Řecko chce v Egejském moři postavit plovoucí plot proti uprchlíkům

17. 2. 2020

čas čtení 2 minuty




Řecko plánuje instalovat v Egejském moři plovoucí plot proti uprchlíkům. Plot má být 2,7 km dlouhý. Severně od řeckého ostrova Lesbos a bude 1,1 metru vysoký. Asi 50 cm má vyčnívat z hladiny moře.

Boris Češirkov, mluvčí Úřadu OSN pro uprchlíky v Řecku: "Každý stát včetně Řecka má legitimní právo spravovat svou hranici. Avšak ti, kteří přicházejí přes moře, a chtějí požádat o azyl, hledají bezpečí, mají fundamentální právo to učinit."

Řecké ministerstvo obrany tvrdí, že projekt bude nouzovým opatřením "s cílem omezit rostoucí příliv migrantů".



Amnesty International návrh kritizovala, s tím, že "povede k většímu nebezpečí pro ty, kteří zoufale hledají bezpečí". Migranti snažící se dostat do Evropy často cestují přes Turecko do Řecka. Prchají před násilím a pronásledováním ve svých zemích. Většina příchozích je z Afghánistánu a ze Sýrie. V Morii, v největším uprchlickém táboře na ostrově Lesbos, je více než 19 000 žadatelů o azyl. Žijí v táboře, který má kapacitu pro 2840 lidí.

Dívka: "Chceme opustit tento ostrov. Proč nás drží na tomto ostrově? Proč nás nepustí do jiné země? Jsme tady, abychom našli mír, protože všichni z nás máme v naší zemi spoustu problémů. A teď jsme tady a hledáme mír. My nejsme vězni. Jsme lidé."

Podmínky na ostrovech vedly k napětí mezi migranty, uprchlíky a místními lidmi. Minulý týden uprchlíci demonstrovali na ostrově Lesbos proti podmínkám v přeplněném táboře Moria. Policie reagovala odpalováním slzného plynu a ochromujících granátů.

Uprchlíci skandují: "Omlouváme se. Lidi z ostrova Lesbos, omlouváme se."

Řečtí aktivisté také demonstrovali na ostrovech Lesbos, Samos a Chios proti vládnímu zacházení s uprchlíky a migranty.

Obyvatelka ostrova Lesbos: "Situace je problematická pro ně i pro nás. Životní podmínky pro ně jsou zoufalé. Stojíme při nich a podporujeme je, jak nejvíc můžeme. Ale chceme, aby tito lidé odešli. Ne proto, že by nám vadili, nebo že bychom je neměli rádi. Ale proto, že tak, jak žijí, ty poměry jsou nelidské."
 

0
Vytisknout
7283

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2020