak přišla Thatcherová a zrušila to

"Parlament by měl dělat daleko víc pro dělnickou třídu, měl by ji osvobodit ze zoufalých poměrů, v nichž nyní žijí - totiž že chtějí mít slušný dům či byt, ale nemohou," řekl v londýnské Dolní sněmovně r. 1875 Richard Cross, konzervativní ministr vnitra ve vládě Benjamina Disraeliho. Byl to muž, který proměnil ustanovení, poskytující zdravotní péči a reformu bydlení, v konkrétní zákony, píše ve své knize Private Island: Why Britain Now Belongs To Someone Else (Soukromý ostrov: Proč Británie nyní patří někomu jinému), navržené na Orwellovu cenu, James Meek. Zde je zkrácená ukázka:

V Baltimoru začíná operace Národní gardy

28. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Velmi početné síly Národní gardy budou nasazeny v Baltimoru s cílem vyhnat z ulic účastníky nepokojů, které se z protestů proti policejnímu násilí změnily v rabování, podpalování budov a útoky na policisty. Jednotky mají být rychle rozmístěny ve vozidlech, včetně obrněných, a očekává se, že ve městě zůstanou řadu dní. Jednotky půjdou do akce s chemickými prostředky a neletálními zbraněmi, k dispozici však budou mít i ostrou munici.

Kde získaly České dráhy svou jazykovou "kompetenci"?

27. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Už delší dobu jsem zvažoval, že bych Vám poslal svou fotku z cesty ve zrekonstruovaném osobáku ČD (2014, Žatec-Lovosice) v naději, že by si mohla najít cestu do Britských listů, ale vybičoval mě až Váš dnešní příspěvek o chybě ve slově "premises" na Praze 1, píše Petr Zimmerman.

Správné verze jsou níže, po otevření článku:

Bez učitelů, kteří chtějí, nemůže proběhnout žádá změna

Kritika inkluze je iracionální

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 14 minut

Fakt, že je ČR rozsudkem Evropského soudu pro lidská práva, a aktuálně podle závěrů Amnesty International, mezinárodního watchdoga v oblasti lidských práv, považována za zemi, jejíž vzdělávací systém porušuje ústavní práva, vzbuzuje velmi emotivní reakce. Často je zastávají lidé, kteří mají svou dlouhodobou zkušenost, nejčastěji z vlastní práce ve školách a svůj pohled tedy považují za expertní, což je z části pravda. Jejich pohled je skutečně expertní, což ale neznamená, že objektivní. Je to vnímání skutečnosti, kterému Peter M. Senge, vědec zabývající se systémy organizací na MIT, říká "nepřítel je mimo nás". Tento pohled, více či méně vědomě, ignoruje fakt, že to, co se nám někdy jeví jako negativní vnější příčina, je důsledkem naší vlastní činnosti. Je to tentýž pohled na věc, říká britský genetik Alan Rutherford, v němž skutečnost je taková, jaká se nám na základě našeho přesvědčení jeví a následně proto vybíráme z mnoha argumentů ty, které naše přesvědčení potvrzují. Iracionální odpor k tomu, aby bylo dětem s potenciálem vzdělávání v běžných, nikoliv praktických školách, toto umožněno, je postaven právě na takových tvrzeních.Vedle toho pomíjí dostupná fakta a data o tom, že je možné a dokonce významně ekonomicky a především sociálně výhodné tuto praxi změnit.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

78102