Masivní dolarovou investicí zatím ne vždy uchazeč o kandidaturu na prezidenta USA musí uspět

6. 3. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 2 minuty
 


Leč zkusme nezapomínat, že před posledními prezidentskými volbami v USA v republikánském předvolebním táboře zprvu jméno Donalda Trumpa moc nadějně pro samotnou republikánskou kandidaturu k volbě nevypadalo. Odhaduje se, že disponuje zhruba třemi miliardami dolarů svého majetku. (Tj. snad přesněji: $3 100 000 000. Pozor: v angličtině se slovně označují řády odlišně; takže 109 už je „one billion“ a 1012 potom je „one trillion“, což je teprve česky „bilion“! Mnohdy to kupodivu netuší ani někteří studenti našich vysokých škol. Jak to? I to patří jako připomínka do těch českých úvah kolem požadavků k našim maturitám.)

 

78-letý Mike Bloomberg v letošním předvolebním klimatu v rámci konkurenční Demokratické strany jako kdyby moc o sobě nemínil dávat vědět. Nesrovnatelně víc v americké veřejnosti byla uváděna spíše jiná jména mezi kandidáty na vyzyvatele Donalda Trumpa. Jenže před „velkým úterkem“ Bloombergova celková investice do voleb obnášela úctyhodnou hromadu peněz, zhruba půl miliardy dolarů. Odhady jeho majetku uvádějí čísla kolem 60 miliard dolarů. (Snad se jedná o $61.8 miliard! Jiné údaje uvádějí jen o málo nižší sumu, $58.4. Což je i tak 20 x víc, než jakými prostředky disponuje prezident Trump. Ještě dva dny před demokratickým „velkým úterkem“ to mohlo vypadat též tak, že na podzim v USA „zřejmě“ dojde v boji o prezidentský stolec k volebnímu souboji dvou miliardářů.)

Bloomberg se v to právě uplynulé úterý v žádném ze států, kde zrovna zmiňované volby probíhaly, neumístil na prvním méstě (až na Samou).

Kdyby demokraté nakonec dali svou důvěru jako Trumpovu vyzyvateli Bernie Sandersovi, pak berme v úvahu, že ten má v programu nemálo dramaticky se přiživit na majetku kapitalistů a jimi řízených společností. Mnozí předvídají, že v takovém jmenovitém souboji by měl Trump předem zajištěnu výhru pro druhé čtyřleté prezidentské období.

V úterý triumfoval – jak zřejmě víme – Joe Biden (jehož syna a jeho samotného už má prezident Trump na mušce již dlouho)…





.


USA
0
Vytisknout
6218

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2020