Infekční virus covidu může na některých potravinách zůstat několik dní

3. 12. 2022

čas čtení 4 minuty
Virus covidu může na některých potravinách určených k přímé spotřebě přetrvávat několik dní, potvrdili britští odborníci

Vědci provedli testy pro britský Úřad pro potravinové standardy (FSA), přičemž virus záměrně rozetřeli na obaly a potraviny, včetně ovoce, pečiva a nápojů v lahvích.

Vybírali předměty, které by lidé mohli vložit do úst, aniž by je uvařili nebo umyli.

Riziko pro spotřebitele je podle nich stále velmi nízké.


V jejich zprávě se uvádí, že je třeba poznamenat, že "potraviny a obaly posuzované v rámci této studie byly uměle naočkovány virem Sars-Cov-2, a proto neodrážejí úroveň kontaminace zjištěnou na těchto potravinách v maloobchodě, a nižší úroveň kontaminace bude vyžadovat kratší dobu k poklesu na nezjistitelnou úroveň".

Pozoruhodná zjištění

U většiny testovaných potravin došlo během prvních 24 hodin k "významnému poklesu" hladiny viru.

V některých případech však stopy přežívaly přibližně týden, zjistil tým Southamptonské univerzity.

"U vysoce infekčního aviru, jako je Sars-Cov-2, které se může přenášet dotykem kontaminovaných povrchů a následně obličeje, jsou tato zjištění velmi pozoruhodná," říkají.

"Veřejnost může zajímat zjištění, že virus může za určitých běžných podmínek přetrvávat v infekčním stavu na potravinách a na povrchu obalů potravin po dobu několika dnů."

Dodávají však, že není nutné, aby zákazníci při manipulaci s potravinami přijímali zvláštní opatření - kromě mytí rukou před jejich přípravou a konzumací a oplachování čerstvých produktů, což pomůže odstranit případnou kontaminaci na povrchu.

Vybrali potraviny, které se často prodávají volně na pultech obchodů s potravinami, lahůdkami nebo pečivem, jako jsou jablka, papriky, sýry, šunka, olivy, chléb a croissanty.

Testované obaly zahrnovaly láhve od nápojů, kartony a plechovky.

Množství naneseného viru bylo navrženo tak, aby simulovalo, kolik viru by mohlo dopadnout na potraviny, kdyby v jejich blízkosti například zakašlal nebo kýchl někdo nakažený, protože covid se šíří kapénkami z dýchacích cest.

Vdechování infikovaných kapének, spíše než dotyk infikovaných povrchů, je stále hlavním způsobem, jak se lidé covidem nakazí.

Anthony Wilson, vedoucí týmu pro hodnocení mikrobiologických rizik v úřadu FSA, řekl: "V počátečních fázích pandemie jsme toho moc nevěděli o tom, jak virus přežívá na různých površích a obalech potravin, takže hodnocení rizika bylo založeno na nejhorším možném předpokladu.

Tento výzkum nám poskytuje další poznatky o stabilitě koronaviru na povrchu různých potravin a potvrzuje, že předpoklady, které jsme učinili v počátečních fázích pandemie, byly správné a že pravděpodobnost, že se můžete Covidem nakazit prostřednictvím potravin, je velmi nízká."

Tým zkoumal různé teploty a úrovně vlhkosti, aby napodobil typické podmínky skladování, a měřil rychlost inaktivace viru a zjistil:

Čerstvé ovoce a zelenina

Zdá se, že virus vydrží déle na produktech s nerovným povrchem - na brokolici a na malinách - než na produktech s hladkou slupkou, jako jsou jablka (ačkoli na některých chlazených čerstvých paprikách byl virus detekovatelný i po týdnu).

Vědci sdělují, že jablka obsahují ve slupce přírodní chemické látky, které mohou začít rozkládat virus covidu během několika minut nebo hodin.
 
U pečiva, jako je pain au chocolat, se po několika hodinách objevilo jen málo viru - možná proto, že je při pečení obaleno jemnou vrstvou vaječného roztoku, tvrdí vědci z FSA. Vejce obsahují kyselinu arachidonovou, která by mohla mít antivirový účinek.

Zdá se, že sýry a uzeniny s vysokým obsahem bílkovin a tuku umožňují viru přežít několik dní - možná i týden.

Nápoje a obaly na hotová jídla

Covid může na plastových površích přežívat až týden. V případě kartonů to může být i několik dní. U hliníkových plechovek je to pravděpodobně jen několik hodin, sdělují výzkumníci.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
5107

Diskuse

Obsah vydání | 6. 12. 2022