Írán staví nový jaderný reaktor v Isfahánu

7. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Šéf íránské agentury pro atomovou energii oznámil výstavbu výkonného reaktoru v jaderném výzkumném středisku v Isfahánu. Je to poslední z několika podobných plánů, které Teherán v posledních dnech zveřejnil.

Írán v pondělí oznámil, že staví čtvrtý jaderný výzkumný reaktor v centrálním městě Isfahán, několik dní poté, co oznámil výstavbu nového komplexu jaderných elektráren na jihu země.

"Dnes začal proces lití betonu pro základy reaktoru v Isfahánu," citovala státní tisková agentura IRNA šéfa Íránské organizace pro atomovou energii Mohammada Eslamiho.

IRNA popsala nový reaktor o výkonu 10 megawattů jako "výzkumný reaktor" a uvedla, že bude mít řadu aplikací, včetně testů paliva a jaderných materiálů a výroby průmyslových radioizotopů a radiofarmak. Středisko jaderného výzkumu v Isfahánu je již domovem tří reaktorů.

Jaderný program země byl mezinárodně kritizován a odborníci mimo zemi se obávají, že program v konečném důsledku usiluje o výrobu jaderných zbraní.

Írán mezitím tvrdí, že žádné takové záměry nemá a že jeho jaderný program je určen pouze pro civilní použití.

Írán čelí sérii amerických sankcí, které se datují od roku 2018, kdy Donald Trump odstoupil od mezinárodní dohody zprostředkované v roce 2015, jejímž cílem bylo zastavit údajné jaderné ambice Íránu.

Írán usiluje o kapacitu, která by mohla konkurovat hlavním jaderným mocnostem

V lednu generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi uvedl, že Írán "omezuje" spolupráci s agenturou a označil íránskou jadernou situaci za "frustrující".

Mohammad Eslami, šéf Íránské organizace pro atomovou energii, minulý čtvrtek uvedl, že v Siriku se staví nový komplex jaderných elektráren, který bude mít celkovou denní výrobní kapacitu 5 000 megawattů.

"Do roku 2041 musíme dosáhnout výrobní kapacity 20 000 megawattů jaderné energie v zemi," řekl Eslami během návštěvy regionu s prezidentem Ebráhímem Raísím.

Spojené státy, Francie, Čína, Rusko a Jižní Korea jsou jedinými pěti zeměmi na světě, které mají v současné době instalováno více než 20 000 megawattů jaderné kapacity.

Írán má v současné době v provozu jednu jadernou elektrárnu v Búšehru, která vyrábí asi 3 000 megawattů.

Podle agentury IRNA by elektrárna Sirik měla být v provozu do roku 2031.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1147

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2024